Quick Guide

Na ons onderzoek kwamen we al snel tot de conclusie dat voor de eisen die een sportieve fietser heeft voor een fietscomputer de Garmin Edge 810 Performance de beste optie is. Mede omdat het een compleet apparaat is en alles heeft qua functies die een sportieve fietser zich kan wensen.

Voor de recreatieve fietser waren we juist tot de conclusie gekomen dat de Garmin Edge Touring een betere optie. Omdat recreatieve fietsers minder qua sensoren willen en juist liever een goede navigatie zoeken.

62
Onderzocht
2
Beste
 • Beste fietscomputer voor recreatieve fietsers: Een goede fietsnavigatie voor de recreatieve fietser, voor een zachte prijs.
 • Beste fietscomputer voor sportieve fietsers: Een volledig en veelzijdige fietscomputer met vrijwel elke geavanceerde functie die jij je als sportieve fietser kunt wensen.

Beste fietscomputerEen fietscomputer is een apparaat dat een fietser in vele manieren helpt. Hij zal je vertellen hoe snel je gaat, waar je bent geweest/heen moet en hoe lang een route heeft geduurd. Duurdere modellen kunnen je zelfs wat meer inhoudelijke inlichtingen geven over je prestaties. Denk hierbij aan je hartslag en je wielomwentelingen.

Nou heeft iedereen een andere behoefte aan een fietscomputer, afhankelijk van hoe ze fietsen. Wij gaan in deze koopgids je helpen bij het vinden van de juiste fietscomputer. Hierbij gaan we kijken naar de eisen die zowel een fanatieke sporter fietsers als recreatieve fietser zou hebben bij een fietscomputer. Wij vertellen je waar je het beste op kunt letten bij je aankoop, of er überhaupt echt een verschil zit tussen fietscomputer en fietsnavigaties en tot slot vertellen wij wat volgens ons momenteel de beste fietscomputers zijn.

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Wat is een fietscomputer?
 2. Waarom een fietscomputer?
 3. Soorten fietscomputers
 4. Waar let je op bij het kopen van een fietscomputer?
 5. Hoe hebben we de beste fietscomputer gevonden?
 6. Beste fietscomputer voor recreatieve fietsers
 7. Beste fietscomputer voor sportieve fietsers

Wat is een fietscomputer?

Een fietscomputer is een elektronisch apparaat dat de snelheid, de afgelegde afstand en andere grootheden van een fiets aangeeft en op het stuur van de fiets wordt gemonteerd. Een lcd-display maakt uitlezing mogelijk en met een aantal toetsen kunnen de instellingen worden gewijzigd.

Waarom een fietscomputer?

De belangrijkste reden om een fietscomputer te kopen, is het bijhouden van gegevens van je ritten. De kernfunctie van iedere fietscomputer geeft jou als fietser de mogelijkheid om data zoals je snelheid, de afstand en zelfs hartslag bij te houden. Of je dit nou wilt gebruiken als motivatie of juist als een middel om je prestatie te verbeteren, als je serieus bent over het verbeteren van je fietsprestatie. Dan is er niks boven het bijhouden van gegevens en je bevordering te volgen. Zodat je weet welke training het beste bij je werkt, en beter nog… of het wel werkt.

Naast de verschillende sensors die je zult vinden in een fietscomputer komen modernere fietscomputers ook met een navigatie. Vele website en mensen noemen deze type fietscomputer juist fietsnavigaties. Fietsnavigaties hebben naast de sensoren van een fietscomputer ook nog een navigatie met vaak vele leuke functies. Deze navigatie kan naast je helpen de beste, mooiste fietsroute plannen ook een fietsroute voor je inplannen (vaak met een “surprise-me” knop).

Een fietscomputer of fietsnavigatie is dus een handige aanwinst voor elke fietser, zowel fanatiek of spontane fietser kan vele voordelen halen uit het gebruiken van een fietscomputer.

Soorten fietscomputers

Basis fietscomputer

Meestal ook meteen de goedkoopste variant van de fietscomputers. Deze type fietscomputers meten meestal 3 aspecten van het fietsen (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Deze aspecten zijn afstand, snelheid en tijd. Deze informatie wordt meestal verzameld m.b.v. een sensor aan de voorwiel, dat met een behulp van magneten alles meet.

Afhankelijk hoe de fietscomputer is verbonden met de sensor kan de prijs van hoog of laag variëren. Als het een draadloze sensor is, kan je verwachten dat de prijs wat hoger ligt dan een bedraad variant.

Smartphone fietscomputer

Een smartphone zoals de iPhone kan natuurlijk ook gebruikt worden als fietscomputer, helemaal in combinatie met een applicatie zoals Strava. Er zijn speciale ANT+ ontvangers die speciaal zijn gemaakt voor smartphones, zodat deze kunnen communiceren met sensoren.

Het voordeel van je smartphone gebruiken als fietscomputer is natuurlijk het gemak.Je hebt er natuurlijk al een! Daar blijft het ook meteen bij. Het nadeel van het gebruiken van een smartphone is dat met alle extra’s onderdelen die je moet aanschaffen, je toch vaak duurder uitkomt dan een écht fietscomputer.

Fietscomputer met navigatie en ANT+

Een fietscomputer met navigatie/gps en ANT+ wordt vaak ook wel een fietsnavigatie genoemd. Deze soort fietscomputer zit meestal boordevol functionaliteit en gaat het langst mee. Mede omdat het door ANT+ met allerlei afzonderlijke sensoren kan worden uitgebreidt.

Deze type fietscomputers kunnen met behulp van hun ingebouwde GPS je positie bepalen. Je kunt hiermee dan thuis zien waar je bent geweest of je tijd te bepalen op verschillende routes. Sommige GPS fietscomputers hebben ook een navigatie functie, die met behulp van kaarten je helpt te navigeren.

Het grootste voordeel van deze soort fietscomputer is dat jij ze altijd kan uitbreiden naar je behoefte. Je kunt dus naast de initiële sensoren die de fietscomputer biedt nog allerlei andere sensoren aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld een hartslagsensor of een hoogtemeter.

Waar let je op bij het kopen van een fietscomputer?

Ben je overtuigd om een fietscomputer te kopen? Nou is de volgende vraag : waar let je op bij het kopen van een fietscomputer. In dit onderdeel vertellen wij je over alle aspecten waar je volgens ons op moet letten voor jij je keuze maakt.

ANT+ ondersteuning

Een van de eerste dingen waar je op moet letten is of de fietscomputer/fietsnavigatie wel of niet ANT+ ondersteunt. Wat is ANT+ eigenlijk? ANT+ is een communicatietechniek waarmee eenvoudig apparaten van verschillende merken met elkaar gegevens kunnen delen.
Zo kan dus een fietscomputer met ANT+ in de toekomst uitgebreidt worden met een hartslagmeter of een cadanssensor.

Het is om deze reden dat wij sterk aanraden om voor een fietscomputer te kiezen die ANT+ ondersteunt. Want je fietscomputer wordt als het ware futureproof, omdat je altijd gemakkelijker meer functies en accessoires kan toevoegen aan het apparaat. Zonder dat je dat allemaal in één keer hoeft te doen. Ook als je van plan bent om met een app te werken die je data bijhoudt, zoals Strava. Dan is ook ANT+ ondersteuning belangrijk.

Fietsnavigatie

Dit is eigenlijk een dubbele vraag. Want de eerste vraag luidt, wil je een fietscomputer die een GPS sensor heeft? Met een GPS sensor kan een fietscomputer je route achteraf uploaden op een computer of app. Zodat je achteraf de gegevens zelf of met een coach kunt delen.
De tweede vraag is of je een fietscomputer wilt die ook kan navigeren met behulp van kaarten. Een soort van fiets tomtom. Hoewel dit vaak een fietsnavigatie wordt genoemd (wij noemen het nu even ook zo) is een fietsnavigatie niks anders een fietscomputer die een navigatie functie heeft.

Dit kan zeker een handige functie zijn als je vaak ver fiets of juist in het buitenland fiets. Maar zelfs als recreatieve fietsen is het een leuke eigenschap. Omdat vaak een fietscomputer met navigatie een leuke functie heeft als (surprise-me) waardoor je wordt verrast met een route.

Als je kiest voor een fietscomputer met navigatie, raden we wel aan om even naar de kaartdekking te kijken! Je kunt natuurlijk altijd uitbreiden, maar het is handiger als de fietscomputer al de kaarten bezit die je nodig hebt!

Virtual partner

De meeste fietscomputers stellen je in staat om een trainingsprogramma samen te stellen voor je vertrekt. Je kunt hierbij denken aan warming up/cooling down,interval programma. Maar je kan ook de fietscomputer vertellen je te waarschuwen als een waarde te hoog/laag wordt. Denk hierbij aan je hartslag of je snelheid. Dit geeft je als gebruiker om te spelen met de gegevens en sensoren die je tot beschikking hebt.

Echter, is er een andere functie die steeds vaker voorkomt bij de moderne fietscomputers. Een virtual partner! Met de virtual partner functie kun je op een vooraf opgestelde route tegen een virtual partner tegenstander rijden. De gegevens van deze virtuele partner kan je eigen persoonlijke record zijn op een bepaalde route, maar ook dat van een vriend!

Functies

Er zijn nog vele functies die een fietscomputer kan hebben. Hieronder vind je een lijstje met dergelijke functies/sensoren met een korte beschrijving waar ze voor dienen.

 1. Hartslagsensor— Een borstband die je vaak bijgeleverd of apart kunt aanschaffen. Een hartslagsensor geeft je hartslag weer tijdens het fietsen. Nou ga je snel realiseren dat je hartslag op een niveau houden heel lastig is. Waar je op moet mikken is je hartslag binnen een bepaalde zone te houden (hoewel de zone per trainingsdoel wel zal verschillen). Over het algemeen geldt voor de maximale hartslagniveau voor mannen de rekensom 220 – (je leeftijd), en voor vrouwen 224 – (je leeftijd). Dus een man van 30 jaar heeft een maximale hartslaggrens van 190 (220-30).
 2. Cadanssensor— Een cadanssensor geeft aan hoeveel omwentelingen een fiets maakt per minuut. Hoe dit vaak wordt gedaan is met behulp van een magneet die je op de voor of achterwiel bevestigd. De aantal omwentelingen is veel belangrijker dan je zou denken voor sportieve doeleinden. Een lage waarde voor het aantal omwentelingen per minuut betekent dat de spieren in je benen sneller zullen verzuren. Je kunt dus met deze informatie veel beter letten op je fietsprestatie. Over het algemeen is een waarde van tussen 70 en 100 waar je op richt als fietser. Hoewel dit natuurlijk per persoon altijd wel wat verschilt.
 3. Calorieënteller— Een calorieënteller berekent je verbrande calorieën op basis van je opgegeven lengte en gewicht. Dit is een heel handig functie voor recreatieve sporters die fietsen met de doeleinden om af te vallen. Het aantal verbranden calorieën helpt enorm bij het process van afvallen, daardat het je een betere inzicht geeft hoeveel zo’n ritje van je vergt. Tevens is het ook super motiverend.
 4. Hoogtemeter— Goedkopere modellen gebruiken een GPS sensor om de hoogte te bepalen, echter is dit vaak veel minder precies dan een écht hoogtemeter. Dit is vaak een barometer die met behulp van luchtdruk de hoogte kan bepalen.
 5. Stopwatch— De functie om de tijd bij te houden is natuurlijk heel belangrijk als je van plan bent om een een tijdslimiet te houden.
 6. Trainingsschema’s— Veel fietscomputers hebben speciale voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s beschikbaar binnen het apparaat. Een van zulke programma’s die veel voorkomt is de intervaltraining.

Accessoires

In sommige gevallen wordt een fietscomputer compleet geleverd, maar soms wil je toch wat extra’s!

 1. Hoesje — Net als een telefoon wil je ook je fietscomputer beschermen tegen de elementen of vallen. In dat geval is een hoesje zeker aan te raden. Hoesjes worden vaak niet bij het apparaat zelf geleverd.
 2. Fietshouder — Een fietshouder is een speciale klem die je fietscomputer op de stang van je fiets houdt. Het is vaak een stevig systeem en wordt gelukkig in de meeste gevallen geleverd bij je fietscomputer. Het is echter wel zo handig om altijd te controleren of dit het geval is!
 3. Geheugenkaart — Afhankelijk van hoeveel ruimte je nodig hebt is het handig om een aparte geheugenkaart te kopen voor je fietscomputer. Vergeet niet dat geheugenkaarten vaak universeel zijn, en je dus ook de kaart voor andere doeleinde kunt gebruiken.

Hoe hebben wij de beste fietscomputer gevonden?

Voor we begonnen met dit artikel te schrijven, hebben we contact opgenomen met een aantal sportieve fietsers. Wij hebben de fietsers vragen gesteld omtrent hun behoefte, wat voor functies zijn voor hun belangrijk als ze een fietscomputer kopen en welke functies juist niet zo.

Wat meteen opviel was de enorme verschil in eisen die een fanatieke fietsers heeft van een fietscomputer, en een recreatieve fietser. Recreatieve fietsers neigen meer naar een fietsnavigatie met een of twee sensoren. Er is minder behoefte aan uitbreiding of ANT+ functionaliteit. Dit was een grote contrast met de fanatieke fietsers. Daar lag de behoefte voor gegevens hoger en was de ANT+ niet weg te wensen.

Wij hebben hiervoor gekozen om onze zoektocht te splitsen voor zowel recreatieve als fanatieke sporters. De fietscomputers zelfs hebben wij beoordeeld op basis van een analyse van de huidige ervaring van gebruikers, en groot aantal online reviews te onderzoeken. Hiermee hebben we een lijstje gecreëerd van potentiële kandidaten. Wij hebben dan gekeken bij welke fietscomputer je het meest krijgt (qua functionaliteit) voor wat je ervoor betaald. Om zo een hoge prijs-kwaliteit verhouding te krijgen.

Beste fietscomputer voor recreatieve fietsers

Garmin Edge Touring

Een goede fietsnavigatie voor de recreatieve fietser, voor een zachte prijs.

Recreatieve fietsers zoeken meer fietsnavigatie met wat basis functies dan een uitgebreid fietscomputer met allerlei losse sensoren. In dat geval waren we snel tot conclusie gekomen dat de Garmin Edge Touring toch het meest geschikt was voor de meeste fietsers!

De Edge Touring heeft alle functies die je als recreatieve fietser interessant zult vinden, namelijk een gps sensor. Waarmee je thuis je route kunt terug kijken en bestuderen indien je dat wil. Het apparaat zelf kan ook navigeren, die toch heel goed werk levert. De navigatie maakt wel foutjes, maar dat gebeurt binnen een respectabele kader! De navigatie zelf biedt 3 opties aan qua hoogteprofiel waaruit je kunt kiezen. Heel handig als je in het buitenland wilt fietsen, waar hoogte een groter factor kan zijn. Verder houdt het apparaat ook rekening met je voorkeuren (onverhard of verharde wegen) bij het opstellen van een route.

Verder heeft de Touring naast een hoogtemeter geen andere sensoren meer. Dat is natuurlijk prima als recreatieve fietser, maar het apparaat heeft ook geen ANT+ dus uitbreiding is geen optie. Als je toch twijfels hebt over het “ooit” kopen van die sensoren, raden we toch aan dat je voor de Touring Plus kiest. Dat model heeft namelijk wel ANT+ en dan is uitbreiding met sensoren nog altijd mogelijk.

Beste fietscomputer voor sportieve fietsers

Garmin Edge 810 Performance

Een volledig en veelzijdige fietscomputer met vrijwel elke geavanceerde functie die jij je als sportieve fietser kunt wensen

Een volledig en veelzijdige fietscomputer met vrijwel elke geavanceerde functie die jij je als sportieve fietser kunt wensen. Dat is meteen de perfecte beschrijving voor de Garmin Edge 810. Je krijgt meteen bij de eerste levering een cadanssensor en een hartslagmeter meegeleverd. De apparaat zelf kan met behulp alle ingebouwde sensoren, de afstand, snelheid, hoogte en temperatuur meten. Boordevol functies die je gemakkelijk kunt gebruiken met behulp van de touchscreen en de intuïtieve ontwerp.

De Edge 810 zal bij zijn eerste keer gebruik wel even wat tijd eisen om alles in te stellen. Dat is echter een pluspunt! Het duurt niet lang omdat het een complex process is, maar juist omdat dit apparaat je de mogelijkheid geeft alles aan je behoeftes aan te passen. Je kunt het wel allemaal overslaan natuurlijk, maar wij raden het sterk aan om toch even te zitten om alle functies te begrijpen. Zodat je meer kunt halen uit deze fietscomputer. Een van deze functies is de live tracking functie. De Edge 810 kan namelijk m.b.v. bluetooth verbinden met je mobiele telefoon. Dan kan vervolgens met live tracking optie je bezorgde familie genoten kijken waar je momenteel bent met de fiets. Zonder dat ze je te hoeven bellen!

Als we het toch hebben over locatiebepaling, de Edge 810 beschikt over GPS en is dus instaat om te navigeren. Je moet wel er nog een kaart bij kopen (of bij de eerste bestelling kiezen voor een 810 met kaart). Kortom door alle functies en sensoren die deze apparaat beschikt bij de eerste aankoop is hij ideaal als fietscomputer voor de sporters! Voor gebruikers die toch liever een fietsnavigatie willen en niet zozeer willen vastzitten aan allerlei sensoren. Heb je meteen vele functies die je niet gebruikt, en dan is deze fietscomputer natuurlijk zonde van de prijs.

Bronnen

Op zoek naar de beste elektrische fiets