Quick Guide

De ware thuisbakker die op zoek is naar de beste keukenmachine zal erg blij zijn met de krachtige keukenmachine KitchenAid Artisan 5KSM125. Deze keukenmachine heeft een mooie traditionele design en een professionele uitstraling. De KitchenAid is dan ook een merk dat erg bekend staat om de keukenmachines. Een andere populaire keukenmachine voor een veel lagere prijs is de Kenwood MX311 Patissier

Voor een zeer uitgebreide keukenmachine die niet alleen kan kneden en mengen, maar ook snijden, blenden, persen en zelfs gehakt malen en draaien, komen we terecht bij de Kenwood KM287 Prospero. Met deze keukenmachine ben je meteen klaar en hoef je geen andere overige keukenmachines te kopen.

De beste koop vinden we toch de Bosch MUM484A1. Het kan kneden, mengen, snijden en raspen en is bovendien betaalbaar.

102
Onderzocht
3
Beste
 • Traditionele design keukenmachine:Een krachtige keukenmachine met een professionele uitstraling en een mooie design.
 • Multifunctionele keukenmachine : Een veelzijdige keukenmachine die bijna alles kan. Niet alleen kneden, mengen, snijden en raspen, maar ook persen en vers gehakt maken.
 • Beste koop keukenmachine: Deze keukenmachine kan de essentiële functies zoals mixen, kloppen, kneden, snijden en raspen. Een keukenmachine die betaalbaar is en hoog scoort..

Beste keukenmachine – Je houdt van bakken. Het probleem is alleen dat je nog wel het beslag moet mengen of de deeg moet kneden. Een keukenmachine in huis is de perfecte manier om je bakker skills een level hoger te brengen. Je hoeft niet je arm lam te kloppen tot de suiker is opgelost. Met een keukenmachine in huis kun je effectief en makkelijk aan de gang. Dan rest nog de vraag: hoe kies je de beste keukenmachine? Welke soorten keukenmachines zijn er allemaal? Waar let je op bij het kopen van een keukenmachine? Welke keukenmachine is goed voor jou? We leggen dit allemaal hier uit.

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Wat is een keukenmachine?
 2. Waarom een keukenmachine of een foodprocessor?
 3. Waar let je op bij het kopen van een keukenmachine?
 4. KitchenAid Artisan
 5. Kenwood KM287 Prospero
 6. Bosch MUM48A1

Wat is een keukenmachine?

Er zijn verschillende apparaten die je in de keuken kunt gebruiken om het bereiden van eten makkelijker te maken. De keukenmachine is daar zeker een van. Het kloppen, mengen of kneden kan veel werk en tijd kosten. De keukenmachine kan deze taken overnemen. Keukenmachines worden bovendien meer en meer multifunctioneel, waardoor ze vaak genoeg ook kunnen hakken, snijden of raspen. De hoofdtaken van de keukenmachine is echter kloppen, mengen of kneden.

Soorten keukenmachines

Sommige keukenmachines komen met zodanig veel accessoires dat ze bijna elke keukentaak kunnen uitvoeren. Keukenmachines en foodprocessors hebben daardoor tegenwoordig veelal dezelfde functies. De benamingen van deze apparaten worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Hoewel de functies op elkaar lijken, zijn er verschillen tussen de apparaten. Het is goed om te weten welke soorten keukenmachines er zijn en wat de verschillen zijn. De keukenmachine, de handmixer, de foodprocessor en de staafmixer zijn verschillende soorten keukenmachines die van pas kunnen komen in de keuken.

Keukenmachine

Een keukenmachine is een staande mixer met een grote mengkom. De keukenmachine wordt vooral gebruikt voor het mixen, kloppen en kneden van ingrediënten. Een andere benaming voor de keukenmachine is keukenmixer. De klopgarde, de ballongarde en de deeghaak zijn accessoires die standaard geleverd worden bij een keukenmachine. Afhankelijk van de bijgeleverde accessoires en het model, kunnen keukenmachines ook hakken, snijden en raspen. Keukenmachines hebben vaak meerdere functies door de accessoires, maar de hoofdtaak van de keukenmachine is mixen, kloppen en kneden. Een keukenmachine is dus ideaal voor als je veel en graag bakt.

Handmixer

De handmixer is een alternatief voor de keukenmachine. De handmixer is een handzame mixer die geschikt is voor het mixen, kloppen of kneden van ingrediënten. Het wordt geleverd met twee klopgardes en deeghaken. De handmixer is kleiner en compacter dan de keukenmachine, waardoor het makkelijk is op te bergen en te reinigen. Je kiest voor een handmixer als je te weinig ruimte hebt voor een keukenmachine en als je een mixer sporadisch gebruikt.

Foodprocessor

Een foodprocessor is vooral bedoeld voor het hakken, snijden en raspen van ingrediënten. De ingrediënten voeg je via de bovenzijde van de foodprocessor toe. De foodprocessor verwerkt de ingrediënten vervolgens tot gesneden, geraspte of gehakte stukjes. De foodprocessor heeft een ronde kom en een hakmes en/of een snijschijf. Het roterende hakmes zorgt voor het hakken en de snijschijven voor het raspen en snijden. Afhankelijk van de bijgeleverde accessoires en het model, kunnen foodprocessors ook mixen en kneden. Foodprocessors hebben vaak meerdere functies door de bijgeleverde opzetstukken, maar de kerntaak van de foodprocessor is hakken, snijden en raspen.

Staafmixer

De staafmixer is een alternatief voor de foodprocessor. De staafmixer is een handzaam keukenapparaat dat geschikt is voor mixen, pureren en vermalen. Als je te weinig plek hebt voor een foodprocessor, dan is de staafmixer een alternatief. De staafmixer is kleiner en compacter dan de foodprocessor en dus makkelijker op te bergen.

Keukenmachine of foodprocessor?

We hebben het zojuist gehad over de keukenmachine, de handmixer, de foodprocessor en de staafmixer. De handmixer en staafmixer zijn klein en compact en meer voor sporadisch gebruik. Als je op zoek bent naar een keukenhulp, dan is de kans erg groot dat je twijfelt tussen de keukenmachine en de foodprocessor. Deze apparaten hebben namelijk meestal dezelfde functies. Dit is ook de reden dat de benamingen keukenmachine en foodprocessor door elkaar gebruikt worden. Toch is het erg belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen de keukenmachine en de foodprocessor. Het zijn immers verschillende apparaten.

De keukenmachine is hoofdzakelijk bedoeld voor het mixen, kloppen en kneden van bijvoorbeeld ei, slagroom of deeg. De foodprocessor is een apparaat dat bedoeld is voor het hakken, snijden en raspen van bijvoorbeeld groente of het maken van pesto. De keukenmachine heeft over het algemeen een grotere kom dan de foodprocessor. Dit maakt de keukenmachine meer geschikt voor het kneden van deeg of het bereiden van beslag.

Een goede keukenmachine zal het bakken en koken heel wat makkelijker maken. Als je regelmatig bakt en je met een handmixer het keukenwerk gewoonweg niet gedaan kan krijgen, dan is het tijd voor een keukenmachine. Het aanschaffen van een keukenmachine kost wel even wat, maar als je van plan bent de keukenmachine een paar keer per week te gebruiken, dan is het zeker de investering waard. Is het bakken van taart en koekjes meer voor jou een bijzaak dan een hoofdzaak? Dan kan het zijn dat een foodprocessor beter bij je past.

Waar let je op bij het kopen van een keukenmachine?

Er zijn diverse modellen keukenmachines beschikbaar. Sommige keukenmachines kunnen alleen deeg kneden en beslag mengen. Andere keukenmachines komen met vele accessoires en kunnen bijna elke taak in de keuken uitvoeren. Er zijn een aantal kenmerken waar je op kunt letten bij een keukenmachine.

Inhoud mengkom

De inhoud van de mengkom van de keukenmachine is bepalend voor hoeveel je tegelijkertijd kunt bereiden. De inhoud varieert van ongeveer 2,5 liter tot 7 liter. De meeste mengkommen zijn tussen de 3 en 5 liter.

Aantal snelheden

Een keukenmachine kan verschillende snelheden hebben. De snelheid waarmee de keukenmachine kan erg handig zijn. Een lage snelheid is bijvoorbeeld goed om eieren mee te kloppen en de hoge snelheid kun je gebruiken om deeg mee te kneden.

Accessoires en functies

Keukenmachines worden geleverd met een aantal accessoires. Het aantal accessoires is afhankelijk van de keukenmachine en het model. Accessoires kunnen eventueel los erbij gekocht worden. Over het algemeen wordt er een garde, klopper, deeghaak en/of menghaak meegeleverd bij een keukenmachine. Andere mogelijke extra accessoires zijn hakmessen, rasp en snijbladen. Dit zijn maar een paar voorbeelden om een idee te krijgen wat je kunt verwachten. Sommige modellen hebben zelfs een blender of een vleesmolen.

Materiaal

Een stevige keukenmachine is handig als je van plan bent de keukenmachine vaak te gebruiken. Een keukenmachine van kunststof en aluminium is bijvoorbeeld licht en daardoor ook eenvoudig op te bergen. Een metalen keukenmachine is daarentegen zwaar, maar blijft beter staan als je een mengsel op hoge snelheid moet mengen. Daarbij is dit materiaal duurzamer dan kunststof.

Vermogen

Een hoog vermogen betekent in principe dat de keukenmachine krachtiger kan mixen. De positie van de motor bepaalt echter ook de kracht van het mixen. KitchenAid staat bijvoorbeeld bekend om de krachtige keukenmixers, terwijl het een zeer laag vermogen heeft. Het vermogen van een KitchenAid is rond de 300 watt . De meeste keukenmixers hebben een vermogen tussen de 600 en 800 watt.

Gewicht

Gebruikers hebben verschillende mening over het gewicht van keukenmachines. Sommigen klagen over het gewicht van keukenmachines. Dit is begrijpelijk, aangezien het vervelend is om een zwaar apparaat uit de kast te moeten halen en op te bergen. Echter zijn keukenmachines ontworpen om op het aanrecht te laten. Het gewicht van een keukenmachine is cruciaal voor de stabiliteit bij de intensieve standen. Een te lichte keukenmachine schuift namelijk van z’n plek. Als je op zoekt bent naar een lichte mixer, dan kun je beter een handmixer overwegen.

Antislipvoetjes

Een keukenmachine met antislipvoetjes is erg handig voor meer grip. Door de hoge krachtige bewegingen van de keukenmachine zijn antislipvoetjes zeker aan te raden. De antislipvoetjes geeft stabiliteit als het apparaat aanstaat.

Vaatwasser

Sommige accessoires kunnen de vaatwasser in. Dit geldt niet voor alle onderdelen van de keukenmachine. Als je het belangrijk vindt dat de onderdelen van de keukenmachine in de vaatwasser kunnen, let hier dan goed op. Het schoonmaken van de losse onderdelen kan een heel karwei zijn en vaatwasbestendige materialen komen dan goed uit.

KitchenAid Artisan

Kitchenaid Artisan 5KSM125 Original Mixer

Een goede keukenmixer met een mooie design en een professionele uitstraling.

Als we het hebben over keukenmachines, dan moet de Kitchenaid Artisan minimaal genoemd worden. Kitchenaid staat bekend als hét grote merk in keukenapparatuur. Liefhebbers voor dit merk zijn over de hele wereld te vinden. Deze keukenmachine ziet er professioneel uit en is geliefd bij hobbybakkers. Een Kitchenaid keukenmachine ziet eruit als de traditionele keukenmixer en staat bijzonder mooi op het aanrecht. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Met een Kitchenaid Artisan heb je de beste keukenmachine met een mooie design in je favoriete kleur in huis. Een ware eyecatcher in je keuken.

De Kitchenaid Artisan keukenmachine heeft een vermogen van 300 watt. Het heeft een laag energieverbruik, maar doordat de motor zich in de kop van de machine bevindt, gaat er geen vermogen verloren. Zwaar kneedwerk is voor dit apparaat geen enkel probleem. In de mengkom past 4,8 liter. Genoeg voor ruim 1 kg bloem en veel bakplezier.

Het is een heel duur apparaat en dat valt niet te ontkennen. Je haalt dan wel meteen een kwaliteit keukenmixer in huis. Zodra je de Kitchenaid Artisan in je handen voelt, weet je dat deze keukenmachine van goede kwaliteit is. De mixer is multifunctioneel en uit te breiden door extra apparaten of opzetstukken op aan te sluiten. Deze accessoires kun je los erbij kopen. Helaas kost dit wel heel wat. De keukenmixer is niet goedkoop en het is een investering, maar het is een mooi apparaat dat goed aanvoelt en zeker een aanrader.

Vind je de design erg mooi, maar vind je de KitchenAid onbetaalbaar? Overweeg dan de Kenwood MX311 Patissier. Kenwood is een bekend merk voor keukenmachines en heeft daarbij net zoals de KitchenAid een bijzonder mooie design.

Belangrijke kenmerken
 • Functies: mixen, kloppen en kneden
 • Inhoud mengkom 4,8 liter
 • Meegeleverde accessoires: draadgarde, kneedhaak en platte menghaak

Kenwood KM287 Prospero

Kenwood KM287 Prospero

Veelzijdige keukenmachine van kwaliteit

Met de Kenwood KM287 Prospero heb je een keukenmachine met alles erop en d’r aan. De hobbykok kan hiermee van alles klaar maken. Deze keukenmachine komt met een zeer uitgebreid accessoire set. Het is betaalbaar en je hebt meteen een foodprocessor en keukenmachine in één. De Kenwood is net zoals de KitchenAid erg populair, maar heeft een lagere prijsklasse. Ook Kenwood kunnen we niet vergeten te noemen als we het hebben over keukenmachines.

Je hebt geen andere apparaten in huis meer nodig als je de Kenwood KM287 in huis hebt. Het kan mengen, kneden en blenden. Lekker cakebeslag maken is geen probleem voor deze keukenmachine. Om het af te maken heeft deze keukenmachine meer in petto. Het heeft een handige antispatdeksel met vulopening. Even extra ingrediënten bij je beslag gooien kan dus met gemak.

De Kenwood KM287 is erg compleet, maar dan ook erg compleet. Met de vleesmolen kun je vers gehakt draaien. Met het citruspersopzetstuk verse sappen maken. Met de blender en sapcentrifuge heerlijke smoothies. Wil je niet meerdere apparaten in huis en ben je op zoek naar de meest complete keukenmachine voor een betaalbare prijs? Dan zit je goed bij de Kenwood KM287 Prospero.

De meest complete keukenmachine uit de serie van Kenwood Prospero is de KM287. Als een vleesmolen, multimolen en sapcentrifuge te veel van het goede is voor jou, dan kun je ook voor de Kenwood KM282 Prospero gaan. De KM282 is ongeveer 60 euro goedkoper dan de KM287.

Belangrijke kenmerken
 • Functies: mixen, kloppen, kneden, snijden, raspen, persen en gehakt malen en draaien
 • Inhoud mengkom 4,3 liter
 • Ballongarde, klopgarde en kneedhaak
 • Blender, foodprocessor, citruspers, sapcentrifuge, multimolen en vleesmolen

Bosch MUM48A1

Bosch MUM48A1

Een multifunctionele en krachtige keukenmachine die kan mixen, kloppen, kneden, snijden en raspen.

De Bosch MUM48A1 is een keukenmachine die kan mixen, kloppen, kneden, snijden en raspen. Door het meegeleverde opzetstuk kan het functioneren als foodprocessor. Dit maakt deze keukenmachine geschikt voor bakken én koken. De Bosch MUM48A1 is prijsvriendelijk en een multifunctionele keukenmachine. Mocht je het willen, dan kun je de MUM48A1 uitbreiden met een ijsmaker of een vleesmolen.

De Bosch MUM48A1 keukenmachine heeft een vermogen van 600 watt. Dit is een vrij laag vermogen voor een keukenmachine (KitchenAid is een uitzondering wat betreft laag vermogen). Deze keukenmachine werkt goed en dat blijkt onder andere ook uit de test van de Consumentenbond. Het heeft een 8,2 als testoordeel van de Consumentenbond ontvangen. De MUM48A1 staat bij Consumentenbond hoog in het lijstje doordat de draaischijven de noten zo fijn kan malen.

De Bosch MUM48A1 voelt stevig aan. De Kitchenaid Artisan voelt echter meer van kwaliteit, maar dit neemt niet weg dat de keukenmachine goed is aan te raden voor de hobbykok. Je kunt bijzonder veel met deze keukenmachine en het is bovendien betaalbaar.

Belangrijke kenmerken
 • Functies: mixen, kloppen, kneden, snijden en raspen
 • Inhoud mengkom 3,9 liter
 • Ballongarde, klopgarde en kneedhaak
 • Vultrechter met 3 snij- en raspbladen