Quick Guide

De beste foodprocessor is een universele foodprocessor die een zeer krachtige motor heeft. Daarom hebben we de Bosch MCM68861 verkozen tot de beste foodprocessor. Dit is ook meteen de beste keuze voor de meeste hobbykoks. Het is een veelzijdige foodprocessor, zodanig veelzijdig dat je geen losse keukenmachines meer hoeft te kopen. Door de grote mengkom en de vele accessoires kun je bijna alles maken met deze foodprocessor. Het is niet de meest dure en fancy foodprocessor, maar het doet alles wat nodig is en veel meer. De MCM68861 is bovendien op het moment extra aantrekkelijk om te kopen door de tijdelijke cashback actie van €40,-. De cashback geldt voor aankopen tussen 13 april t/m 2 juli 2017. Ga naar de site van Bosch voor de voorwaarden.

Ben je op zoek naar een goedkopere melkopschuimer voor dagelijks gebruik? Dan is de Philips HR7769/00 Viva+ Foodprocessor een goed alternatief.

De foodprocessor die als beste uit de test is gekomen bij de Consumentenbond is de Magimix 3200 XL vanwege de veelzijdige functies van het apparaat en de stille werking. Het is wel vrij duur.

64
Onderzocht
3
Beste
 • Beste foodprocessor: Een foodprocessor met een bijzonder krachtige motor van 1250 watt. De beste foodprocessor is multifunctionele en is een krachtige alleskunner.
 • Beste koop foodprocessor: Een foodprocessor met een goede prijs kwaliteit verhouding. Deze foodprocessor is geschikt voor dagelijkse keukentaken.
 • Beste uit de test – maar niet onze favoriet: Een foodprocessor die erg stil is en vele taken met gemak aan kan, maar lastig in elkaar te zetten.

Beste foodprocessor – Dagelijks staan we in de keuken om een maaltijd voor te bereiden. Voor ontbijt, lunch of diner. Vooral bij het klaarmaken van het diner lopen we tegen een welbekend festijn: groenten en vlees snijden! Uien snijden, kaas raspen, knoflookteentjes fijn snijden. Telkens weer een berg aan groenten hakken en snijden. Uien, mensen. We kennen het allemaal. Ik in ieder geval wel. Tranen en huilen! Wat een drama…! Wat een lijdensweg om fijn gesneden uien te hebben! Wist je dat het makkelijker kon? Met een foodprocessor in huis kun je vele keukentaken aan dit keukenapparaat overlaten! Hakken, snijden, raspen, pureren… Een foodprocessor kan dit allemaal! De foodprocessor is een ware keukenhulp! Met de juiste bijgeleverde accessoires kan het eventueel blenden, citrus persen en kneden! Een foodprocessor nodigt je uit om te experimenteren in de keuken. Het gaat vele malen sneller en makkelijker met een foodprocessor.

Je kent al deze apparaten wel. Een blender, een snijapparaat, een keukenmixer, een handmixer, een staafmixer of andere keukenmachines. Al deze apparaten heb je niet nodig met een goede foodprocessor! Maar waar let je op bij het kopen van een foodprocessor? Welke foodprocessor is de beste foodprocessor? Lees lekker verder en ontdek het zelf!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Wat is een foodprocessor?
 2. Foodprocessor of keukenmachine?
 3. Waar let je op bij het kopen van een foodprocessor?
 4. Hoe hebben we de beste foodprocessor gevonden?
 5. Beste foodprocessor
 6. Beste koop foodprocessor
 7. Beste uit de test foodprocessor

Wat is een foodprocessor?

Een foodprocessor is een keukenmachine die heel veel verschillende mogelijkheden en functies heeft. Het is relatief kleine en compacte keukenmachine die beschikt over een mengkom. De foodprocessor is geschikt voor het hakken, snijden, raspen, mixen, blenden, pureren en kneden van ingrediënten. De ingrediënten voeg je aan de bovenzijde van het apparaat toe. De foodprocessor is eigenlijk een alleskunner voor in de keuken.

Dit is een voorbeeld van een foodprocessor. Op het plaatje is de Philips HR7627 Daily foodprocessor zichtbaar.

Foodprocessor of keukenmachine?

Foodprocessors en keukenmachines hebben vaak dezelfde functies. De keukenmachine is ook wel bekend als de keukenmixer, een staande mixer met een grote mengkom. Als je op zoek bent naar een keukenhulp, dan is de kans erg groot dat je twijfelt tussen de foodprocessor en de keukenmachine. Deze keukenapparaten hebben tegenwoordig meestal dezelfde functies. Dus hoe weet je dan of je beter een foodprocessor of een keukenmachine kunt kiezen?

Belangrijk is om te weten dat de foodprocessor voornamelijk bedoeld is voor het hakken, snijden en raspen van ingrediënten. Foodprocessors kunnen hedendaags ook kneden en kloppen dankzij de meegeleverde deeghaak en klopper. Sommige foodprocessors hebben daarbij een specifieke snelheid voor het kneden van deeg. Je kiest voor een foodprocessor als je hoofdzakelijk wilt hakken, snijden en raspen met het apparaat. Beslag of deeg maken is voor jou een bijzaak. De foodprocessor is bijvoorbeeld goed voor het maken van pesto en mayonaise of voor het hakken van vlees of groente.

gesneden groente

Wanneer kies je voor een keukenmachine? Je kiest voor een keukenmachine of keukenmixer als je veel bakt en dus vaak deeg of beslag moet maken. De foodprocessor heeft meestal een kleinere mengkom dan de keukenmachine en is meer gemaakt voor het hakken, snijden en raspen. De grotere mengkom bij de keukenmachine is veel handiger als je veel moet mixen en kneden. Een foodprocessor is alleen handig als je maar soms koekjes of taart bakt.

Ben je een hobbykok die maar soms bakt? Dan kies je voor de foodprocessor. Ben je een thuisbakker die meer koekjes, cake en taart bakt? Dan is waarschijnlijk een keukenmachine beter voor jou.

Waar let je op bij het kopen van een foodprocessor?

Er zijn meerdere kenmerken waar je op kunt letten bij het kopen van een foodprocessor. We zullen deze hier bespreken.

Inhoud mengkom

De inhoud van de mengkom van de foodprocessor is bepalend voor hoeveel je tegelijkertijd kunt bereiden. De inhoud varieert van ongeveer 1 tot 3 liter. Sommige foodprocessors hebben meerdere mengkommen met verschillende inhoud. Je kunt bijvoorbeeld dan een kleine mengkom gebruiken voor het bereiden van sauzen en de grote mengkom voor het hakken van groenten. Een foodprocessor kopen is een investering, dus houd hier rekening mee. Koop geen te kleine foodprocessor waar je later spijt van krijgt.

Aantal snelheden

Een foodprocessor kan verschillende snelheden hebben. De snelheid bepaalt hoe grof of fijn je de ingrediënten vermaalt. Het kan verschillende standen hebben, maar bij sommige apparaten kun je de snelheid traploos bepalen. Foodprocessors hebben ook vaak de pulse stand. Met de pulse stand kun je geleidelijk bepalen hoe je de ingrediënten mengt. De pulse stand is handig voor het kneden van deeg.

Accessoires en functies

Een foodprocessor is een enorm handig hulpmiddel voor in de keuken. Dit keukenapparaat kan namelijk heel erg veel. De vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een foodprocessor is of je alleen de basisfuncties nodig hebt, of juist meerdere extra functies. Zoveel mogelijk functies klinkt goed, maar je hebt het niet per se allemaal nodig. Of dat het geval is, dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf.

Er zijn een aantal functies die een foodprocessor kan hebben. Hakken, snijden en raspen zijn de hoofdtaken van een foodprocessor, maar het kan veel meer en er kunnen ook veel meer accessoires bij de foodprocessor zitten. Andere accessoires zijn bijvoorbeeld een blender, citrusopzetstuk. deegmes en garde.

Materiaal

Een stevige foodprocessor is beter als je van plant ben de foodprocessor vaak te gebruiken. Een foodprocessor van kunstof of aluminium is licht en eenvoudig op te bergen. Een metalen of RVS foodprocessor is stevig en zwaar. Dit is aan te raden als je de foodprocessor vaak wilt gebruiken en krachtige taken ermee wilt uitvoeren. Het is zwaarder en blijft daardoor beter staan als de foodprocessor op een hoge snelheid staat. Daarbij is het duurzamer dan kunststof.

Vermogen

Een foodprocessor met een hoog vermogen, dus een hoog wattage, is bepalend voor hoe krachtig de foodprocessor ingrediënten kan verwerken. Krachtige foodprocessors kunnen makkelijker grote en harde ingrediënten verwerken.

Gewicht

Het is vervelend om een zwaar apparaat telkens uit de kast te moeten halen en weer op te bergen. Echter is het gewicht van een foodprocessor bepalend voor de stabiliteit. Een te lichte foodprocessor schuift van z’n plek. Dit is niet fijn als je het apparaat aan het gebruiken bent. Antislipvoetjes kunnen zorgen voor meer grip.

Vaatwasser

Sommige accessoires kunnen de vaatwasser in. Dit geldt niet voor alle onderdelen van de foodprocessor. Als je het belangrijk vindt dat de onderdelen in de vaatwasser kunnen, let hier dan goed op. Het schoonmaken van de losse onderdelen kan een heel karwei zijn en vaatwasbestendige materialen komen dan goed uit.

Hoe hebben wij de beste foodprocessor gevonden?

Het begon allemaal bij een lijst van 64 foodprocessors. De grote keukenmachines of keukenmixers met een extra grote mengkom, die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor het kneden en mengen van deeg, zijn niet in deze lijst meegenomen. Keukenmixers zijn namelijk meer geschikt voor de enthousiaste thuisbakker. Bij het bekijken van de lijst met 64 foodprocessors, hebben we de exemplaren met een laag vermogen weggestreept. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de foodprocessor krachtig genoeg is.

Foodprocessor die positieve beoordelingen hebben en zeer goede klantwaarderingen hebben bij ons een stapje voor gekregen. Gebruikerservaringen zijn voor het bepalen van de kwaliteit van een product een belangrijke uitgangspunt. Beoordelingen met gemiddelde van vier à vijf sterren geven een vrij nauwkeurig beeld over de tevredenheid van de gebruikers en de kwaliteit van de foodprocessor.

Een foodprocessor die van hoge kwaliteit is hebben een sterkere motor en zijn meer stabiel. Zo kan de foodprocessor stevig de ingrediënten verwerken of de deeg kneden. Foodprocessors met een mindere kwaliteit zijn vaak ook lichter, zullen minder stabiel zijn en dus meer trillen als het aan staat. De motor kan (te!) warm worden of vastlopen. We hebben een selectie gemaakt van foodprocessors uit verschillende prijsklassen, zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken.

Een deksel met een opening voor de toevoer van de groenten, vlees of fruit is volgens ons een essentiële eigenschap bij een foodprocessor. Dit maakt het toevoegen van de extra ingrediënten een stuk makkelijker en je aanrecht hoeft niet vies te worden. De meeste foodprocessor zullen dit hebben.

Voor de beste foodprocessor hebben we ons gericht op een universele en multifunctionele foodprocessor. Aldus een foodprocessor die geschikt is voor de meeste huishoudens. Dit betekent dat de beste foodprocessor krachtig is en veelzijdig is. Het heeft meerdere functies en is bruikbaar voor snijden, hakken, raspen, kloppen en kneden. Een multifunctionele foodprocessor zorgt ervoor dat je niet nog meer extra apparaten in huis hoeft te halen.

Om er zeker van te zijn dat het gaat om de foodprocessor die we zelf ook in huis zouden willen hebben, hebben we rapportages bekeken, de test geanalyseerd van de Consumentenbond en bovendien urenlang filmpjes bekeken van onze favoriete foodprocessors. De foodprocessors die de Consumentenbond niet heeft getest, hebben wij nog eens grondig onderzocht. Dit is dan ook de reden dat onze keuze uiteindelijk gevallen is op de Bosch MCM68861 en niet de Magimix XL 3200.

Beste foodprocessor

Bosch MCM68861

De beste foodprocessor met een krachtige motor en allerlei functies: de krachtige alleskunner.

Deze Bosch MCM68861 is een complete keukenhulp: een foodprocessor, keukenmachine en blender. Dit keukenapparaat is een echte alleskunner. Het heeft een krachtig vermogen van 1250 watt waardoor het moeiteloos harde en grove ingrediënten fijn maalt. Je kunt de snelheid traploos en met puls instellen. Zo heb je het bereidingsproces helemaal zelf in de hand. Het verwerken van verschillende ingrediënten is voor deze veelzijdige foodprocessor geen probleem.

Bij deze multifunctionele foodprocessor krijg je een grote mengkom van 3,9 liter meegeleverd en een blender van 1,5 liter. De Bosch MCM68861 is krachtig genoeg voor zware taken en grote hoeveelheden. De grote mengkom is geschikt tot ongeveer 1,5 tot 2 kg deeg. Voor het fijnhakken van kleine hoeveelheden kun je gebruik maken van de mini-hakmolen. Aldus, deze foodprocessor is veelzijdig en heeft heel veel functies.

Je krijgt bij de MCM68861 een opbergtas meegeleverd voor de losse accessoires. Zoals bij elk apparaat is het even uitzoeken hoe je het moet gebruiken. Gelukkig is het ontdekken hoe alle onderdelen in elkaar gezet moet worden zo ontdekt bij de Bosch. Het is makkelijk om te gebruiken en de losse accessoires zijn ook nog eens vaatwasserbestendig. Een minpuntje is de zeer beknopte gebruiksaanwijzing en het gebrek van een schenktuit.

De Bosch MCM68861 is een zeer complete foodprocessor die vrijwel alles kan. Met de Bosch MCM68861 in je keuken hoef je geen losse keukenapparaten meer kopen.

Belangrijke kenmerken
 • 1250 watt
 • Inhoud: 3,9 liter
 • Hakken, mixen, snijden, raspen, kloppen, persen en blenden

Beste koop foodprocessor

Philips HR7769/00 Viva+ Foodprocessor

De foodprocessor die goedkoop en veelzijdig is.

We hebben de Philips HR7769/00 Viva Collection verkozen tot de de beste koop foodprocessor. Deze foodprocessor behoort tot een lagere prijsklasse en kan allerlei keukentaken verrichten. De Philips HR7769/00 beschikt over een mengkom van 2,1 liter, een blender van 1,5 liter, een mini hakmolen én een citruspers. Een goedkope foodprocessor die erg uitgebreid is!

De Philips HR 7769/00 heeft een lage snelheid (stand 1), een hoge snelheid (stand 2) en een puls stand. De onderdelen van de foodprocessor zijn vaatwasserbestendig en dus eenvoudig te reinigen in de vaatwasser. Deze foodprocessor heeft een vermogen van 850 watt. Dit is niet hoog genoeg voor zwaar kneedwerk. Je zult niet zo snel een foodprocessor in deze lage prijsklasse vinden met dezelfde specificaties als de Philips HR7769/00 en is daarom volgens ons de beste koop foodprocessor. Houd er wel rekening mee dat deze foodprocessor geen ijs kan crushen (apparaat wordt warm en het is niet goed voor de messen) en de noten minder mooi fijn uitkomen.

Philips HR7762/00 vs Philips HR7769/00

Het klopt dat de Consumentenbond de Philips Viva Collection HR7762/00 heeft verkozen tot de beste koop. Toch zijn we ervan overtuigd dat de Philips HR7769/00 de beste koop foodprocessor is. Waarom? De Philips HR7769/00 is maar rond de 15 euro duurder dan de Philips HR7762/00, maar heeft een krachtigere motor van 850 watt (Philips HR7762/00 heeft 750 watt). Daarbij krijg je een extra citruspers en is de Philips HR7769/00 voorzien van een RVS behuizing. Je betaalt maar ietsje meer, maar je krijgt bij de Philips HR7769/00 veel meer voor terug!

Belangrijke kenmerken
 • 850 watt
 • Inhoud: 2,1 liter
 • Hakken, mixen, snijden, raspen, kloppen, persen en blenden

Beste uit de test foodprocessor

Magimix 3200 XL

Een stille en compacte foodprocessor van goede kwaliteit die kan hakken, snijden, raspen, kneden en kloppen.

De Magimix Compact 3200 XL is als beste uit de best gekomen bij de test van Consumentenbond van juli 2015. Deze foodprocessor kan hakken, snijden en raspen, maar blijkt ook erg goed te zijn in kneden en slagroom en ei kloppen. Bovendien is het een erg stille foodprocessor. Deze Magimix Compact 3200 XL heeft van Consumentenbond daarom een 8,9 ontvangen.

Bij deze foodprocessor krijg je standaard drie mengkommen meegeleverd. Zo kun je gebruik maken van een mengkom met een inhoud van 1,2 liter, 2,2 liter en 2,6 liter. Je kunt met de Magimix Compact 3200 XL een maaltijd voor voor vier à vijf personen voorbereiden.

Deze foodprocessor heeft geen ON-knop, maar een AUTO-knop. De foodprocessor bepaalt automatisch welke snelheid nodig is voor het bereiden van de ingrediënten. Voor extra controle over de machine gebruik je de pulseknop. Een ander voordeel van dit apparaat is dat de onderdelen in de vaatwasser kunnen. Het is natuurlijk ook makkelijk even onder het water af te spoelen.

De Magimix Compact 3200 XL staat bij de Consumentenbond hoog in het vaandel. Het is inderdaad een mooi en compact apparaat. Zelfs het kneden en kloppen gaat met gemak. Toch is dit niet onze favoriet. We vinden deze foodprocessor niet alleen aan de prijzige kant, maar we vinden het gebruik van de kleine mengkommen niet praktisch. Er worden drie mengkommen meegeleverd. Om gebruik te kunnen maken van de kleinste mengkom, moet je gebruik maken van alle overigen mengkommen. Het voelt erg onlogisch aan om alle mengkommen te moeten gebruiken om de kleinste mengkom te kunnen gebruiken. Heel veel gepuzzel en kans op drie vieze mengkommen, terwijl je er maar één nodig hebt. Ondanks dat het goed scoort bij de Consumentenbond, en wel met een 8,9, is dit hierdoor niet onze favoriete foodprocessor. Het kan zijn dat deze methode juist wel goed bij jou past, want het klopt dat je de foodprocessor makkelijk en compact kan opbergen, maar dit is de reden dat wij een voorkeur hebben voor een andere foodprocessor.

Belangrijke kenmerken
 • 650 watt
 • Inhoud: tot 2,6 liter
 • Hakken, mixen, snijden, raspen en kloppen