Quick Guide

We zijn al uitermate snel tot de conclusie gekomen dat de bijzonder populaire Google Chromecast de beste mediaspeler is. Ben je een Netflix binge-watcher of wil je graag YouTube filmpjes kunnen streamen met je mobiel of tablet? Dan heb je voldoende aan deze goedkope en betaalbare mediaspeler. Ben je in het bezit van een 4K-tv? Dan is het zeker waard om de iets duurdere, maar nog steeds betaalbare Google Chromecast Ultra te kopen.

Een bijzonder goede high-end mediaspeler is de Nvidia Shield TV die gebaseerd is op Android TV. De vraag die je bij deze mediaspeler moet stellen is: wat kan deze mediaspeler niet? Een mooie extra bij deze mediaspeler is dat het game features heeft en een uitblinker is in streamen. Het is de beste mediaspeler voor streamers en gamers, maar het wordt door vele gebruikers gewoon gebruikt als mediaspeler doordat het gewoonweg een hele goede mediaspeler is.

Voor de mensen die geacclimatiseerd zijn aan een Apple omgeving – dit is natuurlijk geen verrassing – is de Apple TV 4 ongetwijfeld een aanrader. De touchpad afstandsbediening die te gebruiken is als gamecontroller en de lieftallige Siri maakt het helemaal af.

26
Onderzocht
4
Beste
  • Beste mediaspeler voor de meeste mensen: Wil je alleen streamen? Ga dan voor de Google Chromecast. Je kunt met de Google Chromecast met gemak video’s vanaf je mobiel of laptop streamen.
  • Beste mediaspeler voor 4K-content streamen: Ben je in bezit van een 4K tv zonder smart tv? Met de Google Chromecast Ultra kun je nu streamen met een hoge kwaliteit.
  • Beste mediaspeler voor streamers en gamers: Een high-end mediaspeler waarmee je series en films in 4K kwaliteit kunt bekijken. Naast dat het een goede mediaspeler is, is het mogelijk om met deze mediaspeler te gamen.
  • Beste mediaspeler voor Apple gebruikers: Met de Apple TV kun je met gemak bestanden afspelen van je iPhone, iPad of Macbook.

Beste mediaplayer – Er zijn verschillende manieren om online content te bekijken op je televisie. Je televisie is een smart tv die bepaalde apps heeft of je game console is verbonden aan de televisie met de mogelijkheid om te streamen. Als dit niet het geval is, of als je tv of overige apparaten niet de eigenschappen heeft die je nodig hebt, dan kun je een mediaspeler overwegen. De meeste mediaspelers hebben de mogelijkheid om te streamen dan wel om lokale media af te spelen op de televisie.

In dit artikel staat de mediaspeler centraal. We behandelen wat de mediaspeler is en waar op kunt letten bij het kopen van een mediaspeler.

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

  1. Wat is een mediaspeler?
  2. Waarom een mediaspeler?
  3. Waar let je op bij het kopen van een mediaspeler?
  4. Beste mediaspeler voor de meeste mensen
  5. Beste mediaspeler voor streamers en gamers
  6. Beste mediaspeler voor Apple gebruikers

Wat is een mediaspeler?

Een mediaspeler is een apparaat waarmee je foto’s, films, series en muziek kunt afspelen of weergeven op je televisie. Anders gezegd, een mediaspeler zorgt ervoor dat je mediabestanden kunt zien op de televisie. De bestanden zijn met behulp van een mediaspeler te streamen of vanaf een externe of interne harde schijf.

Streamen

Als je graag vanaf je smartphone, tablet of laptop bestanden wilt afspelen, dan kies je voor een mediaspeler die kan streamen. Streamen houdt in dat de mediaspeler als een soort doorgeefluik fungeert tussen je smartphone of laptop en de televisie. Om te kunnen streamen moet zowel je smartphone als de mediaspeler aangesloten zijn op je netwerkverbinding. Dit kan met een netwerkkabel of draadloos via de wifi-verbinding. Een mediastreamer, zoals de Google Chromecast, is een apparaat dat alleen kan streamen. Streamen met de Google Chromecast gaat via het draadloze netwerk. Het nadeel? Je smartphone of laptop moet wel aanblijven staan.

Harde schijf

Een mediaspeler kan direct mediabestanden afspelen. Audio’s en video’s die op de interne harde schijf, een USB-stick of een externe harde schijf staan kunnen via de mediaspeler afgespeeld worden op de televisie. Het voordeel hiervan is dat je foto’s en video’s kunt bekijken zonder dat je smartphone of laptop aanstaat. Bij een mediaspeler met een interne harde schijf zijn de mediabestanden opgeslagen in de mediaspeler zelf. Deze mediaspelers kunnen over het algemeen meestal ook streamen. Zo kun je kiezen tussen het afspelen van Netflix via je mobiel of films kijken die je hebt gedownload en op de mediaspeler staan. Je kiest voor de mediaspeler met een ingebouwde schijf als je graag de bestanden hebt staan op de mediaspeler.

Kortom, met een mediaspeler kun je eenvoudig mediabestanden rechtstreeks bekijken op je tv. Dit kan door middel van streamen of door het afspelen van bestanden die opgeslagen zijn in een interne of externe schijf.

Waarom een mediaspeler?

Waarom een mediaspeler kopen? Heel simpel! Je kunt met een mediaspeler met gemak filmpjes, video’s en foto’s bekijken. Vandaag de dag zijn we eigenlijk erg gewend om even te Netflixen of YouTuben. Met de mediaspeler kun je je favoriete shows op tv bekijken, wanneer we maar willen.

Het kan zo zijn dat je onlangs een nieuwe televisie hebt gekocht. Heb je dan in zo’n geval een mediaspeler? Nee, in sommige gevallen heb je dan geen mediaspeler nodig. Tegenwoordig kunnen meerdere apparaten streamen, waardoor je geen mediaspeler nodig hebt die alleen kan streamen. Heb je een smart tv? Dan heb je geen mediastreamer nodig. Smart tv’s zijn televisies die je met het internet kunt verbinden. Ze hebben een breed aanbod aan apps. Het aanbod verschilt per tv, maar over het algemeen staat op elke smart tv Netflix, YouTube en een webbrowser. Het heeft dan weinig zin om deze functies te dupliceren door een aparte mediastreamer te kopen. Je bedient de smart tv met de afstandsbediening en de tussenkomst van een smartphone of tablet is niet nodig. Je kunt dan genieten van je Netflix serie zonder dat je laptop op de achtergrond aanstaat.

Het kan zo zijn dat je iets meer wilt dan alleen streamen, waardoor je vooralsnog een mediaspeler nodig hebt. Dit kan het geval zijn als je graag bestanden direct wil afspelen en dus een mediaspeler met een harde schijf nodig hebt.

Waar let je op bij het kopen van een mediaspeler?

Heb je besloten om een mediaspeler aan te schaffen? Dan zijn er een aantal punten waar je op kunt letten bij het kopen van een mediaspeler.

De prijs

Een mediaspeler kan van een paar tientjes tot een paar honderd euro kosten. Bedenk goed van tevoren of je alleen wilt streamen of dat je lokale media op de mediaspeler wilt hebben. De opslagruimte en de interne harde schijf kunnen ervoor zorgen dat een mediaspeler veel duurder wordt.

Verbinding met de tv

De mediaspeler verbindt je met een kabel aan de tv. De mediaspeler en de tv moet over dezelfde aansluitingen beschikken. In de meeste gevallen wordt er een HDMI-aansluiting gebruikt. De meeste tv’s hebben tegenwoordig een HDMI-aansluiting. Bij gebruik HDMI hoef je geen kabel aan te sluiten voor het geluid. HDMI geeft namelijk beeld en geluid door.

Je krijgt overigens niet altijd een HDMI-kabel meegeleverd bij het kopen van een mediaspeler. De kabel moet je dan los erbij kopen.

Opslagcapaciteit

Je hoeft alleen te letten op de opslagcapaciteit als je besloten hebt om een mediaspeler met een ingebouwde harde schijf te kopen. Let erop dat de mediaspeler genoeg opslagruimte heeft voor het opslaan voor de bestanden, maar houd er ook rekening mee dat meer opslagcapaciteit ook meer geld uitgeven betekent.

NAS en mediaspeler

Een mediaspeler met ingebouwde harde schijf met veel capaciteit is niet per se nodig. Denk maar aan de NAS (Network Attached Storage). Een NAS is een opslagapparaat dat aangesloten is op het netwerk. Zo kun je vanaf de computer, laptop, smartphone of mediaspeler de opgeslagen bestanden bereiken. Door bestanden op de NAS te zetten kun je met je mediaspeler films afspelen zonder dat je een ingebouwde harde schijf nodig hebt.

4K-kwaliteit

De mediaspeler moet in staat zijn om een 4k-video af te spelen, als je graag wilt genieten van video’s met een hoge kwaliteit. Het is dan wel van belang dat je in bezit ben van een tv of monitor met een 4k-scherm.

Beste mediaspeler voor de meeste mensen

Google Chromecast

De beste all-round mediaspeler voor mensen die graag YouTube filmpjes of Netflix kijkt. De Chromecast gebruik je voor het streamen.

De Google Chromecast is klein en compact en is absoluut de minst ingewikkelde mediaspeler. Je plugt de Chromecast in een stroombron, sluit de Chromecast aan op een HDMI-poort op je tv en je hebt alles onder controle met je smartphone. Geen afstandsbedieningen. Geen app stores waar je gebruik van moet maken. Je hoeft alleen de Chromecast aan te sluiten aan je netwerk en je kunt beginnen met streamen met je smartphone of tablet. Het is makkelijk te gebruiken en betaalbaar. De Chromecast is een van de goedkoopste media streamers.

Google Chromecast Ultra

Heb je een 4K TV en een Netflix abonnement dat Ultra HD video ondersteunt? Dan is de Google Chromecast Ultra de €79,- waard. De Chromecast Ultra streamt video’s tot 4K resolutie naar je tv. Het is een feit dat het erg makkelijk in gebruik is. Neem het mee in je tas en gebruik het op verschillende tv’s, waar je ook bent. Zolang je een smartphone of tablet bij je hebt met de juiste streaming apps, zoals YouTube of Netflix, kun je vrijwel overal genieten van je series. Als je geen 4K TV hebt dan kun je beter de Google Chromecast voor €39,- kopen.

Voor wie

De Chromecast is ideaal als je op zoekt naar een betaalbare mediaspeler. Wil je alleen kunnen streamen? Of ben je alleen van plan Netflix en Youtube te kijken? Of Spotify te luisteren? Dan is de Chromecast 100% de beste keuze voor jou. Je krijgt met de Chromecast het beste voor een lage prijs. Nu er steeds meer apps werken met Chromecast, is het al helemaal waard!

Beste mediaspeler voor streamers en gamers

Nividia Shield Android TV

Een uitgebreide mediaspeler die als gaming console is te gebruiken en met ondersteuning voor 4K en Ultra HD video.

De meeste mediaspelers in deze lijst is meer gebaseerd op het streamen van video’s. De Nvidia Shield TV neemt, ondanks de benaming “TV”, een alternatieve aanpak dan de andere mediaspelers. Deze mediaspeler ondersteunt 4K-resolutie en High Dynamic Range (HDR betekent meer kleuren en meer details). Het op Android TV gebaseerde mediaspeler is ontwikkeld met met gamers in gedachte. De Nvidia Shield TV is een uitgebreide mediaspeler die veel kan. Het kan bijna alles wat je verwacht van een mediaspeler en is daarbij ook een game console.

Streamen en gamen

De Shield TV is uiteraard geen vervanging van andere game consoles, maar het heeft inmiddels meer dan 200 spelletjes beschikbaar via Android TV. Als je een pc gamer bent en je streamt veel, dan is de Nvidia Shield TV een aanrader. Het is de beste mediaspeler voor streamers en gamers. Met behulp van GameStream kun je games vanaf je pc op je tv spelen. Games van je desktop computer kun je streamen op je tv. Nog beter, de Shield TV kan dienen als een soort terminal van je pc. Je kunt een keyboard en muis aansluiten op de mediaspeler. Zo kun je in de huiskamer gamen, terwijl de pc boven staat en dat met minimale lag. Een GeForce videokaart is wel een vereiste om games te kunnen streamen vanaf je pc naar Shield.

Opslag en aansluitingen

De mediaspeler heeft de volgende aansluitingen: HDMI, usb 3.0 (2x) , gigabit ethernet, micro-usb en micro-SD. De netwerkverbinding kan via kabel of wifi. De Shield TV heeft maar 16 GB opslag. Degenen die van plan is zware games te downloaden op deze mediaspeler, zal ervaren dat dit snel vol zal raken. De veel duurdere versie, de Nvidia Shield TV Pro, heeft 500 GB opslag. Het is niet nodig om meer te besteden voor meer opslag. De Shield TV heeft 2 usb 3.0 poorten. Je kunt dus net zo goed een externe harde schijf gebruiken voor meer opslag. Je kunt zelfs hiervoor de NAS gebruiken. De Shield TV is namelijk een prima netwerk mediaspeler. Lokaal opslaan van bestanden is niet per se nodig, waardoor de 500 GB versie kopen niet nodig hoeft te zijn. Natuurlijk kun je een voorkeur hebben voor meer opslagruimte voor lokale media.

High-end mediaspeler

De Nvidia Shield TV is een ontzettend goede mediaspeler dankzij een aantal punten. YouTube en Netflix werken met dit apparaat perfect. Een bijzondere punt is dat YouTube en Netflix in Ultra HD afgespeeld kunnen worden, mits je toegang hebt tot filmpjes in deze kwaliteit. Ook Kodi draait probleemloos op deze mediaspeler. Het is een ware high-end mediaspeler. Casten vanaf je smartphone is natuurlijk ook geen probleem. Als extra krijg je bij deze high-end mediaspeler ook nog eens game features.

Voor wie

De Nvidia Shield TV is voor diegene op zoek is naar een bijzonder goede mediaspeler die video’s met hoge kwaliteit kan afspelen. Mocht je affiniteit met games en streamen hebben, dan kun je zeker genieten van deze mediaspeler.

Beste mediaspeler voor Apple gebruikers

Apple TV 4 (32 GB)

De Apple TV 4 is gemaakt voor gebruikers die geaccommodeerd zijn in een Apple ecosysteem.

Als je dit artikel aan het lezen bent in Safari, terwijl je Apple Music luistert op je iPhone, dan is de kans erg groot dat de vierde generatie Apple TV perfect voor jou is, op voorwaarde dat je geen 4K resolutie nodig hebt.

Er zijn functies die je op Apple TV kunt vinden die je simpelweg niet op andere mediaspelers kunt vinden, zoals AirPlay mirroring. Dit is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste reden om de Apple TV 4 te kopen. Dit is geen groot probleem voor iedereen, maar het maakt het delen van content op iOS-apparaten bijzonder makkelijk.

Touchpad afstandsbediening en gamen

De nieuwste Apple TV komt samen met een bluetooth afstandsbediening die een touchpad heeft. Door de bluetooth is de Apple TV te bedienen zonder dat je de afstandsbediening hierop hoeft te richten.

De afstandsbediening heeft een bewegingssensor en aan de bovenkant zit een touchpad. Hierdoor kun je de afstandsbediening gebruiken als game controller. Je kunt met je vrienden spelen door een iPhone of iPad gebruiken als extra controller. Heb je liever een echte game controller, dan kun je de draadloze game controller SteelSeries Nimbus er los bij kopen.

Spraakbediening Siri

Bij een Apple product hoort natuurlijk Siri. Een leuk en belangrijk kenmerk van de Apple TV. Met behulp van Siri kun je de Apple TV bedienen. Siri is op het moment alleen te bedienen in het Engels. Je kunt tv programma’s en apps ermee opzoeken, maar je kunt ook algemene commando’s inspreken. Vertel Siri eerst “show me action movies” en verfijn het zoekopdracht vervolgens door “just the ones with James bond” te zeggen. Tijdens het kijken van een video kun je Siri vragen “what did he just say” en Siri zal 10 seconden terugspoelen met ondertiteling. Siri zorgt ervoor dat je niet hoeft te aarzelen over wat er 10 seconden geleden gezegd is in de serie.

Nadelen

Voor sommige mensen (vooral de mensen die geen 2e of 3e generatie Apple TV hebben en veel iOS-apparaten hebben) is de Apple TV een geweldige mediaspeler met games. Er is echter geen ontkomen aan de hoge prijs, de beperkte selectie aan apps en het gebrek aan ondersteuning van 4K-content.

Voor wie

De Apple TV is bedoeld voor gebruikers die geaccommodeerd zijn in een Apple ecosysteem. Als je gebruik maakt van iPhoto, Apple Music en AirPlay, dan is de Apple TV voor jou gemaakt.

Het kan ook zijn dat je gebruik maakt van een iPad en een iPhone, maar liever diensten van Spotify of Google gebruikt. Als dat het geval is, dan is het mogelijk tijd om een andere mediaspeler te overwegen.