Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Medisana PSD de beste analoge weegschaal is. Dit betekent dat het een simpele, maar goede weegschaal is. Hij is niet heel accuraat, maar hij kost dan ook niet zo heel veel. Wel heeft hij een antislip laag en een extra groot display. Geschikt dus voor slechtlopenden, slechtzienden, mensen die zwanger zijn en mensen met pacemakers.

Heb je toch liever een accuraat resultaat, maar hoef je niet meer dan je gewicht te weten? Dan is de Omron HN289 de beste weegschaal voor jou! Hij heeft een digitale weergave die nauwkeurig is tot op de 100ste gram. Deze weegschaal is tevens geschikt voor slechtzienden, dankzij zijn grote display. Daarnaast is hij ook geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met pacemakers, omdat de weegschaal hier niet gevoelig voor is. De maximale weegcapaciteit is 150 kg.

Als je het liefst een hele lichaamsanalyse wilt, dan is de Medisana BS 430 Connect de beste weegschaal voor jou! Deze weegschaal kan bijna alles meten, met uitzondering van je buikvet (vetmassa kan dan weer wél!). Daarbij kan je deze weegschaal linken aan een app die je helpt met je dieet. De maximum weegcapaciteit van deze weegschaal is 180 kg.

151
Onderzocht
3
Beste
 • Beste analoge weegschaal: Perfecte weegschaal voor personen die alleen het gewicht willen weten. Goedkoop. Meeteenheid is kilogram. Maximale weegcapaciteit 150 kg. Geschikt voor slechtzienden, slechtlopenden, zwangeren en mensen met pacemaker.
 • Beste digitale weegschaal: Perfect voor de mensen die hun gewicht nauwkeurig willen weten. Weegt tot de 100 gram. Maximum weegcapaciteit is 150 kg. Weergave in Pounds of kilogram. Geschikt voor zwangeren, slechtzienden en personen met pacemakers.
 • Beste lichaamsanalyse weegschaal: Ideaal voor mensen die een lichaamsanalyse willen, meet meer dan alleen gewicht. Gelinkt met een app die meehelpt met dieet. Accuraat tot op de 100e gram. Digitale weergave. Niet geschikt voor mensen met pacemakers. Maximum weegcapaciteit: 180 kg.

Beste weegschaal – Het is jouw beste vriend als je op vakantie gaat, of als je op dieet bent. Je kunt bijna niet zonder! Je hebt het ook altijd nodig op onverwachte momenten, en je denkt er nooit aan om er één te kopen. Ik heb het natuurlijk over de weegschaal! Het is altijd handig om er eentje in huis te hebben. En waarschijnlijk ligt die daar ook al, ergens in een hoekje, te verstoffen.

Stel je gaat op vakantie naar het buitenland, er staat natuurlijk weer bij de tickets dat je maar een aantal kilo’s aan bagage mee mag. Als je hier overheen zit, mag je meer bijbetalen. En jij wilt al je geld natuurlijk aan leuke dingen in je vakantie besteden. Je doet dus zo goed mogelijk je best om onder het gewicht te zitten. Maar hoe doe je dat nou zonder een weegschaal? Natuurlijk hoef je nu niet allemaal creatieve manieren te bedenken om achter het gewicht van je bagage te komen, je kunt ook gewoon een weegschaal halen. Of stel, je bent op dieet, misschien ben je wel onderweg om bodybuilder te worden! Dan is een goede weegschaal onmisbaar in je leven! Je wilt natuurlijk wel een beetje bijhouden of je bent aangekomen of niet. En als je slim bent, onthoud je wat je hebt gedaan, dan weet je ook meteen wat helpt voor jouw aankomstproces! Oftewel, je hebt hem vaker nodig dan je denkt, die weegschaal.

Maar hoe weet je dan welke de beste weegschaal voor jouw situatie is? Zijn er verschillende soorten weegschalen? Hoe zitten weegschalen in elkaar? En waar moet je op letten als je een weegschaal wilt kopen? Wat weet je al van weegschalen? En is dat genoeg om een goed oordeel mee te kunnen maken voor de beste weegschaal voor jou? Om jouw kennis te testen én je ook nog wat bij te leren over weegschalen, hebben wij een gids gemaakt. Hiermee kun jij makkelijk de meest geschikte weegschaal uitkiezen die er voor jou bestaat. Om het makkelijk te maken, hebben we verschillende onderdelen, en zo helpen we jou zo goed als wij kunnen!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Waarom een weegschaal?
 2. Hoe werkt een weegschaal?
 3. Verschillende soorten weegschalen
 4. Waar let je op bij het kopen van een weegschaal?
 5. Hoe hebben we de beste weegschaal gevonden?
 6. Beste analoge weegschaal
 7. Beste digitale weegschaal
 8. Beste lichaamsanalyse weegschaal

Waarom een weegschaal?

Een weegschaal is superhandig, je hebt het altijd onverwachts nodig, en eigenlijk vergeet je het ook heel snel. Dus het beste is gewoon om er één in huis te hebben, dan hoef je niet altijd bij je buren aan te kloppen als je hem nodig hebt (en dat is vaker dan je denkt !). Je hebt hem namelijk nodig om te wegen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar je hebt hem dus nodig om je bagage te wegen, of jezelf, als je op een dieet bent. Misschien wordt het zelfs een routine om jezelf te wegen, je hoeft er niet eens voor op dieet. Of je moet bijvoorbeeld een nieuw paspoort aan laten maken, dan is het handig om ervoor te zorgen dat dat nieuwe paspoort up to date is. En dus moet je je ook dan weer wegen. Dit zijn vaak situaties die je van te voren niet bedenkt, en als het moment er eenmaal is, mis je dan toch je weegschaal. En als je er één in huis hebt, is dat geen probleem!

Als je dan een (nieuwe) weegschaal gaat kopen, is het wel handig om een goede te kopen. En daarmee bedoel ik niet per sé een weegschaal met alle functies die je je maar kunt bedenken. Ik bedoel gewoon eentje die van goede kwaliteit is. Deze zijn meestal wel wat duurder misschien, maar dat is het echt wel waard! Anders gaat hij waarschijnlijk snel stuk en kun je nieuwe weegschalen blijven kopen. En geloof me, dat is niet de meest ideale oplossing. Ik heb persoonlijk namelijk liever dat ik 1 keer een prijs van €100,- betaal, dan dat ik 3 x een prijs van €45,- moet neerleggen. Die keuze scheelt je zo maar weer even €35,- ! Zo zie je maar weer, ook hier bij dit product, goedkoop is duurkoop!

Hoe werkt een weegschaal?

Om de beste weegschaal te vinden is het allereerst nodig om de werking van het apparaat te begrijpen. Weten hoe iets in elkaar zit is handige kennis, Alleen met deze kennis kun jij namelijk bepalen welke weegschaal het beste past bij jouw situatie. Natuurlijk heeft een weegschaal verschillende onderdelen die hem helpen in het wegen van een object. Deze onderdelen gaan wij stuk voor stuk uitleggen in dit onderdeel.

De sensoren

De sensoren zijn het belangrijkste onderdeel in de weegschaal. Als deze het namelijk niet meer goed doen, is het weergegeven gewicht ook niet meer accuraat. Dan kun je de weegschaal in principe ook meteen in de prullenbak gooien. Deze sensoren zitten in de meeste gevallen in de pootjes van de weegschaal. En ze voelen hoeveel gewicht er op deze pootjes staan. Nadat de sensoren het gewicht hebben doorgekregen, kunnen ze deze informatie doorsturen naar een regelpunt. Dit regelpunt kan elektronisch of mechanisch zijn.

Het regelpunt (elektronisch)

Bij het elektronische regelpunt wordt de informatie, die is verkregen uit de sensoren, omgezet naar iets wat wij mensen ook begrijpen: getallen. Deze getallen verschijnen dan op het schermpje zodat wij het kunnen aflezen zonder al te veel moeite. Dit wordt dan gedaan door middel van een speciale regel chip waar een batterijtje bij hoort. Het regelpunt is dus niet te zien vanaf de buitenkant van de weegschaal, maar zonder deze regelchip staan er alleen maar rare dingen die niemand begrijpt. Ook een cruciaal onderdeel dus.

Het regelpunt (mechanisch)

Dit is de andere versie van het regelpunt wat ik in het kopje hierboven heb beschreven. Deze versie van regelpunten zijn te vinden in analoge weegschalen. In plaats van het speciale regel chipje wat met het batterijtje samengaat, wordt er bij het mechanische regelpunt gebruik gemaakt van veertjes. Deze veertjes vertalen de informatie vanaf de sensoren naar het schermpje op de analoge weegschaal, zodat de mens het kan begrijpen en gemakkelijk kunt aflezen. De veertjes zijn echter iets minder accuraat dan de regel chip. Dus als je echt het gewicht tot op het tweede getal na de komma wilt weten, zorg er dan voor dat je een elektrische weegschaal haalt.

De vetmeter

Deze functie zit niet op elke weegschaal, dit is speciaal gemaakt voor diëtisten of mensen die geïnteresseerd zijn in voedingsgerelateerde onderwerpen. Als het erop zit, maakt het de weegschaal wel stukken duurder. Maar het is wel interessant om te ziet. Als je voordat je gaat wegen je eigen geslacht, leeftijd en lengte invoert, kan de weegschaal naast je gewicht, ook je vetpercentage meten. Dit gebeurt doordat de weegschaal een stroompje via je voeten door je lichaam heen laat voeren. Hier voel je niks van, geen zorgen! Als dit stroompje eenmaal terug is, weet de regel chip precies hoeveel weerstand het stroompje heeft gehad. Als het stroompje veel weerstand heeft gehad, dan betekent dat dat je meer vet hebt dan een gemiddeld mens. Als het stroompje echter weinig weerstand heeft ervaren, dan zit je onder het gemiddelde vetpercentage. Let hierbij wel op, het stroompje kan iets minder accuraat zijn als je metalen in je lichaam hebt. Hier is het stroompje namelijk extra gevoelig voor.

Verschillende soorten weegschalen

Nu weet je hoe een weegschaal in elkaar zit, maar je weet natuurlijk nog niet alles. Je kunt jezelf in ieder geval nog geen expert noemen op het gebied van weegschalen. Plus je kunt nu ook de keuze nog niet maken tot de beste weegschaal voor jouw situatie. Waarom niet? Want je kent de verschillende soorten nog niet! Maar geen zorgen, zoals altijd, hebben wij de antwoorden! In dit onderdeel gaan we de verschillende soorten weegschalen namelijk bespreken, inclusief hun voor- en nadelen.

Analoge weegschaal

analoge personenweegschaal
De simpelste weegschaal, die meestal ook wat goedkoper is, is de analoge weegschaal. Je kunt hem De weergave van het gewicht gebeurt via een klok met een schaalverdeling en met een wijzer. Deze weergave is echter niet heel precies. Zodra het weegvermogen van de weegschaal toeneemt, neemt de accuratie van de weegschaal af. Deze soort weegschaal kan vaak maximaal 150 kilo aan. Als je iets zwaarder bent dan dat, let dan dus even op het weegvermogen. Dit is de perfecte weegschaal voor mensen die alleen het gewicht willen weten, maar niet teveel geld hiervoor willen neerleggen.

Digitale weegschaal

digitale personenweegschaal
Deze weegschaal is vaak iets geavanceerder. Er kunnen hier ook veel meer functies op zitten. Dat zorgt er echter wel voor dat deze weegschaal vaak iets duurder is dan zijn analoge broertje. Ik praat nu over de digitale weegschaal. Het gewicht wordt bij deze weegschaal aangeduid door middel van getallen die vaak afronden op 100 gram nauwkeurig. Een digitale weegschaal loopt vaak op batterijen, de accuratie van de digitale weegschaal neemt af zodra de batterijen opraken. Let hier dus op! Bij een digitale weegschaal heb je ook de opties om het vetpercentage, watermassa, orgaanvet waarde, botmassa, spiermassa, ruststofwisseling, stofwisselingsleeftijd en fysieke conditie te meten. Deze soort weegschalen zijn dus ideaal voor mensen die een hele lichaamsanalyse willen, of simpelweg iets meer willen weten van hun lichaam dan hun gewicht. Tevens is de prijs van deze soort weegschalen erg verschillend, afhankelijk van het aantal functies waarover de weegschaal beschikt.

Waar let je op bij het kopen van een weegschaal?

Nu heb je waarschijnlijk wel een weegschaal in je hoofd. Je weet in ieder geval al genoeg om een goede keuze te kunnen maken. Toch wil je nog aan een paar dingen laten denken, voordat je de aankoop doet! Hier zitten hele voor de hand liggende dingen tussen, maar ook een paar dingen waar je niet zo 1-2-3 aan denkt. Bekijk dit dus nog even snel voor jij jouw nieuwe weegschaal gaat halen. Zo ben je er zeker van dat jij de beste weegschaal voor jouw situatie zult vinden.

De basiskenmerken

Hieronder staat nog even een lijstje van aspecten waar je misschien op kunt letten voordat je een nieuwe weegschaal zal kopen. Na het lezen hiervan weet je pas zeker dat je aan alles hebt gedacht.

 1. Functies— Als je iets meer wilt meten dan alleen je gewicht (bijvoorbeeld je BMI, vetpercentage of bot- en spiermassa), dan zul je daar wellicht wat extra geld voor moeten neerleggen. Het is echter wel handig als je op een dieet zit, of het nou bodybuilding of afvallen is. Kijk even of deze opties in de weegschaal zit, meestal zijn het digitale weegschalen die deze opties hebben.
 2. Budget— Bedenk voordat je een weegschaal gaat kopen, even wat jouw budget is. Er bestaan namelijk goede weegschalen voor weinig geld, maar daar zitten dan wel wat minder functies op. Als je wat meer functies verwacht dan alleen het wegen van gewicht, zul je een groter budget nodig hebben.
 3. Weegcapaciteit— De meeste weegschalen hebben een weegcapaciteit van maximaal 150 kilo. Ben je dus iets zwaarder dan dat, of wil je iets wegen wat zwaarder is dan dit, let dan even op de weegcapaciteit. Soms hebben weegschalen wel een hogere capaciteit namelijk. Let hier dus even op!
 4. Meeteenheid— Als je van plan bent een weegschaal uit een ander land te laten importeren, is het zeker een handig iets om te letten op de meeteenheid! Meestal wordt het gewicht uitgedrukt in kilogram, pond of ons. Kies voor een eenheid waar je je iets bij voor kunt stellen, en die je dus kunt begrijpen. Dat is wel zo handig!
 5. Materiaal— De meeste weegschalen zijn van een glad materiaal gemaakt. Dit is heel handig met het schoonmaken. Het is meestal een combinatie van roestvrij staal, kunststof en glas. Let echter op de dikte van het glas, hoe dunner het glas is, hoe sneller het zal breken.

Hoe hebben wij de beste weegschaal gevonden?

In onze zoektocht naar de beste weegschaal zijn wij bij heel veel elektronica-winkels op bezoek geweest. Tevens hebben we verschillende vragen gesteld aan mensen die op een dieet zijn, en meerdere diëtisten. We hebben hier ongeveer een dag over gedaan. En we hebben naast alleen maar onszelf gewogen en gemeten, ook gewoon goed ons werk gedaan. Onze hoofdvraag was vooral: ‘Wat is de beste weegschaal voor welke situatie?’. En gelukkig zijn er niet veel weegschalen om een onderscheid in te maken, dus het antwoord was snel vrij duidelijk. We hebben vooral ook veel lol gehad en weer een leerzame dag achter de rug. Dankzij alle professionals en mensen die wilden meewerken!

Zoals ik al aan heb gegeven, was het antwoord erg duidelijk. Gelukkig kwam het ook erg overeen. We hebben hier even een samenvattinkje gemaakt van de antwoorden, zodat het voor jou allemaal duidelijk zal worden welke weegschaal de beste weegschaal is voor jouw situatie. De analoge weegschaal is dus de weegschaal met de klok, die verschillende schaalverdelingen aanduidt met de wijzer. Deze weegschaal is niet heel accuraat en geeft alleen het gewicht aan. Dit is echter wel de goedkoopste versie van de weegschalen. Ideaal dus voor de personen die niks meer dan het gewicht willen weten en een budget hebben.
Tevens bestaat de digitale weegschaal, hierbij wordt het gewicht weergegeven met digitale cijfers (vandaar dus de naam). Deze weegschaal is erg accuraat, hij geeft het gewicht nauwkeurig afgerond tot de 100 gram. Daarnaast is deze weegschaal soms ook nog eens voorzien van een aantal extra functies, wat perfect is voor degenen die op dieet zijn. Hoe meer functies, hoe duurder de weegschaal is. De startprijs van deze soort ligt vaak wel hoger dan die van de analoge weegschaal. De digitale weegschaal is dus ideaal voor de personen die net wat meer willen weten dan alleen hun gewicht, of gewoon een accurater getal willen weten. Ook zal geld een minder belangrijke rol moeten spelen als je kiest voor een digitale weegschaal.

Op basis van deze antwoorden hebben wij ons volgende onderdeel gemaakt. Daarin beschrijven wij drie categorieën weegschalen: analoge, digitale en lichaamsanalyse weegschalen. Van elke categorie hebben wij de beste weegschaal die op de Nederlandse markt te vinden is, uitgelicht. Zo hoef jij niks meer te doen dan te lezen en op de knop te drukken. Dan heb je geen last van al die moeite om reviews te bekijken, en kun je er zeker van zijn dat jij de beste weegschaal voor jouw situatie te pakken hebt! We hebben het je dus zo makkelijk mogelijk gemaakt. Zonder moeite, de beste weegschaal, lees dus snel door!

Beste analoge weegschaal

Medisana PSD

Perfecte weegschaal voor personen die alleen het gewicht willen weten. Goedkoop. Meeteenheid is kilogram. Maximale weegcapaciteit 150 kg. Geschikt voor slechtzienden, slechtlopenden, zwangeren en mensen met pacemaker.

Dit is de beste analoge weegschaal op de Nederlandse markt, omdat hij een antislip laag bevat. Dit zorgt ervoor dat je veilig kunt op- en afstappen. Dit maakt deze weegschaal geschikt voor kinderen én ouderen, of mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Ook gaat hij automatisch aan en uit. Tevens heeft deze weegschaal geen batterij of accu nodig, omdat hij analoog is. De Medisana is echter wel een beetje zwaar in gewicht, namelijk 3,2 kg, wat automatisch inhoudt dat hij lastig te verplaatsen is. Het display van deze weegschaal is ook vrij groot, en dat maakt op zijn beurt dat de informatie gemakkelijk is af te lezen. Dit maakt hem nogmaals geschikt voor kinderen en ouderen, en ook mensen die geen goede ogen hebben. De maximale weegcapaciteit van deze weegschaal is ook 150 kg. Tevens wordt het gewicht uitgedrukt in kilogram. De weegschaal is geschikt voor mensen die zwanger zijn, en mensen die in bezit zijn van een pacemaker.

Materiaal

Het materiaal van deze weegschaal is kunststof. Dit is een gladde stof, waardoor de weegschaal goed en gemakkelijk schoon te maken is. Tevens is de display van glas gemaakt, waardoor het af te lezen gewicht goed zichtbaar is.

Belangrijke kenmerken
 • Analoge weergave
 • Inclusief antislip laag
 • Uitgedrukt in kilogram

Beste digitale weegschaal

Omron HN289

Perfect voor de mensen die hun gewicht nauwkeurig willen weten. Weegt tot de 100 gram. Maximum weegcapaciteit is 150 kg. Weergave in Pounds of kilogram. Geschikt voor zwangeren, slechtzienden en personen met pacemakers.

Dit is de beste digitale weegschaal zonder extra functies, omdat hij automatisch aan en uit gaat. Geen moeite voor jou dus! Daarnaast is hij ook lekker accuraat, hij meet namelijk nauwkeurig tot de 100 gram. Deze weegschaal is dus perfect voor als je precies wilt weten hoeveel je weegt. Het display is extra groot, en dat zorgt ervoor dat de slechtzienden ook niet worden achtergelaten. Het feit dat de weegschaal zichzelf automatisch uitzet, betekent dat dat meteen een stukje batterijbesparing is! Deze weegschaal loopt namelijk op een accu, en dat is te wijten aan zijn digitale technologie. Daarnaast is deze weegschaal lekker licht. Hij weegt maar 1,4 kg! Dat zorgt ervoor dat hij makkelijk te verplaatsen, en zelfs mee te nemen is! Nu kun jij je overal en wanneer je maar wilt wegen. Het gewicht wordt weergegeven in Pounds of Kilogram. Jij kunt hier dus uit kiezen, en kies vooral degene waar jij je wat bij kunt voorstellen! Toch is het handig om te kunnen switchen (vanwege koffers wegen). De maximale weegcapaciteit van deze weegschaal is 150 kg. Deze weegschaal heeft echter geen antislip laag, let dus op als je er op- en afstapt! Daarnaast is de weegschaal ook geschikt voor zwangere vrouwen, en mensen met pacemakers.

Materiaal

De Omron is gemaakt van kunststof, dit zorgt er (ook bij deze weegschaal) voor dat hij lekker makkelijk en goed schoon te maken is. Daarnaast is het oppervlakte glad, dus je evenwicht bewaren op de weegschaal is gemakkelijk! Het display is gemaakt van glas, er is dus een geval van breekgevaar aanwezig, maar het staat wel mooi en de weergegeven informatie is goed af te lezen!

Belangrijke kenmerken
 • Digitale weergave
 • Nauwkeurig tot 100 gram
 • Maximum weegcapaciteit van 150 kg

Beste lichaamsanalyse weegschaal

Medisana BS430 Connect

Ideaal voor mensen die een lichaamsanalyse willen, meet meer dan alleen gewicht. Gelinkt met een app die meehelpt met dieet. Accuraat tot op de 100e gram. Digitale weergave. Niet geschikt voor mensen met pacemakers. Maximum weegcapaciteit: 180 kg.

Dit is de beste digitale weegschaal inclusief lichaamsanalyse, omdat hij meer meet dan alleen het gewicht. Deze weegschaal kan namelijk ook nog eens het BMI, de spiermassa, het vochtgehalte, de botmassa en het vetpercentage meten. Daarmee helpt deze weegschaal jouw gewicht doelen te bereiken. Hij berekent het gewicht ook erg nauwkeurig, namelijk tot de 100 gram precies. Daarnaast meet hij ook hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag. Zo krijg jij elke dag een klein remindertje om je aan je dieet te houden, wat het wat makkelijker maakt. De weegschaal is ook gelinkt aan een app: de Vitadock+ app. Deze app bewaart al je meetresultaten en helpt je een persoonlijk doel te bepalen en halen! Je hebt dus in principe naast een weegschaal, ook een diëtiste in huis genomen! Dat scheelt jou mooi een hoop kosten!

De weegschaal is ook geschikt voor personen die meer dan 150 kg wegen, dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken. De maximale weegcapaciteit is namelijk 180 kg.De weegschaal heeft echter geen antislip laag, kijk hier dus mee uit als je erop- en vanaf stapt. Ook loopt de weegschaal op AAA-batterijen, die je na verloop van tijd zal moeten vervangen. Het eerste kwartet aan batterijen worden echter meegeleverd. Hij weegt zelf 2 kg, wat ervoor zorgt dat hij makkelijk te verplaatsen is. Als je hem een langere tijd draagt, wordt hij echter wel wat zwaar. De weegeenheid is kilogram. Tevens bevat de weegschaal schermverlichting, je kunt jezelf dus ook ‘s nachts wegen. Je kunt ook 8 personen profielen aanmaken waartussen jij gemakkelijk kunt switchen. Deze profielen zal hij ook herkennen. Tevens gaat de weegschaal automatisch aan en uit.

Materiaal

Het materiaal van deze weegschaal is kunststof. Dit maakt de weegschaal glad en makkelijk schoon te maken. Daarnaast is de display van glas, waardoor je de informatie makkelijk kunt aflezen.

Belangrijke kenmerken
 • Meerdere functies
 • Maximum weegcapaciteit: 180 kg
 • Digitale weergave

Handige tips!

Let nog even op de volgende dingen als je jezelf wilt wegen:

 • Weeg op dezelfde momenten.
 • Weeg altijd met kleren aan of juist niet, maar doe het niet door elkaar.
 • Weeg op dezelfde plek (ondergrond tast de sensoren aan).