Quick Guide

Heb je droge lucht in huis en wil je er snel vanaf zonder er veel aan uit te geven? De all-round luchtbevochtiger Medisana UHW is dan de oplossing. Met een ultrasone luchtbevochtiger kun je voor een lage prijs al van droge lucht af. De Medisana is een populaire luchtbevochtiger met goede beoordelingen! Het mist alleen een luchtvochtigheidsmeter die je op de hoogte houdt wat de luchtvochtigheid in huis is. De Medisana AH665 luchtbevochtiger heeft deze hygrometer wel. Met een mooi display is dit een luxere versie van de eerstgenoemde luchtbevochtiger.

De koudwaterverdamper Philips HU4801/01 is de luchtbevochtiger voor de baby of in de slaapkamer. Een luchtbevochtiger die zorgt voor gezonde lucht en 99% minder bacteriën door de filters.

Voor een grotere oppervlakte raden we de Stadler Form Oskar aan. Deze luchtbevochtiger is ideaal voor in de woonkamer. Met het reservoir voor de geurolie kun je genieten van een vochtige lucht en een heerlijk geurtje in huis.

84
Onderzocht
4
Beste
  • Beste all-round luchtbevochtiger: Deze all-round ultrasone luchtbevochtiger heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Een goedkope luchtbevochtiger voor het snel op peil brengen van de luchtvochtigheid.
  • Beste luchtbevochtiger met hygrometer: Deze ultrasone luchtbevochtiger bevat een luchtvochtigheidsmeter zodat je altijd weet wat het vochtigheidsniveau is.
  • Beste luchtbevochtiger baby en slaapkamer: Een luchtbevochtiger die werkt met filters en een verdampingstechnologie waardoor er gezonde en vochtige lucht gelijkmatig verspreid wordt in een kamer tot 25 m².
  • Beste luchtbevochtiger woonkamer: Deze koudwaterverdamper is te gebruiken in een ruimte tot 50 m². Het heeft een apart reservoir voor geuroliën voor een heerlijke geur in de woonkamer. De filters zorgen voor een gezonde vochtige lucht.

Beste luchtbevochtiger – Hele droge huid. Gesprongen lippen. Het komt allemaal zoveel vaker voor als het koud is. Of liever gezegd in de winter. Je hebt extra snel last van rode ogen of hele droge contactlenzen. De droge lucht zorgt hiervoor. Rusteloze nachten door de droge lucht. Constant je handen moeten insmeren met crème. Met een luchtbevochtiger in huis kun je dit probleem oplossen. Hele tijd hoesten hoeft niet meer!

Er zijn echter heel veel soorten luchtbevochtigers op de markt. Welke luchtbevochtigers past het beste bij jou? Waarom zou je wel of geen luchtbevochtiger kopen? We leggen je in deze gids alles uit over luchtbevochtigers.

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

  1. Waarom een luchtbevochtiger?
  2. Waarom geen luchtbevochtiger?
  3. Vier soorten luchtbevochtigers
  4. Waar let je op bij het kopen van een luchtbevochtiger?
  5. Hoe hebben we de beste luchtbevochtiger gevonden?
  6. Beste all-round luchtbevochtiger
  7. Beste luchtbevochtiger met hygrometer
  8. Beste luchtbevochtiger baby en slaapkamer
  9. Beste luchtbevochtiger woonkamer
  10. Tip: waterfilterkan voor ontkalken water

Waarom een luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers zijn er om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een aangename luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60 procent. Vooral in de winter hebben we te maken droge lucht. Het is buiten koud en de verwarming binnen gaat omhoog. Deze combinatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis daalt. Hoe weet je dat de lucht te droog is? Een te lage luchtvochtigheid is niet fijn en kan leiden tot een aantal klachten. Mogelijke klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Droge huid
  • Rode en geprikkelde ogen
  • Droge keel en keelpijn
  • Gebarsten en pijnlijke lippen
  • Vermoeidheid of verminderde concentratie
  • Hoofdpijn
  • Sneller last van droge lenzen
  • Elektrische schokken van de spullen in je huis

Komen deze teisteringen jou bekend voor? Dan is de lucht in je huis mogelijk te droog. Droge lucht is niet alleen onaangenaam voor je lichaam, maar het is ook niet goed voor je interieur. Meubels van hout en muziekinstrumenten drogen uit. Houten vloeren kunnen krimpen of scheuren. Een luchtbevochtiger kan je helpen bij bepaalde klachten en bij het behoud van je houten meubels.

Waarom geen luchtbevochtiger?

Waarom geen luchtbevochtiger? Het antwoord is simpel: regelmatig onderhoud. De luchtvochtigheid in huis op peil houden is meer dan een luchtbevochtiger kopen, vullen met water en plaatsen op een mooi plekje. Als je een luchtbevochtiger niet goed onderhoudt, dan kan het zelfs meer kwaad dan goed doen.

De meeste luchtbevochtigers moeten goed en regelmatig onderhouden worden. Dit houdt onder andere in dat de luchtbevochtiger om de zoveel dagen grondig schoongemaakt moet worden. Je luchtbevochtiger eindigt mogelijk als een broedplaats voor bacteriën en andere micro-organismen als je het niet regelmatig schoonmaakt. Een microbiologische groei in het water van de luchtbevochtiger kan leiden tot diverse gezondheidsklachten. Ben je niet bereid om de luchtbevochtiger frequent schoon te maken? Dan is een luchtbevochtiger niet aan te raden.

Vier soorten luchtbevochtigers

Er zijn vier verschillende soorten luchtbevochtigers. Deze verschillende luchtbevochtigers gebruiken verschillende technieken om de lucht in een ruimte te bevochtigen.

  1. Ultrasone luchtbevochtiger
  2. Koudwaterverdamper
  3. Stoombevochtiger
  4. Luchtwasser

1. Ultrasone luchtbevochtiger

De ultrasone luchtbevochtiger maakt gebruik van geluidsgolven en trillingen om het water te vernevelen. De nevel die de ultrasone luchtbevochtiger uitstoot zorgt ervoor ervoor dat een hoge luchtvochtigheid snel bereikt is. Deze luchtbevochtiger werkt snel en stil. Deze type luchtbevochtiger is een van de goedkoopste luchtbevochtigers en komt het meest voor. Het is verkrijgbaar vanaf 30 euro.
ultrasone luchtbevochtiger medisana ah665
De snelle luchtbevochtiging met een ultrasone luchtbevochtiger is goed voor een huis met droge lucht. Het is van belang dat een ultrasone luchtbevochtiger niet te lang aan staat. Sommige modellen gaan automatisch uit als de optimale luchtvochtigheid is bereikt, maar bij lange na niet modellen. Snelle luchtbevochtiging resulteert al gauw in overmatige luchtbevochtiging. Een ultrasone luchtbevochtiger neigt te veel nevel te produceren. Te hoge luchtvochtigheid of zelfs schimmelgroei kan dan het gevolg zijn.

Het nadeel van een ultrasone luchtbevochtiger is dat er een witte neerslag op je meubels kan komen als je geen gebruikt maakt van gedestilleerd water of een ontkalkpatroon. Het gebruik van hard water (water met veel kalk) in een ultrasone luchtbevochtiger zorgt voor de witte neerslag. Er zijn modellen met een waterfilter voor het ontkalken van water. Je kunt ook eerst het water ontkalken met een waterfilterkan voordat je de bevochtiger bijvult.

Voordelen

+ Stil
+ Energiezuinig
+ Hoge luchtvochtigheid
+ Goedkoop verkrijgbaar

Nadelen

Niet geschikt voor hard kalkhoudend water
Een ontkalkpatroon is nodig om kalkaanslag te voorkomen.

2. Koudwaterverdamper

Een koudwaterverdamper bevochtigt de lucht door de lucht langs een nat element te zuigen. De lucht wordt vervolgens met een ventilator door de ruimte verspreid. Luchtbevochtiging met de koudwaterverdamper gaat trager dan met de ultrasone bevochtiger. Zodra de lucht vochtiger wordt, vertraagt ook het proces van de luchtbevochtiging. Overmatige luchtbevochtiging is met een koudwaterverdamper niet mogelijk. Als de lucht vochtig genoeg is, dan wordt er geen water aan het natte element onttrokken. Door de natuurlijke manier van luchtbevochtiging is er een constante luchtvochtigheid.

Bij de koudwaterverdamper is er geen sprake van witte neerslag. Je meubels lopen geen gevaar. De koudwaterverdamper is een schone en natuurlijke manier om lucht te bevochtigen. Er is geen zichtbare vorming van waternevel. Witte mineralen blijven achter in het filter. Het filter moet wel elke 3 maanden vervangen worden en dat kost geld.
Luchtbevochtiging met een koudwaterverdamper gebeurt met bevochtigingsfilters.
De koudwaterverdamper bevat een ventilator en maakt meer geluid dan de ultrasone luchtbevochtiger. Dit geluid hoeft niet per se vervelend te zijn. Voor sommigen is het misschien juist kalmerend.

Voordelen

+ Energiezuinig
+ Constante luchtvochtigheid
+ Natuurlijke manier van luchtbevochtiging
+ Geen witte kalkaanslag

Nadelen

Regelmatig (dure) filters vervangen

3. Stoombevochtiger

Stoombevochtigers verhit water waardoor er stoom ontstaat. De warme stoom zorgt ervoor dat de lucht wordt bevochtigd en dat de temperatuur in de kamer een beetje stijgt. De stoombevochtiger maakt geen gebruik van filters en het veroorzaakt geen witte kalkaanslag doordat het water eerst gekookt wordt. Het moet alleen regelmatig ontkalkt worden.

De stoom ontstaat door het verhitten van water. Je kunt het al raden. Dit is niet bepaald energiezuinig. De stoombevochtiger verbruikt veel meer energie dan de overige luchtbevochtiger. Sommige mensen kunnen echter de snelle verhoging van luchtvochtigheid en de geringe stijging in temperatuur op prijs stellen.

Een ander nadeel dat de stoombevochtiger met zich meebrengt is de hete stoom die het apparaat uitblaast. Een stoombevochtiger is voor de gelukkige ouders van kleintjes, zij het met vier poten of met twee beentjes, een onverstandige keuze. Kinderen of huisdieren kunnen zich aan de stoom van de stoombevochtiger branden. We raden het daarom af om een stoombevochtiger in huis te nemen als je kinderen of huisdieren hebt.

Voordelen

+ Luchtvochtigheid is snel verhoogd
+ Stoom verhoogt temperatuur
+ Geen filter nodig
+ Geen witte kalkaanslag

Nadelen

Zeer hoge energieverbruik
Ongeschikt voor kinderen of huisdieren vanwege hete stoom

4. Luchtwasser

Een luchtwasser is een luchtbevochtiger en een luchtreiniger in één. Het reinigt en bevochtigt de lucht. Deze twee functies maken de luchtwasser een duurdere luchtbevochtiger dan de ultrasone luchtbevochtiger, koudwaterverdamper of de stoombevochtiger. Ook is het doorgaans een groter apparaat.

luchtwasser sharp kca60euw
Een luchtwasser kan beschikken over een ionisator, HEPA-filter en/of koolstoffilter voor het reinigen van de lucht. Als de luchtwasser filters heeft, dan moeten deze frequent vervangen worden.

Voordelen

+ Twee functies: het bevochtigt en reinigt de lucht
+ Geen witte kalkaanslag

Nadelen

Zeer prijzig
Relatief groot apparaat

Waar let je op bij het kopen van een luchtbevochtiger?

Er zijn meerdere kenmerken waar je rekening kunt houden bij het kiezen van luchtbevochtiger. De kenmerken waar je rekening mee kunt houden zijn:

  1. Oppervlakte ruimte— De juiste luchtbevochtiger voor jou is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte waarin je het wilt plaatsen. Het is daarom erg belangrijk om na te gaan wat de inhoud en/of de oppervlakte is van deze ruimte. Hoeveel m² of m³ is de ruimte waarin de luchtbevochtiger komt te staan? Is de luchtbevochtiger geschikt voor de oppervlakte van deze ruimte?
  2. Vochtafgifte per uur— Een luchtbevochtiger kan een maximale hoeveelheid vocht per uur afgeven.
  3. Hygrometer— Een luchtbevochtiger kan een hygrometer bevatten. De hygrometer meet de luchtvochtigheid.
  4. Hygrostaat — De hygrostaat meet niet alleen de luchtvochtigheid, maar schakelt ook automatisch de luchtbevochtiger aan of uit om de gewenste luchtvochtigheid te behouden. De hygrostaat kan hierdoor eventueel helpen bij minder energieverbruik.
  5. Geluidsniveau— Luchtbevochtigers zijn over het algemeen geen herrieschoppers. Maar het is goed om hier alsnog rekening mee te houden. Het ene model maakt wat meer geluid dan het andere. Een bevochtiger voor de slaapkamer kan het beste een geluidsniveau onder de 20 dB hebben.
  6. Stroomverbruik— Een bevochtiger met een grote capaciteit gebruikt meer stroom dan een bevochtiger met een kleine capaciteit. Een stoombevochtiger verdampt water en verbruikt meer stroom.
  7. Uitneembare watertank— Een uitneembare watertank zorgt ervoor dat het makkelijker is om de tank te reinigen en te vullen.
  8. Kosten filters en ontkalkpatronen— Filters en ontkalkpatronen moeten regelmatig vervangen worden en dit kan vrij veel kosten. Houd hier rekening mee als je op zoekt bent naar een luchtbevochtiger die deze onderdelen vereisen.
  9. Geuroliën— In sommige luchtbevochtigers kan een aroma toegevoegd worden voor een aangename geur. Niet alle luchtbevochtigers zijn geschikt hiervoor. Ook is het van belang dat de aroma te gebruiken is in de luchtbevochtiger. Een aroma die niet geschikt is voor de bevochtiger kan schadelijk zijn voor het apparaat.

Hoe hebben wij de beste luchtbevochtiger gevonden?

We zijn begonnen met het onderzoeken van de 84 luchtbevochtigers. De luchtbevochtigers die veel stroom verbruiken, hebben we meteen buiten beschouwing gelaten. Een luchtbevochtiger staat op een dag heel wat uren aan. Misschien staat het wel een paar dagen aan. Hoe je het wendt of keert, een luchtbevochtiger verbruikt energie voor een langere tijd. Het laatste wat we willen is een hoge energierekening. Daarom kiezen we voor modellen die energiezuinig zijn.

Over energiezuinig gesproken. Stoombevochtigers zijn ware energieslurpers. Ze verbruiken veel stroom. Je kunt er niet omheen. Een luchtbevochtiger staat eenmaal vrij lang aan en dat kost energie. Bovendien is de hete stoom van deze bevochtiger niet veilig voor kinderen en huisdieren. Om de energierekening en de kleintjes veilig te stellen, hebben we de stoombevochtiger geschrapt voor de beste luchtbevochtiger selectie.

We zijn niet dol op de stoombevochtiger doordat het heel veel stroom kost. Toch kan het zo zijn dat je alsnog de stoombevochtiger wilt hebben. Daarom hebben we gekeken welke stoombevochtiger populair is en goede reviews heeft ontvangen. Een populaire en betaalbare stoombevochtiger is de DeLonghi UH700M Stoombevochtiger voor de liefhebbers zonder spelende kinderen en rondspringende purrende katten in huis. Vergeet niet dat de stoombevochtiger veel meer stroom verbruikt dan de ultrasone luchtbevochtiger of de koudwaterverdamper. Deze twee modellen zul je daarom ook treffen onder de categorie beste luchtbevochtiger.

Natuurlijk snappen we dat het niet fijn is om veel geld te spenderen aan een luchtbevochtiger die je voor een kortere tijd gebruikt. We hebben voornamelijk last van droge lucht in de winter vanwege de kou. Je wilt weinig geld kwijt aan een apparaat dat je alleen nodig hebt in de wintermaanden. Hier hebben we rekening mee gehouden.

De beste luchtbevochtigers hebben uiteraard zeer goede reviews ontvangen. Niet alleen het testen van de luchtbevochtigers, maar ook goede gebruikerservaring is erg belangrijk.

Beste all-round luchtbevochtiger

Medisana UHW

Een ultrasone luchtbevochtiger voor het snel op peil brengen van de luchtvochtigheid in huis voor een lage prijs.

De Medisana UHW is een erg populaire luchtbevochtiger met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Deze ultrasone luchtbevochtiger is verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs en wordt door veel gebruikers als zeer goed ervaren. Voor een lage prijs hoef je al niet meer geteisterd te worden door droge lucht.

Deze luchtbevochtiger is makkelijk te gebruiken met de handige draaibare bedieningsknop. Met deze knop kun je de vernevelingssterkte regelen. Verder heeft het een blauwe nachtverlichting zodat je in de nacht niet tegen het apparaat hoeft te stoten. Deze nachtverlichting kan bovendien uitgezet worden zodat je rustig kunt slapen. Het apparaat maakt verder weinig geluid. Alleen af en toe een borrelend geluid vanwege de lucht en water.

In de watertank kan 4,2 liter water. Als de tank leeg is, brandt het controlelampje rood. Daarbij schakelt de Medisana luchtbevochtiger de verneveling automatisch uit als de watertank leeg is. Zo hoef je je geen zorgen te maken hierover. De Medisana gaat vanzelf uit bij een lege watertank, maar mocht je nieuwsgierig zijn naar de luchtvochtigheid, dan moet je helaas een hygrometer apart erbij kopen. Die zit namelijk niet in het apparaat ingebouwd.

Het grootste nadeel van het apparaat is het dat vullen wat onhandig gaat. Het water vullen gaat vaak genoeg gepaard met kliederen. Reken dus op een beetje morsen als je de watertank gaat vullen. Voor de luiaards onder ons kan het schoonmaakschema van deze luchtbevochtiger tegenvallen. Bij dagelijks gebruik moet het apparaat om de drie dagen gereinigd worden. Het is overigens aan te raden om de Medisana luchtbevochtiger op een verhoging te plaatsen en niet vlakbij het bed. Doordat het een ultrasone bevochtiger is, blijft de kans dat er natte plekken ontstaan.

Voor wie

Deze ultrasone luchtbevochtiger is een goedkope luchtbevochtiger die doet wat het moet doen. Het is geschikt voor een huishouden dat op zoek is naar een basis luchtbevochtiger voor een lage prijs. De luchtvochtigheid op peil houden hoeft niet duur te zijn. Je moet wel voor lief nemen dat je de luchtvochtigheid niet kan bijhouden door het gemis van een hygrometer.

Belangrijke kenmerken
  • Type: ultrasoonbevochtiger
  • Geschikt voor ruimtes tot 30 m²
  • Waterreservoir 4,2 liter
  • Luchtbevochtigingscapaciteit 230 ml per uur
  • Vermogen 32 watt
  • Regelbare vernevelingsintensiteit
  • Automatische uitschakeling bij een lege watertank

Beste luchtbevochtiger met hygrometer

Medisana AH665

Een ultrasone luchtbevochtiger met een geïntegreerde hygrometer voor het meten van luchtvochtigheid.

De Medisana AH665 is een iets luxere luchtbevochtiger. Deze beste luchtbevochtiger heeft een ingebouwde hygrometer voor het meten van de luchtvochtigheidsgraad. Op het display kun je deze meting gemakkelijk aflezen. Het display zorgt ervoor dat het apparaat makkelijk is te bedienen. Voor de lichte slapers kan het display te fel zijn. Dit maakt deze luchtbevochtiger minder geschikt voor in de slaapkamer.

Deze Medisana luchtbevochtiger is uitgerust met een waterfilter voor de reiniging en het demineraliseren van het water. Dit waterfilter moet elke 1 à 2 maanden vervangen worden. Dit ligt natuurlijk aan hoe vaak je het apparaat gebruikt. Voor 2 stuks waterfilters voor de Medisana AH665 ben je rond de 12 euro (prijs op 9 februari 2017) kwijt.

Hoewel volgens de productomschrijving de Medisana AH665 een reinigingsfunctie heeft en het ideaal is voor allergie, gaan we hier niet van uit. Deze ultrasoonbevochtiger zou een reinigingsfunctie hebben door de ionisator. Echter weten we niet hoeveel ozon deze ionisator uitstoot. Dit staat niet in de specificaties! Ionisatoren worden soms afgeraden vanwege de ozonproductie. Te hoge concentratie is schadelijk voor de gezondheid en een ozonuitstoot van lager dan 0,05 ppm is aanbevolen. De Medisana AH665 heeft geen HEPA-filter, waardoor het gewoonweg de lucht niet zo goed kan filteren als een luchtreiniger. Hoe dan ook, het blijft een goedkope luchtbevochtiger, waardoor we ook niet verwachten dat het tegelijkertijd een goede luchtreiniger is. Het is per slot van rekening gespecialiseerd in de lucht bevochtigen. Wat betreft de ionisator en de ozonproductie, de ionisator kan uit door de knop ANION in te drukken.

Voor wie

Op zoek naar een ultrasone luchtbevochtiger die de luchtvochtigheidsgraad kan opmeten? Dan is deze populaire luchtbevochtiger precies wat je zoekt. Niet te duur, maar wel van goede kwaliteit!

Deze luchtbevochtiger is zeker aan te raden als je een luchtbevochtiger en een luchtvochtigheidsmeter zoekt. Een hygrometer zelf kost al een paar tientjes. Zo hoef je geen extra hygrometer erbij te kopen en is het iets meer betalen voor de Medisana AH665 het zeker waard!

Belangrijke kenmerken
  • Type: ultrasoonbevochtiger met ionisator
  • Geschikt voor ruimtes tot 30 m²
  • Waterreservoir 4,5 liter
  • Bevochtigingscapaciteit 300 ml per uur
  • Vermogen 30 watt
  • Traploos regelbare vernevelingsintensiteit
  • Waterfilter vervangen elke 1 à 2 maanden
  • Automatische uitschakeling bij een lege watertank

Beste luchtbevochtiger baby en slaapkamer

Philips HU4801/01 Luchtbevochtiger

De luchtbevochtiger voor een gezonde vochtige lucht zonder vorming van waternevel op de slaapkamer of babykamer.

Voor een gezonde vochtige lucht zonder vorming van waternevel kies je de Philips HU4801/01 luchtbevochtiger. Deze luchtbevochtiger verdeelt gelijkmatig de bevochtigde lucht en is geschikt voor een kamer tot 25 m². Het is veilig, hygiënisch en stil. De bevochtiger geeft 99% minder bacteriële verspreiding in vergelijking met ultrasone luchtbevochtigers. Ideaal voor op de slaapkamer of de babykamer!

De lucht wordt door deze bevochtiger met een constante snelheid bevochtigd. Er zijn twee standen waarop je de sterkte van de luchtstroom kunt instellen: low and high. De Philips HU4801/01 werkt met het volgende verdampingssysteem. Het filter in de bevochtiger vangt de grote stofdeeltjes van de droge lucht op. Vervolgens wordt de lucht bevochtigd door de verdampingstechnologie van Philips. De lucht wordt gefilterd van bacteriën en kalk. De gezonde lucht wordt met een constante snelheid uit de luchtbevochtiger geblazen. De lucht uit de Philips HU4801/01 is hygiënisch en er komt geen witte kalkneerslag vrij. Ook zul je geen last hebben van natte plekken met deze luchtbevochtiger.

Het waterreservoir van deze luchtbevochtiger is gemakkelijk te vullen en te onderhouden. Je kunt het waterreservoir met gemak onder de kraan zetten. Met een volle watertank gaat het 8 uur lang mee. Het bevochtigingsfilter dat ervoor zorgt dat er een gezonde lucht uit het apparaat komt moet eenmaal per 3 werkingsmaanden vervangen worden. Het enige nadeel is dat het geen hygrometer heeft waardoor je niet kunt aflezen wat de luchtvochtigheidsgraad is.

Belangrijke kenmerken
  • Type: koudwaterverdamper
  • Geschikt voor ruimtes tot 25 m²
  • Inhoud watertank 2 liter
  • Bevochtigingscapaciteit 200 ml per uur
  • Vermogen 17 watt
  • Twee standen: laag en hoog
  • Bevochtigingsfilter elke 3 maanden vervangen
  • Automatische uitschakeling bij een lege watertank

Beste luchtbevochtiger woonkamer

Stadler Form Oskar

Een koudwatervamper met een mooie design voor in de woonkamer.

De Stadler Form Oskar is de beste luchtbevochtiger voor in de woonkamer. Deze luchtbevochtiger is een koudwaterverdamper met een geïntegreerde hygrostaat. Zo weet je zeker dat de luchtvochtigheid in huis op peil is. De Stadler Form Oskar heeft een design die gemaakt is voor in de huiskamer. Het heeft een apart vakje voor de geurolie en is te gebruiken voor een kamer tot 50 m². Dit maakt deze koudwaterverdamper perfecte voor in de woonkamer.

Deze luchtbevochtiger is met een vermogen van maximaal 18 watt erg energiezuinig. Het is daarbij stil en ook te gebruiken voor in de slaapkamer. De lichtjes van de bevochtiger kunnen uit als je wilt gaan slapen. Het apparaat komt alleen beter tot zijn recht in de woonkamer doordat je het kunt gebruiken in een ruimte tot 50 m². Verder kun je met de hygrostaat de gewenste relatieve luchtvochtigheid instellen op verschillende standen. Het is in te stellen op 40, 45, 50, en 55%.

De Stadler Oskar moet elke 2 weken gereinigd worden. Het onderste deel van het apparaat moet ontkalkt worden door de filtercassettes eerst te verwijderen. De filtercassettes moeten voor een optimale en hygiënische werking elke 2 à 3 maanden vervangen worden. Dit is nodig om de prestatie van de luchtbevochtiging en de antibacteriële werking te verzekeren van de filters. De filters gaan namelijk vorming van bacteriën in het water tegen.

Er gaan 2 filters in deze koudwaterverdamper. Deze Stadler Form Oskar filters kun je per 4 stuks kopen voor rond de 40 euro (goedkoper dan per 2 stuks). Houd dus rekening mee dat deze luchtbevochtiger naast de prijs van het apparaat zelf, jaarlijks rond de 40 euro extra kost aan filters.

Belangrijke kenmerken
  • Type: koudwaterverdamper
  • Geschikt voor ruimtes tot 50 m²
  • Inhoud watertank 3,5 liter
  • Luchtbevochtigingscapaciteit 300 ml per uur
  • Vermogen 6-18 watt
  • Hygrometer en hygrostaat aanwezig
  • Vervangbare luchtbehandelingsfilter
  • Geschikt voor geuroliën

Tip: waterfilterkan voor ontkalken water

BRITA Marella Waterfilterkan

Waterfilterkan voor het ontkalken van water. Inclusief 3 filters.

Voor de luchtbevochtigers die geen ingebouwde waterfilter hebben en niet goed werken met hard water, kan de waterfilterkan een oplossing zijn. Hard water, water met veel kalk, is niet goed voor sommige luchtbevochtigers. Of er kan witte kalkaanslag ontstaan. Ultrasone luchtbevochtigers, vooral de bevochtigers met een lage prijs, hebben vaak geen waterfilter. Je kunt dan een waterfilterkan kopen om het water te filteren voor gebruik.

Door kraanwater eerst te ontdoen van kalk en ijzer met de waterfilterkan, verbetert de kwaliteit van de nevel die uit de luchtbevochtiger komt. Je voorkomt hiermee witte aanslag op je meubels. Een ander voordeel van een waterfilterkan is dat je zelf ook nu kunt genieten van schoon en gefilterd water. Aldus, 2 vliegen in 1 klap. Je kunt ook preventief gefilterd kraanwater gebruiken in luchtbevochtigers met interne waterfilters.