Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Philips Avance HD9384/20 de beste waterkoker voor thee is. Eigenlijk is het gewoon de beste waterkoker. Deze luxe waterkoker met instelbare temperatuur en warmhoudfunctie is ideaal voor de theedrinker. Bovendien kan het water opwarmen op 40 graden waardoor het geschikt is voor het maken van babyvoeding.
De beste koop waterkoker is de Russell Hobbs Buckingham Digital. Een waterkoker met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook met deze zeer stille en snelle waterkoker kun je de temperatuur instellen.

Heb je geen instelbare temperatuur nodig, maar wil je wel een mooie glazen waterkoker? We raden dan de Russell Hobbs Glassl, aan. Een waterkoker die blauw oplicht als de waterkoker aan staat.
Natuurlijk kan het zo zijn dat je een waterkoker zoekt die simpelweg water kan koken en niet meer dan dat hoeft te doen. Zie dan de goedkope waterkoker Philips HD9320/20.

190
Onderzocht
4
Beste
 • Beste waterkoker: Een luxe waterkoker met vooringestelde temperatuurknoppen en warmhoudfunctie. Ideaal voor de theeliefhebber en voor het klaarmaken van babyvoeding.
 • Beste koop waterkoker: De beste koop waterkoker met instelbare temperatuur voor het zetten van diverse theesoorten. Een erg stille en snelle waterkoker.
 • Beste waterkoker van glas: Een glazen waterkoker die doet wat het moet doen en daarbij erg mooi is. De waterkoker licht blauw op bij het koken van water.
 • Beste basis waterkoker: Een goedkope waterkoker zonder toeters en bellen voor het koken van 1,7 liter water.

Beste waterkoker – Een waterkoker moet kunnen water koken. Dit feit is vast en zeker geen verrassende schok voor jou. We weten allemaal dat waterkokers bedoeld zijn om water te koken. Water kookt bij het bereiken van z’n kookpunt: 100 graden. We zijn waterkokers gewend die standaard hierop ingesteld zijn. Wat we minder gewend zijn, is dat een waterkoker meer kan dan water koken.

Tegenwoordig zijn er waterkokers die meer kunnen dan alleen water koken. Ze kunnen een hele mooie design hebben, maar ze kunnen ook speciaal ontworpen zijn voor het zetten van diverse theesoorten. Een waterkoker kun je instellen op bijvoorbeeld het verwarmen van water tot 60, 70, 80, 90 of 95 graden. Wil je graag een waterkoker met een warmhoudfunctie? Dan kan. Er zijn waterkokers met verschillende functies. Zo kan de waterkoker water koken, water verwarmen en warm houden. In dit artikel kun je lezen waar je op kunt letten bij je zoektocht naar de beste waterkoker.

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Waarom een waterkoker?
 2. Beste temperatuur voor thee
 3. Waar let je op bij het kopen van een waterkoker?
 4. Hoe hebben wij de beste waterkoker gevonden?
 5. Beste waterkoker voor thee
 6. Beste koop waterkoker voor thee
 7. Beste waterkoker van glas
 8. Beste basis waterkoker
 9. Het ontkalken van een waterkoker

Waarom een waterkoker?

Waarom een waterkoker en niet een fluitketel? De waterkoker en de fluitketel hebben dezelfde functie: water koken. Een fluitketel heeft alleen deze functie. Een waterkoker is logischerwijs een elektrische apparaat waarmee je water kookt. Een waterkoker kan niet alleen water koken, maar ook water opwarmen op lagere temperaturen. Perfect voor de theeconnaisseur. Thee drinken op de juiste temperatuur smaakt namelijk het beste.

Een waterkoker is een onmisbaar apparaat in je keuken. Het is handig voor het maken van een kopje thee of koffie, instant soep, noodles of voor elke andere taak die kokend of warm water vereist. Vandaag de dag zijn waterkokers steeds meer in populariteit aan het stijgen. Vooral als je je realiseert dat het de meest handige manier is om even snel een kopje thee of koffie te zetten. Ze werken sneller dan de fluitketel en schakelen automatisch uit als het water kookt. Een fluitketel moet handmatig van de kookplaat gehaald worden en kan dus doorkoken terwijl de kookpunt al is bereikt.

Tegenwoordig hebben de waterkokers veel verschillende designs waar je uit kan kiezen. Mocht je het willen, dan kun je je waterkoker goed matchen met je interieur.

Beste temperatuur voor thee

Bij het drinken van thee zullen de meeste mensen gewoon kokend water in een kopje over een theezakje gieten. Ongeacht de temperatuur van het water. De verschillende soorten thee zijn bedoeld om gezet te worden op verschillende temperaturen. Groene thee behoort gezet te worden op een aanzienlijk lagere temperatuur dan zwarte thee. Groene thee kan bitter smaken als je het niet op de juiste wijze klaar maakt.

De exacte temperatuur zal zeker ook aan je persoonlijke voorkeur liggen. Om een idee te krijgen van de temperaturen, hebben wij een overzicht gemaakt van de soorten thee en de bijpassende temperaturen zodat je dit kunt gebruiken als richtlijn.

beste temperatuur thee

Als je je afvraagt waarom je dure thee niet zo smaakvol is zoals in de theewinkel waar je het hebt geproefd voor het kopen, dan is het tijd om te kijken naar de elektrische waterkoker. Verschillende soorten thee maak je op verschillende temperaturen water. Een waterkoker die op de juiste temperatuur water kan maken zorgt voor de beste thee.

Waar let je op bij het kopen van een waterkoker?

Er zijn verschillende modellen waterkokers waar je uit kunt kiezen. Zo zal het je vast niet ontgaan zijn dat je op de inhoud van een waterkoker moet letten en dat er veel verschillende designs zijn. Voor het gemak hebben we een overzicht gemaakt van de kenmerken die een elektrische waterkoker kan hebben. We hebben hierbij een verdeling gemaakt tussen de basiskenmerken en de extra kenmerken.

De 7 basiskenmerken

De waterkoker heeft een aantal basiskenmerken. Oké. Ik geef het toe. Misschien is het eerder een waslijst aan basiskenmerken. Maar na het doornemen van deze 7 punten weet je in ieder geval dat je niks hebt gemist bij het zoeken naar de beste waterkoker.

 1. Capaciteit— De inhoud van waterkokers variëren van 0,5 liter tot 2 liter. Een kleine waterkoker is voldoende voor het zetten van 1 of 2 kopjes thee per keer. De grote waterkoker is praktisch als je water wilt koken voor je pasta of als je een theepot wil zetten.
 2. Maataanduiding— Met een maataanduiding kan je zien hoeveel water er in de waterkoker moet of hoeveel water er nog in de waterkoker zit. De maataanduiding kan in liter (L) zijn en/of aantal kopjes. Een maataanduiding is een handige eigenschap die eigenlijk niet mag missen bij een waterkoker, maar een 1-kopsaanduiding kan ook erg praktisch zijn.
 3. Draadloos en draaibaar — Vrijwel alle waterkokers zijn tegenwoordig draadloos. De stekker zit verbonden aan het onderstel van de waterkoker die ook de stroombron is. Een waterkoker die 360 graden draaibaar is kun je op elke manier op het onderstel plaatsen. Je hoeft de waterkoker niet altijd op de vaste plaats op het onderstel te plaatsen.
 4. Vermogen en snelheid — Het vermogen van een waterkoker bepaalt hoe snel het water kookt. Over het algemeen kookt een waterkoker met een hoog vermogen ook sneller. Een hoog vermogen betekent niet per definitie dat de waterkoker minder energiezuinig is, aangezien het water ook sneller kookt. Overigens heeft een kleine waterkoker een lager vermogen nodig dan een grote waterkoker.
 5. Droogkookbeveiliging — Een waterkoker met een droogkookbeveiliging gaat automatisch uit zodra het water kookt.
 6. Verwarmingselement — Het water kookt sneller met een open verwarmingselement. Het probleem is dat het element in contact is met het water waardoor er sneller kalkaanslag hierop ontstaat. Kalkaanslag is vanzelfsprekend bij een waterkoker, maar bij een verborgen verwarmingselement gebeurd dit minder snel en is makkelijker te ontkalken.
 7. Antikalk filter — Een filter houdt kalk tegen bij het schenken van water.

De 6 extra kenmerken

Zoals ik al in het begin aangaf, waterkokers worden steeds meer populair en hebben ondertussen ook wat extra functies gekregen. Deze extra functies is erg fijn als je van luxe houdt, maar ook als je in volle glorie van je thee wilt genieten op de juiste temperatuur.

 1. Temperatuurstanden — Er zijn waterkokers waarbij je de temperatuur kunt instellen. Dit is handig voor als je van diverse theesoorten houdt.
 2. Dubbele wand en geluid — Het water in een waterkoker met een dubbele wand wordt stiller gekookt. Daarbij zorgt de dubbele wand ervoor dat de warmte minder snel ontsnapt uit de waterkoker na het koken en voelt het minder heet aan aan de buitenkant.
 3. Warmhoudfunctie — Sommige elektrische waterkokers hebben ook een warmhoudfunctie. Het water wordt dan voor een bepaalde tijd warm gehouden.
 4. Theefilter — Een in de waterkoker geïntegreerde theefilter. Je kunt hiermee thee zetten in de waterkoker zelf.
 5. Wifi en bedienen met app — Sommige waterkokers zijn te bedienen met een app op je smartphone of je tablet.
 6. Design en glas — Het oog wil ook wat. Met een glazen waterkoker kan je genieten van de bubbeltjes die ontstaan bij het koken van water. Of je kiest een retro design of een moderne design die mooi in je keuken past.

Hoe hebben wij de beste waterkoker gevonden?

Verschillende soorten thee zijn bedoeld om gemaakt te worden met water op de juiste temperatuur. Groene thee komt beste op smaak bij lage temperatuur en zwarte thee bij hogere temperatuur. Een goede waterkoker heeft meerdere temperatuurstanden voor het bereiden van verschillende typen warme dranken. De beste waterkoker voor thee heeft uiteraard de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen.

Een waterkoker wordt over het algemeen voor meerdere doelen gebruikt dan alleen voor een kopje thee of koffie zetten. Of je nou pasta wilt klaarmaken, aardappels wilt koken of een ander gerecht waarbij heet water nodig is. Water koken met een waterkoker gaat eenmaal sneller met een waterkoker. We zijn van mening dat een waterkoker met een grote capaciteit onmisbaar is. Daarom hebben we een selectie gemaakt uit waterkokers met een inhoud van 1,7 liter. Alle waterkokers die we hebben verkozen tot beste waterkoker heeft deze capaciteit.

Tot slot hebben we ook waterkokers zonder instelbare temperatuur verkozen tot beste waterkoker voor de mensen die gewoon een waterkoker nodig hebben om water te koken. Niet iedereen heeft een waterkoker met instelbare temperatuur nodig. Een waterkoker met instelbare temperatuur is daarbij meestal ook duurder.

Beste waterkoker

Philips Avance HD9384/20

Een waterkoker met instelbare temperatuur voor de optimale smaak voor je thee. De 5 temperatuurstanden, 40, 80, 90, 95 en 100 °C. En de warmhoudfunctie.

We zijn vrij snel tot de conclusie gekozen dat de Philips Avance HD9384/20 de beste waterkoker is voor thee. Daarbij is het geschikt voor het bereiden van babyvoeding doordat de waterkoker op 40 °C ingesteld kan worden. De Philips Avance is de waterkoker voor de theeliefhebber en ideaal voor het opwarmen van water voor de flesvoeding van de kleine.

5 temperatuurstanden en een warmhoudfunctie

De waterkoker heeft vooringestelde temperatuurknoppen: 40, 80, 90, 95, en 100 °C. Deze praktische temperatuurstanden maken deze waterkoker niet alleen erg geschikt voor het zetten van thee, maar is ook erg makkelijk in gebruik. Het is eenvoudig te bedienen door deze handige temperatuurknoppen. Een druk op de knop en je water is klaar op de juiste temperatuur voor een heerlijk kopje thee. Om het af te maken heeft het ook nog eens een knop voor de warmhoudfunctie!

Handige maataanduiding: liter en aantal kopjes

De beste waterkoker heeft een inhoud van 1,7 liter, maar is niettemin zeer geschikt voor het maken van één of twee kopjes thee door de handige maataanduiding. Deze waterkoker verschilt hiermee van de meeste waterkokers. Het heeft niet alleen een liter-aanduiding, maar ook een maataanduiding van 1 tot 6 kopjes. Eén kopje is gelijk aan 250 ml.

Design

Als we kijken naar de design van deze waterkoker, dan lijkt het alsof Philips de vorm van een fluitketel lichtelijk wilde verwerken in de HD9384/20. Kijk maar naar de schenktuit. Deze schenktuit zorgt ervoor dat je gericht kan schenken. Daarbij heeft het een fijnmazige kalkfilter om kalkdeeltjes te voorkomen bij het schenken.

Dit model is ook in zilver te verkrijgen. Het zilverkleurige model Philips Avance HD9385/21 is wel meteen 10 euro duurder dan het zwartkleurige model.

Geen dubbele wand

Het enige nadeel is dat deze waterkoker, ondanks dat het een hele goede waterkoker is, niet dubbelwandig is. De warmhoudfunctie houdt het water dan wel op de juiste temperatuur, maar een dubbele wand zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen. Een dubbele wand in combinatie met de warmhoudfunctie is meer energiezuinig.

Hoewel dit een gemis is, zijn we meer dan overtuigd dat dit de beste waterkoker is door het gebruiksgemak, mooie design, de 5 temperatuurknoppen en de warmhoudfunctie. Maar pas op! Doordat het een enkele wand heeft, wordt de buitenkant wel heet!

Mocht je echt graag een dubbele wand willen, dan kan je de Siemens TW86103P Senses for Senses overwegen. Deze populaire waterkoker heeft 4 temperatuurstanden en een dubbele wand. Toch zijn we een voorstander van de Philips Avance Waterkoker: een mooie design en makkelijk te bedienen!

Belangrijke kenmerken
 • Inhoud van 1,7 liter.
 • Vermogen: 2400 watt
 • Instelbare temperatuur: 40, 80, 90 95, en 100 °C.
 • Warmhoudfunctie
 • Maataanduiding in L en aantal kopjes

Beste koop waterkoker

Russell Hobbs Buckingham Digital

Een zeer stille en snelle waterkoker met instelbare temperatuur. Een goede waterkoker met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

De Russell Hobbs Buckingham Digital is een zeer stille en snelle waterkoker met instelbare temperatuur. Het is een van de goedkoopste waterkoker waarvan je de temperatuur kan instellen. Een waterkoker voor een goede prijs die bovendien geschikt is voor thee. De prijs-kwaliteitverhouding zorgt ervoor dat de Russell Hobbs Buckingham Digital absoluut de beste koop waterkoker is.

5 temperatuurstanden per 10°C in te stellen

Anders dan de Philips Avance Collection heeft Russel Hobbs Buckingham geen vooringestelde temperatuurknoppen. De temperatuurregeling van deze waterkoker is minder gebruiksvriendelijk.

De waterkoker heeft een digitaal temperatuurdisplay dat blauw oplicht. Je dient de benodigde temperatuur per 10 graden in te stellen met de twee knoppen waarop de pijlen staan. Je moet dus wat extra handelingen verrichtingen om de waterkoker op de juist temperatuur te zetten. Deze trapsgewijze temperatuurregeling is niet heel handig, want nu heb je niet met één druk op de knop water op de juiste temperatuur. Gelukkig wordt dit goed gemaakt door de 5 temperatuurstanden: 60, 70, 80, 90 en 100 °C.

Binnen één minuut een kopje thee

Deze waterkoker is de beste koop en dat blijkt ook nu. De waterkoker heeft een maximale vermogen van 3000 watt. Het water kookt erg snel. Binnen één minuut is het water voor één kopje thee al gekookt. Eén liter water is binnen 2,5 minuten gekookt.

Enkelwandig, geen warmhoudfunctie en geen maataanduiding in L

Het is een enkelwandige metalen waterkoker en de buitenkant kan hierdoor erg heet worden. Verder heeft deze waterkoker geen warmhoudfunctie. Het water koelt af na het koken. Voor deze prijs hadden we eigenlijk ook deze extra functies niet verwacht.

Wat we wel hadden verwacht, maar er niet is, is een maataanduiding in liters. Er is geen maataanduiding in liters? Dat klopt. De maataanduiding gaat bij deze waterkoker per 2 kopjes met als maximale grens 6 kopjes en 1,7 liter. Het is een minpunt dat de maataanduiding alleen per 2 kopjes gaat en niet ook in liters. Dit is voor mij in ieder geval een grote minpunt. Niettemin is het een goede waterkoker voor een goede prijs en is het de beste koop waterkoker.

Belangrijke kenmerken
 • Inhoud van 1,7 liter.
 • Vermogen: 3000 watt
 • Instelbare temperatuur: 60, 70, 80, 90 en 100 °C.
 • Binnen 1 minuut kopje water gekookt.
 • Quiet Boil-technologie: zeer stille waterkoker
 • Maataanduiding per 2 kopjes en max. 1,7 liter.

Beste waterkoker van glas

Russell Hobbs Glass

Een stijlvolle waterkoker van glas die tijdens het water opwarmen blauw oplicht. De glazen waterkoker die bij elk interieur past.

De Russell Hobbs Glass is een stijlvolle waterkoker van glas met roestvrijstalen accenten. De waterkoker is gemaakt van luxe Schott-glas dat blauw oplicht als de waterkoker aan staat om water te koken. Deze waterkoker staat erg mooi op je keukenblad door deze blauwe verlichting. Je kunt daarbij het water aan de kook zien komen met deze glazen waterkoker.

Het is een simpele waterkoker die gewoonweg een bijzonder mooie design heeft. De maataanduiding gaat per 0,5 liter met een maximum van 1,7 liter. Ook is er een éénkopsaanduiding. Erg handig en energiebesparend als je even snel één kopje wilt klaarmaken. Als je maar één kopje nodig hebt, dan is het ook zeker aan te raden om niet meer water te koken dan nodig is. Meer water koken dan nodig is onnodig stroom verspillen. Je kunt met deze waterkoker 66% energie besparen door gebruik te maken van de éénkopsaanduiding. Nog een pluspunt? Je water is sneller klaar!

Je ziet door het glas sneller kalkaanslag. Pluspunt of minpunt? Ik denk een beetje van beiden. Kalkaanslag voorkom je niet. Met het glas zie je meteen wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt!

Deze glazen waterkoker is vooral bedoeld voor diegenen die geen instelbare temperatuur nodig hebben. De beste waterkoker van glas doet wat het moet doen en heeft gewoonweg een erg mooie design.

Nog een tip voor bij deze waterkoker: zet het deksel open na het water koken zodat het glas mooi helder blijft.

Belangrijke kenmerken
 • Inhoud van 1,7 liter.
 • Vermogen: 2200 watt
 • Glazen waterkoker met blauwe verlichting
 • Maataanduiding per 0,5 liter en éénkopsmaataanduiding

Beste basis waterkoker

Philips HD9320/20

Een basis waterkoker voor het koken van 1,7 liter water. Een eenvoudige waterkoker met een roestvrijstalen behuizing.

De Philips HD9320/20 is een simpele waterkoker die water kan koken. Niet meer en niet minder. Deze basis waterkoker past bij jou als je op zoek bent naar een goedkope waterkoker zonder toeters en bellen.

Doordat het een eenvoudige waterkoker is, heeft het geen van de extra functies die we eerder hebben genoemd. Dit maakt deze waterkoker natuurlijk ook een stuk goedkoper. Houd er daarom rekening mee dat de enkelwandige metalen buitenkant erg heet is en deze waterkoker ook wel wat lawaai kan maken.

Het fijne aan deze waterkoker is dat de aan-uitschakelaar brandt als de waterkoker is ingeschakeld. De metalen waterkoker met geborstelde roestvrijstalen behuizing is gemaakt om een langere tijd mee te gaan. Een behuizing met een mooie uitstraling!

Belangrijke kenmerken
 • Inhoud van 1,7 liter.
 • Vermogen: 2200 watt
 • Maataanduiding in L (vanaf 1 liter) en aantal kopjes (vanaf 3 kopjes)

Het ontkalken van een waterkoker

Bij het water koken ontstaat er kalk. De ontkalker zal je vast wel in de webshop onder “aanbevolen accessoires” vinden. Je kunt ontkalkers gebruiken om kalkaanslag te verwijderen van de waterkoker. Maar we raden dit niet aan.

Je kunt namelijk veel beter azijn of citroensap gebruiken. Dit is veel meer milieuvriendelijk en beter voor je gezondheid. Met natuurazijn of citroensap kun je op een natuurlijke wijze kalkaanslag verwijderen. Ben je bang voor de nasmaak van azijn? Dan kan je inderdaad beter citroensap gebruiken. Maar goed spoelen moet het werk ook kunnen doen!

Azijn voor het ontkalken

We raden aan om azijn te gebruiken, omdat je dit voor heel goedkoop kan verkrijgen in de supermarkt. We hebben het niet over schoonmaakazijn, maar natuurazijn of andere kookazijn. Huismerk azijn is voldoende en dat kost echt niet veel. Hoeveel zal het zijn? Niet eens 50 cent?

Dus, hoe ontkalk je een waterkoker met azijn?

 1. Doe een scheut azijn in de waterkoker.
 2. Je kunt het eventueel aanvullen met water. De kalk moet wel bedekt zijn met azijn of het azijn-met-water-mengsel.
 3. Wacht even tot de azijn zijn werk heeft gedaan of zet de waterkoker aan om het proces te versnellen.
 4. Spoel de waterkoker goed na voor je water gaat koken. Anders smaakt je kopje thee naar azijn!

Mocht je nog ergens over datum citroensap hebben liggen? Dan kun je dat natuurlijk ook gebruiken!