Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Fazley FTL200BK de beste elektrische gitaar is. Dat komt omdat hij makkelijk is voor beginners om op te leren spelen. Echter kunnen gevorderde gitaristen hier ook makkelijk gebruik van maken. Hij heeft een warme, maar pittige sound en is licht van gewicht, wat betekent dat hij dus makkelijk in gebruik is. Je kunt er langdurig op spelen. Ook heeft hij een mooi uiterlijk. Hij bevat 2 single coils en is goedkoop voor zijn kunnen.

Heb je toch liever een klassieke akoestische gitaar? Dan is de Manuel Rodriguez Caballero 11 de beste gitaar voor jou! Met zijn nylon snaren is hij makkelijk bespeelbaar, want je vingers gaan er makkelijk overheen. Dat maakt hem perfect voor beginners. Hij heeft een warme, heldere sound wat dus fijn is voor in een studio, daarom is hij ook prima voor gevorderden. Zijn gewicht is licht, dus ideaal voor langere speelsessies. Mooi natuurlijk uiterlijk, afgewerkt met glanzende lak.

Wil je toch liever een dreunende sound, maar toch akoestisch? Dan is deze Dreadnought : de Recording King RD06, de beste gitaar voor jou! Hij is makkelijk bespeelbaar, en met zijn pittige, heldere sound is hij perfect voor in de studio. Tevens kan deze gitaar een hoog volume bereiken, dankzij de Forward X bracing. De gebruikte houtsoort is stevig, dus de gitaar zal niet snel uit elkaar vallen! Het uiterlijk is mooi en natuurlijk.

Wil je dezelfde sound als een Dreadnought, maar het uiterlijk van een klassieke akoestische gitaar? Dan is het een idee om voor de Jumbo te gaan. En dan is de Dimavery JK300 de beste gitaar voor jou! Deze gitaar is tevens geschikt voor beginnende en gevorderde gitaristen. Dankzij de cut-away kunnen alle fretten makkelijk worden bereikt. De gitaar heeft een heldere en warme sound die lang aan blijft houden, zonder vals te worden. Hij heeft een zwart, gelakt uiterlijk.

63
Onderzocht
4
Beste
  • Beste elektrische gitaar: Goedkope beginnersgitaar met een warme en pittige sound, twee single coils, weegt 4,1 kg. Bevat 6 snaren en 22 fretten. Perfect voor de beginnende elektrische gitaristen.
  • Beste Classic akoestische gitaar: Deze klassieke akoestische gitaar heeft een heldere, warme sound, is makkelijk te bespelen en mooi afgewerkt. Hij is licht van gewicht en toch stevig. De beste akoestische gitaar voor beginners en gevorderden!
  • Beste Dreadnought akoestische gitaar: Deze gitaar heeft een pittige, maar heldere sound met een hoog volume. Hij is stevig, maar licht van gewicht, met een mooie afwerking. Perfect voor beginners of gevorderden!
  • Beste Jumbo akoestische gitaar: Deze Jumbo is makkelijk bespeelbaar dankzij de cut-away. Heldere,warme sound die lang op toon blijft. Ook heeft hij een mooi zwart uiterlijk..

Beste gitaar – Zoek jij nog een creatieve uitlaat voor al je onverwerkte emoties? Of wil je alle meisjes krijgen door jouw muziekale skills? Wil je misschien de nieuwe Jimmy Hendriks worden? Dan is er maar één ding wat je nodig hebt: een gitaar!

Stel, je vader zet een muziekje op en jij luistert mee. Je luistert naar alle instrumenten en opeens hoor je hem: de gitaar, één van de meest gebruikte instrumenten ter wereld. Een band is bijna niet compleet zonder een gitarist. Zelfs solo-artists hebben vaak nog een gitaarrifje achter hun stem. Je hoort de gitaar dus, en denkt ‘was ik ook maar zo’ of ‘ik wou dat ik zo kon spelen’. Wat houdt je nog tegen? Ga ervoor! Luister naar je instinct en zet de eerste stap! Koop een gitaar! Je weet niet wat je kunt tot je het hebt geprobeerd. En niemand houdt je tegen van het achterna gaan van je dromen. Het kan ook zijn dat je gewoon gitaar wilt kunnen spelen omdat het je een uitlaat geeft voor alle emoties. En dat is totaal niet erg, het is zelfs fijn dat je een manier hebt gevonden om alles te verwerken! Of je oude gitaar is gewoon op of kapot. Dit zijn allemaal redenen om een gitaar te gaan halen en te (leren) bespelen.

Maar wat is dan de beste gitaar? We weten allemaal dat er verschillende soorten gitaren zijn, maar welke past het best bij jou? Waar zitten die verschillen dan? Hoe kies je de beste gitaar? En waar moet je op letten bij de aankoop van een gitaar? Geen zorgen, deze vragen gaan wij allemaal voor je beantwoorden in dit artikel. Na het lezen ervan, ben jij een expert op het gebied van gitaren, en heb jij zeker de beste keuze voor jou gemaakt! Lees dus snel door!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

  1. Soorten gitaar
  2. Hoe werkt een gitaar?
  3. De materialen van een gitaar
  4. Waar let je op bij het kopen van een gitaar?
  5. Hoe hebben we de beste gitaar gevonden?
  6. Beste elektrische gitaar
  7. Beste Classic akoestische gitaar
  8. Beste Dreadnought akoestische gitaar
  9. Beste Jumbo akoestische gitaar

Soorten gitaar

Als je de beste gitaar wilt hebben, die het beste bij jou past, is het handig om te weten welke soort gitaar je wilt hebben. Er bestaan namelijk meerdere soorten gitaren. Elke gitaar vervult een andere functie. Bedenk eerst bij jezelf wat het doel is voor jou. Waarom wil je een gitaar kopen? Welke stijl muziek wil je gaan (leren) spelen? Wil je hem gebruiken voor ontspanning of voor optredens? Dit zijn de vragen die je voorafgaand aan je aankoop al beantwoord moet hebben. Anders kom je niet ver. Heb je geen idee? Let even op welke gitaren je idolen vasthouden, lijken ze allemaal een beetje op elkaar? Wij zetten hieronder de verschillende soorten gitaren op een rijtje, inclusief plaatje. Als je geluk hebt lijkt de gitaar van jouw idool wel op één van de onderstaande gitaren! Dan is het duidelijk welke gitaar jij nodig hebt!

De akoestische gitaar

akoestisch gitaar soorten
Deze gitaar wordt het vaakst gebruikt voor het spelen van Folk-muziek. Een akoestische gitaar wordt gemaakt van dunne vellen klankhout, met steunbalken aan de binnenkant. Die steunbalken staan dwars en zorgen ervoor dat de gitaar stevig blijft. Had hij deze niet, dan zou de gitaar uit elkaar vallen. De achter- en zijkanten van de akoestische gitaar zijn in de meeste gevallen gemaakt van harde klankhout soorten. Denk hierbij aan mahonie, esdoorn of rozenhout. Voor de bovenkant wordt meestal gebruik gemaakt van zachte klankhout soorten. In de modellen van de akoestische gitaar zijn er ook nog verschillen. Er zijn drie soorten. Hieronder beschrijf ik ze even kort:

  1. Classic— De Classic ziet eruit als datgene wat jij waarschijnlijk als eerste voor je ziet bij de woorden: ’akoestische gitaar’. Hij heet niet voor niks Classic. Deze soort van de akoestische gitarenfamilie is ideaal voor tokkelaars en personen die graag een slaggitaar willen. De artiesten die graag tokkelen zijn blij met deze versie van de akoestische gitaar omdat er veel onderscheid te horen is tussen hoge, gemiddelde en lage frequentie. Bij de personen die een slaggitaar willen, is de Classis populair omdat er een lichte spanning op de snaren staat. Als je wilt kun je echter een klem op de hals zetten waardoor de spanning op de snaren wat hoger wordt. Je kunt met de Classic dus alle kanten op gaan!
  2. Jumbo— De Jumbo lijkt qua vorm enorm veel op de Classic, echter is het geluid wat de Jumbo maakt veel luider, dreunender. Ook is de Jumbo wat groter (vandaar de naam) dan de Classic. Dit kan geen fijn gevoel geven aan de gitaristen die wat kleiner zijn, en dus wat kortere armen,handen en vingers hebben. Echter is hiervoor een oplossing bedacht: de draagriem. Dit zorgt ervoor dat je de gitaar aan je schouders kunt hangen. Meestal is de Jumbo ook wat prijziger dan de Classic dankzij de grootte en het geluid wat hij produceert. De Jumbo is erg geliefd bij uitvoerende artiesten.
  3. Dreadnought— De Dreadnought heeft een hele rijke basweergave. Daarom klinkt het geluid van de Dreadnought heel erg als het geluid van de Jumbo. Veel groter en ook weer wat dreunender. De Dreadnought is ideaal voor de wat ruigere gitaristen die toch genoegen nemen met een akoestische gitaar. De snaren staan bij deze versie van de akoestische gitaar onder gemiddelde spanning. En dat is ook wat je nodig hebt als je wat ruiger speelt. Ook deze gitaar is te gebruiken als slaggitaar, er zit dan ook een slagplaat op de bovenkant van de Dreadnought.

De elektrische gitaar

Nu heb je de wereld van de akoestische gitaar gezien, laten we even duiken in de wereld van de elektrische gitaar. De laatstgenoemde gitaar wordt het meest gebruikt voor het spelen van Blues, Metal, Rock en soms ook zelfs Jazz. Een elektrische gitaar is dus een erg veelzijdige gitaar. Ze zijn meestal gemaakt van harde klankhout soorten als bijvoorbeeld esdoorn, alderhout, essenhout of mahonie. Deze gitaren kunnen worden gemaakt uit of één heel stuk hout, of allemaal verschillende delen die aan elkaar zijn gelijmd. Elektrische gitaren zijn zwaar, dus hou dat in je achterhoofd als je er één bestelt die je niet hebt kunnen voelen (wat je trouwens nóóit moet doen als het je eerste gitaar is!!!). Ook in deze gitarenfamilie zijn er weer verschillende soorten. De soort gitaar die je gaat kiezen, hangt helemaal van jouw speelstijl/ het muziekgenre wat je wilt spelen af. Hieronder weer even een lijstje van de verschillende soorten.

  1. Rock— Wil jij lekker los kunnen gaan met power-akkoorden en rammen met een hard plectrum (Neem het laatste niet te letterlijk, maar je snapt hopelijk wat ik bedoel)? Dan ga je waarschijnlijk richting Rock. De ideale gitaar voor rock is een elektrische gitaar met een massieve kast. Deze gitaren hebben ook de perfecte elektronica voor dat ‘harde’ gevoel. Deze gitaren zijn makkelijk te bespelen en maken heftige klanken.
  2. Blues/Jazz— Ben je toch een iets rustiger type? Maar wil je wel goede riffs of licks kunnen spelen? Dan ben jij waarschijnlijk iets meer geneigd naar de Jazz of Blues. Als dat zo is, dan is je nieuwe beste vriend een elektrische gitaar met massieve kast en een gebogen top en achterkant. Deze is vaak ook houtkleurig geverfd, of er is enkel lak overheen gedaan. Wat echter ook kan bij Jazz of Blues, is een elektrische gitaar met een holle kast. Deze gitaren hebben vaak iets meer ruimte tussen de snaren wat de vrijheid geeft om misschien af en toe te tokkelen, wat goed kan klinken bij dit soort muziek.

Hoe werkt een gitaar?

Nu heb je de verschillende soorten gitaren gezien, dus je bent al een stap verder op weg naar de beste gitaar! Echter is het ook wel handig om te weten hoe een gitaar precies werkt. Daar gaan we wat meer op inzoomen in dit onderdeel. Dit is natuurlijk verschillend per soort gitaar, dus daar maken we ook een onderscheid in. Zo is het voor jou duidelijk waar we over praten en krijg je de beste informatie die wij jou kunnen geven op de makkelijkste manier. Als je dit onderdeel hebt gelezen, kun je bijna geen fout meer maken in de keuze van jouw nieuwe gitaar!

Elektrische gitaar: de elektronica

De elektrische gitaar heeft niet voor niks zijn naam gekregen! Maar wat is die elektronica dan? Daar gaan we in dit kopje even verder naar kijken. Afhankelijk van het model, zijn er een paar elektronische delen, die ga ik hieronder even beschrijven en uitleggen. Er zijn een aantal termen in de wereld van de elektrische gitaar waar je bekend mee moet zijn voordat je er überhaupt eentje gaat kopen. Dit zijn termen voor elektronische elementen die de klank mede bepalen van de elektrische gitaar.Hieronder ga ik die termen even uitleggen, zodat jij weet wat je in je handen hebt als je lekker muziek aan het maken bent.

  1. Enkelspoels (Single Coil)— Dit element geeft een bepaald soort geluid aan je elektrische gitaar. Een scherp geluid wel te zeggen, met veel hoge tonen. Als je in een band zit (of wil gaan zitten), is dit ideaal om op je gitaar te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat het geluid van de gitaar een beetje boven het geluid van de band uitsteekt. Je bent dus altijd te horen!
  2. Humbucker— De Humbucker kun je wat meer zien als een geluidscompensator. Het is namelijk ontstaan in het begin van de jaren 50, met als doel het typische ‘bromgeluid’ van de elektrische gitaar te onderdrukken. De klank van de gitaar moest helder worden. Het geluid wat een Humbucker echter maakt, is ook nogal zwaar, hevig en donker. Dit in tegenstelling tot het enkelspoels element.
  3. Dubbelspoels— Ik denk dat je wel kunt raden wat dit is. Precies ja, het is twee keer een enkelspoel als je teruggaat naar de basis. Het enige verschil is dat het geluid van een dubbelspoels element zwaar is, en het geluid van een enkelspoels element dus niet.

Per element verschilt de klank ook als de positie verandert. Daarom zie je vaak dat deze elementen overal en nergens op een gitaar zitten. Tevens is er een schakelaar aanwezig op de gitaar die aangeeft welk element je gebruikt. Het ligt er maar net aan wat jij als artiest fijn vindt klinken en wat niet.

Akoestische gitaar: de elektronica

Bij de akoestische gitaar kun je ervoor kiezen om een gitaar met ingebouwde elektronische elementen kopen. Echter kun je ook een element loze gitaar kopen, en zelf de gewenste elementen erbij kopen en eventueel installeren. Natuurlijk kun je de elementen ook laten installeren. Laten we eens een diepere kijk nemen op deze elementen. Het overzicht staat hieronder :

  1. Elektromagnetisch klankgat element— Dit element zit (zoals de naam al suggereert) in het klankgat van de gitaar. De functie van dit element is het omzetten van trillingen in geluid. Dit gebeurt met behulp van een magnetisch veld, de trillingen gaan hier doorheen en daardoor wordt het geluid. Het geluid kan worden versterkt buiten de gitaar. Dit is een goedkoop element, en daarom is het waarschijnlijk ook zo populair, echter is het niet een hele mooie toevoeging aan het uiterlijk van de gitaar volgens velen. Wel is hij gemakkelijk te installeren en er is geen permanente aanpassing aan je gitaar nodig voor dit element.
  2. Microfoon element— Dit element geeft de meest accurate representatie van het geluid van de gitaar. Het vangt het geluid direct op en zet het om in een elektrisch signaal. Dit signaal kan ook weer worden versterkt waardoor het geluid van de gitaar harder wordt. Wat echter iets minder fijn is aan het microfoon element, is dat het ook al het omgevingsgeluid opvangt. Wat dus betekent dat je naast de muziek uit jouw gitaar, bijvoorbeeld jou kan horen. Dit kan dus een probleem worden bij een optreden op een podium o.i.d. , wil je dit echter tegengaan, dan kan dat. Je duwt de microfoon gewoon in de gitaar. Hiermee isoleer je echter wel het element, waardoor hij minder opvangt.
  3. Klankbord element— Klankbord elementen zijn kleine schijfjes op de bovenkant van de gitaar. Het bovenblad trilt natuurlijk ook, oftewel het maakt ook geluid. Dit is dus een goede plek om een element op te zetten. Dit element converteert de trilling om in versterkbaar geluid. Deze schijfjes kun je aan de onderkant van het klankbord (lees: bovenblad) van de gitaar monteren. Hierdoor heb je een permanente installatie. Wil je dat niet, dan kunnen ze het ook aan de buitenkant van het klankbord worden bevestigd.
  4. Onder-zadel elementen— Deze elementen zijn vaak bevestigd aan het stuk van de gitaar waar de hals overgaat in het bovenblad. Aan de onderkant. Dit is één van de meest populaire elementen. Vooral onder optredende artiesten. Ze hebben namelijk weinig last van omgevingsgeluid, maar zijn wel bijna net zo accuraat als de microfoon. Op deze manier komt het geluid van de gitaar natuurlijk het beste tot zijn uiting! Echter zijn deze elementen het moeilijkst om te installeren omdat er hoogstwaarschijnlijk een gat in de gitaar moet worden geboord voor de snoer die aan het element hangt. Dat vinden sommige gitaristen zonde van hun gitaar.
  5. Tweevoudige bron— Dit element is waarschijnlijk wel het duurste element. En dat is omdat het een mix is van de microfoon en een onder-zadel element. The best of both worlds! Je kunt zelf bepalen welk onderdeel je het meest wilt gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je gitaar zich helemaal aan jouw wensen aanpast. Wil je juist wat omgevingsgeluid om het net wat anders te laten klinken dan de rest? Of wil je juist puur het geluid van de gitaar laten klinken door de zaal waar je in staat? Alles kan met de tweevoudige bron!

De materialen van een gitaar

Het materiaal van een gitaar is cruciaal voor de klank van een gitaar. Elke houtsoort trilt anders, en daardoor klinkt het ook anders. Daarom is het belangrijk om te weten welke houtsoort welke klank geeft. Alleen zo kom jij op de beste gitaar voor jou! En laat ons jou hierbij vooral een stukje helpen! Wij hebben hieronder een overzicht van de materialen van gitaren staan. Zodat jij straks niet in de winkel staat zonder ook maar te weten waar je naar luistert.

Sitka Spar

Deze soort hout komt uit het Noordwesten van Canada en uit Alaska. De Sitka Spar is heel erg sterk, taai en dus stevig, daarom wordt dit veel gebruikt als materiaal voor een bovenblad van een gitaar. Ook is de houtsoort erg stijf en licht van gewicht. Dat is een voordeel, want dat betekent dat hij een hoge snelheid heeft. Wat houdt dat in? De Sitka Spar geeft de ontvangen energie snel door. Het is een goede geleider. De houtsoort zorgt ervoor dat de gitarist elke slag een luide toon kan geven. Tevens worden de helderheid en volheid van de toon mooi behouden. Als het volume daalt, zal het geluid van deze spar ook dunner worden.

Engelmann Spar

De Engelmann Spar komt uit het Noorden van Amerika. Hij is wat minder taai dan de Sitka Spar, daardoor is zijn snelheid ook een stuk lager. Hij geeft dus minder snel de ontvangen energie door dan zijn broertje. Echter is deze versie wel lichter van gewicht, en ook meteen van kleur. Je kunt dus langer achter elkaar op deze gitaar spelen zonder dat je last hebt van zijn gewicht. Doordat de snelheid van Engelmann zo laag is, gaat zijn helderheid ook ten onder bij de hogere volumes. Maar hij behoudt wel zijn volheid en hij wordt weer helder zodra hij ook de lage volumes bereikt. Ook klinkt deze houtsoort rijker bij de lage volumes.

Western Red Cedar

De Western Red Cedar is afkomstig uit het Westen van Canada en de kust in het Noordwesten van Amerika. De kleur van deze houtsoort is verschillend per gitaar, hij kan variëren van lichtbruin tot donker roodbruin. Het is een zachte houtsoort, niet zo sterk als het hout wat van sparren afkomstig is. Red Cedar breekt dus ook eerder. Deze houtsoort geeft een warme en donkere klank af. Ook heeft hij een goede basweergave, echter, deze kan soms wat dof zijn. Tevens verliest hij zijn helderheid naarmate het volume toeneemt.

Redwood

De Redwood komt uit het Noorden van Amerika. Qua toon klinkt de Redwood bijna hetzelfde als de Western Red Cedar, alleen neigt het net wat meer naar de donkere klanken. Het klinkt ook wat sprankelender en pittiger dan cederhout. Daarom vinden sommige personen dat je het ook wel kunt vergelijken met het hout wat afkomstig is van een spar.

Mahonie

Mahonie komt uit Midden-Amerika en tevens uit de Cariben. Mahonie wordt niet alleen gebruikt voor het bovenblad van de gitaar, maar kan ook worden gebruikt voor de zijkanten en de achterkant. Je kunt dus een volledige gitaar van mahoniehout hebben. Hij is licht van gewicht. Qua klank produceert deze houtsoort een goed onderscheid tussen boven- en middentonen. Deze klanken kunnen omschreven worden als pittig of houtig. Dat maakt dat deze houtsoort een populaire keuze is bij country- of bluesgitaristen.

Koa

Koa is afkomstig uit Hawaii. Het lijkt heel erg op mahonie, omdat Koa ook een duidelijk onderscheid maakt tussen boven- en middentonen. Daardoor kun je hier heel ritmisch op spelen, alhoewel het voor sommige mensen vrij dun klinkt. Het is een erg populair materiaal voor ukeleles en Hawaiiaanse gitaren vanwege zijn sound. Koa klinkt het best als er luid op wordt gespeeld, echter heeft het niet zoveel volume als een gitaar van sparrenhout.

Oost-Indisch rozenhout

Deze houtsoort heeft een hoge snelheid en een grote verzameling boventonen. Een gitaar van Oost-Indisch rozenhout wordt het meest gekenmerkt door de nadruk op het lage deel. Er zit een algemene donkerheid in andere bereiken. Maar hij heeft tevens forse klanken in het hoge deel. En zit ook een typisch kenmerkend geluid in de midden- en hoge tonen.

Braziliaans rozenhout

Braziliaans rozenhout lijkt heel erg veel op Oost-Indisch rozenhout, echter is de Braziliaanse versie de waardevollere en dus meest gewilde soort. Het is namelijk een bedreigde houtsoort, sinds de Tweede Wereldoorlog. Het heeft qua klank tevens veel weg van Oost-Indisch rozenhout. Er zijn wel veel mensen die zeggen dat Braziliaans rozenhout een klasse hoger zit.

Waar let je op bij het kopen van een gitaar?

Nu weet je echt alles over gitaren, en waarschijnlijk heb je ook al wel een model in je hoofd wat je graag wilt aanschaffen. Maar voordat je hem ook echt koopt, zijn er nog een paar punten die handig zijn om na te gaan. Als je over deze aspecten nog even goed nadenkt, kunnen we je bijna verzekeren dat je de beste gitaar voor jou hebt gekozen. Dat betekent dus ook dat je zo lang mogelijk, zo veel mogelijk plezier eruit haalt!

De basiskenmerken

Hier heb ik nog even alle handige dingen, die je zullen leiden naar de beste keuze, op een rijtje gezet.

  1. Muziekstijl—Bedenk bij jezelf even wat voor muziekstijl je wilt gaan spelen, voordat je überhaupt denkt aan het kopen van een gitaar. Dit bepaalt namelijk welke soort gitaar je nodig hebt.
  2. Uitproberen— Voordat je een gitaar koopt, is het bijna cruciaal dat je hem eerst hebt uitgeprobeerd. Vooral als het je eerste gitaar is. Speelt hij lekker? Ligt hij lekker in je handen? Doet alles het goed? Het kan je anders achteraf nog klauwen met geld kosten om de gitaar te repareren na aankoop.
  3. Hals— Dit is het duurste gedeelte van de gitaar om te repareren. Let er dus goed op of deze niet al beschadigd is, scheef is of los zit. Is dit wel het geval? Ga dan voor een andere gitaar, zelfs als je een tweedehands gitaar zoekt.
  4. Helderheid fretten— Het belangrijkste van een gitaar is het geluid wat hij produceert. Let hier dus ook op bij de aankoop. Kijk of de fretten een helder geluid maken, en niet zoemen. Dit doe je door de 12e fret te vergelijken met de fretnoten van iedere snaar. Ze horen hetzelfde te klinken, anders moet de intonatie worden aangepast.

Hoe hebben wij de beste gitaar gevonden?

In onze zoektocht naar gitaren zijn wij naar verschillende muziekwinkels gegaan en we hebben daar ook verschillende gitaren uitgeprobeerd. Nadat we deze winkels langs zijn gegaan, gingen we ook nog naar verschillende muziekscholen om daar te spreken met gitaardocenten. Aan het eind van de dag zijn we nog langs een amateurbandje gegaan om de gitarist te spreken. We vroegen ons namelijk af: ‘welke gitaar werkt nou het het beste voor welk persoon?’. En deze vraag hebben we dus naast aan onszelf, ook aan de personen die we hebben gesproken voorgelegd. Het was een muzikale en productieve dag!

De resultaten lagen ver uit elkaar. Het ligt helemaal aan je stijl en budget wat de beste gitaar is voor jou. Wil je graag de hopeloze romanticus uithangen, of gewoon lekker rustig een beetje tokkelen voor ontspanning? Dan is een akoestische gitaar ideaal voor jou! Het voordeel van een akoestische gitaar is ook dat je hier geen versterkers of andere accessoires bij moet aanschaffen. Je kunt je hele budget dus in de gitaar zelf stoppen! Maar ben je van plan om een paar concertjes te geven in de metal/rock scene? Of moet je even je agressie kwijt in de vorm van lekker heftige gitaarmuziek? Dan is de elektrische gitaar waarschijnlijk de beste gitaar voor jou! Echter moet je bij een elektrische gitaar vaak wel nog een versterker halen. Let dus op je geld bij de aankoop van dit soort gitaren!

Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken met de aanschaffing van de beste gitaar voor jou, hebben wij in het volgende onderdeel de beste gitaren uitgelicht. We hebben een onderscheid gemaakt tussen elektrische gitaar en akoestische gitaar. Bij de akoestische gitaren is er nog een onderscheid gemaakt tussen Jumbo, Classic en Dreadnought. Op deze manier hoef je alleen dat nog te lezen en daarna kun je er zeker van zijn dat je de beste gitaar hebt, die ook het beste aansluit bij jouw wensen!

Beste elektrische gitaar

Fazley FTL200BK

Goedkope beginnersgitaar met een warme en pittige sound, twee single coils, weegt 4,1 kg. Bevat 6 snaren en 22 fretten.

Dit is de beste elektrische gitaar op de Nederlandse markt omdat het een geweldige gitaar is om mee te beginnen. En dat voor zo’n goedkope prijs! Hij is licht van gewicht en je kunt hem daarom dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Tevens kun je er langer op spelen zonder heel veel last te hebben van zijn gewicht. Hij is namelijk maar 4.1 kg.
Hij heeft een gebalanceerde basisklank door zijn lindehouten body, waarop een warmere klank komt door de toets die is gemaakt van rosewood. Tevens geeft de esdoornhouten hals een pittige klank erbij.
Voor een mooie afwerking zit er een zwarte laklaag overheen.
De halsverbinding is gedaan door middel van schroeven, je kunt hem dus aanpassen naar jouw wensen, maar in principe wordt hij in de goede stand geleverd.
De gitaar bevat 6 snaren en 22 fretten.

Elektronica

De elektronica van deze gitaar bestaat uit twee single coils, oftewel twee enkelspoels elementen. Dit geeft deze gitaar een authentiek uiterlijk, en dankzij de schakelaars die op de gitaar zitten, is hij makkelijk te bedienen.

Belangrijke kenmerken
  • Twee single coils
  • Licht van gewicht
  • Warm maar pittig geluid

Beste Classic akoestische gitaar

Manuel Rodriguez Caballero 11

Deze klassieke akoestische gitaar heeft een heldere, warme sound, is makkelijk te bespelen en mooi afgewerkt. Hij is licht van gewicht en toch stevig. De beste akoestische gitaar voor beginners en gevorderden!

Dit is de beste Classic akoestische gitaar omdat hij ideaal is voor beginners, maar ook voor in een studio. Het geluid wat hij maakt is mooi warm, rond en vol. Tevens produceert hij hele heldere noten die op een goed hoog volume zitten.
De vingers glijden gemakkelijk over de nylon snaren en dat maakt het dat de gitaar perfect is voor de beginners, hij speelt dus lekker.
Hij is ook maar 3 kg, dus ook bij deze gitaar zul je weinig last hebben van zijn gewicht. Een schouderband is dus niet noodzakelijk, tenzij je een optreden gaat geven van minstens 1,5 uur!
Maar hij is niet alleen voorzien van speelcomfort en een mooi geluid, het visuele aspect zit bij deze gitaar ook goed! De kleur is namelijk gewoon naturel (houtachtig), maar een zit een mooie laklaag omheen die ervoor zorgt dat het uiterlijk een esthetisch fijn gevoel afgeeft.
Er zit geen elektronica op deze gitaar, dus als je dat wel wilt, moet je die er extra bij kopen.
De gitaar heeft 19 frets en 6 snaren.

Materiaal

Het bovenblad is gemaakt van cederhout, hierdoor komt de gitaar aan zijn warme sound. De zijkant en achterkant zijn gemaakt van bubinga, dit geeft stevigheid en stabiliteit. En de toetsen zijn gemaakt van rosewood, daardoor komt er net een ronde boventoon op de warme basisklank. De snaren zijn van nylon gemaakt waardoor de vingers er zonder al teveel moeite overheen glijden.

Belangrijke kenmerken
  • Warme, heldere en ronde klank
  • Licht van gewicht
  • Stevig

Beste Dreadnought akoestische gitaar

Recording King RD-06

Deze gitaar heeft een pittige, maar heldere sound met een hoog volume. Hij is stevig, maar licht van gewicht, met een mooie afwerking. Perfect voor beginners of gevorderden!

Dit is de beste Dreadnought akoestische gitaar omdat hij niet alleen perfect is voor beginners, maar ook voor de mensen die al wat langer spelen.
De gitaar bevat forward X bracing. Dat betekent dat de ondersteuningsbalken in de klankkast iets naar voren staat. Dat zorgt ervoor dat de gitaar meer volume heeft in de lagere registers, en helder is in de hogere. Het is dus een soort boost voor het geluid wat de gitaar produceert!
Naast zijn fijne sound, is hij ook mooi afgewerkt, hij heeft van zichzelf namelijk een houtachtige kleur, en daar is verder niks aan gedaan. Echter is er een beetje glanzende lak overheen gedaan, en dit geeft hem die authentieke, natuurlijke akoestische gitaar-kleur.
Tevens is de gitaar licht van gewicht, dus hij is perfect voor de langere jam-sessies. Hij is namelijk maar 3,6 kg! Last van je rug ga je hier niet mee krijgen! Dat helpt dus ook bij het speelcomfort van deze gitaar.
De Recording King RD-06 bevat 20 fretten en 6 snaren.

Materiaal

Het bovenblad is van de Sitka Spar gemaakt, wat deze gitaar dus een luide toon geeft. Ook maakt dat dat deze gitaar stevig is en dus niet snel uit elkaar valt. De zij- en achterkant van de gitaar zijn geworven uit mahonie. Dat geeft de gitaar een pittige of houtige sound.

Belangrijke kenmerken
  • Licht van gewicht
  • Pittige, luide sound
  • Stevig

Beste Jumbo akoestische gitaar

Dimavery JK-300

Deze Jumbo is makkelijk bespeelbaar dankzij de cut-away. Heldere,warme sound die lan op toon blijft. Ook heeft hij een mooi zwart uiterlijk.

Dit is de beste Dreadnought akoestische gitaar, omdat hij heel makkelijk bespeelbaar is. Dat is te danken aan de cut-away die in de klankkast zit (de inham). Hierdoor kun je namelijk bij alle fretten. Er kunnen dus meer combinaties gemaakt worden, je kunt dus zo vrij spelen en jammen als je wilt!
De gitaar heeft een heldere sound en blijft lang op toon, je hoeft hem dus niet vaak bij te stemmen.
Naast speelcomfort en een mooie sound, heeft deze gitaar ook een mooi uiterlijk. Hij heeft niet de natuurlijk houtachtige kleur, maar hij is zwart geverfd. Echter zit er over die zwarte verf nog een laklaag, dus hij glanst ook nog heel mooi.
Hij heeft 6 snaren en 21 frets.
De Dimavery is bijna compleet geleverd, er zitten namelijk extra snaren bij, een draagtas, een gitaarband en tevens nog verschillende plectra!
En dat alles voor zo’n goedkope prijs! Beter kan bijna niet!

Materiaal

Het bovenblad is bij deze gitaar ook weer van Sitka sparrenhout gemaakt. Dit geeft de gitaar een hoog volume waarin de sound helder blijft. De zijkanten en achterkant zijn beiden gemaakt van rosewood, wat ervoor zorgt dat de gitaar een warme klank kan produceren.

Belangrijke kenmerken
  • Cut-Away
  • Heldere, warme sound
  • Lang toonbehoud