Quick Guide

Je hebt een leuke fiets en die wil je natuurlijk goed beveiligen met het beste fietsslot. Meer weten over fietssloten? Lees hier verder!

In deze guide leggen we je uit over de verschillende fietssloten. Da’s best veel informatie… Geen zin in al dat leeswerk? Lees dan hieronder een samenvatting van de fietssloten die wij aanraden!

 • Beste universele kettingslot: Een universeel ART-2 kettingslot van 85 cm voor €39,99. Een kettingslot van topkwaliteit dat braakwerend is en perfect voor in de stad. Het is ook verkrijgbaar in 110 cm voor € 51,92: Abus Steel-O-Chain Iven 8210/110.
 • Beste extra veilige kettingslot: Dit veilige ART-3 kettingslot kost €69,99. Het is moeilijk open te breken door de stevige schakels van 10 mm. Je kan je fiets met dit slot aan een lantaarnpaal bevestigen door de lengte van 110 cm.
 • Beste goedkope kettingslot: Een goedkopere kettingslot met een ART-2 keurmerk voor € 28,99. Veilig en makkelijk aan vaste objecten vast te maken.

Beste fietsslotGenoeg mensen kennen deze situatie. Je gaat naar een restaurantje in de stad en je besluit met de fiets te gaan. Je bent klaar met eten en je wilt weer lekker gaan fietsen.

In ieder geval, dat dacht je dan. Kom je terug, is je fiets weg! Had je maar een beter fietsslot.. Een fietsslot kan duur zijn, maar een nieuwe fiets is nog duurder. Hier geldt zeker weten: een goedkoop fietsslot kan je duur te komen staan!

Inhoudsopgave

Deze guide biedt uitgebreide informatie over fietssloten. Geen zin om alles te lezen? Maak dan gebruik van onze handige inhoudsopgave:

 1. ART sloten
 2. Soorten fietssloten
 3. Waar let je op bij het kopen van een fietsslot?
 4. Beste fietsslot
 5. Tips voor diefstalpreventie

ART sloten

Het beste fietsslot is een slot dat beschermt tegen diefstal. Het is daarom verstandig om een fietsslot te kopen dat door ART is goedgekeurd. Alleen sloten die voldoen aan de door Stichting ART gestelde eisen kunnen het ART keurmerk krijgen. Stichting ART verzorgt keurmerken voor sloten voor fietsen, brommers en motors. Het ART keurmerk werkt met een sterrensysteem. Hoe hoger het aantal sterren, hoe beter de beveiliging van het slot is tegen diefstal. Stichting ART adviseert:

 • 1 ster voor minimale beveiliging (“meeneembeveiliging”)
 • 2 sterren voor fietsen
 • 3 sterren voor brom- en snorfietsen
 • 4 sterren voor motorfietsen (onderweg)
 • 5 sterren voor motorfietsen (thuis gestald)

We raden aan om fietssloten te kopen met een ART keurmerk en wel een met minimaal 2 sterren. Verzekeraars eisen vaak dat je een ART slot gebruikt bij het afsluiten van een verzekering. Zo ben je verzekerd van een goed slot en daarbij is het vaak verplicht voor je verzekering. De meeste fietsverzekeringen eisen minimaal een ART-2 slot.

Welk fietsslot geschikt is voor jou, is afhankelijk van hoe gevoelig jouw fiets is voor diefstal. Dure fietsen of elektrische fietsen hebben een hoger risico op diefstal. Ook de omgeving waar je je fiets stalt is bepalend voor diefstalgevoeligheid. In het centrum van grote steden, zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht, worden erg veel fietsen gestolen. Laat je je fiets hier vaak staan? Kies dan voor een fietsslot met een ART keurmerk met minimaal 2 sterren!

Soorten fietssloten

Er zijn verschillende types fietssloten:

Kettingslot

Kettingsloten met schakels van gehard staal worden over het algemeen als het veiligste fietsslot gezien. Het kettingslot bestaat uit gekoppelde schakels en is vrij flexibel. Door de flexibiliteit en de lengte van dit slot kan je eenvoudig je fiets vastmaken aan een fietsenrek. Zo maak je het de dief moeilijk om je fiets even mee te nemen.

Van alle types fietssloten, vinden wij kettingsloten het meest veilig en handig. Vooral als je vaak in de stad moet zijn. Met het kettingslot kun je gemakkelijk je fiets vastmaken aan een niet verplaatsbaar object. Het beste is om het voorwiel en het frame samen aan het fietsenrek vast te zetten. Het kettingslot moet dan wel lang genoeg zijn. Een kettingslot van 85 cm is meestal lang genoeg. Wil je je fiets aan een lantaarnpaal kunnen vastmaken? Kies dan een van 110 cm. Let op, een langer slot betekent ook een zwaarder slot.

ART-2 gekeurde kettingsloten van gehard staal zijn veilige sloten voor in steden.

Een ART-2 kettingslot is voldoende om je fiets te beveiligen. Je kan voor de extra veiligheid een ART-3 kettingslot nemen. Staat je fiets vaak in een buurt waar veel fietsen gestolen worden? Heb je een dure fiets? Dan is het verstandig om een ART-3 slot te kopen.

De beste oplossing tegen diefstal is een combinatie van een kettingslot en een ringslot.

Beugelslot

Een beugelslot is een sterk slot met een vaste vorm, een U-vorm. Ondanks dat het een stevig slot is, raden we het beugelslot af. Door de vorm van dit slot, is het erg moeilijk om zowel het voorwiel als het voorwiel ergens aan vast te maken. Het beugelslot is niet buigzaam waardoor alleen het frame aan een fietsenrek vast maken al lastig kan zijn. Wel is dit stalen beugelslot erg veilig doordat het bijzonder moeilijk is door te zagen.

Het beugelslot erg stevig, maar niet flexibel waardoor je je fiets lastig kan vastzetten aan een fietsenrek.

Het goedkoopste ABUS beugelslot met een ART keurmerk is vrij duur. De Abus uGrip plus 501/150HB230 is wel een ART-3 slot, maar kost €77,50.

beugelslot abus
Een voordeel van dit beugelslot is dat het moeilijk is open te breken. Het is namelijk van 13 mm gehard staal. Ook zit er een houder meegeleverd, waardoor je je slot aan je fiets kan bevestigen. Zo kun je eenvoudig dit beugelslot vervoeren, erg handig! Kettingsloten missen meestal zo’n handige houder.

Kabelslot

Kabelsloten zijn flexibel, licht, lang en makkelijk te vervoeren. Net zoals het kettingslot, is het geschikt om vast te maken aan niet verplaatsbare objecten. Dat klinkt allemaal erg goed, maar kabelsloten zijn een stuk minder veilig dan kettingsloten en beugelsloten. Vergeleken bij het kettingslot en het beugelslot, is het kabelslot erg makkelijk door te knippen. Het kabelslot bestaat uit geweven draad en is gemiddeld 1,5 cm dik. De meeste kabelsloten zijn in één keer door te knippen met een betonschaar. Kabelsloten van gehard staal zijn moeilijker door te knippen.

kabelslot kapot

Waar zijn kabelsloten geschikt voor? Kabelsloten zijn meer bedoeld om je fiets voor een korte tijd onbeheerd achter te laten. Hoewel dit het geval is, is het beter om in drukke steden een sterke kettingslot te gebruiken. Ook al laat je je fiets maar eventjes onbeheerd achter. Het kabelslot houdt alleen eenvoudig diefstal tegen. De dief kan niet meteen je fiets meenemen. Een kenmerk van het kabelslot is dat het soepel en buigzaam is, dit maakt het ook meteen minder sterk en makkelijker door te knippen.

Ringslot

Het ringslot wordt het meest gebruikt en zit bevestigd aan het fietsframe en onder het fietszadel. Een minder bekende naam voor het ringslot is frameslot. Het vergrendelt het achterwiel, waardoor wegrijden met je fiets niet mogelijk is.

Het is eenvoudig te gebruiken: je kan je fiets even snel op slot zetten. De sleutel kan alleen uit het ringslot halen door het op slot te zetten. Het ringslot is licht en is van alle fietssloten het makkelijkste te vervoeren. Het zit ten slotte aan het frame gemonteerd.

Je moet altijd een extra slot hebben bij een ringslot. Een fietsendief kan een fiets die op slot zit met ringslot gewoon optillen en meenemen. Een extra slot waarmee je je fiets kan vastzetten aan een fietsenrek, brugleuning of paal is daarom van belang. We raden je aan om een ringslot in combinatie met een stevig kettingslot of beugelslot te nemen.

Aan de zijkant van veel ringsloten zit een gat. Hier kan je nog een insteekketting aan bevestigen. Met deze insteekketting kan je je fiets vastzetten aan hekken of palen. Let op! Oudere type ringsloten, zoals AXA 538, AXA SL5/SL7/SL9 en de Abus Protecta) kunnen met een moedersleutel geopend worden. Deze sloten worden niet meer geproduceerd, maar toch handig om hier even op te letten. In het verleden zijn hierdoor veel fietsen gestolen. Een insteekketting zal in dit geval niet helpen. Die is namelijk met dezelfde (moeder)sleutel te openen. Een wijze les: koop bij een ringslot altijd een kettingslot of een beugelslot!

Waar let je op bij het kopen van een fietsslot

 • ART keurmerk — Wil je je een fietsverzekering afsluiten? Je bent meestal verplicht om een fietsslot met een ART keurmerk te hebben als je een verzekering wilt afsluiten Meestal gaat het om minimaal 2 sterren.
 • Lengte slot — Is de slot lang genoeg om aan een niet verplaatsbaar object vast te zetten? Hiermee voorkom je dat de dief je fiets makkelijk kan meenemen! Een kettingslot van tenminste 85 cm is over het algemeen lang genoeg. In een drukke stad is vaak weinig plek, dan is een slot van 110 cm wellicht handiger. Zo kan je je fiets ook aan een lantaarnpaal bevestigen.
 • Materiaal — Let altijd goed op het materiaal waarvan het slot is gemaakt. Een slot moet van gehard staal zijn, anders is het makkelijk open te breken!
 • Dikte schakels kettingslot— Koop je een kettingslot? Naast dat het van gehard staal moet zijn, moeten de schakels minimaal 8 dik mm zijn!

Beste fietsslot

Beste fietsslot: een universeel kettingslot

Abus Steel-O-Chain 8210/85

Het beste fietsslot is dit universeel kettingslot met een ART-2 keurmerk. Veilig en lang genoeg om je fiets mee vast te maken aan een hek.

De Abus Steel-O-Chain Iven 8210/85 is een kettingslot met ART-2 keurmerk en wordt goedgekeurd door de meeste verzekeraars. Het kost € 39,99 en is echt aan te raden! Dit kettingslot is gemaakt met 8 mm schakels van gehard staal en is moeilijk open te breken. Het weegt 1,93 kg.

Wat dit kettingslot bijzonder maakt, is de duurzame beschermhoes die eromheen zit. De hoes is zeer flexibel en zorgt ervoor dat er geen krassen op je fiets komt. We hebben gemerkt dat veel fietssloten een slechte beschermhoes heeft. Dus deze duurzame beschermhoes is zeker een voordeel.

Je krijgt 2 sleutels meegeleverd. Het slot is bovendien erg makkelijk te openen en te sluiten. Je hebt wel een sleutel nodig om dit slot te kunnen sluiten. We vinden dit zelf niet zo’n probleem, maar je kan dat als een nadeel ervaren.

Alternatief: een langer kettingslot

De Abus Steel-O-Chain Iven 8210 is ook verkrijgbaar in 110 cm. Dit is handig als je in een drukke stad woont en je je fiets ook aan een lantaarnpaal wil kunnen vastzetten. De Abus Steel-O-Chain Iven 8210/110 is verkrijgbaar voor €51,92. Dit kettingslot weegt 2,2 kg. Wil je graag een slot van 110 cm dat veiliger is? Overweeg dan onderstaand ART-3 kettingslot. Lees lekker verder of klik hier voor meer informatie over Abus Ivy 9100/110.

Alternatief: een goedkoper kettingslot

AXA Cherto Compact 95

Een ART-2 kettingslot dat goedkoop en veilig is.

Vind je de Abus Steel-O-Chain te duur? Dan kan je ook het AXA Cherto Compact 95 kettingslot kopen dat € 28,99 kost. Het heeft ook schakels van 8 mm en is 95 cm. Het weegt ongeveer 2,2 kg en dus wat zwaarder en is ART-2 gekeurd. Het is een goed slot, maar sommige mensen vinden dat dit slot soms moeilijk open gaat. Op den duur kan dit erg vervelend zijn.

Ons voorkeur gaat uit naar de Abus Steel-O-Chain. Het is ruim € 10,- duurder, maar dit kettingslot is erg flexibel en de hoes is een stuk fijner. Bovendien is het als beste getest door de Fietsersbond! De meeste mensen die veel fietsen in drukke steden hebben daarom dit slot.

Beste extra veilige fietsslot

Abus Ivy 9100/110

Een zeer veilig kettingslot dat ART-3 is gekeurd. Goed voor in de stad en lang genoeg om je fiets te bevestigen aan een lantaarnpaal!

Heb je een duurdere fiets en wil je een veiliger slot? Koop dan de Abus Ivy 9100/110. Deze heeft een ART-3 keurmerk. De schakels zijn 10 mm dik en het slot weegt 2,9 kg. Dit maakt dit kettingslot ook wat duurder. Het kettingslot is 110 cm en is hierdoor makkelijker om vast te zetten aan verschillende objecten.

Dit type is ook verkrijgbaar in 85 cm, de Abus Ivy 9100/85, en kost € 67,22. Als je op zoek bent naar een ART-3 slot dan kan je beter voor de Abus Ivy 9100/110 gaan. Deze is maar € 2,77 duurder en is 25 cm langer. Heel handig als de fietsenrekken volstaan en je je fiets alleen nog aan een lantaarnpaal kwijt kan.

Let op bij het kopen dat je het juiste kettingslot kiest. Het kettingslot met 10 mm schakels en een lengte van 110 cm heet Abus Ivy 9100/110, maar op Bol.com staat er de verkeerde naam (Abus Ivy 9100/140) boven het product!

Beste ringslot

AXA Defender

Een praktisch ringslot om even je fiets op slot te zetten. Met een ART-2 keurmerk is dit door de meeste verzekeraars goedgekeurd. Let op: we raden deze alleen aan als slot om erbij te hebben!!

De AXA defender heeft 2 sterren gekregen van Stichting ART. Dit ringslot is als beste ringslot getest door de Fietsersbond en wordt geaccepteerd door de meeste fietsverzekeringen. De beugel van dit slot is 8,5 mm dik en gemaakt van hard staal. Je kan met dit ringslot je fiets praktisch beveiligen. Iemand kan niet zomaar met je fiets wegfietsen (maar wel optillen en meenemen!). Zorg er voor dat je dit ringslot koopt in combinatie met een extra slot, zodat je je fiets kan vastzetten aan vaste objecten.

De AXA Defender is uit te breiden met een insteekketting die wij niet aanraden: AXA Defender RLC 100. Deze moet je apart erbij kopen en is niet ART gekeurd. Het is daarom beter en veiliger om dit ringslot te combineren met een van de hierboven aanbevolen kettingsloten. De AXA RLC 100 is weliswaar goedkoper dan deze kettingsloten, maar goedkoop is uiteindelijk duurkoop!

Leuk voor de fietsverzekering, maar de dieven weten ook wel dat deze als beste getest is door de Fietsersbond.

Hoewel dit ringslot geschikt is voor de fietsverzekering, raden wij aan om een kettingslot erbij te kopen. Al helemaal als sommige dieven al doorhebben dat veel fietsen de AXA Defender hebben en er werk van maken om te leren dit ringslot te openen! Nog een nadeel van dit ringslot is: het wordt niet geleverd met bevestigingsmateriaal. Al met al, een ringslot dat handig is om erbij te nemen. Soms krijg je korting op je fietsverzekering als je twee ART-sloten hebt!

Tips voor diefstalpreventie

 • Zet je fiets altijd aan een vast object, zoals een fietsenrek of een lantaarnpaal, zodat het niet zomaar meegenomen kan worden door een fietsendief.
 • Gebruik je een kettingslot? Maak je fiets hoog vast en niet dichtbij de grond. Maak het een fietsendief niet makkelijk. De dief kan op deze manier geen extra kracht zetten via de grond en moeilijker het slot openknippen met een betonschaar.
 • Gebruik twee fietssloten. Twee sloten openbreken is minder aantrekkelijk om open te breken dan één slot.
 • Zet je fiets niet alleen aan een voorwiel vast. Een fietsendief demonteert een voorwiel met gemak. Zet bij voorkeur je voorwiel en je frame samen vast aan een fietsenrek.
 • Stal je fiets op een zichtbare locatie.