Quick Guide

De beste slowcooker is een slowcooker die betrouwbaar en makkelijk in gebruik is. De Crock-Pot CR507 Slowcooker is een goede all-round slowcooker en geschikt voor de meeste gezinnen. Het heeft alle functies die je niet kan missen bij een slowcooker.

Hebben we het over de beste slowcooker, dan mogen we niet vergeten de Crock-Pot CR605 Next Gen Slowcooker te noemen. Het is wat groter, maar perfect voor grote gezinnen. Of als je wat meer wilt maken en bewaren voor een andere keer.

Een goedkopere optie is de Russell Hobbs Cook 22740-56 Searing Slowcooker. Kleiner en simpel, maar geschikt voor op het fornuis!

22
Onderzocht
3
Beste
 • Beste slowcooker: De beste slowcooker met de nodige functies om je gerecht te timen en warm te houden. Met een capaciteit van 4,7 liter is het ideaal voor een gemiddeld huishouden.
 • Beste slowcooker voor de enthousiaste slowcook-chef: Een grote slowcooker met een ovale vorm waardoor je vrijwel elk gerecht kan klaarmaken. Ideaal voor de grote gezinnen dan wel een gemiddeld huishouden dat voor meerdere dagen een maaltijd klaarmaakt.
 • Beste goedkope slowcooker: Een simpele slowcooker met een RVS binnenpan die op het fornuis kan.

Beste slowcooker – Afgelopen herfst heb ik de liefde van mijn leven ontmoet. Mijn leven is sinds deze ontmoeting nooit meer hetzelfde geweest. Extase. Genot. Iedere avond. Mijn partner, de slowcooker. Het beste wat mij is overkomen. Yes, I love my slow cooker, yes I do!

Het is geen grapje. Je zult zeker weten zulke reviews een paar keer tegenkomen als je de reviews in Amerika over slowcookers doorneemt. Ondertussen is deze hartstochtelijke begeerte voor de slowcooker in Nederland ook aan het groeien. Ook wij kunnen onze belangstelling voor dit fijne keukenapparaat niet langer onderdrukken. Een heerlijke warme avondmaaltijd na een dagje werken. Wie wilt dat nou niet?

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Wat is een slowcooker?
 2. Waarom een slowcooker?
 3. Hoe gezond is slowcooken?
 4. Waar let je op bij het kopen van een slowcooker?
 5. Beste slowcooker
 6. Beste slowcooker voor de enthousiaste slowcook-chef
 7. Beste goedkope slowcooker
 8. Handige tips
 9. Recept: stoofvlees met Guinness bier

Wat is een slowcooker?

De slowcooker is erg populair in Amerika. Daar is een slowcooker bijna hetzelfde als een pan: iedereen gebruikt het. In Nederland begint slowcooken steeds populairder te worden, maar niet iedereen is er nog bekend mee.

crockpot

Slowcooken is het klaarmaken van een gerecht door het heel langzaam te garen of te stoven. Door het langdurende gaarproces blijven ingrediënten sappig en smaken goed in je gerecht.

De ingrediënten in een slowcooker garen op een lage temperatuur voor een lange tijd. Met lang bedoel ik dan ook echt lang. Dit gaarproces kan namelijk 6 tot 8 uren duren. Het kan ook langer of korter. Het ligt maar net aan je recept.

Waarom een slowcooker?

Waarom een slowcooker? Gezond, lekker én makkelijk!

Een belangrijke reden voor een slowcooker: in een handomdraai heerlijke maaltijden! Met een slowcooker kan je heel veel verschillende gerechten maken. Je kan er bijvoorbeeld soep, stoofvlees, stoofpeertjes of pulled pork mee maken. Een feestmaaltijd is zo gemaakt!

pulled-pork

Het is het waard om te investeren in een slowcooker als je van gemak houdt. Vooral als je wilt koken en je het huis uit moet. De ingrediënten voorbereiden kost wel even wat tijd, vergeet dat niet. Snijden van de groenten en het aanbakken van vlees neemt wat tijd in beslag. Je avondmaaltijd maken met de slowcooker is heel eenvoudig. Je bereidt de ingrediënten voor, stelt de timer in en je kan richting je werk gaan. De slowcooker schakelt vanzelf over naar warmhouden als het klaar is. Lekker warm eten als je thuiskomt van werk!

Een slowcooker staat de hele dag aan. Slurpt een slowcooker dan niet heel veel stroom? Een slowcooker sluit een oven niet uit. Maar wist je dat een slowcooker die 8 uren (of langer!) aan staat bijna net zoveel stroom verbruikt als een oven die één uur aan staat? Slowcookers hebben een vermogen van ongeveer 150-250 watt, terwijl een elektrische oven gemiddeld een vermogen van 2000 watt heeft. De slowcooker is een energiezuinig keukenapparaat.

Hoe gezond is slowcooken?

Slowcooken is een gezonde manier van koken doordat je bij het bereiden van je maaltijd weinig tot geen vet hoeft toe te voegen. Ingrediënten in een slowcooker verbranden niet. Het wordt langzaam in de slowcooker gegaard zonder dat het uitdroogt. Het eten blijft lekker sappig. Hierdoor is extra olie of vet niet nodig bij slowcooken en bevat je gerecht minder vet. Dit maakt koken met een slowcooker heel gezond. Smaken en geuren worden daarbij in de slowcooker goed behouden.

Hoe zit het dan met de voedingsstoffen? De veronderstelling dat voedingsstoffen goed behouden blijven door de gesloten pan, de lage temperatuur en het langzame gaarproces kunnen we niet zomaar voor waar aannemen. Deze stelling zijn we bij onze zoektocht naar de beste slowcooker meerdere keren tegengekomen. Ook al is de temperatuur van de slowcooker laag. Het varieert alsnog van 60ºC tot 95 ºC. Uit onderzoek is gebleken dat onder andere tijd en temperatuur factoren zijn die een aanzienlijke invloed hebben op de status van vitamines.1 Er zijn zoveel factoren die een invloed hebben op de voedingsstoffen dat we voorgaande veronderstelling niet zomaar kunnen aannemen.2

Hoe dan ook, dat je heerlijke gerechten met weinig vet kan maken met een slowcooker is een feit!

Waar let je op bij het kopen van een slowcooker?

Inhoud: minstens 4,5 liter

Hoe groot moet de slowcooker zijn? Dit is de belangrijkste vraag als je van plan bent een slowcooker aan te schaffen. Slowcookers komen in verschillende maten voor en variëren van 1,5 tot 10 liter. De meeste slowcookers zijn tussen de 3,5 en 6 liter. Een slowcooker van 3,5 liter is over het algemeen genoeg voor 4 personen. Toch raad ik in zo’n geval een slowcooker van minimaal 4,5 liter aan en het liefst meer! Zo kun je een deel in de vriezer bewaren en meerdere keren genieten van een gerecht.

Het voordeel van een grotere slowcooker is dat je grotere porties kan maken en bewaren. Een kleinere slowcooker is goedkoper en neemt minder plek in beslag. Maar mocht je er de ruimte en het budget ervoor hebben, dan is een slowcooker van minstens 4,5 liter het waard.

Een timer

Zonder timer moet je zelf de slowcooker handmatig uitschakelen. Een timer kan daarom erg handig zijn. Zo kan je instellen hoe lang je gerecht moet garen. Na de ingeschakelde tijd schakelt de slowcooker zichzelf uit. De meeste slowcookers die in Nederland verkrijgbaar zijn schakelen over naar een warmhoudfunctie als die slowcooker deze functie heeft.

De essentiële drie standen: laag, hoog en warm houden

De slowcooker kan drie standen standen hebben: laag, hoog en warmhouden. Een slowcooker met een warmhoudfunctie betekent dat je gerecht na het garen nog lekker warm blijft.

Materiaal slowcooker

De slowcooker bestaat uit verschillende onderdelen: een elektrisch onderstel, een binnenpan en een deksel. De meeste slowcookers hebben een keramische binnenpan met een antiaanbaklaag. Enkele modellen hebben een roestvrijstalen binnenpan. De binnenpannen van keramiek zijn soms ook geschikt voor in de oven.

Glazen deksel om te spieken

Bij een slowcooker is het niet de bedoeling dat je het deksel tijdens het gaarproces optilt. Doe je dat wel? Dan ontsnapt warmte uit de slowcooker! Met een glazen deksel kan je je gerecht in de gaten houden zonder dat je het deksel hoeft op te tillen! Natuurlijk beslaat het glas tijdens het koken, maar je kan het alsnog een beetje zien!

Dat een glazen deksel gewaardeerd wordt, merken we ook aan het aangeboden assortiment. Hoewel slowcookers te verkrijgen zijn met een deksel van roestvrijstaal of keramiek, wordt op dit moment in Nederland voornamelijk slowcookers aangeboden met een deksel van glas.

Sauteerfunctie binnenpan is onnodig

Theoretisch gezien kan je jezelf een pan wassen besparen door een slowcooker te kopen met een sauteerfunctie. Je kan vlees dan bruinen door het te braden in de slowcooker. De sauteerfunctie vind ik echter onnodig. Het is prijzig en het vet blijft in je gerecht zitten.

aanbraden-vlees

Ook al heb je het vlees gebraden met de slowcooker, je zal alsnog een manier moeten vinden om het vet van het vlees af te voeren. Ik braad liever het vlees in een aparte pan en daarna verplaats ik het vlees naar de slowcooker. Mijn gerecht bevat dan een stuk minder vet en is veel gezonder. Natuurlijk kan je ook na het garen het vet dat boven drijft na het garen wegscheppen.

Merk: de Crock-Pot als synoniem voor slowcooker

Een bekende merk voor slowcookers is de Crock-Pot. Dit merk is zodanig bekend in Amerika dat de Crock-Pot een synoniem is voor de slowcooker. Zodra een merk een synoniem wordt voor een product, dan weet je eigenlijk al dat je goed zit.

De bloei van de Crock-Pot begon rond 1970 in Amerika als een simpele bonenkoker. Dit was ook het moment dat meer vrouwen buitenshuis begonnen te werken. Na al deze jaren kunnen we hier nog steeds van genieten. De slowcooker zorgt ervoor dat je kunt koken, terwijl je buitenshuis aan het werken bent. Bij het thuiskomen staat er een lekker warm gerecht klaar.

Hoe hebben wij de beste slowcooker gekozen?

We hebben ons gefocust op slowcookers met een capaciteit van minimaal 4,5 liter. Dit is genoeg voor een gezin van 4 tot 5 personen. Daarbij kan je dat wat is overgebleven in de vriezer bewaren.

Een timer is een erg handige extra. Daarom vinden we dat deze niet kan missen. De meeste slowcook recepten hebben een kooktijd van 8 tot 10 uren. Sommige mensen hebben natuurlijk wel een voorkeur voor een langere tijd. Des te langer je soep kookt, des te beter het smaakt! De bedoeling van een slowcooker is dat je lekker veel gerechten kan maken. Daarom is een timer die meer uren aankan zeker niet verkeerd.

Beste slowcooker

Crock-Pot CR507 Slow Cooker 4,7 L

De beste slowcooker met de nodige functies om je gerecht te timen en warm te houden. Met een capaciteit van 4,7 liter is het ideaal voor een gemiddeld huishouden.

Het zal vast geen verrassing zijn dat we een Crock-Pot verkiezen tot de beste slowcooker. De Crock-Pot CR507 4,7 liter is een mooi zwart glanzende slowcooker. Deze beste slowcooker is niet alleen mooi, maar past perfect in een keuken van een gemiddeld huishouden. Het heeft precies de functies die je nodig hebt bij slowcooken.

Timer

De Crock-Pot CR507 heeft een digitale display waarmee je de tijd kan instellen. De timer is in te stellen van 30 minuten tot wel 20 uur waardoor je vrijwel alle slowcook-recepten kan timen. De slowcooker schakelt na de ingestelde tijd vanzelf over naar de warmhoudfunctie. Helaas heeft het geen timer waarmee je de starttijd kan bepalen. Overigens is de startfunctie een luxe die je niet snel in Nederland zal tegenkomen.

De timer komt wel met een nadeel. Het gaat standaard vanzelf op warmhouden en daar doe je niet veel aan. Dit gaat automatisch en kan je niet uitzetten. Het blijft standaard 4 uren warm houden na afloop van de timer. Dit probleem kan je omzeilen. Het is niet handig, maar je kan een timer te kopen en deze plaatsen tussen de slowcooker en het stopcontact.

Temperatuur: de drie essentiële standen

Het heeft drie warmtestanden: keep warm, low en high. Zo kan je zelf bepalen op welke temperatuur je gaat slowcooken.

Capaciteit

Het is een middelgrote slowcooker waarmee je volgens de gebruiksaanwijzing maaltijden voor 5 personen kan voorbereiden. Zelf vind ik dit formaat perfect voor een gezin van 4 personen. Je kan nooit te veel maken met slowcooken! Je kan namelijk altijd een deel invriezen voor een andere keer!

Uitneembare keramische binnenpan

Na het bereiden van je maaltijd, kan je het keramische binnenschaal zo zetten op een onderzetter op de eettafel. De binnenpan en het glazen deksel kunnen in de vaatwasser gewassen worden. We weten ook wel van pannen dat dit een beetje een onzin is. Het neemt veel plek in beslag in de vaatwasser. Met de hand even wassen is veel sneller. Ben je een beetje lui? Dan is dit even handig.

Nadelen

Het deksel klappert en soms ontsnapt er wat stoom. Je huis gaat heel erg ruiken naar eten. Dit klinkt niet zo erg. Maar mocht je een dagje weg zijn, dan is het handig om het onder de afzuigkap te plaatsen.

Daarbij kunnen de metalen handvatten erg heet worden. Vergeet daarom niet ovenhandschoenen te dragen voor je het oppakt. Dit geldt natuurlijk ook voor de binnenpan zelf.

Het snoer is 1 meter en een beetje kort. Het mocht best wat langer zijn. Gelukkig hebben we hier te maken met een afneembaar snoer.

Belangrijke kenmerken
 • Inhoud van 4,7 liter
 • Voor 5 personen
 • Uitneembare keramische binnenschaal geschikt voor gebruik in de oven en magnetron
 • Timer in te stellen van 30 minuten tot 20 uren
 • Vermogen: 220 watt
 • Gewicht 5,1 kg

Beste slowcooker voor de enthousiaste slowcook-chef

Crock-Pot Slowcooker CR605 Next Gen 5,7 liter

Een grote slowcooker met een ovale vorm waardoor je vrijwel elk gerecht kan klaarmaken.

De Crock-Pot CR605 Next Gen 5,7 liter is een slowcooker die niet kan missen in je keuken, als je van slowcooken houdt. Deze slowcooker is onmisbaar voor de enthousiaste slowcook-chef vanwege de capaciteit en de ovale vorm. Doordat het ovaal van vorm is kan er makkelijk een hele kip mee klaar maken. Of hele stukken spareribs. Daarbij is de capaciteit perfect voor grote gezinnen en anders maak je gewoon lekker wat meer zodat je er meerdere dagen van kan profiteren.

De keramische binnenschaal van 5,7 liter is genoeg voor een maaltijd voor zeker 6 personen. Ook voor een gezin van 4 tot 5 personen kan het een prima slowcooker zijn als je graag een deel wilt bewaren in de vriezer. Het formaat is ideaal voor het klaarmaken van soep.

Een inhoud van 5,7 liter klinkt groot, maar je hoeft niet per se de hele slowcooker te vullen. Wel is het van belang dat je de slowcooker voor ⅔ vult wil je dat je stoofgerecht goed lukt. Hierdoor is de Crock-Pot CR605 minder praktisch voor 2 personen die een kleine vriezer in huis hebben.

Het is eigenlijk de ovale neef van de hiervoor genoemde Crock-Pot CR507. De Crock-Pot Next Gen heeft dan ook veel overeenkomsten met de Crock-Pot CR507. Het heeft een warmhoudfunctie, een lage en hoge stand en een timer die in te stellen is tussen de 30 minuten tot 20 uur. Ook keramische binnenschaal is geschikt voor in de oven en magnetron. Het is daarbij vaatwasserbestendig. Precies de kenmerken die de 4,7 liter versie ook heeft.

Deze Crock-Pot is niet geschikt voor op de fornuis. Zelf vind ik dat niet zo erg, aangezien ik mijn vlees in een aparte pan bak vanwege de vet die vrijkomt tijdens dit proces. Natuurlijk kan de sauteerfunctie voor jou wel heel belangrijk zijn. De uitneembare aluminium binnenpan met anti-aanbaklaag van de Crock-Pot Sauté CR0011 Slowcooker 6 liter kan wel op de fornuis.

Belangrijke kenmerken
 • Inhoud van 5,7 liter
 • Voor 6-8 personen
 • Uitneembare keramische binnenschaal geschikt voor gebruik in de oven en magnetron
 • Timer in te stellen tot 20 uur
 • Vermogen: 225 watt
 • Gewicht van 6,8 kg

Beste goedkope slowcooker

Russell Hobbs Cook 22740-56 Searing Slowcooker 3,5 L

Een simpele slowcooker van 3,5 liter met een RVS binnenpan. Ondanks de eenvoudigheid is het geschikt voor op het fornuis.

Als je geen behoefte hebt aan een capaciteit van 4,7 of 5,7 liter, dan raden we de Russell Hobbs Searing Slowcooker van 3,5 liter aan. Het is een van de goedkoopste slowcookers die geschikt is voor 4 personen en bovendien op het fornuis kan. De uitneembare RVS binnenpan kan op een gas- of elektrisch fornuis gebruikt worden om vlees aan te braden. Een simpele slowcooker voor een lage prijs die ondanks zijn eenvoudigheid geschikt is voor op het fornuis.

Het heeft geen timer, dus je zal de slowcooker handmatig moeten uitschakelen. Slowcookers van dit formaat en in deze lage prijsklasse hebben doorgaans geen timer. Het is jammer dat het geen timer heeft, maar door de lage prijs en de goede reviews op Kieskeurig hebben we hier weinig op aan te merken. Het is niet de meest luxe slowcooker, maar het doet precies wat hij moet doen voor een bescheiden prijs.

Het heeft ook nog eens de essentiële drie temperatuurstanden: warmhouden, laag en hoog. Doordat het geen timer heeft, gaat het niet automatisch op de warmhoudfunctie. Zijn de 8 uren voorbij en je wilt dat het apparaat je maaltijd warm houdt? Even handmatig op de warmhoudstand zetten dus.

Toch ben ik erg fan van de Crock-Pot, omdat het een beetje de uitvinder is van de slowcooker. Je bent wel wat duurder uit met de Crock-Pot. Een slowcooker met dezelfde capaciteit is de Crock-Pot CR025 die een ovale keramische binnenpan heeft.

Tevreden met nog kleiner en dus een goedkopere Crock-Pot? Kijk dan eens naar de
Crock-Pot CR5025 waarin 2,4 liter past. Deze beide Crock-Pots zijn wat goedkoper door het formaat, maar ook doordat ze geen timer hebben.

Belangrijke kenmerken
 • Inhoud van 3,5 liter
 • Voor 4 personen of minder
 • Uitneembare RVS binnenpan die op een gas- of elektrisch fornuis gebruikt
 • Vermogen: 200 watt
 • Gewicht van 2,4 kg

Handige tips

#Tip 1: Nederlandse kookboeken voor de slowcooker

De slowcooker begint langzaam maar zeker meer roem te krijgen in Nederland. Toch zijn er maar een aantal Nederlandstalige kookboeken voor slowcookers.

Je kan enorm veel recepten online vinden, maar vind jij het net zo fijn als ik om kookboeken in huis te hebben? Een populair Nederlandstalig kookboek voor slowcookers is de 500 slowcooker recepten.

Ook is er een paar maanden geleden zojuist het kookboek Paleo Slowcooker uitgebracht. Dit kookboek bevat kooktips en 64 recepten.

Wil je nu al beginnen en niet meteen een kookboek kopen? Hieronder staat mijn recept stoofvlees met Guinness bier.

#Tip 2: Was een binnenpan van aardewerk met heet water als de pan nog heet is

Een binnenschaal van aardewerk kan niet tegen plotseling temperatuurveranderingen. Als een schaal nog heet is en het wordt gewassen met koud water, dan kan het barsten. Slowcookers zijn geen goedkope dingen, dus wees hier voorzichtig mee!

#Tip 3: Vul de binnenpan voor ⅔ deel

Een geslaagde slowcookmaaltijd is afhankelijk van hoe vol de binnenpan gevuld is. Slowcookers werken het beste als de binnenpan voor tweederde tot drievierde deel gevuld is. Als de slowcooker niet vol genoeg is, dan zal er te veel vocht verdampen en het voedsel te droog worden of verbranden. Daarentegen duurt het koken langer als de binnenpan te vol gevuld is.

#Tip 4: Voeg niet te veel alcohol toe in de slowcooker

Een slowcooker gaart het voedsel op een lage temperatuur en in een gesloten pan. De alcohol reduceert in een slowcooker niet op dezelfde manier als een pan op een kookplaat. Houd hier rekening mee als je van plan bent te koken met wijn.

#Tip 5: Gooi het voedsel in de slowcooker weg na een stroomstoring

Ik haat het om voedsel weg te gooien Alleen het probleem is dat de meeste slowcookers hun werkzaamheden niet zullen hervatten na een stroomstoring. Zo weet je niet of het voedsel nog goed is, als je de hele dag bent weggeweest en er een stroomstoring is geweest. Houd hier dus rekening mee. Dit zal je waarschijnlijk ook wel in de gebruiksaanwijzing lezen die bij de slowcooker is meegeleverd.

Recept: stoofvlees met Guinness bier

Een tijd geleden heb ik bij een paar vrienden thuis een heerlijke schotel gegeten: stoofvlees met Guinness bier met aardappelpuree. Guinness is een bier uit Ierland van het type stout en heeft een zwarte kleur. Je kan het in Nederland gewoon kopen in de supermarkt.

Na het eten van dit stoofvleesgerecht, was ik vastbesloten om het ook te leren. Ik ben hier zo aan verslaafd, dat ik heb besloten om dit recept met jullie te delen. Dit recept is genoeg voor 4 grote porties. Oke, ik geef toe. Ik zit dan wel propvol… Ik maak graag te veel, zodat ik nog een deel kan bewaren in de vriezer voor wanneer ik te lui ben om te koken.

Ingrediënten
 • 1 kg rundvlees in blokjes (bestrooid met peper en zout)
 • 2 uien gesneden
 • 4 teentjes knoflook gepeld en gesneden
 • 1 blik Guinness (500 ml)
 • 55 gr tomatenpuree
 • 4 takjes verse tijm
 • 3 wortelen grof gesneden
 • 1 el (bruine) suiker
 • zout en peper naar smaak
 • 250 ml bouillon (of zoveel als nodig om de ingrediënten te bedekken)
Bereiding
 1. Verhit de olie en smoor het met zout en peper bestrooide rundvlees. Doe het gebraden vlees in de slowcooker. Was deze pan niet en gebruik het voor het bakken van de gesnipperde knoflookteentjes en uien.
 2. Voeg olie toe indien nodig en bak de gesnipperde knoflookteentjes en gesneden uien. Voeg vervolgens de blik Guinness bier toe en kook het voor een paar minuten. Schep dit mengsel over in de slowcooker.
 3. Voeg de overige ingrediënten toe in de slowcooker: tomatenpuree, takjes verse tijm, de gesneden wortels, suiker, peper en zout. Schenk er bouillon bij indien nodig, het geheel moet voor ¾ deel onder het vocht staan. Schep de ingrediënten goed door elkaar.
 4. Stoof het op stand low voor 8 uren (op stand high voor 4 uren).

Bronnen

 1. M.B. Reddy, M. Love, The Impact of Food Processing on the Nutritional Quality of Vitamins and Minerals, in Impact of Processing on Food Safety, pp. 99-106, 1999.
 2. P.G. Williams, H. Ross, J.C. Brand Miller, Ascorbic Acid and 5-Methyltetrahyclrofolate Losses in Vegetables with Cook/Chill or Cook/Hot-Hold Foodservice Systems, in Journal of Food Science, pp. 429-647, 1995