Quick Guide

In deze handleiding leggen we je alles uit over de powerbanks!

177
Onderzocht
3
Beste
 • Beste powerbank: Een blijvende winnaar onder de powerbanks. Een powerbank met 15.000 mAh capaciteit en 3 USB-poorten. Ideaal als je meerdere apparaten wilt opladen!
 • Beste goedkope powerbank: Een powerbank met 2 USB-poorten en een capaciteit van 10.400 mAh en een gunstige prijs.
 • Beste solar powerbank: Een solar powerbank met een hoge rendement en een uitklapbare zonnepaneel met zeer efficiënte zonnecellen.

Beste powerbank – Je hebt het vast gezien. De powerbank. Het was moeilijk te missen. Het begon allemaal medio 2016. Een groepje mensen die als zombies al lopend staren naar hun mobieltje. Bijna elke smartphone is met een kabeltje verbonden aan een rechthoekig blok. Op deze manier wordt de smartphone voorzien van stroom. De zombies kunnen blijven voortbewegen.

Tot op het moment dat je op het scherm van iemand een paar donkergroene blaadjes ziet bewegen. Het begint rumoerig te worden op straat. De zombies veranderen plotseling en magisch in levendige (volwassene) kinderen. Je hoort iemand dolenthousiast roepen: “Er is een Vulpix hier! Heb jij ‘m ook al gevangen?!”.

Inderdaad. De grote belangstelling voor de beste powerbank begon bij Pokémon Go.

vulpix-haz-claustrofobie

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van wat wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Wat is een powerbank?
 2. Hoe werkt een powerbank?
 3. Waar let je op bij het kiezen van een powerbank?
 4. Beste powerbank
 5. Beste goedkope powerbank
 6. Beste solar powerbank
 7. Meest opvallende powerbank

Wat is een powerbank?

Wat is een powerbank? Een powerbank is een held. Een held met een superkracht. Zijn superkracht? Elektrische energie overzetten! De powerbank is een compacte draagbare held die elektrische energie van zichzelf overzet naar je dierbare smartphone. Bijna geen batterij meer? Geen nood. Superheld powerbank voorziet je smartphone van stroom… totdat zijn energie uitgeput is.

Een powerbank is een mobiele oplader voor je smartphone, tablet, laptop of andere mobiele apparaten. Het is een speciale oplaadbare batterij met een bijzondere elektrisch circuit. Deze batterij kan elektrische energie opslaan en de energie op een latere tijdstip afgeven. De powerbank laadt je op met een USB-kabel via een stopcontact. Zo kan je later je smartphone of tablet ermee opladen. Dit doe je door de powerbank aan de sluiten aan het apparaat.

Een powerbank is een handige hulpmiddel voor als je een weekendje weggaat of op reis gaat. Het is ook enorm handig als je smartphone snel leeg is. Het is een geweldige gadget als je een tijdje buiten moet zijn en er geen stopcontact in de buurt is. Ga je backpacken? Een lang weekend weg? Dan kan een powerbank de oplossing zijn voor al je elektrische mobiele apparaten.

Hoe werkt een powerbank?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je een powerbank gaat kiezen. Hoe vaak kun je je apparaat met een powerbank opladen? Welk apparaat wil je met de powerbank opladen? Daarvoor moeten we kijken naar de capaciteit van de powerbank.

Capaciteit (mAh): hoeveel capaciteit heb ik nodig?

Om te weten hoe vaak je een apparaat kunt opladen met de powerbank, is het noodzakelijk om te weten wat de capaciteit is van het apparaat en de powerbank. De gebruiksduur van een powerbank is afhankelijk van de capaciteit van de powerbank en het apparaat.

Je bent vast wel een keer de afkorting mAh tegengekomen. De capaciteit van accu’s en van powerbanks wordt uitgedrukt in ampère-uur (Ah) of milliampère-uur (mAh). Hoe hoger het aantal mAh van de powerbank is, hoe groter de capaciteit van de powerbank is en hoe meer energie de powerbank kan opslaan. Een powerbank met een hoge capaciteit heeft een langere gebruiksduur. Dit betekent dat je je smartphone vaker kunt opladen met een powerbank met een hogere capaciteit.

Stroomsterkte

Op de powerbank staat niet alleen de capaciteit uitgedrukt in mAh, maar ook de stroomsterkte in A. Dit is de output van de powerbank. De stroomsterkte of de ampèrage van de powerbank is belangrijk en wordt uitgedrukt in ampère (A). De output staat op elke powerbank. De meeste powerbanks hebben een output tussen de 1 en 3,5 A. Hoe hoger de output is, hoe sneller je met de powerbank kan opladen. Een powerbank met een output van 1 A laadt dus trager op dan een powerbank met een output van 3,5 A.

Ben je van plan de powerbank te gebruiken voor je tablet? Kies dan een powerbank met een minimum van 2 A. Ook zijn er powerbanks met meerdere usb-poorten en verschillende output.

Apparaat Minimum capaciteit Minimum stroomsterkte
smartphone 5.000 mAh 1 A
tablet 7.500 mAh 2 A
laptop 12.000 mAh 2,4 A

Hoe vaak kun je opladen met de powerbank?

Stel: je hebt een Samsung Galaxy S7 met een vermogen van 3.000 mAh en een powerbank van 6.000 mAh. Je zou denken dat je met deze powerbank de smartphone 2 keer volledig kan opladen (6.000 mAh / 3.000 mAh). Dit is echter niet het geval. Het is liefst een grove indicatie. Om het exact uit te kunnen rekenen, is er een complexe berekeningsformule nodig per product en per powerbank. Voor het gemak kun je grofweg van deze berekening uitgaan.

Daarbij moet je ook rekening houden met energieverlies tijdens het overzetten van de energie van de powerbank naar het apparaat. Om deze ingewikkelde berekeningen makkelijk te houden, wordt er in de regel vaak uitgegaan van een energieverlies van 20% en dus 80% bruikbare capaciteit van de powerbank.

Om uit te gaan van hetzelfde voorbeeld. De powerbank heeft een capaciteit van 6.000 mAh, maar er gaat 20% energie verloren, waardoor je uitkomt op een capaciteit van 4.800 mAh (80% van 6.000 mAh). Je kan je Samsung Galaxy S7 hierdoor ongeveer 1,6 keer volledig opladen (4.800 mAh / 3.000 mAh = 1,6).

De meeste smartphones hebben een accucapaciteit van 2.000 tot 3.000 mAh. De Apple iPhone 7 heeft bijvoorbeeld een accucapaciteit van 1.960 mAh en de Samsung Galaxy S7 dus 3.000 mAh. We raden daarom voor smartphones powerbanks aan met een minimale capaciteit van 5.000 mAh.

Waar let je op bij het kiezen van een powerbank?

De capaciteit van een powerbank is een erg belangrijk kenmerk bij het kiezen van een powerbank. Maar er zijn nog meer kenmerken waar je op kan letten als je een powerbank gaat kopen.

Prijs

Het eerste waar je aan denkt bij het kopen van een powerbank, is waarschijnlijk de prijs. De meeste powerbanks variëren van rond de € 10,- tot € 100,-. Ze kunnen ook duurder en goedkoper zijn. De goedkoopste powerbank die ik tot nu toe heb gezien is € 3,99 bij Action. Dit is een powerbank met een capaciteit van 2.000 mAh. De nadelen van hele goedkope powerbanks is dat deze vaak niet sterk genoeg zijn om smartphones op te laden.

Draagbaarheid en compactheid

Het idee van een powerbank is dat het genoeg capaciteit heeft, maar ook draagbaar en compact is. Een powerbank met een hoge capaciteit is vaak ook groter en zwaarder. Heb je niet zoveel energie nodig en wil je een lichte powerbank die je overal kan meenemen? Dan is het wellicht beter om een compacte powerbank te kiezen.

Ingebouwde kabel of draadloos

Om je mobieltje op te kunnen laden heb je nog altijd een kabeltje nodig. Dit kan best vervelend zijn. Nu moet je weer een extra kabel los meenemen of nog erger, je vergeet het mee te nemen. Dit probleem los je op door een powerbank met een ingebouwde kabel te nemen.

Als je van plan bent meerdere apparaten op te laden met de powerbank, moet je er wel rekening mee houden dat de kabel geschikt is.

Draadloos

Een andere oplossing is een powerbank die draadloos kan opladen. Op het moment zijn er niet veel draadloze powerbanks op de markt. Wel zijn er steeds meer en meer apparaten die draadloos opgeladen kunnen worden met de Qi-technologie. Heb je een smartphone die een Qi-ontvanger heeft en wil je graag een powerbank die draadloos oplaadt? Dan kan je eventueel gaan voor de Xtorm Wireless Powerbank 8.000 mAh.

Indicator resterende energie

Een led-indicator die aangeeft hoeveel resterende energie je powerbank nog heeft, kan heel erg handig zijn. Zo zie je hoe vaak je met de powerbank nog kan opladen.

Beste powerbank

Xtorm XB102 Power Bank Free 15000

Een powerbank met 15.000 mAh capaciteit en 3 USB-poorten. Ideaal als je meerdere apparaten wilt opladen!

De Xtorm XB102 Free is een blijvende winnaar onder de powerbanks. Zo wordt deze powerbank aangeraden door Computer Idee en Hardware.info vanwege de goede prestaties. Uit de testresultaten van Hardware.info blijkt dat de Xtorm XB102 ruim 87% van de beloofde capaciteit levert. Het geeft in de praktijk een hoge capaciteit energie, namelijk 48,5 Wh. Bovendien is de Xtorm XB102 ook nog eens als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond. Al met al, een blijvende winnaar en een aanrader!

Wat maakt de XB102 zo goed naast de hoge capaciteit? Deze powerbank heeft een uniek detail en dat is de snelle oplaadtijd. Het heeft een 5V/2A input en een 5V/3A output. De powerbank is uitgerust met 3 USB-uitgangen waardoor je 3 mobiele apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Het is ideaal als je niet alleen je smartphone ermee wilt opladen, maar ook je tablet! Door de 5V/3A output is je tablet snel opgeladen. Het kan een smartphone ongeveer 6 keer opladen en een tablet 1 tot 2 keer.

De 15.000 mAh powerbank is erg praktisch als je een paar dagen weg gaat. De powerbank is nogal zwaar, het weegt 300 gram. Dit heeft natuurlijk te maken met de grote capaciteit van de powerbank. Het apparaat is relatief klein te noemen voor deze capaciteit.

De Xtorm XB102 Free heeft een ingebouwde kabel om het apparaat zelf mee op te laden. Het heeft verder een micro-USB aansluiting als je deze kabel te kort vindt. Hoewel deze powerbank een erg mooie design heeft, oogt het meegeleverde hoesje niet echt en voelt het wat goedkoop. Dit is wel erg jammer.

Tip: Het opladen van deze powerbank duurt even. Je kan het beste deze powerbank opladen voor je gaat slapen.

Beste goedkope powerbank

TP-Link TL-PB10400

Een powerbank met 2 USB-poorten en een capaciteit van 10.400 mAh. Een krachtig model met een gunstige prijs!

Ben je tevreden met iets minder? Dan is de TP-Link PB10400 ook een goede powerbank. Deze powerbank heeft een hoge capaciteit, maar zit in een lagere prijsklasse dan de Xtorm XB102. Met een capaciteit van 10.400 mAh kan het een gemiddelde smartphone zeker 4 keer opladen. Ook heeft het een zaklampfunctie.

Het weegt 240 gram en heeft 2 USB-poorten. De TP-Link PB10400 laadt minder snel op dan de Xtorm XB102. Het is een robuuste powerbank en het ziet er niet echt mooi uit. Door de dikte pas het niet even in je broekzak.

De TP-Link heeft de Excellent Award van Hardware.info gekregen, omdat het een krachtig model is, met een gunstige prijs. Deze powerbank is niet zo mooi, maar is wel aan te raden als je een redelijk goedkope powerbank zoekt met een hoge capaciteit.

Beste solar powerbank

Xtorm Lava AM114

Een solar powerbank met een hoge rendement en een uitklapbare zonnepaneel met zeer efficiënte zonnecellen.

Ben je op zoek naar een powerbank die werkt op zonne-energie? Dan raden wij zonder twijfel de Xtorm Lava AM114 Solar Charger aan. De solar powerbank wordt opgeladen met zonlicht. De Xtorm Lava AM114 is voorzien met de beste zonnepanelen die beschikbaar zijn in de markt.

Deze powerbank heeft een uitklapbaar zonnepaneel met efficiënte zonnecellen van SunPower. Door het grote zonnepaneel kan de powerbank meer licht opvangen, waardoor de powerbank meer energie op kan slaan. De capaciteit van een solar powerbank moet ongeveer 30% hoger zijn dan de accucapaciteit van je smartphone. De Xtorm Lava AM114 heeft een capaciteit van 6.000 mAh en kan hierdoor de meeste smartphones een paar keer opladen.

Het klopt dat solar powerbanks erg duur zijn, maar daar is een goede reden voor. De zonnepanelen op deze powerbank heeft een rendement van 22%. Dit klinkt niet hoog, maar dat is het wel! Zelfs de zonnepanelen op daken bereiken dit hoge rendement vaak genoeg niet.

Nederland is niet een heel zonnig land, maar gelukkig kun je deze solar powerbank ook opladen via het stopcontact of laptop! Dit is erg handig, aangezien het soms dagen kan duren voor een powerbank via zonlicht volledig hebt opgeladen..

De top 3 solar powerbanks

In het televisieprogramma Kassa zijn er acht solar powerbanks getest. Deze powerbank is onder andere getest bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) waaruit naar voren kwam dat de top 3 zeer efficiënte zonnecellen heeft. De Xtorm Lava AM114 is als beste uit de test gekomen met de beoordeling “zeer goed”. De top 3 was:

 1. Xtorm Lava AM114— Deze solar powerbank kreeg een zeer goede beoordeling vanwege het grote zonnepaneel. Het kan een smartphone 1 tot 3 keer opladen. Dit ligt natuurlijk aan de accucapaciteit van je smartphone.
 2. Waka Waka Power Plus 2200 mAh — De WakaWaka Power Plus heeft een “goed” als beoordeling ontvangen. Een goede powerbank met als pluspuntje: voor iedere verkochte WakaWaka gaat er een WakaWaka Light naar een gezin zonder elektriciteit in een crisissituatie of rampgebied.
 3. Xtorm Magma AM116 3000 mAh — Deze powerbank heeft een voldoende gekregen. Het is goedkoper dan Xtorm Lava AM114, maar het heeft minder capaciteit en laadt traag op.

Inmiddels heeft de top 1 uit de test ook een broertje gekregen, de Xtorm Lava Charger 2 6000 mAh. Deze hebben dezelfde specificaties, maar de Xtorm Lava AM114 Solar Charger scoort toch een stukje beter bij de gebruikers.

Meest opvallende powerbank

Goal Zero Yeti 1250 Solar Generator 1200 Wh

Een zeer prijzige, maar noemenswaardige “powerbank”.

Tijdens onze zoektocht naar de beste powerbank, kwam ik deze zeer opvallende “powerbank” tegen bij Cool Blue onder de categorie “powerbank”. Ondanks dat deze “powerbank” geen beste powerbank titel heeft verdiend en Cool Blue deze generator duidelijk onder de verkeerde categorie heeft geplaatst, verdient het hier toch een plekje vanwege de uiterst geniale plus- en minpunten die vermeld staan op de website van Cool Blue:

goal-zero-yeti

Ik ben het helemaal mee eens. De meeste powerbanks wegen rond de 0,3 kg. Met een gewicht van 46,7 kg is het inderdaad zwaarder dan gemiddeld. Ik ben blij dat Cool Blue dit feit met ons deelt.

Meerdere USB-poorten voor het opladen is bijzonder handig als je meerdere apparaten wilt opladen. Het is zeker een pluspunt als een powerbank 3 USB-poorten heeft. Alleen voor €1.899,- verwachten wij toch iets meer dan 3 USB-poorten (op een of andere manier). De 3 USB-poorten van de Goal Zero Yeti 1250 ervaren wij dus als een minpuntje. Daarom raden wij ook de Xtorm XB102 Power Bank Free 15000 aan als beste powerbank. Je kan inderdaad minder goed je work-out ermee doen, aangezien het maar 0,3 kg weegt.

Ben je op zoek naar een “powerbank” die zo groot is als een koffer? Ga je naar een work-out bootcamp waar je heel veel stroom nodig hebt? Dan héél misschien heb je iets aan deze meest opvallende powerbank.