De beste router
Nooit meer last van slecht wifi
Op onze zoektocht naar de beste router kwamen we tot de conclusie dat de Netgear R7000 Nighthawk AC1900 de beste mix had voor het gemiddelde huishouden. Het is een router die boordevol functies zit en dat voor een aardige prijs.
Voor de mensen die een klein budget hebben zou de Archer C7 V2 goed alternatief zijn. De Archer scoort heel erg hoog als het neerkomt op snelheid, maar biedt hiervoor wel aan wat in het maximale bereik valt.
-
Beste router: Een goede router met een geweldige mix van bereik en snelheid! Daarnaast heeft het nog genoeg extra functies om zich aan te passen aan ieder huishouden.
-
Beste router onder €100: Een goedkope router die heel erg krachtig is, maar minder goed presteert op lange afstanden. Ideaal voor personen die in een appartement wonen.
-
Beste router voor gamers: Voor de extremere gebruikers is de X4S ideaal, en heeft alles wat een actieve gamer/streamer kan wensen!
-
Beste router voor Apple gebruikers: Een fijne oplossing voor huishoudens met veel elektronische apparaten die op iOS werken! Heel gemakkelijk om de eerste keer in te stellen.
Beste router –De afgelopen jaren is de behoefte van een goede wifi-verbinding steeds belangrijker geworden. Dat is niet zo gek als je kijkt naar alle apparaten die een internetverbinding vereisen! Een smart-tv, smartphone, tablet en het lijstje gaat maar door.
Niet alleen zijn er meer apparaten die een internetverbinding vereisen, ons gebruik is ook drastisch veranderd. Of je nou een gamer bent, aan het surfen bent op het internet of gewoon aan het chatten bent met je vrienden. We weten allemaal hoe irritant een slechte wifi-verbinding kan zijn!
Heb je momenteel last van een slechte wifi-verbinding? Of heeft je huidige router niet het gewenste bereik? En ben je dus op zoek naar een oplossing?
Dan zoek je een betere wifi router! Wij gaan in deze koopgids alles uitleggen wat je moet weten voor je zoektocht. Zodat al je wifi problemen in het verleden liggen!
Inhoudsopgave
Hier vindt je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande links meteen naar het relevante onderwerp gaan.
Wij raden het sterk aan om deze gids op te slaan in je bookmarks. Zo kun je altijd terug keren naar het artikel zodra je het even niet meer weet!
- Wat is een router?
- Frequenties: 2.4 GHz en 5.0 GHz
- WLAN-standaard: 802.11
- Antennes
- Waar let je op bij het kiezen van router
- Beste router
- Beste router onder €100
- Beste router voor gamers
- Beste router voor Apple gebruikers
Wat is een router
Veel mensen halen de term router en modem door elkaar. Dat terwijl het twee aparte apparaten zijn met twee gehele aparte functies.
Wat doet een router?
Een router is een apparaat dat dataverkeer tussen twee of meer computernetwerken stuurt.
Je router verbindt zich met het internet via de modem, waardoor de router een IP-adres ontvangt. De router stuurt dit IP-adres vervolgens naar alle apparaten die ermee verbonden zijn. Zodat je dat niet zelf voor elk apparaat moet gaan instellen.
Naast het krijgen van een IP-adres kunnen apparaten vanaf dat moment data ontvangen van servers via het internet.
De router zorgt ervoor dat deze informatie naar het juiste onderdeel gaat van het thuisnetwerk, zoals je telefoon of je desktop.
Routers kunnen zowel direct verbonden worden met een kabel, of optioneel met behulp van een draadloze verbinding. Vandaag de dag zijn wel bijna alle routers draadloos.
Wat doet een modem?
Een modem communiceert met het netwerk van je internetprovider. Als je een ADSL- provider hebt als Ziggo, dan wordt deze communicatie gedaan via een coaxkabel. In het geval van DSL zal dat juist via de telefoonlijn gebeuren.
Je modem levert als het ware het internet aan je router die het vervolgens verspreid in je thuisnetwerk.
Er zijn wat providers die een modem/router combinatie aanbieden. Dit is een modem die ook meteen draadloos verbinding legt met het thuisnetwerk.
Als je deze koopgids aan het lezen bent terwijl je van je provider zo’n combinatie hebt ontvangen. Kunnen wij er al vanuit gaan dat je ervaren hebt hoe slecht de kwaliteit van deze combinatie wel niet kan zijn. In een geval als deze zou zelfs een goedkope router enorme verschillen maken op je wifi-kwaliteit.
Frequentie: 2.4 GHz en 5.0 GHz
De verbinding die de router legt met de apparaten in je huis wordt op twee verschillende frequenties gedaan. Voor de meeste oudere routers geldt dat dit op de 2.4 GHz frequentie gebeurd. Moderne routers zijn ook in staat om op de 5.0 GHz frequentie te werken. In dit onderdeel beschrijven we de verschillen tussen deze twee frequenties.
2.4 GHz
De meest voorkomende frequentie waar routers (en andere apparaten) op werken.
De 2.4 GHz frequentie is heel erg goed in het doordringen van muren en andere obstakels. Hierdoor heeft het meestal een veel groter bereik dan de 5.0 GHz variant.
Het nadeel van deze frequentie is dat heel veel apparaten deze frequentie gebruiken om te communiceren. Je kunt denken aan andere routers, een babyfoon, magnetron en zelfs smarttv’s.
Hierdoor heeft je wifiverbinding veel meer last van interferentie dan gewoonlijk. Waardoor je in meeste gevallen toch vaak eindigt met een slechter of minder optimaal signaal.
5.0 GHz
De nieuwere en minder voorkomende frequentie voor routers. De 5.0 GHz frequentie is in staat tot veel hogere snelheden dan de 2.4 GHz variant. Daarnaast heeft het veel minder last van interferentie omdat veel minder apparaten gebruik maken van deze frequentie. Hierdoor is de verbinding vaak sneller en stabieler.
Vroeger was het nadeel voor het gebruiken van 5.0 GHz frequentie dat er weinig apparaten waren die er mee konden werken. Dit is echter al lang niet meer waar, en er geldt dat alle nieuwe apparaten dat nu wel kunnen.
Het nadeel van deze frequentie is dat het een veel kleiner bereik heeft dan die van 2.4 GHz. De 5.0 GHz frequentie is ook veel slechter als het op de doordringvermogen komt voor muren.
WLAN-standaard: 802.11
Natuurlijk is het handig om eerst te weten waar WLAN voor staat. WLAN staat voor “Wireless Local Area Network” het is de officiële naam die je geeft aan twee toestellen die verbonden zijn.
In 1997 werd het eerste draadloze standaardprotocol ontwikkeld waar alle wifi routers zich aan moesten houden. Deze protocol kreeg de naam 802.11 en later toevoegingen. Elke toevoeging is weer een verbetering op het vorige protocol. Je kunt dan denken aan beter bereik of snelheid!
In dit onderdeel bespreken we een paar van deze protocollen ( hoewel we de eerste twee afraden).
Weten wat voor protocol je hebt of wilt hebben is een van de belangrijkste punten voor het kiezen van een router. Dit komt omdat de onderlinge verschillen tussen protocollen aardig groot zijn.
Wireless-B
Routers die alleen wireless B gebruiken worden vandaag de dag niet meer gemaakt. Toch zijn er wel nieuwe routers die deze standaard ondersteunen. Vandaar dat we het nog in dit lijstje hebben gelaten.
De 802.11B heeft een maximale snelheid van 11 MB/s en een bereik van 45 meter zonder obstakels.
Daarnaast kan de 802.11b alleen maar opereren op de 2.4 GHz frequentie en verder niks. Dit is een groot minpunt voor de 802.11b. De meeste apparaten in je huishouden werken op deze frequentie. Het signaal zal hierdoor veel minder bereik hebben. Omdat er veel meer kans is op interferentie.
Wireless-G
De 802.11G is omgekeerd koppelbaar met de wireless G. De 802.11g heeft een maximale snelheid 54 MB/s. Het wireless-G protocol heeft een binnenshuis bereik van 38m en een buitenhuis bereik van 140m.
Net als zijn voorgangers werkt de wireless G alleen op de 2.4 GHz frequentie. Hierdoor heeft het vaak minder bereik door interferentie.
Wireless-N
De meest voorkomende router in 2016! Dat is namelijk omdat bijna alle providers een modem/router combinatie versturen die werkt op wireless-N.
De 802.11N heeft een maximale theoretische snelheid van 56 MB/s. In een gemiddeld huishouden zal je met een wireless N genieten van ongeveer 30 MB/s. De wireless N protocol heeft een binnenshuis bereik van 70m en een buitenhuis bereik van 250m
Wireless-AC
De nieuwste versie van de wireless protocol is de 802.11AC. Alle nieuwe elektrische apparaten maken gebruik van de wireless AC. De 802.11AC is trouwens backward compatible. Hiermee wordt bedoeld dat het ook werkt voor apparaten die wireless N of lager gebruiken. Hierdoor weet je dus dat je altijd van de hoogste draadloze snelheid en bereik zal genieten.
De 802.11AC heeft in theorie een maximum snelheid van 162 MB/s. In een gemiddeld huishouden zal dat vertalen in een snelheid van 90 MB/s, wat dus 3x zo snel is dan de populaire wireless N.
De wireless AC werkt op de 5.0 GHz frequentie, maar heeft minder last van de nadelen die daarmee gepaard gaan.
Hierdoor heb je met een AC router veel snellere prestaties.Maar het is ook een “slimme router”. De nieuwe modellen die het 802.11AC protocol gebruiken hebben maken gebruik van beamforming technologie. In tegenstelling tot de protocollen van voorheen, wordt het signaal niet verspreid. Wireless AC stuurt het signaal direct naar het apparaat. Je hebt hierdoor een veel beter signaal.
Hierdoor kan een AC router in het 5.0 GHz frequentie blijven zonder last te hebben van minder bereik.
Antennes
Als je al een beetje hebt rondgekeken naar routers. Dan is je vast al opgevallen dat sommige routers een externe antenne hebben, terwijl andere dat niet hebben. Daarnaast heb je ook routers die zelfs meer dan een antenne hebben.
Het is zo dat de afgelopen jaren veel routerfabrikanten hun best wilden doen om zichtbare antennes te verwijderen uit hun product. Je hebt dan routers zoals Apple Airport Extreme die dan geen zichtbare antenne hebben voor de gebruiker. Dit is voornamelijk gedaan om de router wat klantvriendelijker te maken.
Heeft het aantal antennes invloed op de kwaliteit van de verbinding? Ja, dat is zeker het geval. Het is ook niet zo vreemd als je rondkijkt naar de prijzen. Je merkt dat de high-end routers die vaak meerdere antennes hebben. Ook een stuk duurder zijn dan hun tegenpolen. Maar waarom zijn meerdere antennes zo handig? Naast de meest voor de hand liggende eigenschap (dat een externe antenne de gebruiker de optie geeft om de antennes handmatig te richten), is er ook een belangrijk stuk technologie wat zorgt voor het grootste verschil! Dat is MIMO.
MIMO
MIMO, Meerdere In, Meerdere Uit of in het Engels Multiple-Input Multiple-Output. Waarin met meerdere wordt gerefereerd naar meerdere antennes.
Voor de conventionele draadloze communicatie wordt een enkele antenne gebruikt bij de zender en een antenne bij het ontvangen. Het probleem met deze opzet is dat er een grote kans ontstaat dat de data verkeerd aankomt bij ontvangen en andersom. Bij een MIMO opzet worden er meerdere antennes gebruikt voor het verzenden en ontvangen van data tussen twee apparaten.
MU-MIMO
De nieuwste routers, die ook bekend staan als de “2nd wave”. Ondersteunen MU-MIMO techniek. Dit staat voor “Multiple User, Multiple Input, Multiple Output”. In tegenstelling tot de 802.11N zijn MIMO die gelimiteerd was tot een enkele cliënt. Kan de MU-MIMO gebruikt worden tot wel 4 gelijktijdige cliënten. Wat als gevolg heeft dat dataverkeer veel optimaler gebeurd en dus minder bandbreedte nodig is op de verbinding te behouden.
Beamforming
Voor het eerst geïntroduceerd toen de 802.11N uitkwam. Beamforming is een technologie die de wifirouter gericht signalen stuurt. Zoals de naam al een beetje verklapt vormt het dataverkeer stromen. Deze datastromen zijn veel stabieler en kunnen veel verder komen dan een gewoonlijk ongerichte stroom.
Klinkt allemaal heel erg mooi en dat is het ook, het is alleen vaak niet praktisch. Een beamforming router heeft zelf al een speciale adapter om te beamformen, maar de receiver (dus je computer bijvoorbeeld) heeft ook een speciale adapter nodig.
Dit is niet heel erg lastig of zelfs onverstandig om apart aan te schaffen als je desktop wat verder staat dan de rest van je elektronische apparatuur. Het is wel zo dat de meeste apparaten zoals je laptop en tablet al hun eigen adapter hebben. Hierdoor heeft de beamforming techniek voor de meeste elektrische apparatuur geen zin.
Waar let je op bij het kiezen van router
Nu we een beetje weten wat een router precies doet. Kunnen we kijken welke aspecten dan belangrijker zijn dan andere als je een router koopt. Het nadeel van de traditionele techniek is dat problemen kunnen ontstaan met
4 essentiële kenmerken
1. Wifi-standaard
De meest belangrijke keuze bij het kopen van een router, is de keuze uit wifi-standaard. Zoals we hiervoor hebben uitgelegd zijn er verschillende draadloze protocollen om uit te kiezen. De meest voorkomende zijn de 802.11n en de 802.11ac.
Om de beste wifi-standaard te kiezen voor jouw huishouden. Is het verstandig om jezelf af te vragen waar je de draadloze verbinding voornamelijk voor gaat gebruiken.
Gebruikt je huishouden het draadloze internet alleen om het nieuws te volgen of e-mails te controleren? En gebruiken jullie geen nieuwe apparatuur? Dan is 802.11n of lager misschien aan te raden.
Heb je juist een huishouden dat erg intensief gebruik maakt van het draadloze internet? Denk hierbij aan gamen, streamen van Netflix, skypen enz. Dan de meest high end optie de 802.11ac aan te raden.
Over het algemeen raden wij zelf de 802.11ac aan. Dit komt omdat de meeste modem/router combinaties die providers leveren vaak gebruik maken van de 802.11n wifi-standaard. Het is zeker zo dat de apparaten onderling wel verschillen, en niet alle 802.11n routers even goed zijn. Toch zal je als gebruiker nooit zo’n groot verschil ervaren door een overstap naar een wireless AC router.
Benaming van 802.11AC
Binnen de 802.11AC protocol zijn er ook verschillen in snelheid. Dit wordt “meestal” binnen de naam van de router aangeduid. Wat deze benaming inhoudt kun je in het bovenstaande schema duidelijk zien.
Deze benaming is afkomstig op basis van de theoretische maximale snelheid van het 2.4 en 5.0 GHz te combineren, en zo nodig af te ronden. Dus even als voorbeeld; een AC1200 heeft een 2.4 GHz snelheid van 300 Mb/s en 867 Mb/s op 5.0 Ghz. Bij elkaar opgeteld is dat 1167. Als je dat naar boven afrond kom je uit op het 1200 gedeelde van de AC1200.
2. Single- of dualband
Niet elke router is gelijk! Sommige router modellen kunnen communiceren op een draadloze frequentie. Terwijl andere juist op twee of soms zelfs drie frequenties kunnen communiceren.
We noemen deze routers respectievelijk single-band, dual-band en tri-band.
Een singleband router functioneert alleen op de 2.4 GHz frequentie. Zoals we eerder hebben verteld is dit de meest gebruikte frequentie onder elektrische apparaten. Hierdoor is het vaak overladen! Hierdoor kan het betekenen dat je niet kunt genieten van een sterke wifi verbinding omdat de router met meerdere signalen moet concurreren. Het sterke punt van 2.4 GHz frequentie is wel dat het veel beter door muren gaat en een hoger bereik heeft! Dus het is een handige frequentie als je op lange afstanden van de router het nieuws wilt lezen.
Vervolgens heb je de dualband die op twee frequenties werkt, zowel de 2.4 GHz als de 5.0 Ghz. De 5.0 GHz is veel beter geschikt als je op zoek bent naar een betere kwaliteit verbinding dan de 2.4 GHz. Het is dus uitstekend voor een apparaat die video’s moet streamen of gamen. Het andere voordeel van de 5.0 GHz is dat het veel minder belast is dan de 2.0 GHz. Omdat de dualband op beiden frequenties werkzaam is. Kun je slim je wifi signaal door het huis verdelen. Je kunt apparaten die geen sterk signaal nodig hebben maar meer bereik ( zoals je telefoon) verbinden aan de 2.4 GHz. Terwijl je de smarttv of je computer aan de 5.0 GHz frequentie verbind.
Hoe zit het met tri-band?
Hoewel dualband al een grote bevordering is voor je draadloze verbinding. Dat geldt niet helemaal voor tri-band! Ten eerste, is de derde 5.0 GHz signaal meer virtueel. De meeste fabrikanten doen dit om hun maximale snelheid hoger te laten lijken.
Ten tweede, het voordeel van dual-band was dat je twee verschillende frequenties had om je verbindingen mee te verspreiden. Twee maal een 5.0 GHz verbinding betekent alleen maar dat er meer kans op interferentie is. Is Tri-band slecht? Nee, maar het zou geen invloed moeten hebben bij je keuze van router. Richt je op een dual-band!
3. MIMO
Zoals we eerder hebben uitgelegd is MIMO een zeer fijn stuk technologie om in je router te hebben. Hierdoor worden meerdere antennes van je router optimaal gebruikt voor een betere en sterkere verbinding. Er is dus geen enkel geval waar een router zonder MIMO technologie verstandiger is dan een met.
Het zou zelfs een aanrader kunnen zijn om te zoeken naar een router die MU-MIMO gebruikt. Als je in je huishouden vaak hebt dat meerdere gebruikers een sterke wifiverbinding tegelijk nodig hebben. Dan is dit zeker geen slecht idee. Je kunt hier dus denken aan meerdere Netflix streams die tegelijk aan staan, of meerdere actieve online gamers. Een MU-MIMO zorgt dat tot wel 4 gebruikers alsnog kunnen genieten van een sterke en stabiele verbinding.
4. QoS
QoS of wel Quality of Service, is een eigenschap die gelukkig veel routers vandaag de dag wel hebben. Dan toch is het nog wel handig om nog even te kijken of dit is inbegrepen in je toekomstige router. Wat doet QoS eigenlijk? Een router met QoS geeft je de optie om eigenschappen van je router te beheren. Je kunt ermee bijvoorbeeld limiteren hoeveel een bepaald apparaat gebruik kan maken van het draadloze verbinding. Maar je kan ook apparaten die bijvoorbeeld Netflix streamen voorrang geven. De vrijheid die je hierdoor krijgt zal je draadloze ervaring enorm bevorderen.
beste router
Netgear R7000 Nighthawk AC1900
Een goede router met een geweldige mix van bereik en snelheid! Daarnaast heeft het nog genoeg extra functionaliteit om aan te passen aan ieder huishouden.
Een snelle router boordevol extra functies? Dan raden wij de Netgear R7000 Nighthawk AC1900 sterk aan. Het is een router die een mooie balans heeft in functies, snelheid en bereik. Een hele geschikte router dus als in je huishouden van alles gedaan wordt met het internet.
Wil je gamen, Netflix kijken of gewoon beetje surfen? Geen enkel probleem met de 3×3 MIMO-verbinding. Daarnaast gebruik het ook beamforming technieken om het signaal nog en boost te geven.
Snelheid en bereik
De R7000 heeft door 3×3 MIMO een maximale snelheid 1.900 Mbit/s op 802.11AC en 600 Mbit/s op 802.11N. Omdat het natuurlijk gebruik maakt van de 802.11AC heeft het een heel groot bereik onder routers. Dit betekend dat je in een gemiddeld huis altijd voldoende bereik zult hebben met deze router. Uitzonderingen zijn snel opgelost met wat wifi-extenders.
Maar zoals we eerder in deze koopgids hebben verteld is maximale snelheid niet representief voor de werkelijkheid. Toen wij de router testen op een afstand van 30m. Haalde hij snelheden van 45MB/s op 802.11AC, en 13.4MB/s op 802.11N. Zeker geen slecht resultaat! Een verlies van 34% op 30m zegt al veel heel veel over het bereik van deze router.
Er is maar een punt wat van ons wel beter kan met de R7000 Netgear, en dat heeft met de QoS te maken. Nee QoS is functioneel prima en toegankelijk als gebruiker. Maar het kost je wel even om te wennen aan de interface van de QoS.
Om terug te komen op de functionaliteit, de router beschikt over een USB-3 port en een USB-2 port. Handig als je een gedeelde opslagruimte wil, of een printer wil delen.
Daarnaast heeft de router 4 Gigabit WAN port kabel ingangen. Dus het heeft plek voor 4 kabelverbindingen.
Kortom, de Netgear R7000 is een stabiele router met een groot bereik. Het is ideaal voor een gemiddeld huishouden die actief gebruik maakt van hun draadloze verbinding.
Beste router onder de 100 euro
Archer C7 V2
Een goedkope router die heel erg krachtig is, maar minder goed presteert op lange afstanden. Ideaal voor mensen die in een appartement wonen.
Wil je de beste router maar wil je daar niet al te veel voor betalen? Wij hebben ook gekeken naar de beste router onder de 100 euro. Onze conclusie kwam uit op de TP-Link Archer C7 V2 router. Je krijgt dan een krachtige 802.11AC router voor net onder de honderd euro.
Snelheid en bereik
De Archer C7 V2 heeft een maximale snelheid van 1300 Mbit/s op 802.11AC en 450 Mbit/s op 802.11N. Je kunt hier al een beetje zien wat de voor- en nadelen zijn van deze router. De Archer C7 V2 presteert zeer goed op de 5.0 GHz frequentie voor deze prijs. Waar hij minder goed in presteert is de 2.4 GHz frequentie.
Dit houdt dus in dat het een snelle router is maar toch minder goed presteert op langere afstanden als je dat vergelijkt met de R7000 Nighthawk. Dit komt mede door twee dingen, het feit dat de snelheid op het 2.4 GHz frequentie 33% trager is, en omdat het wel beamforming maar geen geavanceerde MIMO functie aanbiedt.
Voor wie is dit een goed alternatief? Woon je in een appartement? In dat geval is de 5.0 GHz wat belangrijker dan de 2.4 GHz. In een appartement is niet bereik maar interferentie een groot probleem. Dat is iets wat de Archer C7 V2 gepaard met zijn 802.11AC protocol en sterke 5.0 GHz verbinding makkelijk aankan!
Beste router voor gamers
Netgear Nighthawk X4S
Voor de extremere gebruikers is de X4S ideaal, en heeft alles wat een actieve gamer/streamer kan wensen!
Ben je een actieve gamer, streamer of een iemand die op maat gemaakte firmware wil gebruiken ( DD-WRT of Tomato)? En is een directe kabelverbinding geen optie voor je. Dan is een krachtige router natuurlijk de ideale oplossing.
Voor deze categorie hebben we niet sterk gekeken naar prijs. We gaan ervan uit dat je voor de best mogelijke optie wilt gaan. Hierdoor vind je het niet erg om er wat extra voor te betalen. Helemaal voor actieve streamers en gamers is een goede verbinding onmisbaar. Spelen en streamen met lag is bijna ONMOGELIJK…
Snelheid en bereik
Laten we eerst beginnen met de snelheid. De Netgear Nighthawk X4S heeft een maximale 2.4 GHz snelheid van 800 Mb/s, en maximale snelheid 1733 Mb/s op 5.0 GHz.
Maar goed, wat is dat in werkelijkheid? Toen wij het zelf gingen meten kwam ik op de volgende snelheden uit. Op een afstand van 2.5m meten we 50.6 en 62.8 Mb/s voor 2.4 en 5.0 GHz respectievelijk. Dit was zonder obstructie. Op een afstand van 20m meten we 51.9 en 50.1 Mb/s voor 2.4 en 5.0 GHz respectievelijk.
Hoe krijgt de Nighthawk X4S dit voor elkaar? Dat doet hij met zijn 4×4 antenne configuratie. Waar iedere antenne op beiden frequenties kan zenden en ontvangen. Hiervoor wordt 40, 80 en 160 MHz weide transmissies verzonden voor een sneller dataverkeer.
De Nighthawk X4S maakt gebruik van beamforming technologie, maar dat vereist de speciale Netgear adapter. In de praktijk zal je hier weinig gebruik van maken. Omdat de meeste apparaten zoals een tablet wel gewoon hun eigen draadloze adapter gebruiken. Deze zullen er dus geen baat bij hebben.
Daarentegen heeft het wel MU-MIMO-technologie wat inhoudt dat er meerdere datastromen tegelijk kunnen worden gebruikt zelfs naar verschillende ontvangers. Ken je het probleem dat iemand in je huishouden aan het gamen is en de andere Netflix kijkt. Wat als oorzaak heeft dat het internetverbinding veel trager is geworden? Nou met MU-MIMO is dat probleem verleden tijd. Je kunt meerdere gamers of Netflix kijkers tegelijk hebben als het ware. Zonder er iets van te merken.
Er is echt maar een irritatie bij deze gamers router (naast de prijs). Het heeft geen mogelijkheid om hem aan de muur te bevestigen. Wel jammer als je dat bedenkt met zijn formaat van 27cm x 18cm x 5cm.
Beste router voor Apple gebruikers
Apple Extreme ME918Z/A
Een fijne oplossing voor huishoudens met veel elektronische apparaten die op iOS werken! Heel gemakkelijk om de eerste keer in te stellen.
Ben je een grote Apple fan? Of heb je gewoon heel veel producten thuis die op iOS werken? Dan is het zeker een aanrader om voor de Apple Extreme ME918Z/A te kiezen.
Snelheid en bereik
Deze router van Apple scoort aardig sterk op snelheid. Je bereikt er een snelheid van 300Mb/s mee op 2.4 GHz, en 1300 Mb/s op de 5.0 GHz. Wat opvalt is dat het netwerk heel erg stabiel werkt en ook een enorm goed bereik levert in een drukke omgeving.
Maar waar Apple altijd goed op scoort is de gebruikerservaring. Niet alleen is de router zelf heel erg compact en heeft het geen zichtbare antennes. Wat zeker wel gewaardeerd wordt door mensen die het een beetje mooi houden.
Deze router zal vlekkeloos werken met al je Apple producten, en is in heel makkelijk in te stellen.
Je hoeft alleen maar je modelkabel in de router te stoppen. De ingebouwde configuratie-assistent zal dan met behulp van een paar tikken op je iPhone, iPad of Macbook het draadloze internet gebruiksklaar maken.