Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat het Global G2 koksmes 20 cm het beste koksmes van RVS is. Door zijn antislip-handgreep, kun je zo hard snijden als je wilt, maar je hand zal er niet vanaf glijden. Ook is het koksmes lekker scherp, dus je kunt gemakkelijk het etenswaar snijden wat jij wilt snijden. En natuurlijk is een koksmes een beetje een alleskunner, en dit koksmes doet daar zeker niet aan onder! Door het lemmet van 20 cm, kun je dit mes gebruiken om grotere producten door te snijden. Maar je kunt ook je twee handen gebruiken om wat kruiden of andere kleine etenswaren klein te hakken. Nogmaals, dit koksmes is van roestvast staal, dus je kunt er lekker lang mee doen want hij roest niet. Doe dit koksmes echter niet in de afwas!

Als je toch liever een iets goedkoper (maar nog steeds goed) koksmes zoekt, dan is het Adler keramisch mes AD-6684 jouw nieuwe vriend! Voor maar €14,95 bij bol.com heb jij een vlijmscherp keramisch mes, wat ook nog eens lekker in de hand ligt! Dit dankzij zijn ergonomisch voorgevormde handgreep. Het keramiek is datgene wat dit mes zo scherp maakt, ook kan dit koksmes in de vaatwasser, dus dat is ideaal!

Toch liever een mes van simpel staal? Kijk dan even naar het BK Skills koksmes 20 cm! Dit mes is gemaakt van een combinatie van kunststof en staal. Het mes is lekker scherp, maar zorgt ook voor comfort tijdens het snijden. Dat komt door het kunststof heft, mét antislip-handgreep! Net zoals bij de Global, zullen je handen hier ook niet snel vanaf glijden. Met een hardheid van 56 Rockwell, heeft dit koksmes de perfecte combinatie van scherpte van het lemmet, en flexibelheid van het mes zelf. Het mes zal dus niet snel breken als je in een wat harder product snijdt, maar hij komt er wel gemakkelijk doorheen. En met zijn 20 cm, is dit koksmes ook makkelijk te gebruiken voor meerdere keuken karweitjes. Het BK Skills koksmes is echter niet geschikt voor de vaatwasser.

50
Onderzocht
3
Beste
 • Beste koksmes van RVS: Dit koksmes is gemaakt van RVS (roestvast staal). Breekt heel moeilijk want gesmeed uit één stuk staal. Bevat antislip-handgreep. Hardheid van 56-58 Rockwell. Blijft dus lang scherp. Is ook licht van gewicht.
 • Beste koksmes van Keramiek: Dit koksmes is gemaakt van keramiek. Handgreep is ergonomisch gevormd, lemmet is vlijmscherp. Vaatwasserbestendig en is licht van gewicht.
 • Beste koksmes van staal: Dit koksmes heeft een hardheid van 56 Rockwell, is scherp en flexibel. Bevat antislip handgreep en het lemmet is 20 cm. Combinatie van stalen lemmet en kunststof heft zorgt voor comfort en perfectie bij het snijden.

Beste koksmes – Het neemt weinig ruimte in, maar vervult zoveel functies! Wat je ook in de keuken wilt snijden (of daarbuiten), hiermee kan het! Dit is de ideale begeleiding naar de perfecte maaltijd. En je hoeft écht geen chefkok te zijn om dit te hebben. In bijna elk huis kun je er minstens één vinden. Ik heb het over een koksmes!

Een koksmes is multifunctioneel, want bijna alles kan ermee gesneden worden. Dus als je geen zin hebt om veel (overbodige) messen aan te schaffen, ga dan voor veilig en koop een koksmes. Het mes wat al het werk aankan! Het koksmes is ideaal voor mensen die niet heel veel koken, en dus niet heel veel verschillende messen nodig hebben. Er zijn alsnog veel verschillende koksmessen op de wereld, er is verschil in materiaal en lengte. Dus we snappen dat het lastig is om er één uit te kiezen. Vooral als je er niks vanaf weet en gewoon rustig je sla wilt snijden, zonder teveel gedoe.

Maar welke past dan het beste bij jou? Wat is het beste koksmes op de nederlandse markt? Welke materialen zijn er allemaal? En wat moet jij daarmee? Geen zorgen, op al deze vragen is een antwoord. En dat antwoord kun jij vinden in dit artikel. Lees dus snel verder!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Waarom een koksmes?
 2. Hoe werkt een koksmes?
 3. Welke soorten koksmessen zijn er?
 4. Waar let je op bij het kopen van een koksmes?
 5. Hoe hebben we het beste koksmes gevonden?
 6. Beste koksmes van RVS
 7. Beste koksmes van keramiek
 8. Beste koksmes van staal

Waarom een koksmes?

Een koksmes is de basis van het keukengerei. Het vormt de eerste stap naar een overheerlijk gerecht! Het is een multifunctioneel mes. Dat betekent dat de (hobby)kok die niet met heel veel verschillende producten werkt, hieraan genoeg heeft! Je hoeft dus niet minstens 5 verschillende soorten messen te hebben om een goede kok te zijn. Een koksmes is genoeg! En een koksmes is niet alleen handig om te hebben, het is ook een ideaal housewarming cadeau! Het is namelijk niet één van de eerste dingen die in je opkomt om te kopen als je een nieuw huis in gaat. Maar het is toch wel handig om in huis te hebben, dan kun je tenminste voor jezelf koken.

Als je eenmaal een koksmes gaat kopen, koop dan meteen een goed koksmes. Het is namelijk erg belangrijk om een goed koksmes te bezitten. Eentje die lang meegaat. Eentje van goede kwaliteit en van het materiaal dat voor jou het beste werkt. Eentje die je eventueel in de wasmachine kan doen. Want hygiëne is natuurlijk altijd het belangrijkst als het neerkomt op koken. En als je een goedkoop koksmes gaat halen, kun je waarschijnlijk over een jaar weer terug naar de winkel om een nieuwe te halen, en het jaar daarop nog een keer. Als je een iets duurder koksmes haalt, blijft die waarschijnlijk jarenlang goed! Dan heb je toch liever dat je 1 x 70 euro betaalt, dan 4 x 30 euro!

Hoe werkt een koksmes?

Hoe ziet een koksmes er eigenlijk uit? Waar herken ik hem aan? Wat zijn de functies die het kan vervullen? Dit zijn allemaal vragen die worden beantwoord in dit onderdeel.
Bouw van een koksmes

De bouw

Een koksmes bevat veel onderdelen, maar wat is nou de functie van welk onderdeel? Dat ga jij allemaal hieronder lezen!

 1. Het lemmet— Dit is het onderdeel waarmee je snijdt. Het lemmet kan flexibel zijn, dat ligt aan het materiaal waarvan het is gemaakt. Als het flexibel is, kom je makkelijker door harde groenten of fruitsoorten heen, zonder dat het mes breekt. De rug (bovenkant) van het lemmet, is meestal dik en bot. Met de rug van het lemmet kun je heel goed kleine botjes hakken. De zijkant van het lemmet kan worden gebruikt voor het oppakken en verplaatsen van gesneden materiaal. Ook kun je hiermee vlees pletten.
 2. De snede— Dit is de scherpe onderkant van het lemmet. De snede van het mes ontstaat door het lemmet te smeden in een bepaalde hoek. In de meeste gevallen is dat een hoek van ongeveer 20 graden. De punt van de snede kun je gebruiken voor het verkleinen van kleine groentesoorten. Het middelste gedeelte kun je gebruiken voor het meeste snijwerk. Ook kun je hier de kruiden het beste mee hakken en verkleinen. Met het deel wat het dichtst bij het heft staat kun je het meest kracht zetten. Dit is dus ideaal voor moeilijk te snijden levensmiddelen.
 3. De markering— In het lemmet staat vaak de naam of het logo van de fabrikant gemarkeerd. Hieruit kun je opmaken waar het mes vandaan komt. Het is ook mogelijk om je eigen naam erin te laten markeren. Als je je mes nu nog kwijt raakt, weet ik het ook niet meer!
 4. De hiel— De hiel is het gedeelte van het mes wat aan de zijkant van het lemmet naar het handvat loopt. Dit deel is meestal bot en beschermt je vingers bij het snijden van het te snijden product. Hierdoor kun jij snel je werk doen zonder dat je vingers ondertussen ook gesneden worden.
 5. De krop— Dit is het gedeelte tussen het lemmet en het handvat. De krop verbindt die twee dan ook. Meestal ligt hier de balans ook. De krop kan vierkant of cirkelvormig zijn.
 6. De tang—De tang is het verlengde van de krop. De tang is het stalen gedeelte in het handvat, echter is de tang bijna niet zichtbaar. De goede messen hebben een tang. Met uitzondering op de klassieke Japanners.
 7. Het heft—Dit is het gedeelte waaraan je denkt als je denkt aan het woord ‘handvat’. Het heft ligt echt in je hand. Het kan gemaakt zijn van hout, kunststof of een ander soort staal.
 8. De klinknagels—De meeste handvatten bevatten klinknagels.Dat geeft het mes een klassieke uitstraling. De nagels zitten vast aan de tang, en houden zo het heft aan de tang gebonden.
 9. De pommel—Om echt zeker te weten dat het handvat heel blijft, en voor een goede houvast, is de pommel uitgevonden. Dit is het onderdeel dat aan het begin van het mes zit.

Gebruik

Er zijn een aantal manieren waarop je het koksmes kunt vasthouden, en gebruiken. De meest gebruikte manieren gaan we hieronder bespreken.

Vasthouden

Wat is de beste manier om een koksmes vast te houden? Dat ligt aan het mes wát je vasthoudt. Deze grepen worden vaak gebruikt:

 1. De hamergreep— Bij deze greep hou je het mes vast alsof je een racket vasthoudt. Of een hamer (om de naam toch een beetje zijn eer te geven.). Je maakt als het ware een vuist van je hand, en daar doe je het koksmes in.
 2. De lemmetgreep— Dit is de greep die vaak wordt gebruikt als je meer kracht wilt zetten. Bij de lemmetgreep positioneer je je hand iets meer naar voren. Je wijsvinger en duim leg je aan de zijkanten van het lemmet. En je houdt je wijsvinger krom, zodat je die niet per ongeluk van je hand afsnijdt.
 3. Wijsvinger op het lemmet— Hier is niet echt een naam voor, want niet heel veel mensen doen het. Dus ik heb deze naam zelf maar even bedacht. Er zijn mensen die de hamergreep doen, maar dan om de één of andere reden ook hun wijsvinger op de rug van het lemmet leggen. Dit is een krampachtige houding, maar als je niet veel moet snijden, zou dit geen pijn moeten veroorzaken.
Snijtechnieken

Nu heb je gezien hoe je een lemmet kunt vasthouden. Misschien is het ook wel handig om te weten hoe je moet snijden. Wat de koks in het Westen vaak doen. is de methode waarbij je een begeleidende en een snijdende hand hebt. Je hebt deze methode vast wel een keer gezien op tv. De begeleidende hand leg je op het product wat je gaat snijden. Het product klem je tussen de duim en de pink. De andere drie vingers rusten op het product. De vingers zijn naar binnen gebogen en rusten op de vingertoppen. De knokkels van die hand is datgene waar je koksmes tegenaan leunt. De begeleidende hand gaat na elke snijbeweging een stukje naar achter totdat het einde van het product is bereikt.
Met de snijdende hand ga je (ja, dit had je niet verwacht, let op) snijden! De snijbeweging gaat als volgt: Je legt het lemmet over het product heen, de punt van het mes ligt op de snijplank. Nu laat je het lemmet afwikkelen (door het product heen) tot het einde van het mes. En dan leg je het mes weer terug in de beginpositie. Zo ga je door totdat het hele product is gesneden.

Als je wilt hakken, kan dat ook, het gaat alleen iets anders. Het koksmes blijft hierbij niet constant in contact met de snijplank. Dit is ook alleen aan te raden als je een vaste hand hebt, en het product stabiel op de plank ligt. Je hebt voor de haktechniek maar één hand nodig namelijk. Je gaat hierbij verticaal omhoog en omlaag met het mes, dus niet snijden (horizontaal), maar alleen hakken.
Nog een aantal tips voor de fijnste snij-ervaring: Leg een theedoek onder de snijplank,zodat die niet wegschuift. Zorg ervoor dat het heft van het mes schoon en droog is, zodat je handen ook niet uitglijden. Houd het handvat goed vast, maar niet te gespannen, anders kun je kramp krijgen. En oefen vooral heel veel! Neem het liefst ook een houten of plastic snijplank, dat weerhoudt het mes ervan om bot te worden, zo hoef jij minder snel te slijpen!

Welke soorten koksmessen zijn er?

welke materiaal mes

Om het beste koksmes te vinden, is het misschien handig om te weten welke soorten koksmessen er zijn. Waar is het van gemaakt? Welke lengte(s) kan een koksmes hebben? Dit zijn allemaal vragen die wij in dit onderdeel gaan beantwoorden. Hierdoor wordt jij steeds meer een expert op het gebied van koksmessen.

Materiaal: Staal

De koksmessen bijna allemaal van staal gemaakt. Maar staal is een breed begrip, dus dit gaan we even helemaal voor jou ontleden zodat jij precies begrijpt waar jouw toekomstige koksmes van is gemaakt.
Allereerst is het handig om te weten dat elke soort staal zijn eigen eigenschappen heeft. Deze eigenschappen zijn aan het staal toegevoegd door het scheikundige element wat het type staal bezit. Hieronder is een overzicht te zien van de elementen die toegevoegd kunnen worden aan een type staal om een eigenschap te versterken. De eigenschap die dit element toevoegt, staat erachter.

Toegevoegde elementen
 1. Koolstof— Koolstof zit bijna altijd in je koksmes, wat koolstof toevoegt is de hardheid van het staal. Hierdoor gaat het koksmes een stuk langer mee, zonder dat het vervormd wordt.
 2. Chroom— Chroom zit vaak in roestvrij staal. Het zorgt er namelijk voor dat het koksmes niet snel slijt, en het koksmes is meer resistent tegen corrosie dankzij Chroom.
 3. Molybdeen— Door molybdenum toe te voegen aan staal, krijgt het staal resistentie tegen corrosie (vooral putjes). Ook verbetert het de trekkracht. Dat houdt in dat de kans dat het koksmes breekt is door de toevoeging van dit element een stuk lager..
 4. Nikkel— Dit element zorgt ervoor dat het staal veel beter energie kan absorberen voordat het wordt gevormd (tot bijvoorbeeld een koksmes). En dit element zorgt tevens voor corrosie-resistentie.
 5. Vanadium— Zorgt ervoor dat er meer korrels in het staal gaan zitten. Korrels zijn gewild in staal omdat die ervoor zorgen dat het staal sterk is en minder snel slijt.
Meest gebruikte staalsoorten

Omdat er echt heel veel soorten staal zijn die worden gebruikt in de messenindustrie, hebben we er twee uitgehaald die het meest worden gebruikt.

 1. Koolstofstaal— Dit een staalsoort met een legering van (het zit ‘m in de naam!) koolstof en ijzer. Het voordeel van dit staal is dat het goedkoop is. Ook is de rand van het koksmes meestal scherp. Tevens is koolstofstaal makkelijk te slijpen. Echter is het wel kwetsbaar voor roesten en vlekken. Daarom moet het vaak worden schoongemaakt, en niet in de wasmachine. In het begin zal koolstofstaal een ijzerachtige smaak afgeven, maar na een tijdje zit er een oxidatielaag op wat dit voorkomt. Dit zal ook de corrosie tegengaan.
 2. Roestvast staal (RVS)— Deze staalsoort heeft een legering van ijzer, chroom, nikkel en molybdeen. Het bevat ook een heel laag gehalte koolstof. Deze koksmessen zijn vaak zachter dan de koksmessen van koolstofstaal. Dit is ook meteen de reden voor het feit dat de roestvast staal vaker geslepen moet worden. Maar dit soort staal heeft de laagste kans op roesten, zoals je waarschijnlijk wel al had verwacht. Het staal is tevens erg sterk bij dit type messen.

Materiaal: Keramiek

Keramische messen zijn gemaakt uit Zirkoniumkeramiek. Zirkoniumkeramiek is een metaal dat onder hoge druk geperst wordt en zo bijzonder hard wordt. Veel harder dan staal, wel 7 tot 10 keer zo hard. Op de hardheidsschaal van Mohs staat het net onder diamant. Nog een fijn kenmerk aan keramieke koksmessen is dat ze in de vaatwasser gegooid kunnen worden, want ze roesten nooit. Ook absorbeert het geen geuren of smaken, en dus geeft het ook niet af. Waar keramiek niet beter in presteert dan staal, is broosheid. Als je dus door hardere producten moet gaan snijden waarbij je het koksmes een beetje moet wrikken, kun je beter een koksmes van staal gebruiken. En stel je wilt een keramisch koksmes slijpen, dan heb je daar wel een speciaal wiel voor nodig. Niet iedereen heeft dit, dus dat is ook een nadeel.

Materiaal: Titanium

Titanium is een superlichte stof. Dat is een voordeel want dan heb je dus niet zoveel gewicht in je handen als je intensief aan het snijden bent. Alle kleine beetjes helpen! Het is ook niet heel slijtvast, dus dat scheelt ook. Het nadeel van titanium is wel dat het niet zo scherp en hard is als staal. Maar het is wel een stuk flexibeler en dus ideaal voor het snijden van de hardere etenswaren. Ook zal een titanium koksmes geen smaak afgeven aan het te snijden product, want het absorbeert niks. Titanium is echter een duurdere stof, dus je moet het geld ervoor over hebben.

Hardheid messen

De hardheid van een mes is extreem belangrijk voor een mes. het bepaalt namelijk uiteindelijk de scherpheid ervan. Hoe harder het materiaal van een mes is, hoe langer het mes scherp zal blijven. Het nadeel van een heel hard mes, is dat het sneller zal breken. De flexibelheid wordt namelijk minder naarmate het mes harder is. De meeteenheid van de hardheid van een mes is HRC. De volledige uitdrukking is Rockwell C. Het meten wordt gedaan met behulp van een diamantnaald. Deze wordt met grote kracht in het materiaal gedrukt. Dit kan echter alleen bij messen gedaan worden die van staal zijn gemaakt. Bij keramiek of titanium kun je het niet meten op deze manier. Maar waar staan die cijfers dan precies voor? Hieronder staat een indicatie:
52-55 HRC is gemiddelde hardheid.
56-58 HRC is gemiddeld tot hoge hardheid.
58 HRC en hoger is hoge hardheid.

Lengte koksmessen

Om het beste uit je koksmes te halen, is het handig om wat af te weten van de maten van een koksmes. Zo kun jij tot jouw beste koksmes komen!
De lengte van een koksmes kan verschillen van 15 tot 28 cm. De professionele koks gebruiken vaak een koksmes rond de 20 cm. Voor wat meer huishoudelijk gebruik wordt er vaak voor de kleinere koksmessen gekozen, tussen 16 en 20 cm. Echter, hoe groter het koksmes is, des te grotere producten u kunt snijden! U kunt er ook nog voor kiezen om meerdere producten tegelijk te snijden als u een wat groter koksmes neemt. Met een kleiner koksmes heb je echter meer precisie, en snij je waarschijnlijk een fractie sneller. De snijbeweging wordt namelijk een stuk korter omdat je een minder lang stuk moet afwikkelen.

Waar let je op bij het kopen van een koksmes?

Waarschijnlijk heb je al een beeld in je hoofd van het beste koksmes voor jou. En tóch willen we jou nog even op deze punten wijzen. Hoe meer je overweegt, hoe beter jouw keuze wordt!

De basiskenmerken

Lees deze punten nog even snel door voor jij jouw aankoop doet. Dan kunnen we je er bijna van verzekeren dat jij het beste koksmes voor jou gaat halen!

 1. Dikte van het koksmes— Dit is handig om op te letten. De dikte van een mes bepaalt namelijk voor een groot deel de eigenschappen van een mes. Maar hoe dikker het mes is, hoe meer weerstand het geeft bij het snijden van een product. Dus dit is maar net hoeveel kracht je in het verrichten van snij taken wilt steken.
 2. Materiaal van het koksmes— Dit is ook van groot belang. Wat het materiaal van een mes doet, is namelijk ook het bepalen van de eigenschappen van een mes. Wil je een roestvrij mes? Een hard mes? Een mes wat scherp is? Of juist een flexibel mes? Een mes dat lang meegaat? Dit zijn allemaal vragen die jij jezelf kunt stellen tijdens de aankoop.
 3. Hardheid van het koksmes— De hardheid van een mes is een indicatie van de snelheid waarop een mes bot wordt. Dit is dus best een handig punt om naar te kijken. Hardheid wordt gemeten in HRC. Hoe hoger het getal is, hoe harder het mes is, hoe minder snel het mes bot wordt.
 4. Lengte van het koksmes—Hoe langer het koksmes is, hoe meer producten je tegelijk kunt snijden. Maar ook kun je de wat grotere producten snijden. Met een kleiner koksmes heb je echter meer precisie, en ben je waarschijnlijk wat sneller in het snijden. De snijbeweging wordt namelijk een stuk korter omdat je een minder lang stuk moet afwikkelen.

Hoe hebben wij het beste koksmes gevonden?

Wij zijn op zoek gegaan naar het beste koksmes. Hoe hebben we dit gedaan? We zijn naar verschillende restaurants, koksopleidingen en huizen van hobbykoks geweest. We hebben toen aan koks, docenten en de hobbykoks zelf gevraagd wat een goed koksmes inhoudt. En wat de verschillen zijn tussen koksmessen. Je hebt er natuurlijk meerdere en wij willen jou kunnen vertellen welke het beste bij jou past! Welk materiaal is het fijnst om te gebruiken? Wat raden ze aan? Allemaal vragen die wij hebben gesteld. En diezelfde vragen gaan we hier ook beantwoorden.

Het probleem is, dat de antwoorden op deze vragen erg verschillend waren. De reden hiervoor was dat iedereen natuurlijk een andere kookstijl heeft. En bij een andere kookstijl hoort natuurlijk een ander soort koksmes! Het is handig om voor jezelf een budget te stellen. De prijs hangt van het materiaal af namelijk. En zoals je onderhand misschien al weet, elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Kijk dus wat je nodig hebt, en wat je ervoor over hebt. Ditzelfde geldt voor de lengte van een koksmes
Wij hebben ervoor gekozen om het beste koksmes per materiaal uit te lichten. Dan kun je zelf altijd nog kijken welke lengte jij het liefst hebt. Het meeste werk is in ieder geval voor je gedaan. Dus zoek je het beste koksmes? En weet je al in welk materiaal je jouw koksmes wilt? Of wil je nog meer weten over de materialen? Lees dan snel door in het volgende onderdeel!

Beste koksmes van RVS

GLOBAL G2 KOKSMES 20 CM

Dit koksmes is gemaakt van RVS (roestvast staal). Breekt heel moeilijk want gesmeed uit één stuk staal. Bevat antislip-handgreep. Hardheid van 56-58 Rockwell. Blijft dus lang scherp. Is ook licht van gewicht.

Dit mes van de Global-serie is het beste koksmes van staal omdat hij uit één stuk staal is gesmeed. Dit betekent dat het koksmes een stuk minder snel breekt dan andere koksmessen die uit twee delen bestaan. Je kunt op dit mes dus zoveel kracht uitoefenen als je zelf wilt! Dat kun je ook met vette of natte handen, want die zullen niet van het mes afglijden. Het mes heeft namelijk een antislip-greep. Dat houdt in dat er een patroontje op het heft zit. Omdat het koksmes zo licht is, kun je er (als je een beetje hebt geoefend op je snijtechniek) op een hoog tempo mee snijden. Dan ben je dus binnen no time klaar met je snij klus. We hebben gekozen voor de lemmetlengte van 20 cm, omdat dat lekker gemiddeld is. Iedereen zou hier dus goed mee overweg kunnen.

Materiaal

Zoals al eerder is gezegd, is dit koksmes uit één stuk staal gesmeed. Roestvast staal wel te verstaan. Want ondanks het feit dat er een hoge hoeveelheid koolstof in dit staal zit (wat het proces van roesten versnelt), roest dit staal niet snel. Dat komt omdat er ook molybdeen en vanadium aan het staal is toegevoegd. Deze stoffen zorgen er op hun beurt dan weer voor dat het roestproces minder snel verloopt. De hardheid van het staal is 56-58 Rockwell. Dat is dus erg hard staal. Dit betekent dat het koksmes langer scherp blijft. Omdat het koksmes van staal is gemaakt, is het mes niet geschikt voor de vaatwasser, dat is dus een minpuntje aan dit koksmes.

Belangrijke kenmerken
 • Lichtgewicht
 • Breekt niet snel
 • Roestvast
 • Hard staal, dus blijft lang scherp
 • Niet geschikt voor in de vaatwasser

Beste koksmes van keramiek

Adler keramisch mes AD-6684

Dit koksmes is gemaakt van keramiek. Handgreep is ergonomisch gevormd, lemmet is vlijmscherp. Vaatwasserbestendig en is licht van gewicht.

Dit koksmes van de Adler-serie is het beste koksmes van keramiek, omdat ook dit mes een lichtgewicht is. Met dit koksmes kun je dus ook lekker snel snijden en zo staat het eten lekker snel op tafel. Dan heb je ook geen last van mensen om je heen die roepen dat ze honger hebben. De handgreep van het koksmes is ergonomisch gevormd, dus je zult niet snel last hebben van je hand of pols. Dat is ideaal voor de personen die het mes wat langer vast hebben, of voor degenen die wat meer kracht op het mes uitoefenen. Het lemmet is 15 cm. Zo kun je veel makkelijker bij de kleine hoekjes waar je normaal niet zo makkelijk bij kunt, en je kunt meer kracht zetten op het snijden.

Subtitel

Dit koksmes is gemaakt van keramiek, en dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Keramiek is over het algemeen scherper dan staal, dus je zult het product met veel minder moeite kunnen snijden. Het koksmes zal ook geen geuren of smaken afgeven aan het etenswaar wat je snijdt. Dat komt omdat keramiek niks opneemt, en dus vasthoudt. Zo kan het ook niks afgeven. Let wel op dat je op een houten of plastic plank snijdt, want anders wordt het koksmes snel bot. Het mes is geschikt om in de vaatwasser te doen, vanwege het keramiek. Dat is weer een klusje minder!

Belangrijke kenmerken
 • Scherp
 • Vaatwasserbestendig
 • Lichtgewicht

Beste koksmes van staal

BK Skills koksmes 20 cm

Dit koksmes heeft een hardheid van 56 Rockwell, is scherp en flexibel. Bevat antislip handgreep en het lemmet is 20 cm. Combinatie van stalen lemmet en kunststof heft zorgt voor comfort en perfectie bij het snijden.

Het beste koksmes van staal, is dit koksmes van de BK Skills serie. Dat komt door zijn elegante uitstraling en de fijne snij-ervaring die dit mes met zich meebrengt. De handgreep is ook hier weer antislip. Jij kunt dus zo hard snijden als je wilt, en zulke vette, natte handen hebben als je wilt, maar jouw hand glijdt niet van het koksmes af! De gewichtsverdeling van het koksmes blijkt ook nét goed te zijn, je kunt lekker makkelijk snijden dankzij die verdeling. Het lemmet is 20 cm. Je kunt het koksmes dus één- of tweehandig gebruiken. Om vlees of groente door te snijden, of om kruiden of kleinere etenswaren fijn te hakken.

Materiaal

Het lemmet van het koksmes is van staal gemaakt, dit staal heeft een hardheid van 56 Rockwell. Dat is gemiddelde hardheid. De balans tussen het lang scherp blijven en het flexibel zijn van het mes is hier dus goed behouden! Dit staal is roestbestendig en daardoor heb jij langer plezier van jouw nieuwe koksmes! Echter kan het koksmes niet in de vaatwasser dankzij dit materiaal.
Het heft van het mes is van kunststof gemaakt. De handgreep heeft ook een antislip-structuur. Het ligt lekker in de hand en door de combinatie van staal en kunststof is het koksmes geschikt voor intensief gebruik.

Belangrijke kenmerken
 • Scherp
 • Ligt fijn in de hand
 • Antislip greep