Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Canon PIXMA MG5750 de beste printer is van 2017 voor de meeste huishoudens. Deze inkjetprinter is een alles-in-één printer dus  functioneert als scanner zowel als kopieermachine. Heeft een goede printsnelheid en -resolutie!

Voor mensen die een hogere printsnelheid nodig hebben of liever een laserprinter, vonden we de HP Color Laserjet PRO MFP M277DW de beste. Deze laserprinter had een goede snelheid en nam niet al te veel ruimte in beslag. Ideaal voor een huishouden met een grotere printbehoefte of een klein kantoor!

Als je op zoek bent naar een toegewijde fotoprinter voor posters, brochures en foto´s die je wilt ophangen of verkopen, dan is printresolutie natuurlijk van hoog belang! In dit geval is er geen vervanging voor de Epson SureColor P600. Deze printer heeft wel een hoge prijskaart, maar je betaalt dan ook voor professionele kwaliteit!

Tot slot hebben we ook gezocht naar de beste solid ink printer. Waar we uiteindelijk voor de Xerox ColorQube 8580 hebben gekozen. Wij vonden de ColorQube de beste omdat hij zo milieuvriendelijk is en daarnaast ook beter geschikt is voor een middelgroot kantoor (5-15 man).

298
Onderzocht
4
Beste
 • Beste inkjet printer: De beste alles-in-één printer voor het gemiddelde huishouden. Presteert in vele vlakken goed, en is zelfs aan de goedkope kant!
 • Beste laserprinter: Een goede laserjet printer voor een huishouden of klein kantoor, die net wat meer snelheid nodig heeft. Maar geen printer wil die al te veel ruimte in beslag neemt.
 • Beste fotoprinter: Een toegewijde fotoprinter die ongelooflijk hoge kwaliteit afbeeldingen en grafische ontwerpen kan uitprinten in verschillende formaten. Geschikt voor mensen waar grafische kwaliteit een grote factor is bij hun keuze.
 • Beste solid-ink printer: Een goede printer voor een team of kantoor van 5-15 man. Die naast snel ook nog eens milieuvriendelijk is!

Beste printerHoewel er vandaag de dag meer en meer overgestapt wordt naar een digitalere wereld. Worden nog veel officiële dingen in het dagelijks leven met behulp van papier gedaan. Hierdoor is een printer nog steeds een essentieel onderdeel voor veel huishoudens of zakelijke mensen. Want het gemak om thuis of op kantoor snel even wat uit te printen is een enorme tijdsbesparing, als je het vergelijkt met naar een printshop gaan.

Maar waar let je op als je een printer koopt? Printers in 2017 hebben al veel meer functies en eigenschappen dan die van voorheen. Dus het kan best pittig zijn om door de bomen het bos te zien als je de beste printer zoekt voor je huis of kantoor.

Wij hebben deze koopgids geschreven zodat jij gemakkelijk een goede printer kan vinden voor jouw behoeftes. We bespreken binnen deze gids van welke soorten printer er zijn, tot waar je op moet letten bij het kopen van een printer. We bespreken ook welke printers wij de beste vonden per categorie om je te helpen bij je keuze!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Soorten printers
 2. Waar let je op bij het kopen van een printer?
 3. Beste inkjet printer
 4. Beste laserprinter
 5. Beste fotoprinter
 6. Beste solid-ink printer

Soorten printers

Inkjet

Een inkjet printer sproeit door een printkop inkt op papier om beelden en woorden te printen. Een van de belangrijkste redenen om voor een inkjet te kiezen, is dat een inkjet heel goed kleuren mengt en zo beelden veel mooier print. Het is daarom één van de meest voor de hand liggende keuzes als je een printer zoekt voor het printen van flyers, brochures of andere middelen waar kleur en vormgeving een belangrijk onderdeel in speelt.

Een ander voordeel van het gebruik van inkt, is dat een inktjet printer heel erg flexibel is in wat hij allemaal wel niet kan. Maar dit gaat vaak wel ten koste van een andere eigenschap. Dat is de printsnelheid. Hoewel er zeker inkjet printers zijn die heel erg snel in staat zijn hun taken uit te printen. Dus inkjets met een hoge ppm ( prints per minuut). De snelheid van de printer gaat vaak sterk gepaard met de prijs, en je betaalt meteen een stuk meer voor de printer.

Om deze reden kun je al ervanuit gaan dat een “huishoudelijke” inkjet printer een aantal malen trager is dan een zakelijke variant. Dat brengt ons op een andere eigenschap van inkjets die sterk kan variëren van printer tot printer. Namelijk de printkwaliteit zelf. Dit komt doordat het uiteindelijke product maar net zo goed is als de kwaliteit van inkt en papier samen. Je hebt dit vast wel een keer meegemaakt. Als je een grote afbeelding uitprint op een licht stuk papier. Waarna je merkt dat het afgeronde product minder goed is geworden. Doordat het gewicht en mengsel van de inkt het plaatje laat golven.

Hierdoor gebruiken de meeste inkjets ook 2 inktpatronen. Namelijk een zwarte pigment inktpatroon, die veel beter geschikt is voor het printen van tekst bestanden. Terwijl de kleuren inktpatroon juist gemaakt m.b.v. kleurstoffen. Waardoor het beter geschikt is voor afbeeldingen.

inkcartridges

Dit brengt ons meteen op het onderwerp van inktpatronen. Of beter nog, de prijs van deze patronen. Over het algemeen geldt dat hoe goedkoper de printer is, hoe duurder de inkt. En zoals we net al zeiden hebben de inkjet printers vaak 2 cartridges, een voor kleur en een voor zwart/wit.

De cartridges voor kleur (tri-color) hebben als nadeel dat als je vaak maar een bepaalde kleur meer gebruikt. Je wel gedwongen wordt om toch een hele nieuwe cartridge te kopen. Om deze reden kan het verstandig zijn om een printer te kiezen die voor iedere kleur een aparte cartridge heeft. Zodat je niet extra betaalt bij elke nieuwe aankoop, voor een kleur die je eventueel niet nodig hebt.

Laserprinter / LEDprinter

De meeste huishoudens of kleine kantoren kunnen het prima redden met een inkjet printer. Echter, hebben huishoudens of kantoren met een grotere behoefte een ander type printer nodig. Voor deze mensen is een laserprinter of LED-printer een gunstige aankoop.

Zowel de LED-printer als een laserprinter gebruikt licht om een beeld te projecteren op een roterende trommel. Die bakt vervolgens het beeld op het papier. Het resultaat is vaak dat de tekst veel scherper is bij een laser- of LED-printer dan een inkjet printer. Zelfs in het grafische vlak presteren printers die werken met licht vaak beter. Het is echt op het gebied van afbeeldingen en foto’s dat een inkjet toch veel beter werkt.

Het grootste voordeel van een laser of LED printer is dat ze veel sneller werken dan een inkjet (tevens ook stiller). Maar dat de kosten per print veel goedkoper zijn. Mede hierom is het vaak een printer type dat de voorkeur heeft voor mensen die actief documenten printen of een printer nodig hebben voor op kantoor.

Prijs

Monochromatische lasers (lasers met een golflengte) zijn de afgelopen jaren enorm gedaald in prijs. Door deze verandering zijn ook laserprinters veel meer toegankelijk geworden in prijs voor de meeste huishoudens. Een laserprinter onder de 100 euro is zeker mogelijk.

LED en kleurenlaserprinters zijn nog steeds aan de dure kant. Maar dit zal de komende jaren zeker meer verandering tonen. Specifiek LED printers krijgen de afgelopen steeds meer tractie. Omdat ze veel zuiniger zijn qua energie dan hun laser variant. Het zal zeker een verandering zijn voor de aankomende jaren in de zakelijke wereld. Daar zullen steeds meer traditionele printers worden vervangen met een LED variant.

Of het nou gaat om een LED of laser printer, ze zullen nooit echt dezelfde kwaliteit foto produceren zoals we dat gewend zijn van inkjets. Echter kunnen deze type printers wel heel mooie grafische afbeeldingen produceren. Denk hierbij aan grafieken of tabellen.

Solid ink printer

Een printertype dat precies tussen een inkjet en een laserprinter zit, qua aspecten waar hij goed in is. Een solid ink printer heet zo omdat hij niet vloeibare maar echt vaste inkt gebruikt om te printen. Deze vaste inkt (wat sterk lijkt op wax) wordt gesmolten en wordt via de printkop op het papier gezet. Het bedrijf Xerox was het eerste bedrijf die deze type printers ontwikkelde en ze zijn ook de enige die dit soort printers verkopen.

Omdat solid ink printers geen verpakking nodig hebben (plastic en dergelijk) zijn ze veel milieuvriendelijker. In termen van print resultaat als het op foto’s komt, zijn ze meer vergelijkbaar met laserprinters dan met een inkjet. Daarnaast heeft dit type printer ook een opwarmtijd nodig voor het zijn werk kan doen. Dit komt door de solid inkt.

Dit type printer past het beste bij iemand die meer snelheid wil dan een inkjet, maar minder gecompliceerde printer wil dan een laserprinter.

Fotoprinter

Een type printer die gespecialiseerd is in het printen van foto’s, en daarom ook alleen gebruikt moet worden voor het printen van foto’s. Als je vaak foto’s maakt en ze graag wilt bewaren en uitprinten. Of je wilt gewoon de gemak om een printer te hebben die speciaal foto’s uitprint als je ze nodig hebt. Dan is een fotoprinter perfect voor jou!

Bijna alle fotoprinters zijn klein en gemakkelijk om mee te nemen. In sommige gevallen hebben ze zelfs een eigen batterij als energiebron. Als je van plan bent een fotoprinter te kopen. Is het belangrijk dat je goed let op of de foto printer compatibel is met de kaart van je camera. Het is natuurlijk zonde als je een fotoprinter koopt die niet geschikt is voor de camera die je huishouden voornamelijk gebruikt. Gelukkig geldt het wel dat de meeste fotoprinters een vrij groot aanbod hebben als kaart/PictBridge/Usb aansluitingen.

Een ander kenmerk die veel fotoprinters vandaag de dag hebben. Is een preview functie, ofwel een scherm waar je de foto kan bekijken of in sommige gevallen zelfs bewerken. Zonder daar je computer voor nodig te hebben! Of je nou een kleine of grote fotoprinter wil. De grootte van het scherm hangt altijd sterk samen met de prijs van de printer. High-end printers hebben zelfs een touchscreen scherm om het gemak van de gebruiker te vergroten!

Een andere eigenschap dat verschilt per prijs, is het aanbod die een fotoprinter heeft tot het aanpassen van de foto’s. Goedkopere fotoprinters bieden meestal functies aan als het verwijderen van rode ogen in foto’s en toevoegen van randen. Terwijl de duurdere modellen zelfs opties hebben om tekst toe te voegen, en de foto in verschillende layouts uit te printen. Als je niet van plan bent om deze functies te gebruiken, haal dan een goedkoop model.

Waar let je op bij het kopen van een printer?

Naast het besluit welke soort printer het beste bij jou of je huishouden past. Zijn er ook een aantal andere punten die belangrijk zijn om op te letten bij het kiezen van de beste printer voor jou.

All-in-one

alles in een printer
Een printer hoeft niet alleen te printen! Je hebt toch vaker dan niet dat je meer moet doen dan alleen printen. Je kunt hierbij denken aan het inscannen van een boek of foto, of het kopiëren van belangrijke documenten. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat het veel fijner is dat je maar één apparaat hoeft te kopen om al deze verschillende taken uit te voeren.

Gelukkig zijn moderne printers een eind gekomen, en is het vandaag de dag mogelijk een printer te kopen die zowel een scanner als een kopieerapparaat is! Deze printers heten AIO (all-in-one) printers. Waarvan de naam al duidelijk maakt dat ze meerdere machines zijn in één.
Of je nou kiest voor een laserprinter of inkjet printer, vrijwel alle soorten printers hebben de optie om AIO te zijn.

Printsnelheid

Als je van plan bent om je printer actief te gebruiken, of misschien schaf je de printer aan voor je kantoor. Dan is printsnelheid een grote factor bij je aanschaf. Als je veel print is het aan te raden dat je een laserprinter kiest. Dit type printer heeft een veel hogere ppm (print per minuut) dan bijvoorbeeld een inkjet.

Als je juist niet vaak print dan is het juist niet een al te belangrijk punt om op te letten. Gezien printsnelheid best een grote invloed heeft op de prijs van de printen.

Printkwaliteit

Een vanzelfsprekend punt! Want niemand wilt een printer kopen die  onscherpe teksten print of onduidelijke afbeeldingen.
De printkwaliteit wordt vaak aangeduid met de term resolutie. Des te hoger de resolutie des te scherper de printer zijn werk zal doen. Onthou wel, dat ook kwaliteit meestal gepaard gaat met een duurder prijskaartje.

De 6 extra eigenschappen

Er zijn verder nog een aantal andere specificaties en kenmerken die een printer kan hebben. We raden het sterk aan om deze punten in je besluit mee te nemen om de beste printer te kiezen voor jouw behoeftes!

 1. Dubbelzijdig printen— Vaak een vergeten aspect bij het kopen van een printer, maar een sterke aanrader. Voor bepaalde documenten is dubbelzijdig geprint papier toch essentieel. Daarnaast bespaart het ook een hoop op papier!
 2. Wifi— Dit geeft je de mogelijkheid de printer draadloos te verbinden met het thuisnetwerk. Zo kan je hele huishouden gemakkelijk gebruik maken van de printers zonder bedrading!
 3. Netwerkaansluiting— Hetzelfde principe als met wifi, alleen in dit geval kan de printer juist verbonden worden met het thuisnetwerk met behulp van een netwerk aansluiting.
 4. Airprint/Google cloud printing— Beiden geven je de mogelijkheid om via je telefoon, tablet en PC te printen zolang de apparaten op hetzelfde netwerk zitten.
 5. NFC— Staat voor Near Field Communication en is een contactloos communicatie middel om via je telefoon of tablet binnen 10 cm met de printer te communiceren.
 6. Geheugenkaartlezer/PictBridge— Een optie dat de printer de geheugenkaart van je camera kan lezen is natuurlijk heel erg handig, helemaal als je een fotoprinter nodig hebt. PictBridge is ook een alternatief. Dit stelt je camera in staat om direct met de printer te verbinden met behulp van een usb-kabel.

Beste inkjet printer

Canon PIXMA MG5750

De beste alles-in-één printer voor het gemiddelde huishouden. Presteert in vele vlakken goed, en is zelfs aan de goedkope kant!

Op zoek naar een alles in één printoplossing voor je huishouden? Dan is de Canon PIXMA MG5750 ongetwijfeld een van de beste printer voor je behoefte. Een vrij recent model van Canon, de MG5750 is een All-in-one inkjet printer en biedt de mogelijkheid om naast printen ook te scannen en te kopiëren.

Maar daar houdt het niet bij op voor de MG5750, want hij kan meer! Je kunt met deze printer duplex printen (of wel dubbelzijdig printen), verbinden en delen met een draadloos netwerk. Je hoeft niet eens je computer te gebruiken om dingen uit te printen, omdat deze printer ook beschikt over Airplay en NFC.

Specificaties

Voor een printer die je kunt kopen voor een gemiddelde prijs, presteert deze printer best goed. Met een redelijk hoge printresolutie van 1200 x 4800 kun je redelijke kwaliteit foto’s uitprinten. Die er ook nog randloos uitkomen!

De MG5750 heeft ook een vrij ruime print optie als het komt op papier formaten. Je kunt ermee A4, A5, DL, Legal, 10 x 15, 13 x 18, 20 x 25 en zelfs envelop formaat prints mee uitvoeren.

Inkt cartridges

In tegenstelling tot andere printers die maar 2 soorten inkt cartridges hebben ( zwart en tri-color). Heeft MG5750 niet enkele kleurcartridges, maar juist verdeeld in 4 aparte inktcartridges. Hoewel dit initieel wat meer kan kosten dan een enkele cartridge, zal het op den duur juist betekenen dat je veel goedkoper uitkomt. Want je hoeft niet alle kleuren te vervangen, maar enkel de kleur die op is!

Voor wie niet

Deze printer heeft maar twee aspecten wat eventueel ervoor kan zorgen dat hij niet past in je huishouden. Ten eerste, en meteen het grootste nadeel is de printsnelheid. Gemiddeld print de MG5750 ongeveer 11.5 ppm (net wat meer dan wat we lezen op sites als coolblue). Hoewel dit geen groot probleem is voor het gemiddelde huishouden. Waar flexibiliteit belangrijker is dan snelheid. Kan het voor bepaalde huishoudens die toch een snellere printer nodig hebben, verstandiger zijn om naar een andere printer te kijken zoals de Canon PIXMA Pro-100S die toch een veel hogere ppm heeft.

Beste laserprinter

HP Color Laserjet PRO MFP M277DW

Een goede laserjet printer voor een huishouden of klein kantoor, die net wat meer snelheid nodig heeft. Maar niet een printer wil die al te veel ruimte in beslag neemt.

Zoek je een kleuren laserprinter voor een klein kantoor? Of heb je binnen je huishouden een grote behoefte aan snelle printer op een semi professioneel niveau? Dan is uit ervaring gebleken dat de HP Color Laserjet PRO M277DW de beste alles-in-één oplossing is voor je behoefte! Met de mogelijkheid om zowel grote hoeveelheden snel uit te printen, en redelijk te presteren qua foto en grafische eisen.

Hoewel je voor zo’n apparaat vroeger al bijna rond 1000 euro voor kwijt zou zijn, is dat de afgelopen jaren veranderd. En kan je deze printer voor een toch betaalbare prijs in huis/kantoor nemen.

De printer zelf ziet er simpel uit, met een grijze en witte vormgeving en hij weegt 16 kg. Verder is hij niet al te groot en is maar 41.7 x 42 32.2 cm. Deze printer zal dus niet al te veel ruimte in beslag nemen!

Je bestuurt deze printer met behulp van het 76 mm touchscreen, die in volledige kleur het menu weergeeft. Heel erg handig voor response codes en statusberichten. Zodat jij meteen weet wat er aan de hand is.

De papierlade is aan de lage kant en heeft maar een inhoud van 150. Dit kan voor sommige net te weinig zijn, maar wij vonden dit acceptabel. Gezien een grotere lade ook een grotere printer zou betekenen.

Printsnelheid

De HP Color Laserjet PRO M277DW heeft een gemiddelde snelheid van 18 ppm. Een redelijke snelheid voor de prijs die je ervoor betaald, en hij ligt ongeveer op het gemiddelde qua snelheid.

Bij het dubbelzijdig printen heeft het apparaat natuurlijk wat extra tijd nodig, en hij doet dat rond 9.2 ppm. Toch een aardige snelheid als (en het klopt ook dat het 2x langer duurt dan). Maar wat heeft ervoor gezorgd dat we deze printer de beste vinden? Helemaal als het zeker niet de snelste is in zijn groep?

De M277DW compenseert door de prijs per print toch te verlagen vergeleken met de concurrentie zoals de Brother DCP-9020CDW. Dat zelfs een LED-printer is maar alsnog per print ruim duurder is dan de HP. Dat gepaard met de redelijke snelheid maakte hem voor ons de beste printer. Daarnaast is de installatie ook zeer eenvoudig. En werkt het apparaat al via de Windows 10 driver installatie. Dus heel erg gebruikersvriendelijk!

Beste fotoprinter

Epson SureColor P600

Een toegewijde fotoprinter die ongelooflijke hoge kwaliteit afbeeldingen en grafische ontwerpen kan uitprinten in verschillende formaten. Geschikt voor mensen waar grafische kwaliteit een grote factor is bij hun keuze.

Voor het kiezen van de beste fotoprinter hebben we puur gekeken naar één ding. De kwaliteit van de geprinte foto’s. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want veel printersoorten kunnen gewoon foto’s printen. Maar een goede hoge kwaliteit foto of afbeelding uitprinten met een hoge resolutie is een geheel andere vraag. Als je een persoon bent die om de tijd een plaatje uitgeprint wilt hebben, dan is onze beste inkjet printer misschien wat meer geschikt. Hoewel die zeker niet in de buurt komt van de kwaliteit en kleuren die de Epson SureColor P600 kan creëren. Is deze ook ruim goedkoper.

De Epson SureColor P600 is voor mensen die echt de beste kwaliteit foto’s moeten uitprinten, en dit regelmatig doen. Voor deze mensen vervult de Epson vrijwel alle behoeftes. Of je nou affiches, brochures wilt uitprinten of zelfs A3 posters. De Epson kan dat allemaal zonder enig probleem!
Gebruik van het apparaat is zeer makkelijk en duidelijk omdat het een touchscreenmenu heeft voor de bediening. Verder is deze printer ook een wifi verbinding te maken zoals je gewend bent van andere printers.

De kleuren

Hoe kan de Epson SureColor zo goed foto’s uitprinten? Heel simpel, de Epson heeft een 9 kleuren pigment ink formule. Je leest het goed, 9 kleuren! Dat gepaard met een hoge capaciteit inktcartridge en een mooie afwerking ongeacht het papier dat je gebruikt. Dat maakt deze printer ideaal voor iemand die afbeeldingen en foto’s wilt uitprinten om op te muur te hangen, of door wilt verkopen.

Beste solid-ink printer

Xerox ColorQube 8580

Een goede printer voor een team of kantoor van 5-15 man. Die naast snel, ook nog eens milieuvriendelijk is!

Een printer die beter geschikt is voor een middelgroot kantoor of team ( denk hierbij aan rond 5-15 man). De Xerox ColorQube gebruikt in plaats van vloeibare inkt juist vaste inkt. Deze vaste inkt is heel vergelijkbaar met wax. Het voordeel van vaste inkt is dat het veel zuiniger is voor het milieu! Omdat je het 90% minder verpakking nodig heeft om vervoerd te worden. Daarnaast is de ColorQube zelf ook zuiniger per print cyclus als je het vergelijkt met andere printers van soortgelijke eigenschappen.

Hij is zuiniger qua energie omdat deze printer een intelligente standby modus heeft (Intelligent Ready technology). Met deze technologie kan de printer leren hoe de gebruikers hem gebruiken, en zijn energie behoefte aanpassen aan de behoefte van het kantoor. Hij gaat dan vanzelf over naar een lage energiemodus als hij verwacht niet gebruikt te worden. Daarnaast kun je ook via het menu aangeven welke pagina’s je specifiek wilt uitprinten, wat ook papier en inkt bespaart!

Qua printsnelheid zit je bij deze printer heel erg hoog. Gemiddeld kan de printer 51 prints per minuut uitvoeren, en heeft maar 5 seconden nodig om te starten met de eerste print. Heel erg handig als je kantoor veel moet uitprinten per dag, want dit bespaart je een hoop tijd. Volgens Xerox,de fabrikant, kan deze printer een gebruikersbehoefte van 10.000 prints per maand aan.

Nadelen

Hoewel het gebruik van vaste inkt veel beter is voor het milieu, is het zeker niet veel beter voor je portemonnee! De vaste inkt blokjes van Xerox zijn gemiddeld wel net wat duurder dan vloeibare inkt.

Daarnaast hebben sommige mensen last van het feit dat er best wel wat solid inkt overblijft in de reservoirs ( wat toch best zonde is) .