De beste koekenpan
Voor al je bakwerk
Er zijn verschillende materialen waar een koekenpan uit gemaakt kan worden. Ieder materiaal heeft zo weer zijn voor- en nadelen. Wij hebben per materiaal onderzocht welke koekenpan de beste is.
Als je op zoek bent naar de beste koekenpan voor inductie dan is de ‘Glamour stone’ van Mepra de meest voor de hand liggende keuze. Daarnaast is het zeker een goede koekenpan voor algemene doeleinden.
Voor mensen die zoeken naar een goede koekenpan voor het braden van vlees dan zouden we respectievelijk de BK Conical Delux of juist de DeBuyer koekenpan. DeBuyer vereist wel meer onderhoud maar is wel wat goedkoper.
Voor de beste aluminium koekenpan is de Les Forgees koekenpan de beste optie die wij zouden aanraden. De gesmeed geanodiseerd aluminium maakt deze aluminium koekenpan 2x zo stevig als normaal!
Als je een ruimer budget hebt en echt op zoek bent naar de Crème de la Crème dan is een koperen pan zoals Toscana. Deze premium Tri-Ply koekenpan heeft de beste warmteverdeling en hittegeleiding van alle materialen. Het enige nadeel is de prijs en het feit dat het niet op inductie werkt.
Wil je het liever heel erg basic houden? Dan is een gietijzer koekenpan zoals Ronneby Bruk Ultra Light een goede optie.
-
Beste koekenpan voor inductie: Een geweldige Tri-ply koekenpan die perfect geschikt is voor inductie. Gepaard met een stone coating is het niet vreemd dat het door KTIPP als beste is verkozen met een score van 5.5 van de 6.0.
-
Beste rvs koekenpan: Een roestvrijstalen koekenpan die gepaard met Tri-play en een reliëfbodem perfect is voor het braden van vlees.
-
Beste stalen koekenpan: Een alternatief op BK Conical. De verschil is dat de DeBuyer koekenpan iets goedkoper is. Maar daarentegen niet vaatwasbestendig is, en ook iets meer onderhoud vereist!
-
Beste aluminium koekenpan: Gemaakt uit gesmeed geanodiseerd aluminium maakt deze aluminium koekenpan 2x zo stevig als normaal!.
-
Beste koperen koekenpan: De meest premium koekenpan uit onze lijst. Vanwege het gebruik van koper ook de beste warmtegeleider! Enige nadeel is dat deze pan niet werkt voor inductie..
-
Beste gietijzer koekenpan: Een gietijzer koekenpan die weinig onderhoudt nodig heeft en ook nog vrij licht is!
Beste koekenpan – Het kiezen van een goede koekenpan is vaak veel uitdagender dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Er zijn zoveel opties en keuzes om uit te kiezen dat sommige mensen wel heel snel maar een koekenpan kiezen. Zodat ze toch uiteindelijk een keuze hebben gemaakt.
Jammer genoeg resulteert zo’n gehaaste besluit vaak wel in teleurstelling, in de vorm van eten dat blijft plakken, of een koekenpan die veel te zwaar is.
In deze koopgids zullen wij je alles vertellen wat je moet weten om een goede koekenpan te kopen. Zodat jij niet teleurgesteld zult raken over je aankoop. Daarnaast zullen we ook vertellen welke koekenpan het beste uit onze test is gekomen.
Inhoudsopgave
Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.
- Wat is een koekenpan
- Wat is de beste materiaal voor een koekenpan?
- Coating van een koekenpan
- Waar let je op bij het kopen van een koekenpan?
- Hoe hebben we de beste koekenpan gevonden?
- Beste koekenpan voor inductie
- Beste rvs koekenpan
- Beste stalen koekenpan
- Beste aluminium koekenpan
- Beste koperen koekenpan
- Beste gietijzer koekenpan
Wat is een koekenpan
Een koekenpan is een platte pan met een lang handvat. Men is een koekenpan zo gaan noemen vanwege het feit dat in zo’n type pan pannenkoeken worden gebakken.
Een koekenpan is echter veel flexibeler te gebruiken dan wat zijn naam impliceert. Ook andere voedsel zoals vlees, vis en groenten kan gemakkelijk in een koekenpan worden gebraden. Daarom is een koekenpan een essentieel pan in ieder keuken!
Wat is de beste materiaal voor een koekenpan?
Er zijn meerdere materialen waar jij uit kunt kiezen voor de ideale koekenpan voor jouw huishouden. Iedere materiaal heeft weer zijn voor en nadelen. In dit onderdeel gaan we deze aspecten voor iedere materiaal verder toelichten.
Roestvrij staal koekenpan
Roestvrij staal is een ijzer-gebaseerde materiaal dat tenminste 10% chroom bevat. RVS staal komt in vele soorten voor (wel 150 soorten) maar is daarvan is RVS 304 wel het meest populair als het op pannen neerkomt.
Een materiaal die lang meegaat, en heel lastig indeukt. Roestvrij stalen koekenpannen zijn een goede keuze voor het bruinen of “ braising”. Vaak worden deze koekenpannen in als een set van diverse pannen samen verkocht. Een RVS koekenpan is voor velen de werkpaard van de keuken.
Staal zelf is een niet reactieve metaal. Wat inhoudt dat je alle soorten gerechten erop kunt bereiden zonder dat je zorgen moet maken ongeacht hoe zuur het is. Roestvrij staal warmt in vergelijking met andere metalen best wel traag en heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van 16-27 W/m*K ( onthou een groter coëfficiënt is betekent dat de pan sneller opwarmt). Mede om deze reden wordt RVS vaak gecombineerd met andere lagen materialen om een zogenaamde Tri-ply of zelfs multi-ply koekenpannen te creëren. We zullen later nog wat dieper ingaan op wat deze varianten inhouden.
Voordelen
+ Gaat lang mee.
+ Heeft weinig onderhoud nodig.
+ Is een niet reactieve metaal.
+ Verdeeld hitte uniform over zijn oppervlakte.
+ Vaak magnetisch en dus geschikt voor inductiekookplaten.
+ Meestal geschikt voor zowel de oven en kan vaak gewassen worden in de vaatwasmachine.
Nadelen
– Verwarmt langzaam vergeleken met andere materialen (16-27 W/m*K).
– Is qua schoonmaak toch wat lastiger dan andere pannen.
– Komt in vele vormen voor wat veel onduidelijk met zich meeneemt.
– Komt in vele vormen voor wat veel onduidelijk met zich meeneemt.
Aluminium koekenpan
Aluminium is een heel erg lichte metaal en staat aardig bekend om zijn goede vermogen om hitte evenredig te verdelen op een oppervlakte. Daarbij heeft aluminium een heel goede warmtegeleidingscoëfficiënt van 237 W/m*K. Wat in vergelijking met bijvoorbeeld RVS koekenpannen dat aluminium wel 8.7 maal sneller opwarmt!
Aluminium koekenpannen worden vaak verkocht met een coating. Deze coating kan een anti-aanbaklaag van teflon of juist een keramische laag. Zonder deze coating is aluminium niet geschikt als koekenpan, vanwege hoe reactief het metaal is.
Aluminium is een heel erg reactieve metaal, wat dat betekent is dat wel neigt een metaalachtige smaak af te geven om zuurdere gerechten, zoals tomaten en azijn. Daarnaast heeft het feit dat de koekenpan zo licht is ook de nadeel dat het gemakkelijker kan indeuken!
Voordelen
+ Is een lichte pan.
+ Verwarmt snel vergeleken met andere materialen (237 W/m*K).
+ Vaak goedkoper dan andere materialen.
+ Verdeeld hitte uniform over zijn oppervlakte.
+ Vaak magnetisch en dus geschikt voor inductiekookplaten.
+ Meestal geschikt voor zowel de oven en kan vaak gewassen worden in de vaatwasmachine.
Nadelen
– Deukt makkelijk.
– Niet een heel duurzame koekenpan die lang meegaat.
– Is een reactieve metaal en niet geschikt voor zuren gerechten.
Koperen koekenpan
Koperen pannen beginnen weer in 2017 populairder te worden in Nederland. Dat geldt ook voor voor koperen koekenpannen! De reden waarom is ook niet zo gek, koper heeft na zilver de beste de beste warmtegeleider met een coëfficiënt waarde van 390 W/m*K. Dat is 14 maal beter dan de beste RVS koekenpan.
Je zult het echt wel merken hoe optimaal koper warmte geleidt. Zet de pan op de het vuur en de inhoud borrelt en bruist, haal de pan van de vuur en het koken stopt onmiddellijk!
Vanwege zijn warmte geleidt vermogen en hun geweldige verdeling van hitte, wordt koper vaak gebruikt als sauteerpan. In koekenpannen wordt koper gebruikt als de kern van de pan, en heeft een coating van bijvoorbeeld titanium of RVS staal ( een vorm van Tri-Ply). Afhankelijk van de volgorde van deze lagen kan koper gebruikt worden op een inductiekookplaat.
De nadeel van koperen koekenpannen is de prijs! Koper is een zeer gewilde materialen ( vanwege zijn eigenschappen), en dat betekent vaak dat koperen koekenpannen toch wel een aardige hoge prijskaartje kunnen hebben.
Voordelen
+ Verwarmt het snelst vergeleken met andere pan materialen (390 W/m*K).
+ Verdeeld hitte uniform over zijn oppervlakte.
+ Met RVS coating geschikt voor inductiekookplaten.
+ Afhankelijk van coating materiaal ook niet reactief.
Nadelen
– Koper is een dure materiaal.
– Koper is alleen gepaard met een coating is geschikt als koekenpan.
Gietijzer koekenpan
Een klassieker! Gietijzer is het materiaal dat traditioneel werd gebruikt in koekenpannen. Gietijzer koekenpannen zijn vanwege hun materiaal wel heel erg zwaar als je ze vergelijkt met andere pannen.
Daarentegen zijn gietijzer koekenpan duurzaam en gaan gemakkelijk jaren mee met een beetje onderhoudt l. Ze hebben een uitstekend hitte verdeling en houden hitte heel goed vast. Je kunt gietijzer koekenpannen op elke kookoppervlakte gebruiken ( dus ook inductie) en ze kunnen gemakkelijk in de oven.
Gietijzer koekenpannen komen in twee vormen voor, met een emaille laag als coating, of juist een laag aangebrande laag met plantaardige olie. Bij het eerste geval heb je een laag die de pan tientallen jaren kan beschermen. Terwijl je bij de aangebrande laag ( het traditioneel methode) je een antiaanbaklaag hebt die steeds beter wordt met een klein beetje onderhoudt.
Het nadeel van gietijzer pannen is natuurlijk hun gewicht. Maar ook qua warmtegeleid vermogen zijn ze niet al te optimaal en hebben maar een coëfficiënt van 56 W/m*K. Daarnaast vereisen ze wel wat onderhoudt. Je kunt namelijk niet een gietijzeren pan zomaar wassen, je moet eerst wachten tot die is afgekoelt voordat je hem afwast, en kunnen ze niet in de vaatwasmachine.
Als de pan een gebrande coating heeft moet hij ook periodiek verwarmt en ingesmeerd worden met olie. Het is geen lastige klus, maar voor velen is dat wel even wennen.
Voordelen
+ Een heel duurzaam.
+ Verdeeld hitte uniform over zijn oppervlakte.
+ Te gebruiken op elke kookoppervlakte ( geschikt voor inductie).
+ Natuurlijke antiaanbaklaag van gebrand plantaardige olie of emaille laag.
Nadelen
– Verwarmt langzaam vergeleken met andere materialen (56 W/m*K).
– Zwaar.
– Vereist onderhoudt.
– Ijzer is een reactieve metaal, en dus niet geschikt voor zure gerechten.
Carbon staal koekenpan
Een favoriete materiaal van vele professionele keukens. Want Carbon staal is ongelooflijk duurzaam en efficiënt, en dus geheel geschikt voor het koken op een hoge prestatie gerichte keuken.
Carbon staal wordt gemaakt door fijne koolstof (0.3%) te mengen met gesmolten ijzer. De koolstofmoleculen fuseren chemisch hierdoor met de ijzermoleculen met carbon staal als resultaat. Carbon staal is 3 maal sterker dan ‘normaal’ staal. Het is ook lichter dan de meeste metalen en is daarom ook een goed materialen voor mensen die op camping willen koken.
Carbon staal koekenpannen kunnen tot hoge temperaturen verwarmd worden en verdelen hitte zeer gelijkmatig over hun oppervlakte. Ze vereisen wel net als gietijzer wat behandeling en onderhoudt, na verloop van tijd zal het oppervlakte van de pan ook wat donkerder worden. Je zult dan ook merken dat je eten steeds minder op de pan blijft plakken.
Maar net als gietijzer geleid ook carbon staal niet uitstekend hitte en heeft het maar een coëfficiënt van 50 W/m*K. Maar kan het wel ideaal gebruikt worden voor elke kookoppervlakte!
Voordelen
+ Heel erg duurzaam.
+ Verdeeld hitte uniform over zijn oppervlakte.
+ Te gebruiken op elke kookoppervlakte ( geschikt voor inductie).
+ Licht.
+ Gemaakt voor hoge prestatie keukens.
Nadelen
– Verwarmt langzaam vergeleken met andere materialen (50 W/m*K).
– Vereist onderhoudt.
Tri-Ply en Multi-ply
Tri-ply is niet echt een materiaal, maar een boterham van drie verschillende soorten materialen. Het achterliggende idee van tri-ply is zo de beste van iedere materiaal te gebruiken. In het geval van multi-ply heb je juist meer dan 3 lagen.
Er zijn meer dan een set aan materialen die gebruikt worden in pannen die zich tri-ply noemen.
De meest exclusieve en best presterende vorm is: een koperen buitenkant, tussenwand van aluminium en een binnenkant van roestvrijstaal (18/10). Deze vorm is vanwege het gebruik van koper wel weer de meest dure variant. Maar mede door de gebruik van het thermisch vermogen van koper, de lichtheid van aluminium en de niet reactiviteit van RVS staal heb je de beste van alle werelden!
Goedkopere varianten zijn juist gemaakt met een binnen en buitenlaag van RVS staal en een kern van aluminium. Hoewel het niet verre zo goed presteert als de exclusieve variant, is deze vorm wel geschikt voor inductie.
De kenmerken van deze soort pannen zijn natuurlijk heel erg afhankelijk van de materiaal, maar ons advies is altijd te kijken naar de buitenste laag en de binnenlaag. Je kunt vervolgens hieruit de meeste eigenschappen halen over hoe goed de koekenpan zal presteren.
Voordelen
+ Heel erg duurzaam.
+ Verdeeld hitte uniform over zijn oppervlakte vanwege meerdere lagen.
+ Te gebruiken op elke kookoppervlakte afhankelijk van materialen ( geschikt voor inductie).
+ Licht.
+ De meest flexibele soort koekenpan, die wel in elke keuken past.
Nadelen
– Afhankelijk van soorten materiaal, kan het aan de dure kant liggen.
– Veel varianten in materiaal volgorde en soorten, wat vaak onduidelijkheid veroorzaakt.
Coating van een koekenpan
- Teflon— De meest bekende coating als het op de antiaanbaklaag van een koekenpan komt. Teflon is een laagje kunststof dat het aanbakken voorkomt. Het heeft een smeltpunt van 327 graden wat aan de lage kant is. Hierdoor gaat de Teflon laag meestal niet altijd heel lang mee. Teflon is niet heel erg krasbestendig. In tegenstelling tot wat velen je zullen wijsmaken is er volgens de wetenschap totaal niks gevaarlijks aan Teflon1. Beter nog zelfs beschadigt Teflon kan gewoon door je worden uitgescheiden door je lichaam bij inname.
- Keramisch— Een moderne alternatief op Teflon, mede omdat Telfon niet heel erg goed is voor het milieu en helemaal niet duurzaam is vanwege zijn lage smeltpunt. Keramisch (Thermolon) bestaat namelijk niet uit milieuonvriendelijke perfluoroctaanzuur. Daarnaast heeft thermolon een hoge smeltpunt van 450 graden, en kan in vele gevallen zelfs in een oven. Het enige nadeel dat keramiek heeft is dat het niet een stevige materiaal is. Echter, is dit niet al te belangrijk als het op pannen komt.
- Stone— Een stone coating is momenteel de meest moderne coating als het op koekenpannen komt. Stone coating of stone wall coating lijkt heel erg veel op keramiek in de zinnen dat het geen enge chemicaliën bevat. Het verschil is dat stone wel enorm steviger en krasbestendiger is dan keramiek ( tot wel 30x) maar het vaak ook daarom duurder is.
Koekenpan kopen? Hier let je op!
Een goede koekenpan kopen klinkt nu wel lastiger dan je dacht, helemaal als je kijkt naar alle opties waar je uit kunt kiezen. Gelukkig valt het in werkelijk reuze mee en hoef je maar op 4 aspecten te letten:
Grootte
Afhankelijk van de aantal mensen in je huishouden is het handig om een kleine of grote koekenpan te kopen.
Over het algemeen is aan te raden om een koekenpan met een doorsnede van 20 cm te kopen als je de koekenpan alleen gebruikt.
Voor een huishouden dat groter is dan 2 personen is een koekenpan met een doorsnede van 24 cm juist beter geschikt. Grote gezinnen kunnen een koekenpan van 28 cm overwegen, maar groter dan dat is vaak overbodig en neemt alleen maar te veel ruimte in beslag.
Materiaal
Zoals we al in koekenpan materialen sectie hebben besproken, heeft iedere materiaal een voor- en nadeel. De keuze van materiaal zal ook enorm veel invloed hebben op de prestatie dat de pan kan leveren. Een materiaal met warmte geleiding zal sneller warm worden , zoals koper of aluminium. Terwijl een lage warmtegeleiding betekent dat de pan een langere opwarmtijd heeft, maar ook veel langer de warmte vasthoudt.
De keuze van welk materiaal ligt dus echt aan waar je precies de pan voor wilt gebruiken, maar ook je budget. De materiaal waaruit je koekenpan is gemaakt bepaalt sterk de prijs. Wij raden zelf sterk aan om niet te veel te besparen als het komt op een goede koekenpan materiaal. Een dure koekenpan is vaak zijn prijs waard in goud, en zal je een hoop hoofdpijn besparen. Terwijl een goedkope koekenpan vaak snel vervanging nodig heeft.
antiaanbaklaag
Een andere kenmerk die eigenlijk sterk samen gaat met materiaal is de anti aanbaklaag van je koekenpan.
De keuze van anti aanbaklaag zal grotendeels liggen tussen:
- Teflon>
- Keramisch
- Stone
Een betere beschrijving van de werking van deze anti baklagen kun je in onze coating sectie vinden.
Verkeerd informatie omtrent Teflon
Er gaat online veel misinformatie rond over Teflon, en dat het een gevaarlijke stof is. We willen even benadrukken dat er op het moment geen enkele wetenschappelijke onderbouwing1 is dat Teflon gevaarlijk is.
Men spreekt vaak dat PFOA een chemicaliën die gebruikt wordt in het maken van Teflon een gevaarlijke stof is en niet veilig is voor mensen. Het is zeker waar dat PFOA gevaarlijk is voor mensen, echter wordt PFOA alleen gebruikt bij het creëren van Teflon. Het is niet een onderdeel van Teflon zelf.
Daarnaast willen we wel zeggen dat PFOA slecht is voor het milieu, en daarom verboden wordt gemaakt voor fabrikanten om te gebruiken in hun activiteiten. Dus niet kiezen voor Teflon voor een milieuvriendelijke redenering is wel een gedegen argument. Keramische of stone wall pannen zijn namelijk een geweldige alternatief!
Warmtebron
Het is natuurlijk belangrijk dat de koekenpan die je koopt geschikt is voor de warmtebron die jullie thuis gebruiken.
Kijk dus uit naar de respectievelijke symbool dat van toepassing is voor de warmtebron die jullie thuis gebruiken.
Hoe hebben wij de beste koekenpan gevonden?
We begonnen eerst met verdelen van onze lijst van met 237 koekenpannen in hun respectievelijke materiaal categorie. Het is belangrijk om koekenpannen per materiaal te beoordelen in plaats van een algemene pan. Iedereen wil en zal de koekenpan voor andere doeleinde gebruiken. Daarnaast is het ook zo dat elk huishouden weer een eigen lijst aan behoeftes heeft.
Dus het was al vanaf het begin duidelijk dat we niet op zoek waren naar het antwoord op “wat is de beste materiaal voor een koekenpan”, aangezien dat heel sterk zal verschillen per persoon.
Dat wil wel zeggen dat je elk koekenpan materiaal kunt beoordelen op zijn respectievelijke eigenschap. Denk hierbij aan de gewicht van aluminium of de warmteverdeling van koper! Hierna hebben wij op basis van de ervaring van gebruikers die we online hebben gekocht, een potentiële “beste koekenpan” lijst gemaakt.
Nadat deze lijst was aangemaakt zijn we op pad gegaan om met allerlei specialisten zoals chefkoks te praten over hun voorkeur. We hebben samen met deze groep elke potententiele beste koekenpan nader bekeken en hebben hierbij onze meningen geregistreerd. We hebben iedere koekenpan beoordeeld op warmteverdeling, kosten en ook hun respectievelijke eigenschappen.
Beste koekenpan voor inductie
Koekenpan ‘Glamour Stone’ ø 24 cm
Een geweldige Tri-ply koekenpan die perfect geschikt is voor inductie. Gepaard met een stone coating is het niet vreemd dat het door KTIPP als beste is verkozen met een score van 5.5 van de 6.0
Op zoek naar de beste koekenpan die geschikt is voor inductie? Uit onze koekenpan test is de Glamour stone serie als beste uit de test gekomen.
Naast de goede prestatie op een inductie warmtebron is de koekenpan van Mepra ook gewoon geschikt voor alle andere warmtebronnen zoals elektrisch, gas, halogeen, keramisch en de pan kan ook in de oven.
De koekenpan zelf is gemaakt uit Tri-Ply materiaal namelijk 18/10 roestvrij staal zodat de pan niet van vorm verandert als je hem wel op een andere warmtebron gebruikt dan inductie. Aluminium voor een goede warmte geleiding. Tot slot natuurlijk staal zodat de pan goed werkt met inductie.
Wat maakt deze koekenpan volgens ons een van de beste? Dat is de speciale anti aanbaklaag dat bekend staat als stone coating. Deze coating is heel vergelijkbaar met keramiek, alleen is hij wel 30x harder en krasbestendiger dan keramiek! Niet alleen dat, maar daardoor kan de koekenpan ook gewoon in de vaatwas!
Mede om de geweldige prestatie van deze koekenpan is die ook als beste uit de test gekomen bij meerdere instanties. Een daarvan is de KTIPP ( zwitserse consumentenbond) 2 waar deze koekenpan 5.5 van 6 sterren heeft gescoord.
Beste rvs koekenpan
BK Conical Deluxe
Een roestvrijstalen koekenpan die gepaard met Tri-play en een reliëfbodem perfect is voor het braden van vlees.
RVS koekenpannen worden vaak gebruikt voor het braden van vlees zoals een biefstuk. Om die reden hebben we goed gezocht naar de beste koekenpan zonder teflon of een andere anti aanbaklaag. Een koekenpan zonder een anti aanbaklaag is namelijk veel beter om vlees echt goed te braden.
Deze koekenpan is ook een Tri-ply maar in dit geval een boterham van rvs om aluminium. Zo krijg je een mooie warmteverdeling en warmtegeleiding! Ideaal voor vlees.
Deze koekenpan heeft ook een reliëfbodem, wat een soort gaatjes patroon is. Dit helpt de olie en braadvocht verspreiden. Daarnaast helpt het ook heel goed tegen het plakken van het eten aan de pan. Het is niet zo effectief als een anti aanbaklaag, maar wij vonden het prima werken voor wat het beloofde!
Beste stalen koekenpan
De Buyer Mineral B Element
Een alternatief op BK Conical. De verschil is dat de DeBuyer koekenpan iets goedkoper is. Maar daarentegen niet vaatwasbestendig is, en ook iets meer onderhoud vereist!
Een alternatief voor de beste rvs koekenpan, die ook heel erg geschikt is voor het braden van vlees, is de DeBuyer koekenpan. Net als de rvs koekenpan kan DeBuyer koekenpan gebruikt worden bij iedere warmtebron. Volgens Coolblue is deze koekenpan niet geschikt voor in de oven, maar onze ervaring leert toch dat deze ijzeren koekenpan prima in de oven kan.
Het verschil tussen De Buyer pan en de Conical ligt hem sterk in de prijs. Beiden zijn zeer geschikt voor vlees omdat ze geen anti aanbaklaag hebben. Het verschil is dat De Buyer goedkoper is, en niet vaatwasbestendig is. Maar daar komt dan wel bij dat hij veel meer onderhoud vereist vergeleken met de rvs koekenpan.
De onderhoudt is niet enorm veel werk, maar het is wel zeker wennen. Je kunt deze pan namelijk niet meteen gebruiken. Je moet hem wel eerst inbranden. Je moet deze koekenpan eerst eventjes inbranden met een laagje zout, en vervolgens met een laagje olie.
Beste aluminium koekenpan
Le Creuset Les Forgees
Gemaakt uit gesmeed geanodiseerd aluminium. Maakt deze aluminium koekenpan 2x zo stevig als normaal!
Wil je een goede all-round koekenpan met een bovengemiddelde warmtegeleiding? Dan is deze pan van le Creuset zeker de investering waard!
De prijs is wel zeker wat aan de dure kant van de spectrum, maar dat is te verklaren. Deze koekenpan is namelijk gemaakt uit gesmeed geanodiseerd aluminium! Wat hem wel twee maal zo sterk maakt als roestvrijstaal, maar wel nog alle voordelen van aluminium met zich meebrengt. Hoewel hij hierdoor ook ietsje zwaarder is dan een gewone aluminium koekenpan, maar het verschil is niet zo groot.
Wat je ervoor terugkrijgt is een koekenpan die heel snel opwarmt en ook weer afkoelt. Deze pan kan op elke warmtebron gebruikt worden, inclusief inductie. Verder heeft het een hele sterke antiaanbaklaag die bestendig is aan stalen gereedschap. Maar het mooiste is natuurlijk dat deze koekenpan gewoon in de vaatwasser gewassen kan worden. Dus vrijwel geen extra onderhoud nodig heeft!
Beste koperen koekenpan
Toscana
De meest premium koekenpan uit onze lijst. Vanwege het gebruik van koper ook de beste warmtegeleider! Enige nadeel is dat deze pan niet werkt voor inductie.
Deze koperen koekenpan is qua prijs de duurste uit ons lijstje, maar dat is niet onverwacht. Koper is eenmaal een duur materiaal. Koper is zo duur omdat het zo een enorme goede warmtegeleider is ten opzichte van andere materialen. De enige materiaal die in de buurt komt is zilver… en we verwachten niet een goedkope zilveren pan te vinden.
Deze Toscana pan is gemaakt uit een sandwich van drie materialen, namelijk 18/10 Roestvrije staal, aluminium en koper. Wat betekent dat voor deze koekenpan? Leg deze pan op het vuur en hij is meteen heet, haal de pan van de vuur en binnen seconden is het koken weer gestopt. Een ongelofelijke ervaring voor mensen die precisie zoeken in hun koekenpan.
Deze koekenpan is ook instaat in vaatwasser gewassen te worden, het enige nadeel van een koperen pan is dat hij niet geschikt is voor inductie, maar wel alle andere warmtebronnen. Het fijne is dan weer wel dat je gratis een deksel bij deze pan krijgt!
Beste gietijzer koekenpan
Ronneby Bruk Ultra Light
Een gietijzer koekenpan die weinig onderhoud nodig heeft en ook nog vrij licht is!
Veel mensen zweren bij de gietijzer pan van Ronnneby Bruk. Dat komt namelijk door twee aspecten van deze koekenpan. De eerste is voor de hand liggend , namelijk dat het vergeleken met andere gietijzer koekenpannen toch minder onderhoudt nodig heeft. Begrijp ons niet verkeerd, het blijft een gietijzer pan en moet dus wel om de tijd gebrand worden met olie. Maar vergeleken met andere pannen van gietijzer gaat het bij deze koekenpan elke keer wel een stukje langer mee.
Een andere aspect van deze koekenpan dat hem heel erg aantrekkelijk maakt ligt hem in zijn gewicht. Normaal zijn gietijzer koekenpannen gemaakt uit extra dikke gietijzer, maar in de geval van Ronneby is er juist gebruik gemaakt van een dunne plaat. Het verschil is dat het een stuk lichter is dan andere gietijzer pannen, een eigenschap waar je armen je dankbaar voor zullen zijn.
Kortom, een hele goede gietijzer koekenpan met een moderne twist!