Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Soehnle Silvia de beste analoge keukenweegschaal is. Met zijn retro look is hij bijna niet weg te denken uit jouw keuken! En hij ziet er niet alleen mooi uit, hij doet zijn werk ook nog eens goed! De maximum meetcapaciteit is 5 kg, hij meet in kilo’s en grammen. De interval van de schaalverdeling is 20 gram en de kom is afneembaar, hoe goed wil je hem hebben?

Ben je toch meer van de nauwkeurigheid en een modernere look? Geen probleem! Dan is de Inventum keukenweegschaal de beste keukenweegschaal voor jou! Deze weegt nauwkeurig op de halve gram, en kan maximaal 5 kg aan. De meeteenheid is ook hier metrisch. Hij is lekker plat en neemt dus amper ruimte in. Dat zorgt er ook voor dat hij makkelijk op te bergen is! En dankzij de tarra-functie kun je meerdere ingrediënten tegelijk wegen. Daarnaast is het display extra groot voor slechtzienden. Hoe mooi is dat dan?

45
Onderzocht
2
Beste
 • Beste analoge keukenweegschaal: Deze keukenweegschaal is ideaal voor mensen die houden van een leuke retro look in hun keuken! Hij kan wegen tot 5 kilo, met intervallen van 20 gram. De kom is uitneembaar en hij is licht van gewicht.
 • Beste digitale keukenweegschaal: Deze keukenweegschaal is perfect voor iemand die van nauwkeurigheid houdt. Hij weegt tot de halve gram accuraat. Met tarra-functie. Maximum weegcapaciteit is 5 kg. Metrische meeteenheid.

Beste keukenweegschaal – Het is je rechterhand bij het voorbereiden of maken van recepten. Het zorgt ervoor dat jij precies genoeg ingrediënten in de pan of kom doet voor het aantal mensen waarvoor je kookt. Hierdoor heeft niemand te weinig of te veel eten, en zit je altijd precies goed! Met dit handige object ben jij een prins of prinses in de keuken! Waar heb ik het over op dit moment? Nou, ik heb het over een keukenweegschaal natuurlijk!

Stel, er komt vanavond wat visite langs. En jij hebt belooft om te koken voor deze hiervoor genoemde visite, maar nu nog een recept vinden! Dus, je gaat langs je moeder om in haar kookboeken te bladeren, of je pakt je laptop en gaat even een dagje op Google zitten, op zoek naar een goed recept voor jou en je visite. Deze zoektocht is geslaagd, en jij hebt een ideaal recept gevonden! Nu nog even langs de winkel om de ingrediënten te halen en dan kun je beginnen met koken… of tenminste, dat denk je. Want hoe weet je nou wanneer je genoeg van de ingrediënten in de pan doet? Natuurlijk heb je genoeg gekocht, maar je zult bijna altijd wel te veel hebben. Om precies de juiste aantallen te hebben voor jou en je visite, heb je een weegmiddel nodig. En dan bedoel ik niet een theelepel en een glas, nee, ik heb het over iets veel makkelijkers. Wat dan? Een keukenweegschaal! Nu heb je al die andere weeg middelen niet meer nodig, en heb je gewoon één object nodig. Dat scheelt ook weer ruimte in de kabinetten en op je keukenblad tijdens het koken. Dit zal je hoofd lekker leeg houden en daardoor zal het uiteindelijke resultaat van al deze moeite veel mooier (en vooral lekkerder natuurlijk!) zijn. Alleen maar mooi toch?

Maar hoe weet je nou wat de beste keukenweegschaal is? Waar moet je op letten bij de aankoop van een keukenweegschaal? Zijn er verschillende soorten keukenweegschalen? En welke zou je dan moeten halen? Welke weegschaal past het beste bij jou? En hoe zit een keukenweegschaal eigenlijk in elkaar? Hoe werkt zoiets? Zoveel vragen, en zo weinig antwoorden. Maar na het lezen van dit artikel zal het je allemaal duidelijk worden, wij gaan namelijk elk aspect apart behandelen, zodat het duidelijk wordt voor jou. Hopenlijk kun jij een goede keuze maken en de beste keukenweegschaal voor jouw situatie kopen, nadat je dit artikel hebt gelezen. Lees dus snel verder en leer alles over de keukenweegschaal!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Waarom een keukenweegschaal?
 2. Hoe werkt een keukenweegschaal?
 3. Verschillende soorten keukenweegschalen
 4. Waar let je op bij het kopen van een keukenweegschaal?
 5. Hoe hebben we de beste keukenweegschaal gevonden?
 6. Beste analoge weegschaal
 7. Beste digitale weegschaal

Waarom een keukenweegschaal?

Een keukenweegschaal is ideaal als je een goed gerecht wilt uitvoeren. Hij zou je goed kunnen helpen als je op een dieet bent, maar ook gewoon als je wat vrienden langs hebt en je wilt voor ze koken. Het laatste wat je wilt, is ervoor zorgen dat er vies eten aan hen wordt voorgeschoteld. Vooral als jij degene bent die dat eten heeft gemaakt. Er is misschien wel een reputatie die je omhoog hebt te houden, of die je nog moet bouwen. Slechte indrukken zijn nooit fijn natuurlijk. In een goede maaltijd moeten de smaken precies met elkaar kloppen, en dat ga je bijna niet bereiken als je niet precies het goede aantal ingrediënten gebruikt. En dat betekent wegen! Om ervoor te zorgen dat je geen honderd verschillende meet middelen nodig hebt, is de keukenweegschaal uitgevonden. Deze kan gebruikt worden voor het meten van het goede aantal ingrediënten bij een gerecht. Nu heb je veel meer ruimte in je keukenkastjes, en het koken gaat ook stukken makkelijker. Je hebt alles namelijk veel beter voorbereid nu, en (nog steeds) er is ruimte om te koken. Maar niet alleen de smaak is belangrijk, ook de kilocalorieën, vooral als je op dieet bent! Ook dit is makkelijk bij te houden met een keukenweegschaal. Meestal staan die namelijk bij het gerecht, en als je het correcte aantal aanhoudt van de ingrediënten, hoef je dat ook niet meer uit te rekenen! Perfect dus!
Kook vanaf nu als een chefkok en koop (en gebruik) een keukenweegschaal!

Maar als je dan een keukenweegschaal koopt, zorg er dan voor dat je een goede haalt. Daarmee bedoel ik, eentje van goede kwaliteit. Anders kan het maar net zo zijn, dat de weegschaal niet helemaal accuraat is. En in dat geval heb je er nog niks aan, en kun je net zo goed een nieuwe halen. Of de accuratie klopt wel, maar hij is kapot binnen één dag. Dan mag je dus ook een nieuwe keukenweegschaal halen. Oftewel, koop een goede in één keer. Het is misschien wel iets duurder in één keer, maar uiteindelijk ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Kijk maar: het is óf 1 keer een bedrag van €20,- , óf een aantal keer €30,-. Het scheelt misschien niet heel veel in prijs, maar ik kan je bijna garanderen dat het veel kan schelen in kwaliteit. Gewoon doen dus!

Hoe werkt een keukenweegschaal?

Het doel van dit artikel is om de beste keukenweegschaal voor jou situatie te vinden. En dat kun je bijna niet doen zonder te begrijpen hoe zo’n ding werkt. Dat is namelijk best handige kennis, wat misschien nog van pas kan komen als je eenmaal gaat koken of bakken. En natuurlijk helpt het je bij het bepalen wat de beste keukenweegschaal voor jou is. Een keukenweegschaal heeft meerdere onderwerpen, deze helpen hem bij zijn werk, namelijk het wegen van een ingrediënt. Om jou te laten begrijpen hoe een keukenweegschaal in elkaar zit en hoe het uiteindelijk zijn werk doet, bespreken we deze onderdelen in dit kopje, stuk voor stuk.

De sensoren

Zonder sensoren, gaat je weegschaal niet goed werken. Dit is namelijk het onderdeel van de weegschaal dat echt ‘weegt’. Als deze sensoren niet goed werken of er niet zijn, kun je de weegschaal dus wel weggooien, of ervoor zorgen dat er nieuwe sensoren in de weegschaal komen. Het weergegeven gewicht, zal vanuit de metingen van de sensoren komen. Deze onderdeeltjes zitten vaak in de pootjes van de keukenweegschaal. Vanuit daar kunnen ze namelijk het beste al het gewicht meten, wat dus leunt op de pootjes (en de sensoren). De informatie van deze meting sturen de sensoren dan door naar het regelpunt in de weegschaal. Dit regelpunt kan elektronisch zijn, maar er bestaan ook mechanische regelpunten.

Het regelpunt (elektronisch)

Ook het regelpunt van de keukenweegschaal is een belangrijk onderdeel, dat kun je al bijna aan de naam zien. Het is eigenlijk een soort vertaler. Bij dit punt wordt namelijk de verkregen informatie (die de sensoren dus hebben gemeten) vertaald naar iets wat wij mensen ook kunnen begrijpen, namelijk: getallen. Het regelpunt zorgt er ook voor dat deze getallen verschijnen op het schermpje, zodat wij mensen deze informatie zonder al teveel moeite kunnen aflezen. En niet alleen aflezen, nee, ook begrijpen! Deze ‘vertaling’ wordt gedaan door een speciale regelchip die loopt op een batterij. Het regelpunt, inclusief de chip, zit aan de binnenkant van de weegschaal en is dus niet zichtbaar. Hij is echter wel cruciaal, want als hij er niet zou zijn, zou het schermpje alleen maar informatie laten zien, in een taal die wij niet begrijpen. De elektronische regelpunten zijn meestal te vinden in digitale weegschalen.

Het regelpunt (mechanisch)

Zoals ik al zei, is het elektronische regelpunt niet de enige soort regelpunt die er bestaat. Er bestaan namelijk ook mechanische regelpunten, en die werken ook net wat anders. Deze soort regelpunten ga ik nu bespreken. Je kent nu het regel chipje, maar in dit regelpunt wordt de meting gedaan met een ander middel. De chip, die samen gaat met een batterij, wordt vervangen door veertjes in het mechanische regelpunt. Deze veertjes hebben geen batterij nodig, hun vering is al genoeg om de informatie te vertalen. Ook in dit regelpunt wordt de informatie op een scherm weergegeven. Het scherm heeft vaak een vorm van een klok, met een schaalverdeling erop. Dit zorgt ervoor dat de informatie iets minder makkelijk is af te lezen dan bij een digitale weegschaal. Het is even iets harder en van dichterbij lezen. Daardoor is de nauwkeurigheid misschien ook wat minder bij deze versie. Zoals je misschien al hebt bedacht, is dit type regelpunt vaak te vinden in analoge weegschalen.

Verschillende soorten keukenweegschalen

Nu weet je in ieder geval hoe keukenweegschalen werken. Maar dan weet je nog zeker niet alles over keukenweegschalen! Gelukkig zijn wij en dit artikel er, dus het gaat zeker goed komen. Er zijn namelijk ook nog verschillende soorten keukenweegschalen. Dus als je echt een goede keus wilt kunnen maken, dan is het bijna essentieel om deze soorten te kennen. Alleen dan kun je bepalen welke keukenweegschaal de beste keukenweegschaal voor jouw situatie is! Om dit duidelijk te maken voor jou, bespreken we in dit onderdeel de verschillende soorten. Tevens bespreken we hun voor- en nadelen. Lees dus gauw door!

Analoge keukenweegschaal

analoge keukenweegschaal
De analoge keukenweegschaal is de simpelste weegschaal, niet te veel toeters en bellen. Dit is waarschijnlijk ook wat je voor je ziet als je denkt aan het woord ‘keukenweegschaal’. Als je moeder ooit een keukenweegschaal bezat, dan was het waarschijnlijk een analoge. Dit is de goedkoopste soort weegschaal. Dat komt omdat deze soort minder kans heeft op een nauwkeurige aflezing van de informatie die hij weergeeft. Dat komt omdat de informatie die deze weegschaal laat zien, weergegeven wordt in schaalverdelingen op een soort klok. Je moet het scherm dus van dichterbij bekijken waardoor er mogelijk afleesfouten kunnen ontstaan. Bij de analoge keukenweegschaal is er meestal ook een kom geïncludeerd. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld poederachtige substanties moet afwegen, zoals bloem of meel. Dan krijg je in ieder geval niet zo’n troep in de keuken en hoef je er geen aparte kom voor te pakken. Het laatste voordeel is dat de analoge keukenweegschaal vaak ook een mooier design heeft dan een digitale, dus het is niet erg als hij gewoon op je keukenblad staat.

Digitale keukenweegschaal

digitale keukenweegschaal
De digitale keukenweegschaal is de accuraatste keukenweegschaal die bestaat. Tevens is de informatie die deze weegschaal geeft, makkelijk af te lezen. Dat is te danken aan het digitale display die het gewicht meestal weergeeft tot in de 100 gram nauwkeurig. In veel gevallen is het display ook nog eens extra groot voor de slechtzienden. Dit zorgt er echter wel voor dat deze versie van de keukenweegschaal net wat duurder is. Gelukkig is deze weegschaal wel makkelijk schoon te maken en op te bergen in de kleinste ruimtes. Dat komt dan weer doordat hij in de meeste gevallen plat en vlak is. Doekje eroverheen dus, en hij is schoon! De digitale weegschalen lopen vaak wel op batterijen, dat betekent dat je die ook zo nu en dan moet vervangen, anders wordt het weergegeven gewicht wel mogelijk wat minder accuraat. Dat is dus wel een ding om in je achterhoofd te houden tijdens jouw aankoop! Tevens werkt deze weegschaal iets sneller dan de analoge keukenweegschaal. Bij deze weegschaal kun je er ook een kom opzetten, dus bloem of meel wegen is bij de digitale weegschaal ook geen probleem!

Waar let je op bij het kopen van een keukenweegschaal?

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu bijna een expert noemen op het gebied van keukenweegschalen! Je weet nu namelijk hoe die dingen werken, hoe ze in elkaar zitten, en welke soorten er zijn. Maar je weet nu dus ook waarschijnlijk ook wel welke soort keukenweegschaal het beste bij jou past. Misschien heb je zelfs al een idee van welke weegschaal je wilt gaan halen! En toch wil ik je nog even op een paar dingen wijzen voordat je je aankoop doet. Als je over deze dingen hebt nagedacht, kun je er zeker van zijn dat dit één van de betere aankopen van je leven wordt, check dus nog even gauw of je over alles hebt nagedacht, en anders, denk er nog even over na!

De basiskenmerken

Hieronder heb ik het lijstje gemaakt, van dingen die je in je achterhoofd kunt houden bij het kopen van een nieuwe keukenweegschaal. ALs je deze punten hebt overwogen, dan kun je er bijna zeker van zijn dat je de beste keukenweegschaal voor jouw situatie zult gaan halen.

 1. Nauwkeurigheid— Dit is misschien wel het belangrijkste aspect van de hele weegschaal. Als je echt een goede maaltijd op de tafel wilt neerzetten, is het belangrijk dat je je aan het recept houdt. En dan bedoel ik ook de hoeveelheden, zo accuraat mogelijk. Let dus op de nauwkeurigheid van de weegschaal als je er één wilt halen!
 2. Kom grootte/ afneembaarheid— Als je voor een analoge weegschaal gaat, kijk dan even hoe groot de kom is, het is namelijk wel fijn als je het goede aantal ingrediënten in de kom kwijt kunt! En als je toch bezig bent met het inspecteren van de kom, kijk dan ook meteen of hij afneembaar is. Als dat zo is, scheelt dat je een hoop gepiel met het schoonmaken!
 3. Weegcapaciteit— Let er ook op wat de maximum weegcapaciteit is. Natuurlijk heb je niet zoveel nodig, maar er zit toch wel zeker een groot verschil in 2 kilo en 5 kilo. En het kan maar net net dat ene verschil zijn wat je nodig hebt.
 4. Weegeenheid— Het is ook handig als de keukenweegschaal een eenheid gebruikt die je begrijpt en kent. Dat is dus ook een ding om op te letten! De meeste weegschalen drukken het gewicht uit in kilo, pond of ons. Let hier vooral op als je een keukenweegschaal wilt laten importeren uit het buitenland! Als je je er niks bij kunt voorstellen, koop het dan vooral niet. Dat is alleen maar zonde van je geld.
 5. Grootte— Kijk ook even naar de grootte van de keukenweegschalen. Vooral als je hem online koopt, want die dingen zijn vaak groter dan gedacht. Als je van plan bent om de weegschaal op te bergen is het namelijk wel handig om te weten waar je dat kunt doen. Hoef je de keukenweegschaal niet per sé op te bergen? Dan alsnog is een te grote weegschaal vrij onhandig, dan staat hij namelijk sneller in de weg als je in de keuken bezig bent. Let hier dus ook even op!

Hoe hebben wij de beste keukenweegschaal gevonden?

In onze zoektocht naar de beste weegschaal voor in de keuken, zijn wij bij heel veel elektronica-winkels op bezoek geweest. Tevens hebben we verschillende vragen gesteld aan mensen die op een dieet zijn, hobbykoks, en meerdere diëtisten. We hebben hier ongeveer een dag over gedaan. En we hebben naast alleen maar zakken bloem gewogen om de nauwkeurigheid te achterhalen, ook gewoon goed ons werk gedaan. Onze hoofdvraag was vooral: ‘Wat is de beste weegschaal voor welke situatie?’. En gelukkig zijn er niet veel weegschalen om een onderscheid in te maken, dus het antwoord was snel vrij duidelijk. We hebben vooral ook veel lol gehad en weer een leerzame dag achter de rug. Dankzij alle professionals en mensen die wilden meewerken!

Het is al aangegeven, maar de antwoorden zijn duidelijk. Of beter gezegd, hét antwoord. Er was een unanieme uitslag uit gekomen, en die zal ik even voor je samenvatten. Er bestaan dus analoge en digitale keukenweegschalen. Als je meer van design dan van nauwkeurigheid houdt, is een analoge keukenweegschaal ideaal voor jou! Deze soort weegschalen zien er namelijk heel mooi en retro uit, maar de weergave van de informatie wordt gedaan in schaalverdelingen. Dat betekent niet automatisch dat hij niet nauwkeurig is, maar de kans dat er een afleesfout ontstaat, is groter dan bij een digitale keukenweegschaal. Dat is zo, omdat de streepjes, die de verdelingen aangeven, heel dicht op elkaar staan. Analoge weegschalen zijn vaak ook goedkoper, dus dat is fijn als je een budget hebt.
Als je nauwkeurigheid het belangrijkste aspect vindt van een keukenweegschaal, dan is de digitale versie echter een betere keuze voor jou. De weergegeven informatie wordt namelijk afgerond tot op de 100e gram, nauwkeuriger krijg je ze bijna niet! Tevens zijn afleesfouten bijna onmogelijk, omdat in de meeste gevallen het display is vergroot. Dat is vaak gedaan voor mensen die iets minder goed kunnen zien. Daarnaast zijn digitale keukenweegschalen makkelijker schoon te maken omdat ze vlak zijn.

Uit dit antwoord hebben wij dus een aantal dingen kunnen halen die we in het volgende onderdeel kunnen uitwerken. En om het voor jou wat makkelijker te maken, hebben wij dat gedaan. In het volgende onderdeel gaan we namelijk van beiden soorten, het beste model uitlichten. Zo hoef jij niet meer door duizenden reviews heen te spitten, op zoek naar de beste keukenweegschaal voor jouw situatie. Je hoeft maar één review te lezen, en dat is die van ons! Een voordeel daarvan is ook nog, dat deze review vaak nog objectief is ook! Dus geen emoties die de review beïnvloedt, waardoor hij niet meer betrouwbaar is, en vooral veel feiten. Zo kun jij zien dat de gegeven weegschaal ook echt de beste weegschaal is voor dat type. Benieuwd? Lees gauw verder!

Beste analoge keukenweegschaal

Soehnle Silvia

Deze keukenweegschaal is ideaal voor mensen die houden van een leuke retro look in hun keuken! Hij kan wegen tot 5 kilo, met intervallen van 20 gram. De kom is uitneembaar en hij is licht van gewicht.

Dit is de beste analoge weegschaal. En dat is niet alleen vanwege zijn mooie retro uiterlijk, al is het zeker een mooie aanwinst voor in je keuken! Maar nee, het is dus niet alleen dat, het is ook het vrij duidelijke scherm. Van dit scherm kun je de informatie relatief goed aflezen. Met relatief bedoel ik dat het nog steeds een analoge weegschaal is, dus het gewicht wordt weergegeven in schaalverdelingen met dicht op elkaar staande lijnen. Maar het scherm is groot, dus relatief goed af te lezen. De interval van de schaalverdelingen zijn op 20 gram. De maximale weegcapaciteit van deze keukenweegschaal is dan ook 5 kilogram. Je kunt hier dus genoeg in wegen! De kom is afneembaar, dus qua schoonmaken zul je ook zo weinig mogelijk moeite moeten ervaren. De inhoud van dezelfde kom is 1,75 liter. Als je dat te weinig vindt, kun je er echter een andere kom op plaatsen. De weegschaal is gemakkelijk op nul te zetten door middel van een knopje onder de kom. Daarnaast is de meeteenheid waarin het gewicht wordt aangegeven metrisch. Oftewel, deze weegschaal werkt met kilo’s en grammen, makkelijk te begrijpen dus!

Materiaal

Het materiaal van deze weegschaal is kunststof. En dat zorgt ervoor dat hij vrij makkelijk is schoon te maken. Ook is de weegschaal erg licht dankzij deze stof, waardoor hij makkelijk te verplaatsen is. Hij is namelijk maar 1,292 kg. Wil je dus niet meer dat deze keukenweegschaal (ondanks zijn spectaculaire retro look) op het keukenkastje staat? Dan is dat geen probleem, zelfs mijn neefje van 10 zou dit ding nog kunnen dragen!

Belangrijke kenmerken
 • Analoge display
 • Afneembare kom
 • Schaalverdeling per 20 gram

Beste digitale keukenweegschaal

Inventum Keukenweegschaal

Deze keukenweegschaal is perfect voor iemand die van nauwkeurigheid houdt. Hij weegt tot de halve gram accuraat. Met tarra-functie. Maximum weegcapaciteit is 5 kg. Metrische meeteenheid.

Dit is de beste digitale keukenweegschaal, omdat je met deze weegschaal nauwkeurig weegt tot op de halve gram! Hij is lekker glad, dus schoon te maken zonder moeite. Hij kan maximaal 5 kg aan, wat dus een lekker hoog gewicht is, je kunt hier alles op wegen wat je maar kunt bedenken qua eten. En niet alleen dat, deze weegschaal beschikt ook over een tarra-functie. En nu vraag je je waarschijnlijk af wat dat betekent, wat niet raar is. Nou, ik zal het je uitleggen, het is een hele handige functie, wat je heel veel tijd bespaart tijdens of voor het koken of bakken. Deze tarra functie zorgt er namelijk voor dat je meerdere ingrediënten tegelijk kunt wegen. Nu hoef je deze ingrediënten dus niet meer na elkaar te wegen, en misschien wel leuker, je hoeft tussendoor ook niet meer schoon te maken! Scheelt ook weer voor de luie koks onder ons. En dankzij de platheid van deze weegschaal, is hij makkelijk op te bergen, en tijdens het klaarmaken van de maaltijd neemt hij weinig ruimte in. Ideaal toch? Het scherm is lekker groot gemaakt voor de mensen die misschien iets minder goed kunnen kijken, of voor de mensen die gewoon niet teveel moeite willen doen om te kijken. En de weergave van de eenheid van de getallen op het scherm gebeurt in kilo’s en grammen. Het is dus een metrische meeteenheid. Gelukkig schakelt de weegschaal zichzelf ook automatisch uit, wat een hoop batterijen bespaart!

Materiaal

Deze keukenweegschaal is gemaakt van metaal. Dat betekent dat hij misschien wel ietsje zwaarder is dan een andere digitale weegschaal. Maar gelukkig compenseert zijn diepte van 1,5 cm dat weer, hij weegt namelijk maar 0,701 kilogram! Niks aan de hand dus, mijn neefje van 10 kan ook deze weegschaal met gemak oppakken, en misschien wel opruimen (hoef ik dat ook niet meer te doen)!

Belangrijke kenmerken
 • Digitale weergave van gewicht
 • Metrische meeteenheid
 • Nauwkeurig tot de halve gram