Quick Guide

Welke koffiemachine past het beste bij je? In deze guide leggen we je graag alles uit over de verschillende koffiemachines.

Da’s best veel informatie… Geen zin in al dat leeswerk? Lees dan hieronder de beste koffiemachines die wij aanraden!

319
Onderzocht
4
Beste
 • Beste volautomatische espressomachine: Een basis volautomaat voor een lage prijs om met één druk op de knop koffie te zetten.
 • Beste pistonmachine: Een compacte maar complete pistonmachine van 15 cm. Perfect voor een klein huishouden!
 • Beste koffiecupmachine: Een compacte Nespresso machine voor een heerlijke espresso of koffie in een handomdraai! Binnen 25 seconden warm en klaar voor gebruik.
 • Beste koffiezetappraat: Dit beste koffiezetapparaat heeft een 2-in-1 functie: filter en Senseo. Een lekker kopje koffie voor jezelf zetten of een pot koffie voor 7 man? Het kan allebei!

Beste koffiemachine – De beste koffiemachine is een must als je een ware koffieaddict bent. Houd je van koffie? Dan is er een grote kans dat jij het met me eens bent.

Een lekker kopje koffie maakt mij een gelukkige mens. Vooral in de ochtend (en soms ook in de middag en avond…). Ik kan zo erg genieten van een goed kopje koffie. Jij ook? Lees dan verder en het liefst onder genot van een bakkie koffie.

Het is leuk om buiten de deur een kopje koffie te drinken. Maar koffie is liefde en ik wil graag een portie liefde in mijn huis staan. Beste mensen, bij deze is het mijn missie om de beste koffiemachine te vinden en dit met jullie te delen!

Inhoudsopgave

Hier vindt je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Soorten koffiemachines
 2. Waar let je op bij het kiezen van een koffiemachine?
 3. Beste volautomatische espressomachine
 4. Beste pistonmachine
 5. Beste koffiecupmachine
 6. Beste koffiezetapparaat filter

Soorten koffiemachines

Waar moet je eigenlijk beginnen bij een speurtocht naar de beste koffiemachine? Welke koffiemachine past het beste bij je? Hoe kom je erachter welke koffiemachine het beste bij je past?

Er zijn heel wat verschillende soorten koffiemachines. Om erachter te komen welke koffiemachine de beste is voor jou, is het goed om even door te nemen welke soorten er nou zijn. We zullen hier de volgende koffiemachines bespreken:

Volautomatische espressomachine

Twee woorden: gebruiksgemak en verse koffiebonen. Dit zijn de woorden waar je aan kan denken als je denkt aan de volautomatische espressomachine. Ook wel bekend als de volautomatische koffiemachine of gewoon de volautomaat.

PHILIPS 3000 HD8821/01 Espressomachine volautomaat

Je kan je koffie geheel naar eigen smaak instellen. Wil je even wakker worden vroeg in de ochtend met een sterke espresso? Zin een smaakvolle cappuccino na het avondeten? Of heb je vaak mensen over de vloer die je wilt verwennen met een koffie naar eigen keuze? Dat kan in een handomdraai met de volautomaat!

Met één druk op de knop heb je een kopje koffie naar je eigen smaak. Met de volautomaat kun je verschillende koffievarianten maken: de normale koffie, espresso, doppio, ristretto en lungo. De meeste volautomaten hebben een melkreservoir of melkopschuimer. Ideaal en praktisch voor een koffie verkeerd, cappuccino of latte macchiato.

Aldus, genieten van verschillende koffiesmaken zonder er al te veel moeite voor te doen! Je kan genieten van heerlijke verse koffiebonen, terwijl je makkelijk op een knopje kan drukken voor een lekker bakkie. Wat heel erg handig is om te weten, is dat er ook vaak gemalen koffie in de volautomaat kan. Dit is vooral handig voor mensen die koffie zonder cafeïne willen drinken.

Deze espressomachine is wat duurder om aan te schaffen, maar als je veel koffie drinkt, is dit een verstandige keuze. Een volautomaat kan je vinden vanaf zo’n 250 euro tot 2500 euro. Ik heb zelfs volautomaten gezien van 7000 euro! Maar dat gaat ons budget een klein beetje te boven…

Voor wie

De volautomaat is bedoeld voor mensen die houden van gebruiksgemak en verse koffiebonen. Wil je genieten van koffie van hoge kwaliteit en verschillende smaken koffie op een dag? Kies dan een volautomatische espressomachine.

Houd je alleen van koffie of espresso? Of drink je alleen af en toe koffie? Dan is het onnodige om een luxe en dure volautomaat te kopen.

Voordelen
 • Gebruiksgemak: één druk op de knop koffie
 • Versgemalen koffiebonen
 • Optimale koffiesmaak
 • Variatie in verschillende soorten koffie
 • Automatische reinigingssysteem
 • Gemiddeld lage prijs per kopje koffie €
Nadelen
 • 1-2 kopjes tegelijk zetten
 • Gevoelig voor onderhoud
 • Deze koffiemachine is relatief duur om te kopen

De pistonmachine

De professionele espressomachine met pistons zal je zeker wel vaker hebben gezien in een koffiebar. De pistonmachine voor thuisgebruik is een stuk kleiner. De prijs van deze espressomachine varieert tussen de 80 euro en 2200 euro. De SOLIS Barista Pro 114 hieronder kost bijvoorbeeld ruim 700 euro.

solis-barista-pro-114-espressomachine

De pistonmachine heeft over het algemeen een stoompijpje waarmee je je melk kan opwarmen of opschuimen. Lekker traditioneel je cappuccino maken! Je hebt helemaal in de hand wat voor koffie je hiermee zet. Ristretto, espresso, americano, koffie verkeerd, enzovoort. Noem het maar op! Jij bepaalt hoe ieder kopje koffie gaat smaken.

Met dit apparaat kun je de barista uithangen. De pistonmachine perst onder hoge druk water door de koffie. Hierdoor krijg je koffie met optimale smaak. Je hebt volledige controle over de smaak van je koffie.

De pistonmachines zijn verkrijgbaar met en zonder geïntegreerde koffiemolen. Als de pistonmachine geen geïntegreerde koffiebonenmaler heeft, dan kun je deze apart erbij kopen. Je kan natuurlijk ook voorgemalen koffie kopen. Toch raad ik je aan om een bonenmaler los erbij te kopen of ga voor pistonmachine met een geïntegreerde bonenmaler. Zo kan je genieten van versgemalen koffiebonen!

Voor wie

De thuisbarista die wil genieten van optimale koffiesmaak en zelf in de hand wil hebben hoe elk kopje koffie smaakt. Ben je een passievolle en doorgewinterde koffieliefhebber? Zoek niet verder en focus je op de pistonmachine voor verrukkelijke koffie!

Voordelen
 • Verse (gemalen) koffiebonen: een pistonmachine met ingebouwde maler biedt versgemalen koffiebonen.
 • Optimale koffiesmaak door hoge druk
 • Mogelijkheid tot variatie in verschillende soorten koffie
 • Volledige controle over het brouwproces van je koffie en dus de smaak van je koffie
 • Gemiddeld lage prijs per kopje koffie €
Nadelen
 • 1-2 kopjes tegelijk zetten
 • Koffie zetten vergt meer tijd

Cup- en padmachine

Drink je niet zoveel koffie? Wil je af en toe alsnog genieten van een kopje koffie? Overweeg dan een koffiecupmachine of een koffiepadapparaat. Met één druk op de knop heb je een kopje koffie. Stop een capsule of een koffiepad in het apparaat. Druk op de knop en klaar!

De capsules en pads zijn beschikbaar in verschillende soorten smaken. Zo kan je genieten van de eenvoudigheid van dit koffieapparaat én de verscheidenheid aan koffiesmaken.

Afbeeldingen cupmachine en padmachine Senseo Nespresso Dolce Gusto Illy MIE

Senseo

In de Senseo koffiepads zit ongeveer 7 gram gemalen koffiebonen. Deze koffiepads worden niet vacuüm verpakt. Dit betekent dat de kwaliteit van de koffie minder goed behouden blijft. Daarbij maakt het koffiepadapparaat geen gebruik van hoge druk bij het zetten van koffie.

Nespresso

De Nespresso biedt gebruiksgemak in combinatie met hoge kwaliteit koffie. De koffiebonen worden na het branden gemalen en vacuüm verpakt in capsules. Zo wordt de kwaliteit, de aroma en de versheid van de koffie behouden. Nepresso heeft bijzonder veel smaken: wel 24! Elke smaak heeft een eigen karakter. Na het zetten van de koffie, worden de cups opgevangen in een reservoir.

Dolce Gusto

Dolce Gusto machines gebruiken cups die na het zetten van koffie in de cuphouder blijven zitten. Je moet de cup handmatig verwijderen na het zetten van elke cup. Elke cup? Dat klopt. Als je een cappuccino maakt heb je namelijk twee cups nodig. Ook de Dolce Gusto heeft een variatie in verschillende soorten koffie.

Illy MIE

Deze koffiemachine maakt gebruik van koffiecups met 7 gram koffie. Dit apparaat doet me denken aan een geëvolueerde versie van een Nespresso-apparaat tot een pistonmachine. Of een mix ervan. Het is maar hoe je het bekijkt. Bij een pistonmachine plaats je gemalen koffiebonen in een piston. Bij de Illy MIE plaats je de cup in de piston.

Voor wie

Het is vooral geschikt voor als je af en toe koffie drinkt of als je soms koffie maakt voor een klein groepje. Je hoeft geen enthousiaste koffiedrinker te zijn en toch kun je je gasten een lekker kopje inschenken. Maar als je erg veel koffie drinkt, dan kan dit koffiezetapparaat je duur te komen staan!

Voordelen
 • Gebruiksgemak: één druk op de knop koffie
 • Mogelijkheid tot variatie in verschillende soorten koffie
 • Eenvoudig in gebruik en weinig onderhoud nodig
 • In combinatie met een melkopschuimer is het mogelijk om koffie te zetten
Nadelen
 • 1-2 kopjes tegelijk zetten
 • Gebonden aan capsules of pads
 • Geen controle over de smaak (behalve de cups of pads)
 • Gemiddeld hoge prijs per kopje koffie €€€

Koffiezetapparaat filter

Dit is het koffiezetapparaat dat filterkoffie maakt. Met gemalen koffie en filter zet je een pot met koffie klaar. Het is verkrijgbaar tussen de 30 en 200 euro.

Filter koffiezetapparaat PHILIPS INTENSE HD7695/90

Dit koffiezetapparaat is bedoeld om meerdere kopjes koffie tegelijk te zetten. Het is in principe minder geschikt voor maar liefst 1 kopje koffie. Het apparaat kan meestal 8 tot 12 kopjes maken. Heb je meerdere koffiedrinkers in je huishouden? Dan is het handig om dit koffiezetapparaat in huis te hebben. Zo kan je een koffiepot zetten voor het hele gezin!

Een pot koffie zetten met dit apparaat gaat heel eenvoudig. Het apparaat werkt van boven naar beneden. Heet water druppelt door een filter met gemalen koffie. Vervolgens druppelt de koffie uit de filter in de koffiepot.

De meeste filter koffiezetapparaten hebben een warmteplaat waarop de pot staat. De koffie blijft zo lekker warm.

De koffie wordt niet met hoge druk gemaakt zoals bij de pistonmachine. Hierdoor is er geen optimale koffiesmaak van de gemalen koffie. Dit type koffiezetapparaat is daarom niet geschikt voor espresso liefhebbers

Voor wie

De gezellige koffiedrinker die graag samen koffie drinkt. Woon je in een huis met meerdere koffiedrinkers en drinken jullie graag samen? Dan is dit een goede optie. In een pot zit namelijk best veel koffie!

Voordelen
 • Meerdere kopjes koffie tegelijk zetten
 • Grote inhoud: gemiddeld 8-12 kopjes koffie tegelijk zetten
 • Gemiddeld lage prijs per kopje koffie €
Nadelen
 • Koffie zetten duurt even door de lange doorlooptijd
 • Geen optimale koffiesmaak
 • Minder geschikt voor het maken van 1 kopje koffie
 • Weinig variatie in koffie

Waar let je op bij het kiezen van een koffiemachine

De beste koffiemachine zal natuurlijk voor elke persoon anders zijn. Je houdt van een heerlijke zwarte espresso of koffie die zo zwart is als je ziel. Of voor sommige mensen, zo zwart als je lieve knuffelige zwarte konijntje is. Of je houdt juist meer van een romige cappuccino of koffie verkeerd.

Het is verstandig om te kijken naar de kenmerken van je toekomstige koffiemachine. Om je te helpen met besluiten, hebben we een lijst gemaakt met punten waarop je kan letten.

 1. Prijs koffiemachine vs prijs capsules of pads— Een koffiemachine kan heel duur zijn. Toch kan het soms voordeliger zijn om een dure koffiemachine te kopen in plaats van een cup- of padmachine. Koffiebonen zijn vaak goedkoper dan capsules of pads.
 2. Functies — Wat kan het apparaat? Een stoompijpje of een melkreservoir is bijvoorbeeld een aanrader als je van melkspecialiteiten houdt. Ook een ingebouwde koffiemolen kan erg handig zijn.
 3. Accessoires — Moet je veel extra dingen kopen bij de koffiemachine? Melkopschuimer of koffiemolen? Of voor de volautomatische espressomachines: waterfilters en ontkalkers.
 4. Gebruiksgemak — Volautomaten en Nespresso en Senseo apparaten zijn typische apparaten die erg gebruiksvriendelijk zijn. Je kan er snel en makkelijk een kopje koffie mee maken.
 5. Onderhoud — Een volautomatische espressomachine is gebruiksvriendelijk, maar kan gevoelig zijn voor onderhoud. Cup- en padmachines zijn koffiemachines die weinig onderhoud nodig hebben.
 6. Uiterlijk — Toch wel een beetje belangrijk. Een koffiemachine mag dan wel goed zijn, maar past dit wel bij de rest van je interieur? Past de grote dure koffiemachine wel op je aanrecht? Of kan je beter voor een compact model gaan?

Beste volautomatische espressomachine

De’Longhi Magnifica S ECAM 22.110B

Een volautomaat voor een lage prijs om met één druk op de knop koffie te zetten. Het heeft een stoompijpje om heerlijke cappuccino’s te maken.

Er zijn zeer goede beoordelingen over deze espressomachine: lekkere koffie, eenvoudig te bedienen, opvangbak voor koffiedik is goed schoon te maken en tot slot: een prima prijs.

Neem de gebruiksaanwijzing erbij bij het opstarten van deze espressomachine voor de eerste keer. Na het opstarten zal je snel merken dat het zetten van een kopje een fluitje van een cent is. Met één druk op de knop heb je koffie of espresso met een heerlijke crèmelaag.

Deze espressomachine is zeer eenvoudig te bedienen. Met de draaiknop in het midden van de paneel kun je de koffiesterkte eenvoudig zelf bepalen. Je kan zowel verse koffiebonen als gemalen koffiebonen gebruiken. Heb je zin in cappuccino of latte macchiato? Dan moet je even zelf de melk opschuimen tot een romig schuimlaagje. Je moet het wel eerst even onder de knie krijgen!

De espressomachine is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een automatisch ontkalkings- en reinigingsprogramma. Het systeem reinigt telkens voor en nadat je een koffie hebt gezet. Dit brengt ons meteen bij een minpuntje dat ik ben tegengekomen in de reviews. Het waterreservoir van 1,8 liter wordt door sommige mensen als klein ervaren. Het automatische reinigingssysteem reinigt telkens voor en na het zetten van koffie. Hierdoor gaat het water sneller op dan verwacht. Kwestie van even bijvullen.

Waterfilters en ontkalkers

Bij volautomatische espressomachines is het altijd nodig om extra spullen te kopen zoals waterfilter en ontkalkers. Bedenk dus voor het kopen dat de waterfilter van deze espressomachine om de 2 maanden vervangen moet worden. Dit is afhankelijk van hoeveel koffie je maakt.

Voor wie

De volautomaat is bedoeld voor mensen die van een beetje luxe houden en verschillende koffiespecialiteiten.

Beste koop espressomachine 2016

De Beste Koop volgens de Consumentenbond is de Philips HD8821/01. Dat is absoluut ook een prima apparaat met een goede prijs kwaliteit verhouding. Toch heb ik een voorkeur voor de De’Longhi Magnifica S ECAM 22.110B. Waarom? Kostenbesparing!

Een volautomatische espressomachine is bedoeld om heel wat kopjes koffies te maken en staat dus op een dag best lang aan. Dat kost flink wat stroom! De De’Longhi heeft een vermogen van 1450 watt en de Philips HD8821/01 1850 watt. Uiteindelijk ben je mogelijk zelfs goedkoper uit met de De’Longhi Magnifica S! Voor die paar tientjes meer, ben ik toch echt wel overtuigd dat De’Longhi op de lange termijn goedkoper is!

Beste pistonmachine

De’Longhi Dedica EC680

Een compacte maar complete pistonmachine van 15 cm. Perfect voor een klein huishouden!

Een goede espressomachine kan heel veel geld kosten. De De’Longhi Dedica EC680 is een compact model dat helemaal niet zo duur is! Het is 15 cm en neemt hierdoor weinig plek in beslag. Je kan kiezen tussen zilver, zwart en rood. Voor een laag prijsje kun je een ware koffiebarista vanuit huis zijn.

Met het stoompijpje kun je cappuccino of latte macchiato maken. Schuim de melk op met het stoompijpje en doe er vervolgens een shotje espresso bij. Het maken van een cappuccino is zo gedaan en je hebt het hele proces zelf onder controle!

Wat ook erg leuk is aan deze pistonmachine: de warmhoudplaat! Dit maakt deze compacte pistonmachine helemaal compleet. Je kan je kopjes op temperatuur houden en je koffie altijd op de juiste temperatuur drinken. Deze espresssomachine is zeker weten: klein, maar fijn!

Deze pistonmachine is erg compact en relatief goedkoop. De gevolgen hiervan is dat grote mokken niet makkelijk passen en er geen ingebouwde bonenmaler is. Vergeet dus niet te kjiken naar een aparte bonenmaler voor koffie gemaakt van versgemalen koffiebonen! Wil je heel graag een geïntegreerde koffiemolen in je pistonmachine? Wees erop bereid dat zo’n pistonmachine meer dan 500 euro kan kosten!

Voor wie

De De’Longhi Dedica EC 680 is ideaal voor de passievolle espressodrinker die een compacte, kleine pistonmachine zoekt. Je espresso, doppio of cappuccino bereiden op een professionele wijze? Dat kan met deze beste espressomachine!

Beste koffiecupmachine

Magimix Nespresso Inissia M105

Een compacte Nespresso machine voor een heerlijke espresso een handomdraai! Binnen 25 seconden warm en klaar voor gebruik.

Snel een espresso shot maken? Doe een koffiecapsule in deze Nepresso machine, kopje eronder, druk op de knop en je bakkie is klaar!

Het neemt weinig ruimte in beslag en is erg makkelijk in gebruik. Een apparaat doet wat hij moet doen. De Magimix Nespresso Inissia M105 heeft twee knoppen boven zitten: een voor espresso en een voor een gewone koffie.

Het warmt snel op zodat je niet al te lang hoeft te wachten op je dagelijkse espresso of lungo. Het is binnen 25 seconden warm en klaar voor gebruik! De machine is makkelijk goed schoon te houden. Het opvangbakje voor de cups moet na 10 kopjes geleegd worden.

Wil je een espressomachine zonder al te veel poespas? Dan is deze compacte Nespresso machine een goede keuze. Een machine die eenvoudig is te onderhouden. Het schakelt bovendien zichzelf uit na 9 minuten het apparaat niet te gebruiken.

Besloten om deze Nespresso te halen, maar erg gek op cappuccino’s? Geen punt! Je kan er een melkopschuimer bij kopen! Lees ons advies over de beste melkopschuimer!

Voor wie

Ideaal voor mensen die af en toe koffie of espresso drinken en van gemak houden. Het is een perfect apparaat voor een klein keuken.

De capsules zijn erg duur en hierdoor minder verstandig voor heftige koffiedrinkers. Drink je erg veel koffie? Overweeg dan een andere espressomachine. Het aanschaffen van het apparaat is duurder, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit doordat koffiebonen een stuk goedkoper zijn dan capsules!

Beste koffiezetapparaat

Philips Senseo Switch HD7892/60

Dit beste koffiezetapparaat heeft een 2-in-1 functie. Een lekker kopje koffie voor jezelf zetten of een pot koffie voor 7 man? Het kan allebei!

Een kopje koffie voor jezelf? Of een kan koffie om met anderen te delen? Dat kan met dit koffiezetapparaat! Krijg je een groepje vrienden op bezoek? Je kunt met dit koffiezetapparaat een pot koffie zetten. Zijn er maar 1 of 2 mensen die een kopje koffie willen? Dan kan je met de padhouder 1 of 2 kopjes zetten.

Het zetten van een pot koffie duurt ongeveer 9 minuten en is goed voor 7 kopjes. Misschien ben je een glazen koffiepot gewend. Je zal dan even moeten wennen aan deze thermoskan. De thermische kan houdt je koffie lekker warm. Nadeel? Je kan hierdoor niet door de kan zien hoeveel koffie er nog is.

Op het moment zijn er geen andere koffiezetapparaten die deze 2-in-1 functie hebben. Ondanks de extra functie van dit goede koffiezetapparaat, is het makkelijk om te gebruiken. Bovendien schakelt het apparaat zelf uit na het zetten van koffie. Zo bespaar je energie!

Voor wie

Perfect voor 1 of 2 kopjes koffie maken en ook geschikt voor kleine groepen. Dat maakt dit koffiezetapparaat zo bijzonder. Het is een koffiezetapparaat voor een huishouden dat zot is op koffie, maar soms behoefte heeft een paar kopjes en soms meer!

Wil je meer dan 7 kopjes kunnen zetten of maak je alleen koffie voor grote groepen? Kijk dan naar de beste alternatief hieronder.

Beste koffiezetapparaat grote groep

Philips Intense HD7697/90

Een filter koffiezetapparaat met thermische kan dat erg praktisch is voor een grotere groep.

De Philips Intense HD7697/90 is een filter koffiezetapparaat dat bijzonder geschikt is om koffie te zetten voor een grote groep. In de thermische kan passen namelijk 15 kopjes koffie.

Ben je in niet wakker te krijgen en heb je behoefte een sterke koffie? Je kunt de koffiesterkte helemaal naar wens instellen. Na het zetten van de koffie, schakelt dit koffiezetapparaat zichzelf automatisch uit. Dit beste koffiezetapparaat is dus ook nog eens positief voor de energierekening!

De koffie blijft goed warm in de thermoskan. De warmhoudtijd van dit koffiezetapparaat is standaard ingesteld op 30 minuten. Je kan het ook instellen op 2 uren warm houden.

Het apparaat is makkelijk in gebruik. Het waterreservoir is uitneembaar en dus eenvoudig bij te vullen. Een prima koffiezetappraat voor een grote groep!

Voor wie

Voor grote groepen koffiedrinkers!