De beste webhosting
Een goede hostprovider binnen handbereik
Je wilt een blog starten of je wilt een webshop beginnen. Je hebt dus een website nodig. Maar hoe werkt dat? En wat is de beste webhosting voor je website?
In deze guide leggen we je graag alles uit over webhosting en het maken van websites. Da’s best veel informatie… Geen zin in al dat leeswerk? Lees dan hieronder de beste webhostings die wij aanraden!
-
Beste Shared Hosting: Een superhandige 1-knop installatie van WordPress en andere bekende CMS’en. Daarnaast krijg je ook nog een gratis domeinnaam bij je shared hosting.
-
Beste VPS: Een zeer snelle SSD VPS server voor een aardig lage prijs. TransIP biedt alles wat een server-kenner nodig heeft om aan de slag te gaan.
-
Beste Managed VPS: Een supersnelle VPS met een ongelofelijk vriendelijke klantenservice.
-
Beste Cloud Hosting: Bij Versio heb je een fijne combinatie van prijs en vrijheid. Dat allemaal in een super gebruiksvriendelijke omgeving.
Beste webhosting– Ben je van plan om een blog te maken om je reiservaring met andere te delen? Of wil je voor je zaak een webwinkel maken? De eerste stap voor het opstellen van een website is het kiezen van een webhost. Het kiezen van een goede webhost voor je website is bijna net zo belangrijk als het nemen van een goed ontbijt in de ochtend!
Maar wat is webhosting eigenlijk? Welke soorten hosting zijn er om uit te kiezen? Welke is het beste voor jouw doeleinde? Dit zijn allemaal vragen die wij zullen beantwoorden in deze gids.
Dus zet je koffie maar klaar!
Wil je een blog of een zakelijke website online zetten binnen een half uur? Klik hier.
Inhoudsopgave
Hier vindt je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande links meteen naar het relevante onderwerp gaan.
Wij raden het sterk aan om deze gids op te slaan in je bookmarks. Zo kun je altijd terug keren naar het artikel zodra je het even niet meer weet!
- Wat is webhosting?
- Verschillende soorten hosting
- Waar let je op bij het kiezen van webhosting?
- Beste webhosting voor starters
- Beste unmanaged VPS
- Beste managed VPS
- Beste Cloud Hosting
- Stappenplan – Hoe zet je een WordPress website op?
- Webhosting: veelgestelde vragen
Wat is webhosting
Wat is hosting? Hosting is niks anders dan een plek waar één of meerdere websites in worden bewaard.
Je kunt het beschouwen als een winkel met daarin alles wat van belang is voor jouw zaak. Denk aan reclameborden, bureaus, inventaris, kassa, enzovoort. In het geval van hosting worden de bestanden van je website bewaard. Bestanden zoals HTML, CSS, foto’s en video’s. Het grootste verschil is dat je geen echte ruimte hebt voor al je documenten, maar een virtuele ruimte.
Deze virtuele ruimte, beter bekend als een server, is verbonden met het internet.
Een server is vergelijkbaar met een gewone computer die dag en nacht aan staat en verbonden is met het internet. Je hosting provider is het bedrijf dat meerdere van zulke servers bezit. Jij betaalt deze partij als het ware de huur om je documenten online te zetten op een van hun servers.
Niet alle servers zijn meteen even goed. Om onze analogie nog even door te trekken naar deze kwestie: niet alle winkellocaties zijn gelijk. De huurprijs is afhankelijk van de kwaliteit van de winkel (locatie, ligging, oppervlakte, etc.). Ook de kwaliteit van de hostingsproviders verschilt onderling. De prijs is in het geval van hosting afhankelijk van de opslag, de brandbreedte en de snelheid. Wil je minder besteden? Dan neem je bijvoorbeeld een kleinere opslag.
Daarnaast kun je er voor kiezen om een server te delen met anderen. We zullen je daar wat meer over vertellen in het volgende onderdeel.
Verschillende soorten webhosting
Hosting komt in verschillende vormen voor! In dit onderdeel ga ik beschrijven wat deze verschillende vormen zijn. Verder zal ik kort vertellen wat hun voor en -nadelen zijn en voor wie ze het beste geschikt zijn.
Shared Hosting
Bij shared hosting wordt een website samen met een aantal andere websites geplaatst in een gedeelde server. Binnen deze gedeelde server, delen de websites de eigenschappen van deze server, zoals het RAM-geheugen en de processoren. Het aantal websites dat op een server wordt gedeeld verschilt per hosting provider.
Het is een van de goedkoopste opties als het op webhosting komt. Het wordt vaak gebruik voor kleinschalige websites. Hierdoor is het een van de beste keuzes voor beginnende website eigenaren met weinig tot geen kennis over hosting. Ben je op zoek naar goedkope webhosting? Dan is shared hosting wellicht wat voor jou.
Nadeel:
Meerde websites vechten om dezelfde middelen binnen een shared host. Dit zal vaak betekenen dat de performance van je website minder is dan gewenst. Je website kan langzamer gaan laden.
Je hebt met shared hosting geen roottoegang tot de server en dus geen volledige toegang. Je hebt als eigenaar minder controle over wat er gebeurt op de server. Dit kan een negatief aspect zijn voor de mensen die al wat weten over hosting. Als je weinig kennis hebt over hosting, dan hoeft het niet negatief te zijn. Je zal dan alleen simpele taken uitvoeren voor je website.
Bekende shared hosting providers: Siteground ,Argeweb ,Yourhosting
Virtual Private Server (VPS) Hosting
Bij een virtual private server, ook wel bekend als VPS hosting, wordt een server opgesplitst in meerdere virtuele servers. Hierdoor functioneren de websites alsof ze allemaal hun eigen server hebben.
Dit betekent dat de snelheid van een website met VPS hosting vaker vele malen sneller is dan een website met shared hosting. Daarnaast heb je als eigenaar ook toegang tot de root van de server. Dit zorgt direct voor een betere veiligheid en controle over je website.
VPS hosting is een sterke aanrader voor grote bloggers en webwinkels die meer behoefte hebben aan controle over hun eigen server, maar niet willen investeren in een dedicated server.
VPS komt in twee vormen voor: managed VPS hosting en unmanaged VPS hosting. Je kiest voor VPS als je behoefte hebt aan een snellere website of als je verzekerd wilt zijn van de uptime van je website. Heb je besloten om voor VPS hosting te gaan, maar mis de kennis om de server te beheren? Kies dan voor managed VPS hosting. Je betaalt dan managed VPS hosting specialisten om het beheer van je server gedeeltelijk over te nemen. Kies alleen voor unmanaged VPS als je technische kennis hebt over het beheren en installeren van een server!
Nadeel:
Een voor de hand liggend nadeel van unmanaged VPS hosting is dat VPS kennis over serverbeheer een vereiste is. Kan je de server niet zelf beheren vanwege het gebrek aan kennis of tijd, dan is het verstandig om te kiezen voor managed VPS hosting. Wel is managed VPS hosting gemiddeld duurder dan unmanaged VPS hosting.
Bekende VPS hosting providers: Savvii ,Argeweb ,Transip
Cloud Hosting
Cloud hosting werkt, zoals het afbeelding laat zien, anders dan normale hosting. Bij cloud hosting werken een aantal servers samen om de website te laten opereren.
Hierdoor heeft cloud hosting twee grote voordelen. Het eerste grote voordeel is de schaalbaarheid van cloud hosting. Cloud hosting is uitstekend voor een website die ineens grote groei in verkeer ziet. Als je opeens heel veel bezoekers tegelijk hebt op je website, dan kan je makkelijk de capaciteiten van je website aanpassen. Ken je het mobiele internet waarbij je MB’s op zijn en dat je vervolgens heel traag internet hebt? Bij cloud hosting ken je dit probleem niet. Je website blijft goed functioneren.
Het andere voordeel is, is dat cloud hossting over het algemeen een goedkopere alternatief is. Niet iedereen heeft het hele jaar door een zwaar hostingpakket nodig. Als je je website alleen meer bezoekers moet aankunnen rond de feestdagen en kerst, dan is cloud hosting een stuk goedkoper dan een dure hosting pakket het hele jaar door.
Nadeel:
Het voordeel is ook meteen het nadeel. Cloud hosting betekent niet per definitie altijd goedkoper. In tegenstelling tot bijvoorbeeld VPS, kunnen je maandelijkse kosten sterk variëren door het internetverkeer. Je bent niet zeker van de maandelijkse kosten.
Daarnaast ben je afhankelijk van een derde partij en heb je veel minder vrijheid met het beheren van je server.
Het grootste nadeel is dat je afhankelijk bent van de verbinding naar de cloud. Gaat er iets mis met je host, dan heeft je website meteen last van downtime. In mijn ervaring is cloud hosting een stuk minder betrouwbaar en raad ik het daarom ook liever niet aan.
Bekende VPS hosting providers: Versio ,Neostrada ,SiteGround
Dedicated Server Hosting
Wat is er beter dan een virtuele server beheren? Je eigen server beheren! Dedicated server hosting is de optie voor de grootste partijen die complete controle willen hebben over hun server. Door te kiezen voor dedicated hosting heb je een server geheel voor jezelf en is je website het enige die op de server staat.
Nadeel:
Deze optie is alleen geschikt voor gebruikers die heel erg vertrouwd zijn met het beheren van een server. Daarbij moet je heel veel technische kennis hebben over dedicated server hosting. Hhet bezitten van een dedicated server is de duurste optie in onze lijst van webhostings.
Bekende Dedicated Server hosting providers: Siteground ,Hostgator
Waar let je op bij het kiezen van webhosting?
We hebben je nu hopelijk een beter beeld gegeven over wat webhosting is. We hebben je kort verteld welke vormen webhosting voorkomen. Maar dit is natuurlijk maar de eerste stap als je op zoek bent naar de beste host provider.
In dit onderdeel ga ik je vertellen waar je op moet letten om de ideale host te vinden.
Wat zijn je hosting behoeftes?
Het meest vanzelfsprekende eis! Want je kunt lastig een goede keuze maken als je niet weet wat je nodig hebt.
Dus voor je begint aan je zoektocht naar de beste webhosting: leg even alles weg, ook deze handleiding. Denk vervolgens goed na wat je eisen zijn. Watvoor website ga je maken? Is het een grote website? Ga je gebruik maken van een CMS zoals WordPress? Verwacht je veel of weinig bezoekers het komende jaar? Denk even goed na over je website en behoeftes!
Hieronder vind je een van de meest voorkomende behoeftes met het bijbehorende advies:
- Ik wil een WordPress blog: in de meeste gevallen is shared hosting de meest ideale optie om mee te beginnen.
- Ik wil een webshop maken: een webshop vereist wat meer kracht vanuit de server. Hierdoor is ons advies om met managed of unmanaged VPS hosting te beginnen.
- Ik verwacht weinig bezoekers dit jaar: een website met weinig verkeer kan het beste met shared hosting beginnen.
- Ik verwacht veel bezoekers dit jaar: een website die veel verkeer verwacht kan het beste kiezen voor een VPS hosting of een dedicated server hosting.
- Ik gebruik de server voor een software/app: door het aantal requests dat een software of app kan maken, is het bijna essentieel om minimaal een VPS te hebben voor het beste resultaat.
Ik wil een blog maken en weet niet waar ik moet beginnen…
Dan heb ik goed nieuws! Een WordPress blog installeren en beginnen is totaal niet lastig of duur en kan gemakkelijk gedaan worden. Dat meen ik! Het is super simpel en zal je zeker niet langer dan een uur kosten.
Om iedereen te helpen met het maken van een site hebben we een stappenplan gemaakt. Dit stappenplan hebben we gemaakt voor mensen die een simpele website nodig hebben voor hun bedrijf of blog.
Dit stappenplan legt alles uit: van hosting tot installatie. Het kan binnen een uur gedaan worden!
Je kunt het stappenplan aan het einde van deze handleiding vinden. Geen zin om erheen te scrollen? Klik dan voor het stappenplan hier!
Server uptime
Zoals ik heb verteld is een server niks anders dan een computer die 24 uur per dag aanstaat. De server is altijd bereikbaar voor de gebruikers. Jij betaalt om deze server te mogen gebruiken en voor de bereikbaarheid van deze server. Maar wat nou als er soms wat fout gaat bij de host?
Elke hosting provider die wij onderzochten heeft minimaal een 99.9% uptime garantie. Wat inhoudt dat ze garanderen dat je website 99.9% van de tijd bereikbaar is. Nou denk je vast:
Dit klinkt prima, 99,9% is toch voldoende!
In principe is er niks mis met deze gedachtegang, maar realiteit is toch dat heel weinig providers hier aan voldoen. Ik baseer dit op mijn eigen ervaring. Bovendien kwamen we dit ook tegen toen we providers gingen testen voor dit artikel. Heel weinig webhosting providers komen deze garantie na.
Waarom is dit zo erg? Het is duidelijk dat je klanten of lezer misloopt als je website down is. Er is echter meer aan de hand. Een website is vandaag de dag heel sterk afhankelijk van onze grote vriend Google. Voor Google is het heel belangrijk dat je website niet offline is. Dit is logisch, aangezien Google de gebruikerservaring wil bevorderen2.
Mijn persoonlijke ervaring hiermee was niet zo fijn. Een website van mij had ruim duizend gebruikers per dag. Plotseling moest mijn website door een fout van de host 2 dagen offline gaan. Mijn verkeer is sindsdien nooit meer hetzelfde geweest.
In het kort, kijk uit voor “goedkope webhosts”, want in dit geval is goedkoop duurkoop. Kijk goed rond naar wat mensen adviseren. Wij hebben zelf hieronder een advies lijstje voor de liefhebbers.
Dataverkeer
Dataverkeer, ook wel bekend als “bandbreedte” of “bandwidth”, is de overdracht van jouw website naar de gebruiker. Bandbreedte is de hoeveelheid data die via een verbinding verstuurd of ontvangen kan worden. Er zijn veel host providers die beweren ongelimiteerde dataverkeer aan te bieden. Maar daar is niks van waar! Meestal krijg je gewoon een rekening of een verhoging van je kosten als je over je “ongelimiteerde” gebruik heen bent.
Maar wat is nou voldoende dataverkeer? Als je nieuwe bent in de hosting wereld zou ik geen aandacht besteden aan dataverkeer dat ongelimiteerd is. Een nieuwe website heeft niet meer dan 3 GB nodig. Bijna alle hostproviders voldoen aan deze hoeveelheid data, ook de providers die wij aanraden. Ze bieden ook de optie om uit te breiden als dat nodig is!
Schijfruimte
Bijna het zelfde verhaaltje als bij dataverkeer. Schijfruimte is een belangrijk aspect voor je als je een website gaat hebben voor video’s of plaatjes. In het geval dus waar je heel veel gigabytes in ruimte nodig hebt. Ook hier geldt dat het woord ongelimiteerd niet echt ongelimiteerd is.
Hoeveel schijfruimte is voldoende voor een nieuwe website? Websites zijn heel erg klein en meestal is 20 MB voldoende. In andere woorden, in de meeste gevallen is dit ook geen onderdeel waar je veel aandacht aan moet besteden als beginner. Begin lekker klein. Je kan altijd uitbreiden als je later meer schijfruimte nodig hebt.
Upgrade mogelijkheid
Je kan bij de meeste webhosting providers eenvouding upgraden als het nodig is. Meestal binnen een paar seconden of minuten! Dit geldt voor dataverkeer en schijfruimten, maar er zijn ook andere upgrade mogelijkheden waar je op zou kunnen letten.
Stel je begint met een simpele shared hosting pakket. Na een jaar merk je dat de website zodanig is gegroeid dat je overwilt gaan naar een VPS pakket.
Sommige providers houden hier rekening mee en hebben een speciale service om dit voor je te regelen. Je ziet het goed! De provider regelt de verhuizing/upgrade dan zelf. Je hoeft dan geen zorgen te maken dat je website tijdelijk niet bereikbaar is.
Het verhuizen of upgraden van het ene pakket naar het andere pakket is een betere optie dan het verhuizen naar een andere provider. Het verhuizen naar een andere provider brengt altijd wat meer gedoe met zich mee.
Prijs
Niemand wil natuurlijk te veel betalen voor een product als het ook goedkoper kan. Persoonlijk vind ik hosting echt heel erg goedkoop als ik het vergelijk met andere dingen in de wereld.
Als je net begint en daarom voor shared hosting wilt kiezen, dan heb je al snel een uitstekende provider voor minder dan € 10,- per maand.
VPS hosting is en stukje duurder als je geen kennis hebt over servers. Managed VPS hosting kost je al snel € 50,- tot € 60,- per maand. Terwijl unmanaged VPS hosting tussen de € 10,- à € 20,- zal kosten.
Als je een commerciële website wilt opzetten, dan is mijn advies dat je begint met shared hosting. Stap wel zo snel mogelijk over naar VPS hosting; zodra je website genoeg inkomsten heeft voor een duurdere hosting.
Het verschil in snelheid zal al snel zichzelf terugverdienen. Er geldt als vuistregel: elke seconde vertraging in laadtijd van je website leidt tot 7% in verlies van gebruikers1. In andere woorden, in de online wereld telt letterlijk elke seconde!
Gebruikersvriendelijk
Gebruikersvriendelijkheid is altijd fijn. Of je nou wel of geen kennis hebt over hoe servers te werk gaan. De beste webhosting providers hebben altijd een duidelijk controlepaneel.
Een controlepaneel kun je gebruiken om allerlei klusjes van je website te regelen. Het controlepaneel is er voor simpele klusjes, zoals het instellen van e-mail voor je website. Of wat ingewikkeldere klusjes (bv. DNS regelen). Dit kan allemaal in een controlepaneel.
Je hebt meerdere soorten controlepanelen. DirectAdmin en Cpanel zijn bekende controlepanelen. Ik raad aan om voor een webhost te kiezen met een van deze twee opties. DirectAdmin en Cpanel zijn razendpopulair en daarom kun je heel veel informatie over deze panelen online vinden. Je zult met minder populaire controlepanelen minder geluk hebben. Maak het jezelf makkelijk en kies een host met DirectAdmin of Cpanel!
FTP, PHP, SSL, MySQL, SQL
Heel veel onbekende namen, maar schrik niet! Ik leg ze allemaal even uit.
FTP
FTP staat voor File Transfer Protocol en is een methode die de uitwisseling van bestanden tussen computers (dus ook servers) makkelijker maakt. Het is een manier om documenten naar je website te uploaden. Dit doe je met een FTP-client. In ons WordPresss stappenplan maken wij gebruik van FileZilla.
PHP
PHP is een programmataal die aan de kant van de server van de website werkt. Dus het werkt alleen als je het document in een server zet. Toevallig is PHP ook de taal die CMS WordPress gebruikt om te functioneren. Het is belangrijk dat je server de juiste versie van de programmataal aankan, omdat het op een server werkt. Dit staat meestal bij het CMS dat je wilt installeren. Voor WordPress is dit momenteel een PHP versie van 5.6 en hoger.
SSL
Ben je van plan een webshop te starten? Of ga je op een andere manier met persoonsgegevens te werk? Dan is een SSL-verbinding noodzakelijk. Liever gezegd, het is verplicht in Nederland!
Je hebt een SSL-verbinding vast wel een keer gezien tijdens het online surfen. Of wellicht tijdens het online bankieren. De gewoonlijke “http://” verandert dan in “https://” en meestal staat er een slotje bij.
SSL staat voor Secure Socket Layer en is een manier om de verbinding naar de server te beveiligen. Werk je met betaalmogelijkheden? Dan is het zeker verstandig om even te kijken of de host SSL aanbiedt.
MySQL
SQL (Structured Query Language) is een speciale programmmataal voor de database MySQL. SQL is wordt gebruikt voor het bevragen, onderhouden en aanpassen van gegevens in een database. Een database komt in vele vormen voor en voert uiteindelijk een taak uit voor je website. Je kunt er gegevens in opslaan dat je website nodig heeft. Hierdoor is het dus een heel belangrijk kenmerk van een website.
Een CMS zoals WordPress gebruikt de database MySQL om te functioneren. Hierin worden alle artikelen, namen en zelfs wachtwoorden in opgeslagen. Ik zou een heel artikel kunnen besteden aan de in’s en out’s van SQL en MySQL zelf. Voor een beginner is dat nu nog veel te veel informatie waar je niks aan hebt. De aspirant heeft die informatie niet nodig. Wat je wel moet weten is dat je altijd de juiste versie nodig hebt. Net zoals het geval bij PHP.
Nogmaals om WordPress als voorbeeld te nemen. Een WordPress installatie heeft een MySQL database van 5.0+ nodig. Niet schrikken. De meeste hosts hebben de versies van PHP en MySQL altijd mooi up to date.
Klantenservice
Ik heb het belangrijkste voor het laatst bewaard. Dit is zo’n aspect waar je niet echt over nadenkt tot je het nodig hebt.
De meeste hosting bedrijven hebben een uitstekende klantenservice. De klantenservice is niet alleen bijna elke dag beschikbaar, maar ook te bereiken via meerdere communcatiemiddelen. Je kunt denken aan livechat,per e-mail en per telefoon!
Maar een dubbele check is altijd handig.
In het kort
Beste webhosting voor starters
SiteGround
Een gemakkelijk 1-knop installatie van WordPress en andere bekende CMS’en. Daarnaast krijg je ook nog een gratis domeinnaam bij je shared hosting.
Ben je ondernemer en heb je een website nodig voor je bedrijf? Of wil je graag een blog beginnen? Nou dan is een ding zeker. Begin met shared hosting! Je gaat hoogwaarschijnlijk WordPress gebruiken als CMS. Je hebt dan verder geen achtergrond kennis nodig over websites.
Kun jij je hierin vinden? Dan hebben wij de beste webhosting voor je gevonden! SiteGround is niet alleen heel, heel erg gebruikersvriendelijk. Het is geoptimaliseerd voor alle bekende CMSen die beschikbaar zijn. Als je een WordPress site maakt, dan krijg je een heleboel gratis site templates!
Het kost maar €3,95 per maand en je krijgt er zelfs een gratis domeinnaam bij! Het heeft de optie om WordPress te installeren met één druk op de knop. Je kan meteen beginnen met je website! Verder kan je bij SiteGround rekenen op een van de snelste servers beschikbaar in Nederland als het om shared hosting gaat.
Dit zijn niet de enige redenen waarom ik SiteGround aanraad aan mensen die net beginnen. SiteGround heeft een geweldige klantenservice die goed bereikbaar is, supervriendelijk is en ook nog eens 24/7 beschikbaar is voor al je vragen. Daarnaast heb je bij SiteGround dat je heel veel website onderdelen gratis geleverd krijgt, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je kunt hierbij denken aan domeinnaam en SSL.
Het sterkste punt van SiteGround is voor mij toch altijd dat ze heel erg goed zijn in het opschalen van een website. Gaat het goed met je website? Een berichtje aan de klantenservice en binnen een dag heb je een site op VPS of een hogere rang in shared hosting.
Er is een nadeel bij het kiezen van SiteGround. Ja, de server is in Nederland, maar de klantenservice is in het Engels. Houd daar dus rekening mee!
Snel een website nodig?
Door de grote vraag van onze gebruikers hebben wij een stappenplan gemaakt voor de installatie van een WordPress website via SiteGround. Van begin tot einde! Je vindt het stappenplan onderin dit artikel. Klik hier om er meteen heen te gaan!
Beste unmanaged VPS
TransIP
Een zeer snelle SSD VPS server voor een aardig lage prijs. TransIP biedt alles wat een server kenner nodig heeft om aan de slag te gaan.
VPS hosting is de natuurlijke overstap van shared hosting voor diegene die al kennis heben over het beheren van een server. Heb je al een website en merk je dat de snelheid van je website beter kan? De overstap van shared hosting naar VPS hosting is de ideale optie.
Bij het kiezen van de beste VPS hosting heb ik gekeken naar twee aspecten. Hoe heeft de VPS provider in het verleden gepresteerd. Verder heb ik gekeken naar de ervaring van gebruikers met de klantenservice en host zelf.
Als we kijken naar de verleden van dan is een ding duidelijk. TransIP heeft zich altijd prima aan de 99.9% uptime belofte gehouden. Daarnaast is er genoeg ondersteuning te vinden als je voor transIP kiest. Naast de actieve forum waar gebruikers veel informatie samen delen. Beantwoord de klantenservice bijna al je vragen gemakkelijk binnen een dag.
Je krijgt bij de VPS van transIP ruim 50 GB supersnelle SSD opslag. Waar je zeker een tijd mee zoet zal zijn. Daarnaast is maken ze automatisch om de vier uur een back-up van je server.
Dit is zeker heel fijn als je voor het eerst een server beheert. Dan heb je altijd de mogelijkheid om 4 uur terug in de tijd te gaan.
Beste managed VPS
Heb je geen verstand van serverbeheer en wil je dat liever aan iemand anders overlaten? Maar wil je wel een VPS die snel is, schaalbaar is en past bij de groei van je website of webshop?
Savvi is verreweg de beste webhosting in Nederland als het op klantenservice komt. Savvi werkt heel persoonlijk en schrikt niet weg om je persoonlijke te bellen met advies en hulp. Als je een huidige website heb die je wil verplaatsen, regelen ze dat ook voor je!
De kwaliteit van Savvi is duidelijk te merken aan de website die zijn beheren! Denk hierbij aan grote websites zoals Yoast. De prijs is wel aan de hoge kant als je vergelijkt met andere managed VPS hosts. Maar je krijgt er wel kwaliteit voor terug!
Beste Cloud Hosting
Versio
Bij Versio heb je een fijne combinatie van prijs en vrijheid. Dat allemaal in een super gebruiksvriendelijke omgeving.
Ga je een webshop beginnen? Of ga je een website beginnen waar het verkeer waarschijnlijk veel gaat variëren? Cloud hosting is een ideale oplossing voor diegene die een balans zoekt tussen VPS en shared hosting.
Bij Versio heb je alle vrijheid om een cloud hosting op te zetten die perfect past bij je wensen. Omdat je makkelijk kunt optimaliseren betaal je uiteindelijk ook vrij weinig! Houd er wel rekening mee dat je éénmalig € 50,- moet betalen voor de DirectAdmin licentie.
Stappenplan – Hoe zet je een WordPress website op?
Wil je zelf simpel en snel een WordPress website opstellen? Voor bijvoorbeeld jezelf? Of voor je zaak? Wij hebben een beknopt stappenplan gemaakt. Het laat je per stap laat zien wat je moet doen. Dit stappenplan is bedoeld voor iemand die geen kennis heeft van websites of hosting. Je kunt deze stappen gemakkelijk binnen een half uurtje voltooien!
Stap #1: Kies je pakket
Ga naar de website van SiteGround via deze link: www.siteground.com. Klik in het bovenstaande menu op WordPress Services en vervolgens op WordPress Hosting.
Je komt dan op bovenstaande pagina terecht. Je kunt bij SiteGround kiezen uit 3 pakketen. Afhankelijk van je behoeftes kun je besluiten een groter pakket te nemen. Voor beginnende websites is het “StartUp” pakket meer dan voldoende. Op het moment krijg je op de eerste factuur een korting van 50% en betaalt in plaats van € 7,95 per maand, maar € 3,95 per maand. Haal er je voordeel uit en kies voor minimaal 12 maanden! Na deze termijn betaal je de reguliere € 7,95 per maand. Weet je zeker dat je je website voor een langer tijd wilt? Dan kan je 24 of 36 maanden overwegen.
In mijn stappen neem ik het “StartUp” pakket als voorbeeld. Echter maakt het voor de komende stappen niks uit!
Stap #2: Betaalgegevens invullen
Je bent nu op de pagina beland waar je je betaalgegevens kan invullen. SiteGround biedt in deze pagina de optie aan om met creditcard te betalen. Als je met een creditcard wilt betalen, hoef je alleen je gegevens in te vullen en naar stap #3 te gaan. Wil je betalen met iDEAL? Ga dan naar stap #2.1.
Stap #2.1: Betalen met iDEAL
Wil je graag met iDEAL betalen? Geen probleem, want dat is gewoon mogelijk bij SiteGround. Je bent op de pagina waar je je betaalgegevens kan invullen. Deze kan je voor een deel invullen. Vervolgens, een beetje gek en niet zoals we gewend zijn, druk je op live chat.
Een pop up komt tevoorschijn met drie opties. Kies de eerste optie genaamd “Pre-Sales Inquiries”. Je ziet nu staan Customer Center. Vul je naam en je e-mail in en typ bij Question:“I want to pay with iDEAL”.
Dan zal iemand van de hulpdesk je verder helpen. De medewerker zal je een link sturen die je naar de pagina leidt zoals op het bovenstaande plaatje is te zien. Zoals je kunt zien heb ik gekozen voor een “trial” maand, omdat ik deze website puur ga maken voor dit stappenplan. Je kunt natuurlijk zelf kiezen wat voor jou het beste uitkomt! Hier kun je gewoon je gegevens in kwijt en kan je met iDEAL betalen zoals je gewend bent.
Stap #3: E-mailbevestiging
Nadat je hebt betaald heb, kom je terecht op een bevestigingspagina met de info dat het is gelukt. Je ontvangt binnen een uur een e-mail van SiteGround met als onderwerp Order Confirmation. Ga dus naar je e-mailinbox en open betreffende e-mail. In deze e-mail druk je op Acccount, waardoor je weer terug op de website van SiteGround belandt.
Stap #4: Aanmaken van een domeinnaam
De hosting is nu gereed om gebruikt te worden! In deze stap gaan we de domeinnaam aanmaken. SiteGround biedt gratis een domeinnaam aan. Je hoeft de domeinnaam niet apart erbij te kopen.
Aldus. Je bent weer teruggekomen op de SiteGround website. Rechtsboven op je scherm zie je een oranje uitroepteken. Klik op dit uitroepteken met je muis. Druk daarna op “you have a new hosting account that you haven’t set up yet”.
Je komt terecht op een scherm waar je je domeinnaam kan registereren. Voor dit stappenplan heb ik “testwebsitevanconsupedia” als domein geregistreerd (www.testwebsitevanconsupedia.nl). Je kan een domeinnaam kiezen die je zelf de beste vindt. Je kan elke domeinnaam kiezen die je maar wilt, zolang die beschikbaar is.
Stap #5: WordPress aanmaken
Je wordt gevraagd of je een nieuwe website wil beginnen of je huidige website wilt overzetten, nadat je een domeinnaam hebt gekozen. We kiezen voor de optie “nieuwe website”. Klik daarna op het WordPress symbool en maak een admin-account aan voor de installatie van WordPress. Onthoud deze gegevens goed! Je hebt ze nodig als je wilt inloggen in je website! De gebruikersnaam moet minimaal 8 en maximaal 20 letters bevatten.
Je zal gevraagd worden of je je acount wil “enhancen”(malware controle). Ik raad iemand die net begint deze functies niet aan. Je kan deze altijd later aanschaffen.
Klik op bevestigen. Je krijgt een succesbericht met het bericht dat het nog eventjes duurt voordat je site klaar is.
Stap #6: Wachten op DNS
Je site is klaar! WordPress is geïnstalleerd! Maak je geen zorgen als je er nog niet bij kan. Dat is heel normaal. Het duurt soms 24 uur tot de DNS register je site heeft opgeslagen. Meestal duurt het maar een uurtje. Wanneer je site online is, kun je de admin-account gegevens gebruiken om in te loggen in WordPress. Je kunt in WordPress zelf artikelen maken en zelfs de stijl van je website aanpassen met templates.
Hoe kom ik bij mijn WordPress installatie?
Heel simpel. Ga naar je browser en typ: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/. “Jouwdomein” staat natuurlijk voor de domeinnaam die je in stap #4 hebt gekozen en geregistreerd.
Stap #7: Een leuk ontwerp vinden voor je website (optioneel)
WordPress biedt de optie om heel eenvoudig een ontwerp voor je websitie toe te voegen. Dit ontwerp kun je online vinden. Je voegt deze website ontwerpen simpel toe door in WordPress te gaan naar: appearances → themes → add new. Je kunt hier vervolgens de bijgeleverde .zip bestand uploaden.
Waar vind je mooie ontwerpen? Je hebt een enorm aantal ontwerpen dat je aankunt schaffen in Themeforest. ThemeForest legt heel erg goed uit welke stappen je moet uitvoeren de ontwerpen te installeren.
In het kort gezegd
Dat was het dan! Gefeliciteerd je hebt je eigen WordPress website geïnstalleerd. Je kan meteen aan de slag! Of je nou een zakelijke website of een persoonlijke blog wilt starten. Tijd om je website vorm te geven!
Een WordPress website is erg flexibel en kan je goed op weg helpen voor een zakelijke website of een blog.
Webhosting: veelgestelde vragen
Wat is WhoIs?
Je gegevens worden geregistreerd in een nationaal domeinregister op het moment dat je een domeinnaam registereert bij een provider. In Nederland wordt het domeinregister beheerd door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (stichting SIDN). Je gegevens, zoals jenaam, e-mail, contactgegevens en de verloopdatum van je domeinnaam, worden opgeslagen in
Als je een domeinnaam registreert bij een provider. Worden jouw gegevens geregisterd in een nationale domainnaam register. In Nederland heeft deze stichting SIDN ofwel Stichting internet Domeinregistratie Nederland. Hier wordt jouw gegevens zoals je naam, email, contactgegevens en verloopdatum van je domeinnaam opgeslagen in een haar domeinregister.
Dit register is toegankelijk iedereen! Stel je wilt graag weten van wie een domeinnaam is, dan doe je een WhoIs Lookup. Wil je een WhoIs Loopup doen voor een website? Typ dan in Google: de domeinmein van de website + WhoIs.
Wat is een CMS?
CMS staat voor Content Management System. De gebruiker kan met CMS veranderingen aan de front-end doorvoeren. Wat is de front-end? Je website heeft twee onderdelen: back-end en front-end.
Het ene onderdeel is aan de kant van de server en wordt back-end genoemd. Als je bezig bent met programmeren van het back-end, dan ben je bezig met het porgrammeren van de achterkant van de website. Dit deel is niet zichtbaar voor de gewone bezoekers van de website.
Het andere onderdeel is de voorkant van de website en heet het front-end. Het front-end is zichtbaar voor je bezoekers en dus het gezicht van je website.
Met CMS kan een gebruiker aan de slag gaan zonder al te veel verstand te hebben van websitetaal. Het is een praktische software die veel narigheid weghoudt van de gebruiker. Iedereen kan een website maken!
Aantal bekende voorbeelden van CMS’en zijn: Joombla, WordPress, Magento en OpenCart.
Wat is een domeinnaam?
In de echte wereld spreken we altijd af op een adres. Wil je dat je klanten je winkel kunnen vinden? Je kunt dan je klant de naam en het adres van je winkel geven.
In de online internet wereld is het adres van je winkel je IP-adres. IP staat voor Internet Protocol. Het IP-adres is een reeks getallen die een computer vertelt waar iemand of een website is. Zo’n reeks getallen is niet echt makkelijk om even te onthouden. Daarrom hebben we een domeinnaam. Deze domeinnaam verwijst je door naar het IP-adres waar je site aan is gekoppeld. Zo kan een gebruiker toegang krijgen tot een website door alleen de domeinnaam in te typen en niet het IP-adres.
Wat is DNS
DNS staat voor Domain Name System. Dit systeem zorg voor de koppeling tussen IP-adressen en domeinnamen. De domeinnamen en IP-adressen staan in een database. DNS koppelt deze gegevens.
Wat is root
Als we weer het voorbeeld nemen van dat een server vergelijkbaar is met een winkel. Dan is de root de fundament van je winkel. Nou is het hier wel een rare voorbeeld want, in de echte wereld heb je niet zomaar toegang krijgen tot je fundament.
In een server is dat wel het geval. Door als rootgebruiker toegang te vragen aan je server, heb je het hoogste bevoegdheid. Als rootgebruiker kan je allerlei administratie en servergerelateerde zaken beheren. Die je normaal niet zou kunnen beheren.
Bronnen
- Jake Brutlag, Speed Matters for Google Web Search, Google Inc, 2009
- Amit Singhal, Using site speed in websearch, Google Inc, 2010