Quick Guide

Een erg populaire robotstofzuiger die al lange tijd op de markt te verkrijgen is, is de iRobot Roomba 650. Er zijn meer robotstofzuigers op de markt, maar de Roomba 650 is de robotstofzuiger die je minimaal moet hebben overwogen voordat je een robotstofzuiger koopt. Deze robotstofzuiger is de goedkoopste van de Roomba serie en is de beste keuze voor de meeste huishoudens. Het zit weinig vast en past zich erg goed aan elke woning.

Voor een luxere robotstofzuiger die met je smartphone is te besturen is de iRobot Roomba 960 zeker aan te raden. Het is een stille robotstofzuiger met een HEPA-filter en weet zichzelf te redden uit de meeste situaties. Met je mobiel kun je een logboek bijhouden en je robotstofzuiger op afstand laten starten met stofzuigen. Een ware automatische stofzuiger. Handig voor als je onverwachts bezoek hebt!

Een andere populaire robotstofzuiger in Nederland is de LG HOM-BOT Square VR64702LVMT. Een middenklasse robotstofzuiger met HEPA-filter die als zeer goed wordt gewaardeerd door meerdere gebruikers.

Een goedkope robotstofzuiger die we aanraden als instapmodel is de Dirt Devil M611 Fusion. Deze compacte en kleine robotstofzuiger is betaalbaar en keert automatisch terug naar het oplaadstation als de batterij leeg is. Deze robotstofzuiger doet wat het moet doen, maar voor een betere prestatie kun je beter de Roomba 650 overwegen.

33
Onderzocht
4
Beste
 • Beste robotstofzuiger voor de meeste huishoudens: Deze all-round robotstofzuiger past zich erg goed aan aan elke woning en is zeker aan te raden.
 • Beste robotstofzuiger met wifi-verbinding en smartphone app: Een stille robotstofzuiger die op afstand is te besturen met de smartphone. Een zeer luxe robotstofzuiger die meerdere ruimtes kan stofzuigen.
 • Beste robotstofzuiger middenklasse: Een luxe vierkante robotstofzuiger die goed bij hoeken en randen komt. Het hervat schoonmaakwerzaamheden na het opladen en is uitgerust met een HEPA-filter.
 • Beste robotstofzuiger onder de 150 euro: Een goedkope robotstofzuiger die automatisch naar het oplaadstation terugkeert om op te laden zodra de accu leeg. Betaalbaar en doet wat het moet doen.

Beste robotstofzuiger – Sinds de introductie van de Roomba in 2002 door iRobot is er heel wat veranderingen geweest voor de robotstofzuigers. Met elke generatie zijn er kleine verbeteringen gemaakt voor de automatische robotstofzuiger. Ze hebben betere zuigkracht gekregen, langere batterijduur en verbeterde programma’s. De robotstofzuiger is ongetwijfeld geen vervanger voor de gewone stofzuiger. Maar voor de dagelijkse reiniging voor stof en vuil is het perfect.

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Wat is een robotstofzuiger?
 2. Waarom een robotstofzuiger?
 3. Waar let je op bij het kopen van een robotstofzuiger?
 4. Hoe hebben we de beste robotstofzuiger gevonden?
 5. Beste robotstofzuiger voor de meeste huishoudens
 6. Beste robotstofzuiger met wifi-verbinding en smartphone app
 7. Beste robotstofzuiger onder de 400 euro
 8. Beste robotstofzuiger onder de 150 euro
 9. Onderhoud van de robotstofzuiger

Wat is een robotstofzuiger?

Ondertussen heeft de robotstofzuiger heel wat roem gekregen. De robotstofzuiger is een stofzuiger met een sensor die automatisch je hele vloer kan reinigen. De robotstofzuiger wordt daarom ook wel de automatische stofzuiger genoemd. De robot is rond, vierkant of een combinatie van deze twee vormen. Je zet de robot aan en je grond wordt gestofzuigd. Je hoeft niets meer zelf te doen! Hoera!

Natuurlijk, je moet de robotstofzuiger aanzetten. Je moet soms wat meubels verschuiven zodat de automatische stofzuiger erbij kan. Maar goed, dat moet je ook bij andere stofzuigers. Als dat het enige is wat je moet doen? Doe mij maar een robotstofzuiger!

Maar… heb je een robotstofzuiger wel nodig?

Heb je een robotstofzuiger nodig?

Nee, je hebt absoluut geen robotstofzuiger nodig. Maar wil je er graag een hebben? Aarzel niet en koop het! De robotstofzuiger kan je vloer vrijhouden van vuil zonder dat je je veel hoeft in te spannen. Het is meer een gadget. De gewone stofzuiger erbij pakken voor het grondig stofzuigen van de tapijt of het vloerkleed is nog steeds nodig. Door de robotstofzuiger kun je wel langer wachten voordat er weer een grote schoonmaak nodig is.

De meeste robotstofzuigers zijn goed voor het opzuigen van kruimels, plukjes haar van huisdieren, stof en andere viezigheid die aan de onderkant van je voeten kunnen blijven vastplakken. Het is niet zo goed in het opzuigen van stof en haartjes die diep in de tapijt zitten. Robotstofzuigers zijn minder geschikt voor vloerkleden en ruimtes met veel hoeken en randen.

De robotstofzuiger is makkelijk om te gebruiken. Je drukt op de startknop, laat het met rust, leegt het stofreservoir als het vol is en onderhoudt het een beetje. Zo nu en dan moet je de robotstofzuiger uit de brand redden. Of je moet het de trap op en af tillen als je het voor meerdere verdiepingen wilt gebruiken.

Mocht je hoge verwachtingen hebben van de robotstofzuiger, dan wil ik graag je verwachtingen bijstellen: robotstofzuigers zijn niet perfect. Ze zijn ontworpen om aan te passen aan je woning en de bijbehorende obstakels. Welbeschouwd zijn ze daar opmerkelijk goed in, aangezien elk huis anders is en de robotstofzuiger zich aanpast hieraan. Ondanks dat de robostofzuiger een slim apparaat is, zullen de meeste mensen vooralsnog ontdekken dat hun robotstofzuiger op bepaalde plekken zullen vastzitten. Tussen de schuin lopende stoelpoten of een plek met veel objecten. De truc is daarom een robotstofzuiger te kopen die bij je huis past en aanpassingen te maken in huis om het meeste uit je robotstofzuiger te halen.

hondenharen en irobot roomba

Overigens, als de hond besluit om zijn behoefte te deponeren op de grond in je huis, dan is er een grote kans dat de robotstofzuiger de hele vloer hiermee besmeurd. Wees gewaarschuwd!

Waarom een robotstofzuiger?

Besteed 100 euro of 800 euro aan een robotstofzuiger, een robotstofzuiger vervangt de traditionele stofzuiger niet. Dus waarom een robotstofzuiger dan kopen? We hebben gehad over de noodzakelijkheid van een robotstofzuiger. Is het meer een hebbedingetje dan een noodzaak? Een goede robotstofzuiger kost veel geld en een robotstofzuiger lijkt een luxe te zijn. Toch heeft een automatische stofzuiger heel wat voordelen en is het best handig om een in huis te hebben.

Een goede aanvulling

Zie de robotstofzuiger als een goede aanvulling op je huishouden. Het vervangt een stofzuiger namelijk niet. De robotstofzuiger kan geen meubels of muren stofzuigen. Dit betekent dat je muren en plafond versiert zullen blijven met sierlijke slingers van stoffige spinnenwebjes. Je kunt het best een robotstofzuiger combineren met een sledestofzuiger of een steelstofzuiger. De robotstofzuiger zorgt voor een schone vloer en met de andere stofzuigers kun je de meubels, muren en trappen stofzuigen.

Als je veel moet stofzuigen door huisdieren die veel haren achterlaten of kinderen (of gewoon volwassenen) die constant kruimelen op de grond, dan is een robotstofzuiger een aantrekkelijke aanvulling. Je vloer blijft, ondanks de verharende dieren en de kruimelende huisgenoten, lekker schoon. Resultaat? Minder vaak zelf stofzuigen!

Volledig automatisch

De robotstofzuiger is een automatische stofzuiger en stofzuigt de vloer automatisch en wanneer je maar wilt. Met het controlepaneel kun je instellen welke dagen en tijdstip de robotstofzuiger gaat stofzuigen. Laat de robotstofzuiger de vloer stofzuigen wanneer je naar werk toe bent. Zo kom je na werk thuis in een stofvrij huis en heb je geen last van het lawaai van het stofzuigen! Je huis is stofvrij zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

Minder vuil en schoner huis

Een robotstofzuiger in huis staat gelijk aan minder vuil en een schoner huis. Je kunt er vanuitgaan dat stofzuigen een regelmatige gebeurtenis wordt zodra je een robotstofzuiger hebt. Vuil, stof en kruimels komen opeens een stuk minder voor. Minder stof en vuil en huis betekent dat je minder vaak een grote schoonmaakbeurt hoeft te houden!

Onder de meubels

Een robotstofzuiger kan het werk doen dat andere stofzuigers niet kunnen. De robotstofzuiger is vrij plat en kan makkelijker onder bedden en banken komen dan gewone stofzuigers. Het kan zelfs zo zijn dat de robotstofzuiger onder meubels kan komen waar je met een sledestofzuiger of steelstofzuiger helemaal niet bijkomt. Doordat het onder je bed of bank stofvrij blijft, is het een stuk frisser in huis en wordt het minder snel stoffig. Voordat ik een robotstofzuiger in bed had, lag er heel veel stof onder het bed. Ik kwam er gewoon niet bij met een gewone stofzuiger. Met een robotstofzuiger hoef ik me geen zorgen te maken over het stof onder mijn bed.

onder meubels roomba 650

Waar let je op bij het kopen van een robotstofzuiger?

Sommige mensen denken dat het een nadeel is dat de robotstofzuiger minder zuigkracht heeft. Slede- en steelstofzuigers hebben meer zuigkracht. Maar de zuigkracht van de robot hoeft geen probleem te zijn. De robotstofzuiger staat vaker aan, waardoor een sterke zuigkracht niet nodig is. Megadruk of superlui? De robotstofzuiger kan het werk jou doen!

Geluidsniveau

Een stofzuiger maakt veel geluid. Daar kan je niet om heen. Ook de robotstofzuiger maakt geluid. Robotstofzuigers zijn over het algemeen stiller dan gewone stofzuigers. Robotstofzuigers produceren tussen de 58 dB tot 76 dB. Traditionele stofzuigers produceren meestal rond de 70 tot 80 dB. Het geluid dat een robotstofzuiger produceert kan vervelend zijn als je in huis bent en een gesprek probeert te voeren, maar het is stiller dan de sledestsofzuiger. Daarbij hoeft het geluid van de robotstofzuiger geen probleem te zijn als het is ingesteld om te stofzuigen wanneer je uit huis bent.

Accu

De robotstofzuiger werkt op een accu die opgeladen wordt via een laadstation. Op een harde vloer varieert de accuduur van een robotstofzuiger van 1 tot 4 uur. De oplaadtijd varieert van 1,5 tot 4 uur. De accu raakt minder snel leeg bij het stofzuigen van een gladde ondergrond. Dit komt doordat het minder energie kost om een gladde ondergrond te stofzuigen. Als de robotstofzuiger klaar is met stofzuigen, of als de accu bijna leeg is, dan keert hij terug naar het laadstation. De goedkopere modellen stoppen gewoonweg met werken als de accu leeg is.

Automatisch opladen

Een robotstofzuiger werkt op accu en moet dus opgeladen worden. Het opladen kan automatisch gebeuren of je moet de robotstofzuiger zelf in het oplaadstation plaatsen. De goedkoopste optie is als de robotstofzuiger ophoudt met werken zodra de accu leeg is. Je moet de robotstofzuiger dan zelf naar het oplaadstation brengen om het op te laden.

Automatisch opladen

Robotstofzuigers die automatisch opladen gaan vanzelf terug naar het oplaadstation wanneer de accu bijna leeg is. Sommige robotstofzuigers gaan na het opladen weer automatisch terug gaan naar de plek waar het gebleven was met stofzuigen. De robotstofzuiger slaat op deze manier niets over.

Type ondergrond: harde vloeren en vloerkleden

Een robotstofzuiger kan normaal gesproken op harde vloeren, gladde vloeren en laagpolige vloerkleden gebruikt worden. Enkele (goedkopere) modellen zijn alleen geschikt voor harde vloeren. Andere modellen zijn weer speciaal ontworpen voor het stofzuigen van harde vloeren, laagpolige tapijten én hoogpolige tapijten. Om tapijt te kunne stofzuigen heeft een robotstofzuiger een speciale borstel nodig. Hoewel robotstofzuigers op tapijten gebruikt kunnen worden, blijft het een feit dat hoogpolig tapijt lastig te stofzuigen is voor een robotstofzuiger.

Gebiedsafbakening

Je kunt ervoor zorgen dat de robotstofzuiger zich beperkt tot bepaalde gebieden of ruimtes. Een gebied is voor de robot af te bakenen met een magneetstrip of een virtual wall. De robotstofzuiger rijdt niet verder op het moment dat hij de strip raakt of als hij het signaal oppikt. Een gebied afbakenen is handig als je bijvoorbeeld potten met planten hebt staan waar de robotstofzuiger niet bij mag, of een drinkbak van de kat of hond.

Virtual wall Roomba 650

Capaciteit stofreservoir

De robotstofzuiger is kleiner dan andere type stofzuigers waardoor het stofreservoir ook kleiner is. Er zijn robotstofzuigers met een capaciteit van rond de 250 ml tot 650 ml. De stofopvangbak moet dus regelmatig geleegd worden. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van de oppervlakte van je woning en hoe groot je woning is. Je kunt er vanuitgaan dat de robotstofzuiger vaker geleegd moet worden dan andere stofzuigers. Bij het legen van de stofopvangbak kun je ook meteen de borstels en wieltjes schoonmaken, aangezien hier vuil aan kan blijven vastzitten.

Hoogte robotstofzuiger

Let op de hoogte van de robotstofzuiger als je wilt dat de robotstofzuiger onder de kasten, banken, bedden en overige meubels schoonmaakt. Meet dus voordat je een robotstofzuiger koopt hoe hoog de robotstofzuiger maximaal mag zijn om onder je bed of kast te kunnen stofzuigen. De hoogte van een robotstofzuiger varieert van 7 cm tot 14 cm.

Navigeren

De robotstofzuiger kan systematisch of willekeurig door een woning manoeuvreren. Een robotstofzuiger die willekeurig stofzuigt garandeert niet dat alle plekken in de woning wordt gestofzuigd.

Hoe hebben wij de beste robotstofzuiger gevonden?

Om te beginnen heb ik tijdens het schrijven de robotstofzuiger, genaamd Alfredo, aangezet om in de stemming te komen. Niks is beter dan schrijven over de robotstofzuiger met een iRobot Roomba 886 op de achtergrond die je vloer vrij houdt van vuil. Zo nu en dan stoot het een paar keer tegen mijn stoel of tafel. Aan de ene kant kan dat soms vervelend zijn als je erg geconcentreerd bent, maar aan de andere kant voelt het aan als een groet van mijn dierbare robotstofzuiger Alfredo. De robotstofzuiger met een geluidsniveau 58 dB op de achtergrond is redelijk uit te houden.

Om terug te komen op hoe we de beste robotstofzuiger hebben gevonden. Het idee van een automatische stofzuiger is dat het ook daadwerkelijk automatisch is. Een robotstofzuiger is niet bepaald automatisch en autonoom als het ophoudt met rijden als de accu leeg is. Je moet dan de robotstofzuiger zoeken in je woning en aan de oplader leggen. Robotstofzuigers die niet zelf de weg kunnen vinden naar het oplaadstation hebben we vrij snel weggestreept van onze lijst.

Na het gebruiken van de Dirt Devil Spider M607 zijn we erachter gekomen dat een robotstofzuiger die zelf terugkeert naar het oplaadstation veel prettiger is. De goedkope robotstofzuiger Dirt Devil Spider M607 is goedkoop en betaalbaar, maar je zult gauw erachter komen dat je beter iets meer kan betalen voor een goede robotstofzuiger. Valt de robotstofzuiger stil onder je bed? Dan is het maar hopen dat je er makkelijk bij kan!

Eigen ervaring is van belang, maar hele goede ervaringen van andere gebruikers is nog meer van belang. Minimaal 4,5 sterren voor een robotstofzuiger is daarom voor ons een belangrijke aanleiding om te bepalen of de robotstofzuiger kwalitatief goed genoeg is. Met minder nemen we geen genoegen. We hebben een voorkeur voor de Roomba doordat gewoonweg heel veel gebruikers goede ervaringen met dit merk hebben.

Beste robotstofzuiger voor de meeste huishoudens

iRobot Roomba 650

De robotstofzuiger die goed schoonmaakt en minder vaak vast zit dan overige robotstofzuigers. Overweeg deze betaalbare en goede robotstofzuiger als eerste!

De iRobot Roomba 650 is de goedkoopste robotstofzuiger van de Roomba serie. De Roomba 650 is een populaire robotstofzuiger die al voor een lange tijd op de markt is en hoogstwaarschijnlijk ook nog een tijd zal blijven. Het is gewoonweg een zeer populair model dat goed verkocht wordt. De Roomba 650 is de beste keuze voor de meeste mensen die op zoek zijn naar een robotstofzuiger.

De grootste pluspunt van de Roomba 650 is absoluut de prijs in combinatie met de kwaliteit. De Roomba 650 maakt beter schoon dan de meeste robotstofzuigers. Het zit minder vaak vast, is stiller en is bovendien goedkoper. Als we kijken naar de gebruikerservaringen en de reviews die deze robotstofzuiger heeft gekregen, heeft het zonder overdrijven de beste beoordelingen gekregen.

Deze robotstofzuiger is met name geschikt voor woningen met harde vloeren en laagpolig tapijt, maar het werkt behoorlijk goed in bijna elke woning. Andere robotstofzuigers kunnen beter werken op dikke tapijten, maar de Roomba 650 is de robotstofzuiger die je minimaal in overweging moet hebben genomen.

Deze robotstofzuiger past zich makkelijk aan en een schoonmaakbeurt wordt vaker afgerond zonder dat de Roomba 650 gered moet worden. Het is erg belangrijk dat een robotstofzuiger een schoonmaakbeurt afmaakt zonder dat het vastzit. Als de robotstofzuiger vast blijft zitten onder de bank, zal het daar de hele dag zitten tot je thuis komt om het te redden. Je huis zal nog steeds vies zijn als je thuis komt. Een vastzittende robotstofzuiger kan zijn taak als automatische robotstofzuiger nooit volbrengen.

Bij het stofzuigen neemt de Roomba 650 hondenharen en kattenharen goed mee. Erg praktisch als je huisdieren hebt. Het neemt meer haren en stof op dan je dacht in huis te hebben. De Roomba 650 kan niet alles. Hoogpolig tapijt of het welbekende schapenkleedje van IKEA ziet de Roomba als een hoge muur. Maar robotstofzuigers zijn eenmaal geen helden in het stofzuigen van hoogpolige tapijten. De Roomba 650 heeft verder geen HEPA-filter en is iets minder geschikt voor mensen met allergie. Je moet wel regelmatig de lange haren die om de borstels gewikkeld zijn even verwijderen of losknippen. Voor de mensen met lange haren zal dit een bekend probleem zijn bij elke stofzuiger.

Tot slot, hoewel de Roomba 650 automatisch terugkeert naar het oplaadstation om op te laden, zal het niet na het opladen weer gaan stofzuigen.

Belangrijke kenmerken
 • Capaciteit stofreservoir van 500 ml
 • Automatisch opladen
 • 14,4 NimH accu
 • Gebruiksduur van 60 minuten
 • Oplaadtijd van 3 uur
 • Geluidsniveau van 70 dB
 • 9,2 cm hoog

Beste robotstofzuiger met wifi-verbinding

iRobot Roomba 960

De slimme robotstofzuiger met wifi-verbinding die te besturen is met je smartphone.

Hoe zit het met robotstofzuigers met wifi-verbinding die te besturen zijn met smartphone apps? Smart robotstofzuigers zijn ware high-end robotstofzuigers die erg prijzig zijn. Het grootste voordeel van een smart robotstofzuiger is dat je de robotstofzuiger kunt inplannen of laten starten met je mobiel. Als je niet thuis bent en je krijgt onverwachts bezoek, dan kun je de robotstofzuiger nog even snel laten stofzuigen via de app. Een leuke extra, maar mocht de robotstofzuiger vastzitten, dan moet je het alsnog zelf de robotstofzuiger redden. Dus heb je een robotstofzuiger nodig die met je mobiel is te besturen? Nee, het is gewoon erg leuk en je moet er maar net van houden. Mocht budget geen probleem zijn en houd je van gadgets, dan kan je zeker de iRobot Roomba 960 overwegen.

De iRobot Roomba 960 is in augustus 2016 uitgebracht en sinds eind 2016 verkrijgbaar in Nederland. Dit is de reden dat je minder gebruikerservaringen online kunt vinden van dit model. De Roomba 960 is een goede upgrade als je al bekend bent met dit merk of gewoonweg een goede luxe robotstofzuiger. Je kunt via de app de robot aanzetten en zien of het stofreservoir vol is. De Roomba 960 is de goedkopere versie van de eerder uitgebrachte dure iRobot Roomba 980. De Roomba 960 kan bijna alles wat de Roomba 980 kan, maar is rond de 150 euro goedkoper! Het verschil is dat de Roomba 960 geen tapijtboost heeft, een motor gebruikt die ook in de Roomba 800-serie gebruikt wordt en een gebruiksduur heeft van 75 minuten.

De Roomba 960 kan een complete woonlaag stofzuigen, doordat het zichzelf automatisch oplaadt om de schoonmaakbeurt te hervatten tot de hele klus is geklaard. Het is hierdoor geschikt voor het stofzuigen voor grotere ruimtes en/of meerdere kamers. De Roomba 960 is duurder dan de Roomba 650, maar dat heeft zo zijn redenen. De Roomba 960 heeft een HEPA-filter, is te bedienen met een app en is stiller. Daarbij hervat de Roomba 650 een klus niet automatisch. Ben je op zoek naar een echte automatische stofzuiger? Dan is het zeker waard om de Roomba 960 te overwegen.

Belangrijke kenmerken
 • Capaciteit stofreservoir van 600 ml
 • Automatisch opladen en hervatten van werkzaamheden na opladen
 • 33,0 Lithium accu
 • Gebruiksduur van 75 minuten
 • Oplaadtijd van 3 uur
 • Geluidsniveau van 61 dB
 • 9,1 cm hoog

Beste robotstofzuiger middenklasse

LG HOM-BOT Square VR64702LVMT

Een luxe robotstofzuiger met een HEPA-filter. Uitermate geschikt voor hoeken en dierenharen!

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger die moeiteloos bij hoeken en randen komt? Dan zit je goed bij deze robotstofzuiger! Het rekent af met vuil in hoeken dankzij het vierkante design en de extra lange borstels. De luxe LG HOM-BOT wordt zeer gewaardeerd en dat is te merken aan een van de de reviews die deze vierkante vriend heeft gekregen:

Dit is onze derde robotstofzuiger. Deze hadden we veel eerder moeten ontdekken!

Het maakt weinig geluid (60 dB!) en heeft een oplaadtijd van 3 uren en gebruiksduur van 100 minuten. Volgens verschillende gebruikers is deze robotstofzuiger prima is voor ruimtes met een oppervlakte van 75 tot 150 m2. Geschikt voor de meeste ruimtes dus!

beste robotstofzuiger LG hombot square opvangbak stof

De HOM-BOT heeft een opvangbak voor stof van 600 ml en is makkelijk te legen. Handig om te weten is dat het 8,9 cm hoog is en dus onder je bed en kasten kan stofzuigen!

Automatisch opladen en hervatten

Wat maakt deze robot zo fantastisch? Is de accu bijna leeg? Dan keert deze robot automatisch terug naar het oplaadstation. Dat klinkt goed! Maar wat klinkt nog beter? De LG HOM-BOT Square gaat verder waar hij gebleven was met schoonmaken na het opladen! Het maakt een ruimte schematisch schoon. Erg effectief! Dit verklaart ook het prijskaartje.

Efficient

Deze beste robotstofzuiger kan bovendien zichzelf redden uit benarde situaties met de Smart Exit. Zit het vast? Geen probleem! Het onthoudt hoe het in de situatie is gekomen en rijdt gewoon via dezelfde weg terug. Achteruit rijden en hup, verder!

Ook kan de LG HOM-BOT routes onthouden. Na verloop van tijd zal het apparaat een kaart hebben samengesteld. De kamer kan vervolgens gestofzuigd worden via de efficiëntste route. Het duurt even voordat het alle obstakels heeft onthouden, maar geduld is een schone zaak! Letterlijk…

Turbo-Modus stand en tapijt

Deze robotstofzuiger heeft een Turbo-Modus die de draaikracht van de borstels maximaliseert. Dankzij de Turbo-Modus worden vloerbedekking en kleden ook schoongemaakt. De HOM-BOT herkent zelf wanneer deze stand aan moet. Komt de robotstofzuiger een tapijt tegen? Dan schakelt het over van de normale modus naar Turbo-Modus!

Allergie

Een leuke extra van de HOM-BOT is de HEPA-11 filter. De HOM-BOT filtert het vuil en stoot geen muffe en stoffige lucht uit, maar het is niet krachtig genoeg voor mensen met stofallergie. Vergeet niet, een robotstofzuiger is altijd een leuke extra om erbij te hebben. Het vervangt de gewone stofzuiger niet!

Goed om te weten

Deze automatische stofzuiger is niet zo vriendelijk tegen losliggende kabels en draden. Even netjes opbergen dus voor je het aanzet! Meteen een goede reden om een keer je huis te ontruimen van alle kabels. Ben je al dikke vrienden met deze robotstofzuiger? De hond zal mogelijk wat moeite hebben om vrienden te worden met dit robotvriendje dat heen en weer sjoeft in zijn territorium.

Belangrijke kenmerken
 • Capaciteit stofreservoir van 600 ml
 • Automatisch opladen en hervatten van werkzaamheden na opladen
 • 14,4 Li-ion accu
 • Gebruiksduur van 100 minuten
 • Oplaadtijd van 3 uur
 • Geluidsniveau van 60 dB
 • 8,9 cm hoog

Beste robotstofzuiger onder de 150 euro

Dirt Devil Fusion M611

Een basis robotstofzuiger voor een goede prijs! Als de batterij op is, keert hij vanzelf terug om op te laden

Dit is een basis robotstofzuiger die we alleen aanraden als instapmodel. Deze goedkope robotstofzuiger is voor mensen die voor het eerst een robotstofzuiger kopen en niet te veel kwijt willen. De Dirt Devil M611 is een goedkope stofzuiger die ideaal is voor onder de meubels.

De Dirt Devil M611 Fusion is een compacte robotstofzuiger die geschikt is voor harde vloeren en laagpolig tapijt. Door de compactheid en de hoogte van 5,5 centimeter kan deze robotstofzuiger onder de meeste bedden en banken. Het is met name geschikt voor korte dierenharen. Lange haren kunnen vastzitten of kunnen zelfs de borstels laten vastlopen.

Deze robotstofzuiger is compact en klein, waardoor het een kleine stofopvangbak heeft van 240 milliliter. De bak raakt daardoor sneller vol dan de gemiddelde robotstofzuiger en moet regelmatig geleegd worden.

De M611 Fusion is na 5 uren helemaal opgeladen en kan 60 minuten stofzuigen na het opladen. Een groot voordeel van deze betaalbare robotstofzuiger is dat het automatisch terugkeert naar het oplaadstation als de accu leeg raakt. Helaas hervat de robot niet zijn schoonmaakwerkzaamheden na het opladen van de accu, als het niet klaar was met stofzuigen. De Dirt Devil M611 Fusion is minder automatisch dan de robotstofzuigers in een hogere prijsklasse.

Ben je op zoek naar een basis model? De Dirt Devil Fusion M611 is zeker niet verkeerd voor de prijs-kwaliteitverhouding. Hij keert zelf terug naar het oplaadstation als de accu bijna leeg is! Dit is een belangrijk kenmerk voor een automatische stofzuiger. Doet de robotostofzuiger dat niet? Dan moet je elke keer rennen naar de stofzuiger als de accu op is om het vervolgens zelf aan te sluiten en op te laden.

Dat is het geval bij de Dirt Devil Spider M607. Een goedkopere versie. Deze is inderdaad goedkoper, maar erg onhandig doordat het niet automatisch oplaadt.

Belangrijke kenmerken
 • Capaciteit stofreservoir van 240 ml
 • Automatisch opladen
 • 14,4 Ni-Mh accu
 • Gebruiksduur van 60 minuten
 • Oplaadtijd van 5 uur
 • Geluidsniveau van 65 dB
 • 5,5 cm hoog

Onderhoud van de robotstofzuiger

Voordat je robotstofzuiger met zijn schoonmaaksessie kan beginnen, moet je wel even de grond leegruimen. Het opruimen voordat het apparaat aan gaat is nodig, tenzij je enorm netjes bent en niks laat rondslingeren. Je moet dus je woning “robotstofzuiger-klaar” maken. Verdwaalde sokken, losliggende kabels, drinkbak van de hond of kat en het IKEA schapenkleed waar de robot niet over kan moeten uit de weg geruimd worden.

Je kunt zelfs besluiten een virtual wall plaatsen in de buurt van spullen die je niet schoongemaakt wilt hebben, zoals de eetbakken van je huisdier. Na een paar sessies zul je al erachter komen wat de knelpunten zijn van de robotstofzuiger. Maak aanpassingen indien nodig om de robotstofzuiger te helpen soepeler te stofzuigen. Ik gebruik overigens het IKEA schapenkleed als “virtual wall” en het werkt prima!

Elke robotstofzuiger heeft onderhoud nodig. Na een paar keer stofzuigen zul je waarschijnlijk lange dierenharen en/of haren van bewoners zien opbouwen rondom de rollers en de zijborstels. Verwijder de haren om te voorkomen dat onderdelen van de robotstofzuiger gaan vastzitten. Maak alle externe bewegende onderdelen van tijd tot tijd schoon om mechanische problemen te vermijden.

Sommige sensoren moeten om de zoveel tijd geveegd worden. Het onderhouden van een robotstofzuiger kost vermoedelijk een paar uren per maand. De filters en borstels moeten ongeveer eenmaal per jaar vervangen worden en kost rond de 20 euro per jaar. Uiteindelijk zal de accu van de robot ook vervangen worden en die kan mogelijk prijzig zijn.