Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Max Pro Evolution de beste stijltang is voor de personen die liever niet te lang wachten op resultaat. Doordat de platen van titanium zijn, warmen ze super snel op. Wel binnen 6 seconden is de stijltang op de gewenste temperatuur. Ook behouden deze platen het vochtgehalte in je haar, waardoor het haar optimaal wordt beschermd.

Voor de mensen die wel wat langer kunnen wachten, en net wat meer geven om bescherming, is de Braun ST780 Sensocare de beste stijltang. Het is heel fijn dat deze stijltang zijn temperatuur aan je haar aanpast. De stijltang ‘leest’ je haar en op basis van die lezingen stelt het de temperatuur in. Als je dit niet vertrouwt, kun je het ook manueel doen en dan zet de stijltang de knopjes zelf op slot, zodat de temperatuur niet per ongeluk aan wordt gepast. Dit zorgt voor het beschermende karakter van deze stijltang.

73
Onderzocht
2
Beste
 • Beste stijltang met titanium platen: De perfecte stijltang voor de ongeduldige mens. Warmt snel op, beschermt het haar. Meerdere standen, oplopned tot 230 graden Celsius.
 • Beste stijltang met keramische platen: Perfect voor de personen die niet zo goed weten welke temperatuur bij hun haar past. Past zich automatisch aan het haar. Kan ook manueel. Loopt op tot 220 graden Celsius. Beschermt het haar

Beste Stijltang – Het is perfect voor als je helemaal gek wordt van je onhandelbare krullen. Of van die slag die nooit goed wil zitten. Wil jij je haar temmen, maar ben je niet toe aan de heftige keuze van permanent je haar veranderen omdat je ergens wel van je haar houdt? Dan is de stijltang jouw nieuwe beste vriend!

Je kunt met de stijltang elk kapsel maken wat je wilt, en dat hoeft niet eens lang te duren! Sommige mensen gebruiken de stijltang zelfs om hun haar te krullen. Eigenlijk heb je met de aankoop van een goeie stijltang 1 apparaat betaald, en 2 apparaten gehaald! Kijk wel uit dat je de beste stijltang voor jouw wensen koopt.

Maar hoe doe je dat? Hoe weet je welke stijltang het beste bij jou past? Is een stijltang wel veilig? Hoe gebruik je een stijltang? Dat zijn veel vragen, maar geen zorgen!
Die gaan wij allemaal voor je beantwoorden in dit artikel. Lees dus gauw door!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Waarom een stijltang?
 2. Hoe werkt een stijltang?
 3. Soorten stijltangen.
 4. Waar let je op bij het kopen van een stijltang?
 5. Hoe hebben we de beste stijltang gevonden?
 6. Beste stijltang met titanium platen
 7. Beste stijltang met keramische platen

Waarom een Stijltang?

Ben je klaar met je krullen? Of wil je gewoon makkelijk, doorkambaar haar wat er ook nog eens goed uitziet? Dan is een stijltang jouw nieuwe beste vriend! Vooral als je geen geduld hebt om rare trucjes en zalfjes uit te proberen, maar gewoon resultaat wilt zien, binnen een uur.

Stijl haar is altijd gepast, en zo niet, makkelijk aanpasbaar. Na de aankoop van een stijltang heb jij binnen een paar (of één) uur het gewenste kapsel en wil je nooit meer anders!

Hoe werkt een stijltang

Hoe raar je het ook kan vinden, ook achter cosmetica zit wetenschap. Bij de stijltang is dit niet anders, het stijl proces heeft alles te maken met de scheikundige eigenschappen van het haar. Alles om ervoor te zorgen dat jij je haar veilig stijlt en een mooi resultaat behaalt!

Wat geeft je haar zijn vaste vorm?

Al het haar, ongeacht de vorm, bestaat uit dezelfde basisstructuur. Onder de huid zit een klein mini-orgaantje genaamd het haarzakje, en hier groeit je haarschacht uit. Het haarzakje en de haarschacht hebben een groepsnaam: de talgklier. De haarschacht is het gedeelte wat wij als ‘haar’ zien. Het zichtbare gedeelte dus.

De vorm van het haarzakje bepaalt of je haar krult, stijl is, of iets daartussen. (Ja, haarzakjes hebben ook verschillende vormen.) Is je haarzakje een cirkel (=gelijk aan alle kanten)? Dan heb je stijl haar. Is het een ovaal (=niet gelijk aan alle kanten)? Dan heb je krullend haar.

Wat is keratine?

Keratine is het eiwit wat verantwoordelijk is voor het uiterlijk van je haar. Maar het geeft je haar ook kracht, en dat is natuurlijk een goede eigenschap voor het haar. Want haar staat onder veel stress en het laatste wat je wilt is dat je haar afbreekt door een beetje stress.

Het is natuurlijk wat lastiger als je een andere vorm aan je haar wilt geven. Keratine wordt bij elkaar gehouden door waterstofverbindingen, en die zijn heel moeilijk uit elkaar te halen. Dat maakt het veranderen zo lastig.

Wat zorgt ervoor dat je haar van vorm kan veranderen?

Er zijn twee manieren om de keratineketens te doorbreken. Water of hitte. De stijltang gebruikt hitte.
De platen van de stijltang worden meestal verhit tot zo’n 250 graden,en als je het haar daar recht tussendoor haalt, kunnen de waterstofverbindingen met gemak worden verbroken en zo verandert de vorm van je haar. Zodra het haar is afgekoeld, zijn de keratineketens anders gaan staan en daartussen zijn nieuwe waterstofverbindingen gekomen.

Nu heb je stijl haar! Natuurlijk is dit wel een tijdelijke oplossing, want zodra het regent of vochtig is buiten, kun je weer opnieuw beginnen. (water!)
Let dus goed op het weer als je plannen hebt om je haren te stijlen, anders is het onbegonnen werk.

Waarom beschadigt een stijltang je haar?

Let wel op, hitte is niet goed voor je haar! Het zorgt namelijk niet alleen voor de vervorming ervan, maar ook voor het doorbreken van de beschermende talglaag erop.
Daardoor is je haar een stuk gevoeliger voor invloeden van buitenaf als de zon of slechte chemicaliën. Ook ging deze kalklaag het pluizen van je haar tegen.

Het haar herstelt zichzelf namelijk als de talglaag er volledig op ligt. Nu doet de laag dat dus niet, en herstelt het haar zichzelf ook niet meer.
Hitte zorgt dus ook voor het pluizen van je haar.

Soorten Stijltangen

Als het over het goed en veilig stijlen van haren gaat, is het bijna nodig om kennis te hebben van stijltangen en de soorten materialen die er zijn. Deze kennis zorgt ervoor dat jij de slimste keuze maakt bij de aankoop van jouw toekomstige stijltang. Dus, laten we het hier even over hebben.

Titanium stijltangen

titanium stijltang
Dit zijn de stijltangen die worden gezien als het meest effectief en ze zijn het het meest populair. Dat komt doordat ze snel op temperatuur zijn, en ze produceren meer ionen die beschadiging van het haar tegengaan.

Titanium is een goede hittegeleider, en verdeelt de hitte daarom ook beter over je haar. Titanium stijltangen maken je haar dus het snelst stijl op een manier waarbij het haar zo min mogelijk beschadigd wordt, ongeacht het niveau waarop je haar zich tegen de hitte verzet.

Dit materiaal word vaker bij kappers gebruikt dan in een thuissituatie, omdat deze stijltangen vaak tot een hogere temperatuur kunnen gaan, en dus gevaarlijker zijn om te gebruiken.

Keramische stijltangen

keramische stijltang
Keramische stijltangen zijn wat makkelijker te verkrijgen, omdat deze soort vaker thuis wordt gebruikt. De keramische versie is net wat veiliger dan de versie van titanium. Het duurt dan ook net wat langer om je haren stijl te krijgen hiermee.

Deze stijltangen zijn te koop in verschillende prijzen, afhankelijk van de kwaliteit. Keramiek is geen metaal, maar een organisch materiaal wat de hitte geleidelijk verdeelt over het haar. Dit zorgt ervoor dat er geen koude of oververhitte plekken zijn op het haar, waardoor het haar ook een veel kleinere kans heeft op beschadiging.

Het feit dat deze stijltangen geleidelijk (en dus niet te snel) opwarmen, zorgt ervoor dat jij als gebruiker meer controle hebt over de temperatuur en het dus precies naar jouw wens kunt gebruiken. Het resultaat wat je van deze stijltangen krijgt is consistent en mooi.

Tourmaline stijltangen

tourmaline stijltang
Stijltangen met platen van tourmaline zorgen ervoor dat je een schijnend resultaat hebt. Letterlijk, je haar heeft een glimmende gloed over zich heen na het stijlen. Dit komt omdat deze platen negatieve ionen bevatten die het haar helpen stijlen met zo min mogelijk hitte.

Deze ionen behouden de natuurlijke vetten van je haar zoveel mogelijk waardoor dit glansrijke resultaat behaald wordt. Het houdt je haar ook een stuk springeriger, en de stijle plukken blijven met de tourmaline platen een stuk langer. Vaak zijn deze versies een stuk duurder dan zijn tegenhangers.

Waar let je op bij het kopen van een stijltang?

Temperatuur

Temperatuur voor stijltang voor ieder haar type
De textuur van je haar zal bepalen welke stijltang de beste stijltang voor jou is om het gewenste kapsel te bereiken. Voor dun haar is het bijna verplicht om een lage temperatuur optie te hebben. Ga op zoek naar een stijltang met een aanpasbare hitte optie. De temperatuur van je stijltang moet onder de 80 graden celsius/ 180 graden Fahrenheit kunnen komen.

Voor de mensen met wat dikker haar is het handig om te zoeken naar een stijltang met een temperatuur tot boven de 200 graden celsius/ 400 graden Fahrenheit om er zeker van te zijn dat je haar reageert op de tang.

Materiaal

Dat heb ik hierboven al uitgebreid beschreven, dit hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken. Hier nog even een kleine samenvatting.

Titanium: Gaat heel snel tot heel hoog, goed dus voor mensen met haast (en ervaring).
Keramisch: Kan heel hoog gaan in temperatuur, maar niet zo snel, prima voor mensen met minder ervaring en die het thuis willen proberen. Beschermt het haar goed.
Tourmaline: Geeft een glansrijke gloed over het haar, langer resultaat.

Dikte van de platen

Ook dit wordt bepaald door textuur en lengte van je haar. Als je dun en kort haar hebt, wat makkelijker te stijlen is, hoef je niet voor stijltangen met dikke platen te gaan. Platen van 1,5 cm zijn al groot genoeg. (Deze platen kunnen ook veel makkelijker bij je wortels komen!) Voor de personen met wat dikker haar wat de hitte niet snel oppakt, is het handiger om te zoeken naar een stijltang met platen van 3 tot 5 cm. Dit om er zeker van te zijn dat je haar het beter oppakt.

Helaas komen deze platen niet zo makkelijk op lastige plekken als achter je oor bijvoorbeeld.

Draadloos of niet

Bedenk waar je je haar wilt stijlen en of je het wilt bijwerken of niet. Wil je het bijwerken?

Dan is het handig om een draadloze stijltang te kopen, deze werken meestal op batterijen en kun je thuis gewoon opladen. Net als je mobiel. Wil je het alleen thuis doen of ergens anders waar een stopcontact is? Neem er dan één met draad, die blijven beter warm.

Hoe hebben wij de beste stijltang gevonden?

In onze zoektocht naar de beste stijltang hebben wij gesproken met meerdere haarstylisten. Maar niet alleen met hen, we hebben ook gepraat met personen die hun haren zelf vaker stijlen. Zo hebben wij geprobeerd de mening van zoveel mogelijk personen te verkrijgen, zodat wij jou van de beste informatie kunnen voorzien. Wat wij van hen wilden weten, is wat zij zien als belangrijke functies en waarom zij dit zo zien. Ook wilden we weten wat het verschil volgens hun was tussen al die stijltangen die op de markt zijn te vinden.

Wat hieruit is gekomen, is het feit dat het verschil tussen de stijltangen ligt in het materiaal van de hitteplaten. Daar zit ook het prijsverschil.
Het ene materiaal zorgt voor een sneller resultaat, terwijl je bij de ander materiaal een look hebt die net wat meer glans bevat.
Ook zit er verschil in temperatuurbereik bij de stijltangen. Wat jij nodig hebt, is bepaald door de textuur van je haar. Als je wat dikker haar hebt, heb je simpelweg een hoger temperatuurbereik op een stijltang nodig. Om deze reden lagen er dus ook meerdere stijltangen in de kapsalons.
De stylisten maakten voor het grootste gedeelte gebruik van een stijltang met hitteplaten van titanium, terwijl de ‘gewone’ mensen toch wat meer geneigd waren naar de stijltang met hitteplaten van keramiek (mede om de prijs).

Daarom hebben wij ervoor gekozen om de beste stijltangen onder te verdelen in verschillende materialen. Zodat iedereen die dit leest de beste versie zijn favoriete materiaal binnenkort in huis heeft. We hebben de stijltang met platen van tourmaline buiten de collectie gelaten, want die zijn bijna niet te verkrijgen op de Nederlandse markt. Wat de uitkomsten hiervan zijn, zie je in het volgende onderdeel.

Beste stijltang met titanium platen

Max Pro Evolution

De perfecte stijltang voor de ongeduldige mens. Warmt snel op, beschermt het haar. Meerdere standen, oplopned tot 230 graden Celsius.

Doordat de platen van deze stijltang volledig van titanium zijn, wordt het vochtgehalte van je haar goed bewaard. Dat betekent dat je haar niet meer beschadigd wordt dan nodig is tijdens het stijlproces.

Ook bevat deze stijltang ionentechnologie wat ervoor zorgt dat je haar niet gaat pluizen of statisch wordt nadat het is gestijld.
Je kunt met deze stijltang niet alleen je haar stijlen, maar ook een mooie slag erin. Dat komt door de vorm van de stijltang. Het is dus een multifunctioneel apparaat!
Wat ook fijn is aan deze stijltang, is dat er verschillende temperatuurstanden zijn. In totaal zijn er 21 standen, variërend van 130 tot 230 graden Celsius. En op de display kun je zien wat de huidige temperatuurstand van de stijltang is.

Heb je de stijltang per ongeluk aan laten staan? Geen zorgen! De Max Pro Evolution gaat automatisch uit nadat je hem een aantal minuten niet hebt gebruikt. Geen angst voor onverwachte branden dus.

Nog een mooi puntje aan deze stijltang: hij is binnen 6 seconden op de gewenste temperatuur! Perfect dus voor de personen onder ons die geen geduld hebben (Nee, je bent niet de enige).
Er zit een snoer aan van 2,5 meter, de stijltang zal dus altijd even warm zijn. Het snoer draait ook mee, dus je hebt geen last van onmogelijke knopen waardoor je uiteindelijk niet eens bij je haar meer kunt.

Belangrijke kenmerken
 • Snel warm
 • Kan tot 230 graden Celsius
 • Behoudt het vochtgehalte van het haar

Beste stijltang met keramische platen

BRAUN ST780 SENSOCARE

Perfect voor de personen die niet zo goed weten welke temperatuur bij hun haar past. Past zich automatisch aan het haar. Kan ook manueel. Loopt op tot 220 graden Celsius. Beschermt het haar.

Deze stijltang kan manueel worden ingesteld op temperatuur. Maar wat je waarschijnlijk bijna nooit hoort bij stijltangen, is dat deze stijltang ook een aantal profielen heeft. En dat is ideaal!

Met profielen bedoelen we verschillende haartexturen.
Hij stelt namelijk per profiel een temperatuur voor je in, als je wilt. Als je dit toch liever niet hebt of niet helemaal zelf vertrouwt, is de manuele optie er ook nog altijd. Als een soort vangnet.

Deze stijltang loopt op tot 220 graden Celsius, als je eenmaal de temperatuur hebt bereikt, worden de knoppen gelocked. Dat is super handig, want de kans dat je de temperatuur per ongeluk verstelt tijdens het stijlen is er nu niet.

Ook op deze stijltang zit een display waarop de temperatuur aangegeven staat. Het duurt bij deze stijltang 30 seconden tot de gewenste temperatuur is bereikt.
De ingebouwde sensoren checken je haar elke 20 seconden en passen de temperatuur hierop aan, zodat de beschadiging minimaal is.
De keramische platen zorgen voor een goede en beschermende begeleiding van het haar. Het haar glijdt ook super makkelijk door de gladde platen heen.

Belangrijke kenmerken
 • Bevat ‘haarprofielen’
 • Past temperatuur aan op haar
 • Maximale bescherming
 • Snel warm