Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de ChefsChoice Ultrahone 312 de beste elektrische messenslijper is. De Ultrahone heeft namelijk naast een slijpfunctie ook een polijstfunctie! Je maakt je messen dus niet alleen scherp, maar ook mooi glanzend. En dat in minder dan 10 minuten! Omdat het een elektrische messenslijper is, hoef je amper iets te doen. Je mes wordt meteen in de goede hoek geslepen dankzij de geleider die erin zit. Elk mes kan geslepen worden met deze messenslijper.

Toch liever een handmatige messenslijper? Dan is de Global Minosharp waterslijper de beste messenslijper iets voor jou! Deze lijkt qua functies heel erg op de elektrische messenslijper die hierboven is genoemd, maar dan gaat alles handmatig. Er zit dus ook een polijstfunctie op deze messenslijper, en de schijven zijn van keramiek gemaakt, dat zorgt voor de excellente scherpte voor jouw mes! Je hebt bij deze messenslijper verschillende grofheden, dus je kunt zoveel materiaal van het mes afhalen als je wilt, en hem dus zo scherp maken als je zelf wilt.

Ben je al wat meer getraind en durf je een wetsteen aan? Ga dan vooral voor de Minosharp Wetsteenkit Combi! Deze wetsteen is perfect om mee te beginnen dankzij de twee stenen die in deze kit zitten. Je kunt er gemakkelijk op oefenen en het mes daarna afwerken. Er is een bijgeleverde wetsteenhouder, zo voorkom je dat de wetsteen wegglijdt. De kans op ongelukken is hierdoor aanzienlijk verlaagd. Het resultaat is een superscherp mes wat je toch echt zelf hebt geslepen!

Als je af en toe even een touch-up nodig hebt voor je mes, en geen hele messenslijper wilt halen, haal dan de Diamant sabatier Delice Aanzetstaal. Dit is geen messenslijper, maar hij buigt de tandjes om op het snijvlak waardoor je mes toch even scherp blijft. Ideaal in druk werkverkeer. Met een paar halen van dit aanzetstaal is je mes weer zo goed als nieuw en je bent maar een paar seconden verloren! Het RVS waarvan het aanzetstaal is gemaakt zorgt ervoor dat hij duurzaam en licht van gewicht is.

34
Onderzocht
4
Beste
  • Beste elektrische messenslijper: Met deze messenslijper heb je een scherp mes binnen no time, zonder te veel moeite! Ook zit er een polijstgedeelte in de messenslijper. De slijpschijven zijn van diamant gemaakt, dus het kan elk mes aan.
  • Beste handmatige messenslijper: Met deze messenslijper heb je je messen zelf scherp en snel geslepen! Dankzij de antislip handgreep, gebeurt dat ook nog eens op de meest veilige manier! Tevens is er bij deze messenslijper een polijstfunctie inbegrepen.
  • Beste wetsteen: Je kunt met deze wetsteen alle kanten op! Omdat het een combi is met bijgeleverde wetsteenhouder, is het een geweldige optie om je wetsteencarrière mee te beginnen. Heeft een polijstfunctie. Zorgt voor scherp resultaat.
  • Beste aanzetstaal: Dit aanzetstaal is van RVS gemaakt, dat zorgt ervoor dat het duurzaam is. En dus langer meegaat. Ook is het licht van gewicht, dus werkt hij lekker snel.

Beste messenslijperHiermee slijp jij je keukenmessen tot perfectie! Met een messenslijper hoef jij niks te weten van het slijpen van je messen, alleen dat je een messenslijper nodig hebt! Hiermee gaat het slijpen van je messen lekker snel en gemakkelijk.

Stel je hebt nu al een paar jaar een goed mes, hij is fijn, je bent eraan gewend geraakt, je beste vriend in de keuken. Maar hij is door de tijd heen een beetje bot geworden, en je wilt natuurlijk geen nieuw mes kopen! Gelukkig hoeft dat ook niet.

Want precies voor dit probleem zijn de messenslijpers uitgevonden! En nee dat zijn geen personen, maar apparaten. Je hoeft nu dus niet meer naar één of ander persoon die ervoor is opgeleid om jouw messen weer scherp te maken. Je kunt het nu helemaal zelf! Lekker makkelijk dus! Je kunt denken dat dit gevaarlijk is, want ja, messen en scherpte etc., maar geen zorgen! Een messenslijper begeleidt het mes op een veilige manier naar zijn ideale scherpte! Hoe dit precies werkt, lees je later in dit artikel.

Ben jij ook wel benieuwd naar een messenslijper? Wil je er misschien één? Dan zit je hier goed. Maar hoe weet je nou wat de beste messenslijper voor jou is? Die aan al jouw behoeftes voldoet? Zijn er verschillen in messenslijpers? Al deze vragen gaan wij voor jou beantwoorden in dit artikel, lees dus snel door!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

  1. Waarom een messenslijper?
  2. Hoe werkt een messenslijper?
  3. Materialen van een messenslijper
  4. Waar let je op bij het kopen van een messenslijper?
  5. Hoe hebben we de beste messenslijper gevonden?
  6. Beste elektrische messenslijper
  7. Beste handmatige messenslijper
  8. Beste wetsteen
  9. Beste aanzetstaal

Waarom een messenslijper?

Je zal dit je misschien wel afvragen, en misschien ook niet. Maar dat maakt niet uit, want het antwoord is heel simpel.

Je moet anders namelijk steeds een nieuw mes kopen als het mes bot is, en dat loopt snel op qua kosten! Dit kun je dus beter voor zijn, door een messenslijper aan te schaffen. Ik kan me namelijk voorstellen dat je liever 1x €40,- betaalt, dan 5 x €30,-. Ik tenminste wel. Misschien denk je wel: ‘oh, maar mijn mes wordt toch pas bot over een paar jaar, dat zie ik dan wel weer.’. Oké, dat kun je denken, maar dan kom ik alsnog op mijn eerste punt. Dan blíjf je bezig met messen kopen. Elke paar jaar weer opnieuw. Plus, als je zelf een messenslijper hebt, kun je zelf leren om je messen te onderhouden.

Dan gaan ze niet alleen langer mee, maar dan leer je er ook nog eens van! Zelf vind ik het nog best leuk om te doen ook. Het is ook veel veiliger om scherpe messen te hebben dan om botte messen te hebben. Scherpe messen snijden namelijk makkelijker, dat betekent dat er een lagere kans is op ongelukken. En sowieso ben je van nature al wat voorzichtiger met scherpe messen.

En als je er dan toch voor kiest om een messenslijper te halen, neem dan meteen een goede messenslijper. Want zoals het met de meeste voorwerpen zo is, goedkoop is duurkoop. Kwaliteit is bijna altijd beter dan kwantiteit! Anders moet je alsnog vaak naar de winkel, maar dan om steeds een nieuwe messenslijper te kopen in plaats van een nieuw mes. Dan kun je net zo goed geen messenslijper kopen. Maar oké, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want wat is dan een goede messenslijper? Als je even dit artikel doorleest, weet je dat precies!

Hoe werkt een messenslijper?

Er zijn verschillende soorten messenslijpers, en daarbij horen natuurlijk verschillende handelingen. Wij gaan je in dit onderdeel uitleggen hoe jij het beste met elke messenslijper om kan gaan. Want zonder de goede informatie kan jij niet de beste messenslijper voor jou vinden!

Gebruik: elektrische messenslijper

elektrische messenslijper

Deze messenslijpers zijn de nieuwste soort messenslijpers. Als je je mes hiermee slijpt, hoef je bijna niks te doen, alles gaat elektrisch (vandaar ook de naam). In deze slijpers zitten slijpschijven die hard ronddraaien.

Deze schijven zijn vaak voorzien van een diamantlaag. Tussen de slijpschijven zit een soort van deukje, en in dat deukje positioneer je het mes.Door middel van een geleider wordt het mes in de perfecte hoek gehouden om geslepen te worden.

Ondertussen trek je het mes langzaam aan naar achteren. Werk vanaf de kant van het heft naar de punt van het mes. Haal het mes er nu uit, en herhaal deze beweging. Zo wordt het mes scherp. Er zijn vaak meerdere ‘deukjes’ in een messenslijper. In welke moet jij je mes dan doen? Meestal zit er een handleiding bij de messenslijper waar dat instaat. Vaak hebben messenslijpers namelijk ook nog polijstschijven, die polijstschijven zorgen ervoor dat het snijvlak enkel wordt recht gebogen. Hiermee wordt het mes echter niet geslepen, want er wordt geen materiaal weggehaald. Hoe je de polijstschijven gebruikt, gaat precies op dezelfde manier als bij de slijpschijven. Door middel van geleiders dus.

Gebruik: handmatige messenslijper

handmatige messenslijper

Een handmatige messenslijper heeft heel veel weg van de elektrische messenslijper. Ook deze slijper heeft verschillende deukjes waar je het mes doorheen kunt halen. Afhankelijk van wat je wilt doen met het mes, zet je hem in het polijst- of slijpdeukje.

Zet het mes in het deukje alsof je iets snijdt. Dit zorgt ervoor dat je de goede hoek hebt. Trek het mes er nu zachtjes doorheen, weer van de basis naar de punt. Geef terwijl je dat doet lichte druk naar beneden, zodat je zeker weet dat het mes de schijven aanraakt. Haal het mes nu uit het deukje en herhaal deze beweging weer.

In de meeste gevallen is twee keer genoeg. Verwijder eventueel overgebleven materiaal door het mes even onder de koude kraan te houden en hem daarna af te drogen. Als het goed is, is je mes nu weer scherp en klaar voor gebruik!

Gebruik: wetsteen/slijpsteen

wetsteen

De slijpsteenmethode is een klassieke manier om het mes te slijpen. Echter vergt deze methode veel oefening. Je hebt namelijk geen ‘houder’, ook moet je precies de goede hoek zien te vinden. Als je een verkeerde hoek hebt te pakken, kan het zijn dat je het mes zelfs botter maakt dan scherper. Ook heb je een vaste hand nodig bij het gebruik van een slijpsteen. Voordat je de steen gaat gebruiken, moet je hem voorbereiden.

Dat wil zeggen, leg de steen even in wat water of olie. Daarna plaats je de steen op een stevige ondergrond. Wat vaak wordt gebruikt, is een vaatdoek als ondergrond. Dan kan de steen ook niet verplaatsen. Nu leg je het mes in de goede hoek op de steen en beweeg je hem een paar keer op en neer. Draai het mes om en herhaal dit. Als laatste beweging draai je het mes een laatste keer om en trek je hem snel over de steen, om zo het overtollige materiaal definitief van het mes af te halen. Je kunt het mes het beste met twee handen vastpakken.

Gebruik: aanzetstaal

aanzetstaal

Het aanzetstaal zorgt er niet voor dat het mes geslepen wordt, het wordt simpelweg recht gebogen. Net zoals bij de polijstschijven van de elektrische messenslijper. Ook hiervoor is wat oefening nodig, omdat je geen houder hebt. Eigenlijk wordt een aanzetstaal alleen gebruikt door de mensen met een beroep waarbij een scherp mes vaak voorkomt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koks of slagers.

Als het mes iets minder scherp is, wordt het aanzetstaal ongeveer 10 á 15 keer rap langs het mes gehaald. Zo worden de minuscule tandjes die in het midden aan de onderkant van het mes zitten, recht gebogen. Of geslagen eigenlijk. Hierdoor wordt het snijvlak wel wat zwakker, en dus moet dit vaak gedaan worden. Het aanzetstaal word gebruikt na iedere paar keer snijden. Op een gegeven moment is het mes te zwak voor een aanzetstaal en moet het mes opnieuw worden geslepen. Op dat moment ga je over op één van de bovengenoemde methodes.

Snijhoek

De snijhoek staat voor op hoeveel graden de hoek van beide kanten van het mes is geslepen.

Als een mes bijvoorbeeld op 20 graden is geslepen, is het mes dus in totaal op 40 graden geslepen. Dit is ook wat het meest voorkomt: messen geslepen met een hoek van 20 graden. Sommige messen zijn echter geslepen op 15 graden. Over het algemeen geldt: hoe groter de hoek, hoe sterker en duurzaam het mes is. Het mes is wel minder scherp zodra de hoek groter wordt.

Materialen van messenslijpers

IEr zijn dus verschillende messenslijpers, maar dat is niet het enige waarin messenslijpers verschillen. Messenslijpers bestaan ook uit verschillende materialen. Die gaan wij hieronder bespreken, inclusief de voor- en nadelen ervan.

Diamant

Diamant is het hardste element wat de mens kent. Daarom is een messenslijper met een diamanten delen erg duurzaam, snel en effectief. Diamant is namelijk ook harder dan elk ander element, en daarom kan het gemakkelijk aan een ander element tippen en de messen dus snel slijpen. Diamant blijft ook altijd glad, in tegenstelling tot andere materialen.

Carbide

Messenslijpers met elementen van carbide zijn niet heel duurzaam, maar dit materiaal zorgt er wel voor dat je snel je mes scherp hebt. Binnen 3 á 4 snedes heb je al het gewenste resultaat.

Keramiek

Een messenslijper met een slijp-element van keramiek, zorgt ervoor dat je niet gelijk het hele mes doormidden slijpt. Omdat keramiek zo scherp is, hoef je niet veel van het mes te slijpen. En dus gebeurt dat ook niet, zo kun jij langer met je mes doen. En dat terwijl het mes lekker scherp blijft. Keramiek komt in veel verschillende kleuren en vormen.

Waar let je op bij het kopen van een messenslijper?

Wat zorgt er nou voor dat jij de beste messenslijper voor jou vindt? Waar moet je op letten bij je aankoop? Als jij geen antwoord op deze vragen weet, kom je niet op het goede antwoord en dus de beste aankoop. En als dat niet lukt, kan ik net zo goed stoppen met mijn werk.Daarom gaan wij deze vragen even beantwoorden in dit onderdeel. Als dat is gelukt, is iedereen blij! Lees dus nog even snel deze punten door voordat jij je aankoop gaat doen.

De 7 basiskenmerken

Hou deze punten in je achterhoofd bij de aankoop van je nieuwe messenslijper.

  1. Materiaal— Zorg ervoor dat het materiaal van de messenslijper scherper is dan het materiaal van het mes wat je wilt slijpen. Anders heb je nog niks aan je messenslijper.
  2. Soort messenslijper— Zoals al eerder omschreven, zijn er meerdere soorten messenslijpers. Met verschillende functies. Probeer ze allemaal en kijk welke voor jou het lekkerste werkt. Koop die uiteindelijk.
  3. Grootte aanzetstaal— Als je voor een aanzetstaal kiest, zorg er dan voor dat het aanzetstaal groter is dan het mes wat je wilt slijpen. Zo voorkom je ongelukken en dat werkt net wat makkelijker.
  4. Snelheid— Dit hangt ook een beetje samen met materiaal. Bij sommige slijpmaterialen ben je net wat langer bezig dan bij de anderen. Het is maar net wat je voor een messenslijper over hebt. En hoeveel tijd je hebt natuurlijk.
  5. Verplaatsbaarheid— Kijk ook even naar hoe makkelijk jij je messenslijper mee kunt nemen. Vooral als het echt een onderdeel is van je baan. Om nou de hele tijd heen en weer te lopen en tijd te verliezen is in bijvoorbeeld de horeca not done. Zoek er ook een vaste plek voor, dichtbij het punt waar jij met je messen bezig bent. Dan raak je de messenslijper ook niet kwijt!

Hoe hebben wij de beste messenslijper gevonden?

In onze zoektocht naar de beste messenslijper, zijn wij langs gegaan bij verschillende personen. Koks in restaurants, hobbykoks, slagers en messen liefhebbers. Wij hebben gekeken welke soort messenslijper zij het liefst gebruiken. Tevens hebben wij gevraagd waarom zij voor die messenslijper hebben gekozen. Daaruit kwamen diverse antwoorden, want elke messenbezitter is anders natuurlijk!

Hier even in het kort wat wij uit onze zoektocht hebben opgemaakt. De professionele slager en kok zagen we vooral met het aanzetstaal werken, om de paar sneden van het mes. Dit is, zoals eerder in dit artikel al gezegd, niet om het mes te slijpen. Maar puur om het mes weer recht te buigen. Echter is een andere messenslijper hierdoor bijna niet nodig. Het mes behoudt zijn functie door de constante rechtheid van zijn snijvlak. De hobbykoks en messenliefhebbers hadden voor het grootste gedeelte een elektrische of handmatige slijper. Dit omdat ze dan zelf bijna geen moeite in het slijpen hoeven te steken. Een enkeling had een wetsteen, maar die was dan ook wel al getraind in het slijpen van een mes.

Oftewel, alle soorten messenslijpers worden gebruikt in Nederland. Waar het op neerkomt, is wat jij het lekkerst vindt werken! We hebben in het volgende onderdeel de beste messenslijpers uitgelicht, op categorie. Zo kun jij zelf bepalen wat voor jou het beste werkt, en heb je toch de beste messenslijper van de Nederlandse markt te pakken!

Beste elektrische messenslijper

Chef’s Choice UltraHone 312

Met deze messenslijper heb je een scherp mes binnen no time, zonder te veel moeite! Ook zit er een polijstgedeelte in de messenslijper. De slijpschijven zijn van diamant gemaakt, dus het kan elk mes aan.

Met deze elektrische messenslijper kun je bijna niet fout zitten! Hij is erg makkelijk in gebruik, je doet simpelweg je mes in de slijp-gleuven. Meer hoef je niet te doen! Er zijn twee stappen bij deze messenslijper, de eerste stap is het slijpen zelf, de tweede stap is het polijsten.

Deze methode werkt ook nog eens snel. Je hebt dus binnen no time een gloednieuw, superscherp en glimmend mes! Omdat het een elektrische messenslijper is, is je mes altijd geslepen in de goede hoek. Dit dankzij de begeleider die in de messenslijper zit. Ook wordt er relatief weinig materiaal van het mes afgeslepen. Hierdoor kun je dus langer met het mes doen, of regelmatiger slijpen als je dat liever hebt. Dat hoeft natuurlijk niet, want deze messenslijper maakt je mes vlijmscherp! Het is een doortrekslijper, dus er is geen maximale lemmetlengte bij deze messenslijper van toepassing. Ook is deze messenslijper geschikt voor gekartelde en gladde messen. Je kunt dus echt elk mes hiermee slijpen, zonder een enkel probleem!

Materiaal

De slijp elementen in deze messenslijper zijn van diamant gemaakt. Dat is het sterkste scheikundige element wat de mens kent. Dat betekent dus dat geen mes sterker is dan deze messenslijper. En dat zorgt er weer voor dat deze messenslijper elk mes vlijmscherp kan maken. Ideaal dus! De rest van de messenslijper is gemaakt van kunststof en metaal. Dat maakt wel dat deze messenslijper een beetje zwaar is. Maar als je hem gewoon op het aanrecht of een ander oppervlak legt heb je hier geen last van!

Belangrijke kenmerken
  • Diamanten slijpgedeelte
  • Vlijmscherp resultaat
  • Snel
  • Polijstfunctie

Beste handmatige messenslijper

Global Minosharp waterslijper

Met deze messenslijper heb je je messen zelf scherp en snel geslepen! Dankzij de antislip handgreep, gebeurt dat ook nog eens op de meest veilige manier! Tevens is er bij deze messenslijper een polijstfunctie inbegrepen.

Met deze handmatige messenslijper heb je makkelijk een scherp en gepolijst mes. En dat heb je dan zelf gedaan! De handgreep is anti-slip, dus als je aan het slijpen bent, is de kans klein dat je met je hand van de messenslijper afglijdt.

Bij deze messenslijper zijn er drie stappen. Deze stappen moeten allemaal handmatig worden gevolgd, maar dat klinkt moeilijker dan je denkt! Je haalt je mes simpelweg door de drie slijp stappen heen. Alleen van de punt van het mes richting het handvat!

Daarna til je het mes op en doe je het nog een keer! De eerste twee stappen maken je mes scherp. De derde stap polijst het mes. De eerste twee stappen verschillen in grofheid, dus je kunt er desnoods één overslaan als je haast hebt. Toch duurt het niet lang om je mes te slijpen met deze messenslijper. Deze messenslijper is geschikt voor messen met een hoek tussen de 15 en 17 graden. Voornamelijk Japanse messen dus. Ook dit is een doortrekslijper, dus de maximale lemmetlengte is ook hier niet van toepassing.

Materiaal

De slijp- en polijstschijven zijn gemaakt van keramiek. Als je wat water bij het slijpen gebruikt, hou je deze schijven gesmeerd en scherp. Dan werkt de slijper nog beter! Keramiek is scherp, dus je hoeft niet veel te slijpen van het mes. De rest van de messenslijper is gemaakt van steen, dat maakt deze messenslijper ook geen lichtgewicht. Maar zet hem op een oppervlak en je hebt nergens last van.

Belangrijke kenmerken
  • Keramische schijven
  • Polijstfunctie
  • Antislip handgreep

Beste wetsteen

Minosharp wetsteenkit combi

Je kunt met deze wetsteen alle kanten op! Omdat het een combi is met bijgeleverde wetsteenhouder, is het een geweldige optie om je wetsteencarrière mee te beginnen. Heeft een polijstfunctie. Zorgt voor scherp resultaat.

Deze wetsteen combinatie is ideaal voor de beginner. Het heeft handige hulpstukjes om iemand bekend te laten worden met een wetsteen. Deze combi bevat een grove wetsteen om te slijpen en een iets fijnere steen om het mes af te werken. Ook heeft de combi een ruwe wetsteenhouder, zodat de steen niet wegglijdt terwijl jij aan het slijpen bent.

Wel zo veilig! Voordat je de wetsteen gaat gebruiken, moet je hem wel even in wat water doen, en zo’n 10 minuten laten weken. Daarna is de steen klaar voor gebruik en kun jij gaan slijpen. Hou het mes in een hoek van 15 tot 17 graden, en slijp in één beweging van de punt van het mes richting het heft. Slijp alleen het lemmet. De modderachtige substantie die ontstaat terwijl je slijpt, is handig om te bewaren. Dit helpt namelijk bij het slijpproces. Ook het polijst-proces profiteert van dit residu.

Bij een wetsteen duurt het wel wat langer voordat het mes scherp is, omdat je zelf de hoeken zult moeten uitmeten. En heel precies moet gaan slijpen. Er zijn namelijk geen gleuven met een voorgevormde hoek waarin jij je mes kunt stoppen. Het gevoel wat je bereikt hiermee is het echter waard. Je hebt je mes zélf geslepen! Je kunt het precies maken hoe jíj dat wilt!

Materiaal

Zoals je misschien al zou verwachten, is het materiaal van deze wetsteen: steen! Dit is sterk materiaal en omdat er twee stenen zijn, kun je zelf de grofheid uitkiezen. Daarmee kun je je eigen scherpheid en mooiheid uitkiezen en slijpen. Alles kan dus naar jouw keuze worden gedaan en dat is ideaal!

Belangrijke kenmerken
  • Polijstfunctie
  • Goed resultaat
  • Vereist precisie
  • Bijgeleverde wetsteenhouder

Beste aanzetstaal

Diamant Sabatier Delice Aanzetstaal 20 cm

Dit aanzetstaal is van RVS gemaakt, dat zorgt ervoor dat het duurzaam is. En dus langer meegaat. Ook is het licht van gewicht, dus werkt hij lekker snel.

Met behulp van dit aanzetstaal heb jij binnen de kortste keren een scherp mes. Een haal of twee langs je mes en het mes is weer op zijn optimale scherpte. Een aanzetstaal werkt dus lekker snel. Ideaal als je in de horeca werkt en even een snelle oplossing zoekt. Echter, en ik blijf het zeggen, is een aanzetstaal GEEN messenslijper.

Het zorgt er echt alleen maar voor dat de omgebogen tandjes op het snijvlak van het mes weer recht worden gebogen. Het is dus echt een snelle oplossing. Uiteindelijk zul je ook een messenslijper nodig hebben. Daarvoor kun je dan even uitwijken naar de bovenstaande opties. Dit gezegd hebbende, het mes wordt wel scherp van een aanzetstaal. Dit aanzetstaal heeft een mooi uiterlijk, en heeft een bijgeleverde geschenkdoos.

Je kunt dit aanzetstaal dus of op een mooie manier aan iemand geven, of op een mooie manier veilig bewaren. Het aanzetstaal is 20 cm, dus niet te zwaar en daardoor werkt hij lekker en extra snel.

Materiaal

Het ‘lemmet’ van het aanzetstaal is gemaakt van RVS (roestvast staal). Dit is een licht materiaal en daardoor ligt het aanzetstaal lekker in de hand. Dit maakt ook dat het aanzetstaal duurzaam is en dus kun je er langer mee doen. Ook zorgt het RVS ervoor dat je mes vlijmscherp wordt.

Belangrijke kenmerken
  • RVS slijpgedeelte
  • Duurzaam
  • Licht gewicht

Handige tips

  • Slijphoek bepalen— Wat misschien handig is om te onthouden, is dat je meestal wel goed zit als je in een hoek van 15 graden slijpt. De westerse messen zitten tussen een hoek van 15 en 20, de Japanse messen hebben vaak een iets kleinere hoek. Wil je het echt goed weten kun je het type mes googlen en dan staat het erbij welke hoek je moet hebben.
  • Schoonmaken messenslijpers— Doe een messenslijper NOOIT in een vaatwasser, dan verliest hij zijn functie namelijk erg snel en kun je om de maand een nieuwe kopen. Was hem liever af met een beetje warm water en laat het weken voor een paar minuutjes.