Quick Guide

Bij je perfecte cappuccino hoort de beste melkopschuimer. Wat is de beste melkopschuimer? Tijdens het onderzoeken van de melkopschuimers zijn we al gauw erachter gekomen dat Philips Senseo Melkopschuimer de beste melkopschuimer is en geschikt voor de meeste huishoudens. Deze melkopschuimer heeft bijzonder veel positieve beoordelingen ontvangen en is Best Reviewed door Kieskeurig.

Wil je niet te veel geld uitgeven aan een melkopschuimer? Dan is de goedkope melkopschuimer Inventum MK350 een hele goede optie. Een multifunctionele melkopschuimer voor een lage prijs!

De melkopschuimer die als beste uit de test is gekomen is de Krups XL2000 vanwege de heerlijke en romige smaak van het melkschuim.

26
Onderzocht
3
Beste
 • Beste melkopschuimer: De melkopschuimer die multifunctioneel is en zeer veel positieve reviews heeft. De deksel met opschuimer kan in de vaatwasser en het apparaat zelf is makkelijk te spoelen. Zeker weten de beste melkopschuimer en een aanrader!
 • Beste goedkope melkopschuimer: De elektrische melkopschuimer die niet alleen goedkoop is, maar meerdere functies heeft. Het kan opwarmen en warm en koud opschuimen!
 • Beste uit de test melkopschuimer – maar niet onze favoriet: De beste melkopschuimer die als beste uit de test is gekomen vanwege de heerlijke en romige smaak van het melkschuim.

Beste melkopschuimer – Je denkt pas aan een melkopschuimer als je merkt dat je behoefte hebt aan een cappuccino. Koffie is liefde. Maar cappuccino is liefde met passie. Passie zoals je die ziet en voelt in Venetië. Een romige smaak die je euforie onophoudelijk zal doen voortbestaan… tot je cappuccino op is.

We denken vaak genoeg aan cappuccino’s als we denken aan melkopschuimer, maar de melkopschuimer kan eigenlijk zoveel meer dan alleen cappuccino maken! Je kunt met melkopschuimers warme melk of chocolademelk maken. Heb je een beetje een barista in je? Dan kan je met de melkopschuimer caffè latte, espresso macchiato of latte macchiato maken!

Zin in een ijskoude koffie? Het kan allemaal! Het is wat duur, maar het is het waard!

In deze gids leggen we je graag alles uit over melkopschuimers. Om het af te maken eindigen we met een uitgebreide uitleg over cappuccino, caffe latte en veel meer!

Inhoudsopgave

Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. De melkopschuimer
 2. Waarom een melkopschuimer?
 3. Het perfecte melkschuim
 4. Waar let je op bij het kiezen van een melkopschuimer?
 5. Beste melkopschuimer
 6. Beste goedkope melkopschuimer
 7. Beste uit de test melkopschuimer
 8. Verschillende koffievarianten met melk

De melkopschuimer

Er zijn verschillende soorten melkopschuimers die je kunt gebruiken om je melk op te schuimen. Je hebt de melkopschuimer die op batterijen werkt en moet vasthouden. Deze melkopschuimer doet me denken aan een garde op batterijen. Verder heb je nog de handmatige melkopschuimer en de elektrische melkopschuimer.

In deze koopgids gaan we het hebben over de laatstgenoemde melkopschuimer: de elektrische melkopschuimer. De elektrische melkopschuimer verwarmt automatisch de melk voor je op. Bij de handmatige melkopschuimer moet je de melk apart opwarmen.

We focussen in dit artikel op de elektrische melkopschuimer, omdat deze automatische melkopschuimer erg praktisch is. Je hoeft immers niet eerst de melk zelf op te warmen. Dat doet het apparaat voor jou! Kant en klare warme melkschuim na het inschenken van de melk. Daarbij komt dat je het beste resultaat en dus het lekkerste melkschuim maakt met de elektrische melkopschuimer.

Waarom een melkopschuimer?

Je hebt thuis een Nespresso of een Dolce Gusto staan, maar je mist nog een melkopschuimer! Of je hebt een prachtige espressomachine. Alleen… zonder melkreservoir of stoompijpje. Ben je gek op cappuccino’s, maar kan de koffiemachine bij je thuis geen melkschuim maken? Geen nood! Je kan altijd een melkopschuimer erbij kopen.

Even zoeken naar een melkopschuimer op internet. Heb je het ook gezien? Een elektrische melkopschuimer kost gemiddeld 60 euro en met gemak 100 euro! De goedkoopste melkopschuimer is verkrijgbaar vanaf 30 euro. Dat is best veel geld! Dat had ik niet verwacht, jij wel?!
koffievarianten-met-melk
Toch vind ik het waard om te investeren in een melkopschuimer. Waarom? Je kan er verschillende koffiespecialiteiten mee maken! Denk aan cappuccino, latte macchiato, caffè latte of de espresso macchiato. Ben je een beetje creatief? Denk dan aan een caffè latte vanilla, chococino… Hmmm…

Wist je dat je met de melkopschuimer niet per se melkschuim hoeft te maken? Je kan bij sommige melkopschuimers het kloppertje eraf halen. Zo kan je ook melk ermee opwarmen. Lekkere warme melk met honing of… warme chocolademelk!

Een melkopschuimer hoeft niet alleen voor cappuccino’s te zijn!

Het perfecte melkschuim

Een melkopschuimer die het perfecte melkschuim kan maken. Daar zoeken we naar. Maar wat is het perfecte melkschuim?

Temperatuur

De beste melkopschuimer maakt melkschuim met een temperatuur tussen de 60 en 70 graden. De temperatuur van het melkschuim hoort rond de 60-70 graden te zijn. Waarom? Onder de 60 graden is het melkschuim te koud. Boven de 70 graden verbrandt de melk.

Structuur

Het perfecte melkschuim heeft hele fijne kleine belletjes en is heel egaal. Er wordt ook wel gezegd dat het melkschuim lobbig moet zijn. Dit houdt in dat het schuim niet meer vloeit, maar ook niet helemaal stijf is. Wil je weten of je het perfecte schuim hebt gemaakt? Doe dan de lepel test!

Tip: wals de melkopschuimer na het opschuimen om het melkschuim nog mooier en egaler te maken.

De lepel test

Wat is de lepel test? Je kan testen of je melkschuim goed gelukt is door een theelepeltje op het melkschuim te leggen. Het theelepeltje blijft liggen op het melkschuim? Je hebt melkschuim gemaakt dat perfect is!

Volle melk

Het is erg belangrijk dat je bij het opschuimen van melk volle melk gebruikt. Volle melk zorgt voor een romige en zachte schuim. Het schuimt beter en je kan er makkelijker stabiele schuim mee maken.

Gebruik gekoelde melk

Bewaar de melk in de koelkast voor het opschuimen. Koude melk schuimt namelijk veel beter dan warme melk.

Waar let je op bij het kiezen van een melkopschuimer?

Je kan kiezen uit verschillende soorten en maten melkopschuimers. Bij het kopen van een melkopschuimer is het verstandig om te letten op een aantal kenmerken van de melkopschuimer.

 1. Inhoud— De inhoud van de melkopschuimers variëren tussen de 100 ml tot 600 ml. Voor het maken van twee cappuccino’s is 100 ml genoeg. Een melkopschuimer die je haalt voor het opwarmen van melk of chocolademelk: ga er vanuit dat in een mok gemiddeld 250 ml kan.
 2. Volume toename— Het is belangrijk dat de melk in volume toeneemt bij het opschuimen. Een goede volumetoename is een verdubbeling van de melk.
 3. Opwarmfunctie — Melkopschuimers maken melkschuim. Als je melk wilt opwarmen met de melkopschuimer, kies dan voor een melkopschuimer met een opwarmfunctie. De meeste melkopschuimers hebben deze functie.
 4. Koelfunctie — Fan van ijskoffie en andere koude melkdranken? Let dan goed op dat je een melkopschuimer kiest met deze functie.
 5. Anti-kleeflaag — Met een anti-kleeflaag is de melkopschuimer een stuk makkelijker te reinigen.
 6. Vaatwasserbestendig — Sommige onderdelen van melkopschuimers zijn vaatwasserbestendig. Let bij het kopen en bij het schoonmaken op welke onderdelen wel in de vaatwasser kunnen.
 7. Schoonmaken — Let goed op de aandrijving van de elektrische melkopschuimer. De melkopschuimer is makkelijker schoon te maken als de aandrijving onder de deksel zit. De opschuimer is minder makkelijk schoon te maken als de aandrijving in de kan zelf zit.

Beste melkopschuimer

Philips Senseo CA6500/60

De melkopschuimer die multifunctioneel is en zeer veel positieve reviews heeft. De deksel met opschuimer kan in de vaatwasser en het apparaat zelf is makkelijk te spoelen.

De Philips Senseo heeft mij positief verrast. Deze melkopschuimer is uiteraard geschikt voor het maken van maximaal twee cappuccino’s. Wat opvallend is aan deze opschuimer is dat je er ook één kopje cappuccino mee kan maken. Zonder te veel melkschuim over te houden! Oké, een beetje dan.

De titel beste melkopschuimer heeft de Philips Senseo wel verdiend. Het is een populaire melkopschuimer die veel wordt gekocht. Deze melkopschuimer is populair en dat blijkt! Het heeft veel positieve beoordelingen en is Best Reviewed op Kieskeurig in juni 2016.

Koude en warme melk

Het apparaat kan daarbij koude melk en warme melk maken. De temperatuur van de melk is rond de 70 graden, een prima temperatuur dus!

Makkelijk schoon te maken

De melkopschuimer is gemakkelijk schoon te maken door het om te spoelen onder de kraan. Dit kun je het beste direct na gebruik doen. De deksel met opschuimer kan in de vaatwasser. Handig als je even geen zin hebt om het zelf te wassen.

Opschuimheld

Het is een super uitblinker wat betreft opschuimen. Er komt stevige schuim uit met volle melk, maar ook met magere en verse halfvolle melk. Ook kan de melkopschuimer volgens andere gebruikers soyamelk én amandelmelk goed opschuimen zonder vloeibare melk achter te laten.

Minpuntje: de min-max aanduiding

Door de min en max aanduiding weet je precies hoeveel melk je in de melkopschuimer moet gieten. Je moet alleen wel goed kijken. De aanduiding is niet altijd even goed zichtbaar. Het is jammer dat Philips hier geen rekening mee heeft gehouden. Maar niettemin: de beste melkopschuimer volgens Consupedia!

Latte macchiato?

Hoe zit het met latte macchiato maken? De Philips Senseo heeft voor deze functie het metalen roerwieltje. Dit moet je vervangen. Priegelwerk dus. Je kan net zo goed latte macchiato maken op een andere manier. Beste manier om latte macchiato te maken is door melkschuim een paar minuten te laten zakken en vervolgens een espresso shotje bij te gooien. Priegel kost net zoveel tijd. Voor mij is dit geen minpuntje!

Belangrijke kenmerken
 • Voor warme en koude melk
 • Verwarmingsfunctie
 • Capaciteit melkschuim 120 ml – 2 kopjes cappuccino’s
 • Opschuimtijd van 130 sec
 • Antikleeflaag ter voorkoming van aankoeken melk
 • De deksel met opschuimer kunnen in de vaatwasser

Beste goedkope melkopschuimer

Inventum MK350

De elektrische melkopschuimer die niet alleen goedkoop is, maar meerdere functies heeft. Het kan opwarmen en warm en koud opschuimen!

De Inventum MK350 kost minimaal 3 tientjes, maar is niettemin de goedkoopste melkopschuimer. Deze goedkoopste melkopschuimer is ondanks de prijsklasse vaak verkocht en heeft goede beoordelingen ontvangen. Het werkt prima en maakt goed en stevig schuim in 90 seconden.

Deze goedkope melkopschuimer is van alle markten thuis. De melkopschuimer kan melk verwarmen, warm opschuimen en koud opschuimen. Het is best multifunctioneel voor een low budget melkopschuimer! Daarbij is sojamelk opschuimen ook geen probleem.

De openbaring van het mysterie der koudschuim

De Inventum MK350 heeft maar één knopje voor opschuimen en twee lichtjes voor koude en warme melk.

Eén knop? Hoe moet je dan koud melkschuim maken? Dat is een geheimpje. De handleiding van de Inventum MK350 houdt de werking van deze koelfunctie graag geheim ter bevordering van het gebruikersongemak.

Het heeft ons even geduurd, maar we zijn erachter gekomen! Haha! Geen geheimen voor ons, Dr. Mysterious MK350! Nou, komt ‘ie dan, hé. Ons stappenplan voor koud melkschuim maken:

Stap 1) Houd de aan/uit-knop voor een paar seconden ingedrukt.
Stap 2) Laat de knop pas los als het blauwe lampje brandt.
Stap 3) Daar ga je dan! Je kunt koud melk gaan maken.

Terug naar warme melk? Volg de stappen en wacht tot het rode lampje brandt.

Geen max-aanduiding

Nadeel van deze goedkoopste melkopschuimer is dat de melkopschuimer geen maat-aanduiding heeft. Wat is het probleem hiervan? Als je meer dan 115 ml melk in de opschuimer doet, dan zal de Inventum MK350 overstromen tijdens het opschuimen. Dit betekent extra opruimwerk!

Wil je graag deze melkopschuimer voor dit prijsje? Leer dan goed om melk te schenken vanuit de losse pols vanwege overstromingsgevaar!

Belangrijke kenmerken
 • Voor warme en koude melk
 • Verwarmingsfunctie
 • Capaciteit melkschuim 115 ml – 2 kopjes cappuccino’s
 • Capaciteit melk 240 ml
 • Opschuimtijd van 90 sec
 • Antikleeflaag

Beste uit de test melkopschuimer

Krups XL2000

De beste melkopschuimer die als beste uit de test is gekomen vanwege de heerlijke en romige smaak van het melkschuim. Het mist helaas een koelfunctie.

Deze melkopschuimer zal zeker geen schoonheidswedstrijd winnen. Was het de bedoeling van deze wedstrijd dat je een melkopschuimer moest camoufleren als een ouderwetse melkkan? Ding, ding, ding! We hebben een winnaar! De heer Krups XL2000, de melkkan in een modern jasje? Prachtig!

Wat is de reden dat de Krups XL2000 is verkozen tot één van de beste melkopschuimers? De heerlijke romige smaak van het melkschuim!

Als beste uit de test

De Krups XL2000 is genomineerd tot beste opschuimer door Radar. Welke melkopschuimer maakt het mooiste en lekkerste schuim? Tros Radar deed de test! Ze testten het schuim op kwaliteit, temperatuur, structuur en smaak. De Krups XL2000 kwam als beste uit de test met een 7,5 als cijfer. Op de tweede plaats belandde de handmatige melkopschuimer van Xenos.

Temperatuur

Als ik kijk naar de gebruikershandleiding van deze beste melkopschuimer, zie ik staan dat de temperatuur van het melkschuim minimaal 70 graden is. Dat klinkt goed! Maar.. ik moet het kwijt. In de Radar test was het gemeten melkschuim 58 graden. Een paar graden onder de perfecte melkschuim temperatuur! Dit blijkt maar een klein puntje te zijn.

De Krups XL2000 verkrijgt de eerste plaats in de Radar test met deze beschrijving:

Mooi egaal schuim met een lekkere romige smaak. De duurste maar je krijgt wel waar voor je geld.

Toen het getest werd, was dit apparaat € 109,95!

Overigens, dit zegt niks over de temperatuur van de hete melk-stand die volgens de gebruikershandleiding 80 graden is.

Pluspuntje: zichtbaarheid hoeveelheid-aanduiding

Deze beste melkopschuimer heeft drie knoppen met drie standen standen: cappuccino (150 ml), latte macchiato (200 ml) en hete melk (300 ml).

De KRUPS XL2000 heeft duidelijke en zichtbare max-aanduidingen. Zo weet je precies hoeveel melk in de opschuimer moet zonder een maatbeker. Erg handig als je even een latte-macchiato wilt maken! Je maakt dan precies genoeg melkschuim.

Niet onze favoriet

Waarom is dit niet jullie favoriet? Hebben jullie een hekel aan voorwerpen die eruit zien als melkkannen? Nee, nee. Dat is het niet. Het is gewoonweg een erg duur apparaat. Het kost een paar tientjes meer dan de Philips Senseo.

Wat krijg je voor die paar tientjes meer? Een 7,5 van Tros Radar, 60 ml meer inhoud en een paar duidelijke strepen in de melkopschuimer. Ik moet toegeven. Die laatste twee punten zijn wel erg handig. Maar.. is het ruim-20-euro-meer-betalen-handig?

Ik vind van niet. Waarom? Je betaalt niet alleen meer voor deze melkopschuimer voor deze extra functies, maar je verliest meteen een functie. Het kan geen koud melk maken!

Maar wat niet mijn favoriet is, kan wel jouw favoriet zijn. Als je niet van plan bent om koude melkdrankjes te maken (ijskoffie!) en die duidelijke lijnen en de grotere inhoud je aanspreken: go for it!

Belangrijke kenmerken
 • Voor alleen warme melk
 • Verwarmingsfunctie
 • Capaciteit melkschuim 150-200 ml
 • Capaciteit opwarmen melk 300 ml
 • Opschuimtijd van ruim 120 sec
 • Antikleeflaag
 • Drie standen: cappuccino, latte machiatto en hete melk

Koffievarianten met melk

Leuk! De beste melkopschuimer! Maar wat heb je aan een melkopschuimer als je niet weet hoe je de verschillende koffievarianten met melk moet maken? Daarom beschrijven we hieronder verschillende koffievarianten met melk, zoals de cappuccino, latte macchiato, caffè latte en espresso macchiato.

Cappuccino

Een cappuccino bestaat uit een shotje espresso met daarbij melkschuim toegevoegd. De eerste stap is het maken van de espresso. In de volgende stap voeg je het opgeschuimde melk toe aan het kopje met espresso. De warme opgeschuimde melk kan direct bij de espresso worden geschonken. Het melkschuim mengt vervolgens met de espresso. De toplaag van de cappuccino is melkschuim.

Cappuccino wordt over het algemeen in een 150 ml kopje geserveerd. De perfecte cappuccino verhouding espresso:melk is 1:2.

Latte macchiato

Bij het zetten van latte macchiato begin je met opschuimen van het melk. Schenk het melkschuim in een latte macchiato glas (ongeveer 220-250 ml). Je kan daarna rustig de espresso maken. Tijdens het maken van de espresso kan het warme melkschuim zakken en rustig vloeibaar worden.

Laatste stap: schenk rustig de espresso bij. Je ziet dan de mooie typische 3-laags structuur van latte macchiato ontstaan: melk-laag, espresso-laag en melkschuim. Voilá, de perfecte latte macchiato.

Caffè latte

Een caffè latte is een espresso met melk en is afkomstig van Italië. Het wordt ook geserveerd in Amerika. De caffè latte bestaat over het algemeen voor éénderde uit espresso en tweederde uit warme melk met een beetje melkschuim op de top.

Espresso macchiato

De espresso macchiato is de Italiaanse versie van espresso. Het wordt ook wel caffè macchiato genoemd. De espresso macchiato is een shotje espresso met een klein scheutje melkschuim. Dus het wordt geschonken in een klein kopje.