Quick Guide

Op onze zoektocht naar de beste e-sigaret kwamen we tot de conclusie dat de Justfog 1453 de beste keuze is voor nieuwe gebruikers die niet al te diep in de e-sigaretten wereld willen duiken. Een hele gebruiksvriendelijke elektrische sigaret zonder te veel losse onderdelen.

Echter, voor de mensen die net een beetje meer willen genieten van hun rook ervaring raden wij de Eleaf iStick 40w aan. Deze e-sigaret heeft een variabele wattage/voltage en kan wel tot een temperatuur van 315 Celsius opwarmen! Daarnaast is de batterij ook beveiligd tegen over- en onderlading voor extra veiligheid.

54
Onderzocht
2
Beste
 • Beste e-sigaret (penvormig): Hele gebruiksvriendelijke e-sigaret. De Justfog 1453 is ideaal voor een beginnende e-sigaret roker omdat je hem meteen kunt gebruiken.
 • Beste luxe e-sigaret (box mod): Een kleine box mod die toch heel erg krachtig is voor zijn formaat! Een fijn apparaat voor zowel beginners als aspirante rokers.

Beste e-sigaret — Als je voor het eerst duikt in de wereld van e-sigaretten is het mogelijk dat je al snel overweldigd wordt door alle informatie. Er gaat zo veel informatie rond over het onderwerp dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Toch hoeft het beginnen aan e-smoken of elektrische roken niet moeilijk te zijn. En is er niks meer aan dan een elektrische sigaret oprapen en een trekje te nemen!
Of je nou op zoek bent naar de beste e-sigaret, of je twijfelt of het wel wat voor jou is. Wij bespreken in deze koopgids alles wat je moet weten om aan dit gezondere alternatief te beginnen.

We zullen binnen deze koopgids ook kijken naar de gezondheidsaspecten van een e sigaret. En we zullen je ook vertellen hoe je een elektrische sigaret kunt gebruiken om te stoppen met roken!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande links meteen naar het relevante onderwerp gaan.

Wij raden het sterk aan om deze gids op te slaan in je bookmarks. Zo kun je altijd terugkeren naar het artikel zodra je het even niet meer weet!

 1. Wat is een e-sigaret?
 2. Hoe werkt een e-sigaret?
 3. Waarom een e-sigaret?
 4. Verschillende soorten e-sigaretten
 5. E-sigaret kopen? Waar let je op!
 6. Beste e-sigaret (penvormig)
 7. Beste e-sigaret (box mod)
 8. Stoppen met roken m.b.v. een e-sigaret
 9. Explosiegevaar van een e-sigaret
 10. E-sigaretten: vraag en antwoord

Wat is een e-sigaret?

Een elektrische sigaret, ook wel bekend als een e-sigaret, is een elektrisch nicotine-leveringssysteem. Het apparaat dat op een batterij werkt, is ontworpen om nicotine (vaak met een smaakje) te leveren met behulp van waterdamp. Dus geen rook zoals het geval is bij een traditionele sigaret.

Hoe werkt een e-sigaret?

waar bestaat uit e-sigaret uit?
De meeste elektronische sigaretten werken met behulp van 3 componenten:

 • clearomizer – De tank of vloeistofpatroon waar de vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, in wordt gehouden.
 • verdamper(heating coil) – Het verwarmingselement van de elektrische sigaret. Hier wordt de vloeistof uit het vloeistofpatroon/clearomizer omgezet in damp.
 • batterij – Dit is de spanningsbron voor het verwarmingselement.

Een e-sigaret lijkt heel erg sterk op een traditionele sigaret. Tijdens het nemen van een trekje wordt het verwarmingselement geactiveerd m.b.v. de batterij. Hierdoor wordt de vloeistof in het vloeistofpatroon verdampt. De verdampte vloeistof wordt vervolgens geïnhaleerd.

Waarom een e-sigaret?

Het is gezonder

Er gaat heel veel informatie rond over elektronische sigaretten, en niet al die informatie vertelt hetzelfde. Dus het is niet zo vreemd dat veel mensen nou niet weten dat een e-sigaret inderdaad gezonder is dan een traditionele sigaret.

Na ons eigen onderzoek naar het beschikbare wetenschappelijke materiaal kunnen we de volgende conclusies trekken:

 • Op het ogenblik is de algemene consensus dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn voor je gezondheid dan traditioneel roken1,2
 • Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat e-sigaretten als tussenstap wordt gebruikt voor kinderen en niet rokers, om over te stappen naar traditionele sigaretten1
 • E-sigaretten blijken een heel effectieve manier te zijn om te stoppen met roken2
 • Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar het lange termijn effect van elektrische sigaretten op de gezondheid. Maar de kans dat dit gevaar een hoge invloed op de 95% minder schadelijk zal hebben is zeer klein.
 • Talloze prestigieuze instituten zoals de Public Health England, en de Royal Council of Physicians raden het aan om beter te informeren over de voordelen van het gebruiken van de e-sigaret als substitutie, voor de bevordering van de volksgezondheid.

Nou is het echt heel vreemd dat in Nederland deze berichten geen aandacht krijgen. Want de implicaties zijn toch best sterk! Het algemene consensus is dat e-sigaretten niet gezond zijn, maar wel veel gezonder dan traditionele sigaretten.

Wat ook een interessante vinding is uit het onderzoek van PHE, is dat 44.8% van de bevolking geen idee had over de voordelen van e-sigaretten. Hoewel dit een Engelse studie is, kunnen we ervan uit gaan dat de Nederlandse bevolking daar niet veel beter in zou scoren.

Kortom: roken is niet gezond, echter is de e-sigaret een veel gezonder alternatief!

Het is goedkoper

Inderdaad een van de minder gewaardeerde voordelen van een e-sigaret, is het feit dat ze vele malen goedkoper zijn t.o.v. traditionele sigaretten. Hoeveel zal je misschien vragen? Het bedrag zal je zeker waar verbazen.

Een elektrische sigaret gebruikt e-liquids, wat een vloeistof (met of zonder nicotine) is dat wordt verdampt. Een flesje e-liquid van 10 ml kost je gemiddeld € 3.95 en is vergelijkbaar met 100 sigaretten. Dat is dus wel 5 pakjes sigaretten! Als je dan nagaat dat 5 pakjes sigaretten je wel € 30,- gaan kosten is het verschil al snel gemerkt. Je bespaart dus een totaal van € 26,05 elke keer dat je een nieuwe e-liquid vloeistof koopt.

Kortom: een besparing van 87%

Verschillende soorten e-sigaretten

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van e-sigaretten. In tegenstelling tot de eerste e-sigaretten die uitkwamen zijn er in 2017 veel moderne versies uitgebracht.

Deze modellen zijn vaak krachtiger en veiliger.

Wegwerp e-sigaretten

wegwerp e-sigaret
Je kunt uit de naam van deze e-sigaret al halen dat je hem na gebruik meteen weg kunt gooien in de prullenbak. Wegwerp e-sigaretten staan ook bekend als Cig-a-like, omdat ze lijken op een traditionele sigaret.

Een wegwerp e-sigaret is heel gelimiteerd in wat hij allemaal wel of niet kan. Je kan hem namelijk niet navullen en op rook ervaring scoort hij gemiddeld veel lager dan andere varianten. Daarnaast heeft elke wegwerp e-sigaret één nicotinegehalte en één smaak.

Het grootste nadeel van een wegwerp e-sigaret is dat een gebruiker gemiddeld duurder af is dan het gebruik van een traditionele sigaret. Het is ook de reden dat ze zelden verkrijgbaar zijn in Nederlandse winkels.

Penvormige e-sigaret

penvormige e-sigaret
Penvormige e-sigaret is een herbruikbare e-sigaret! Zijn naam komt uit het feit dat hij er niet uitziet als een sigaret maar eerder als een pen. Hij heeft dus een lange cilinder vorm! Momenteel is dit de meest populaire e-sigaret soort in de wereld.

Wat maakt de penvormige e-sigaret zo populair? In tegenstelling tot de wegwerp e-sigaret kun je zelf een extra vloeistofpatroon toevoegen. Hierdoor is deze e-sigaret niet alleen goedkoper dan een traditionele sigaret. Maar je hebt een ongelofelijk grote hoeveelheid vloeistof om uit te kiezen. Dat betekent dat er veel verschillende smaken zijn om uit te kiezen voor de liefhebbers.

Dat is nog niet alles! Er is namelijk nog één ander voordeel voor het hebben van een verwisselbaar vloeistofpatroon. Je kan namelijk vloeistof met verschillende nicotine gehaltes kopen!

Naast dat je hierdoor het optimale nicotine gehalte voor je behoefte kan kiezen, is er ook een ander voordeel. Je kunt namelijk geleidelijk het nicotine gehalte van het roken verlagen. Een groot hulpmiddel als je wilt stoppen met roken dus! Hier een handig boek om je daarbij te helpen!

Box mods

boxmod
Toen de e-sigaret voor het eerst op de markt kwam, waren er veel mensen die hun e-sigaret gingen aanpassen om de prestatie te verbeteren. Denk hierbij aan een batterij die langer meegaat of een veel zuiverdere rook uit de e-sigaret.

Het woord Mod is een afkorting voor het Engelse woord “modification”.

Tegenwoordig zijn elektrische sigaretten een stuk populairder geworden, en de vraag naar een hoge kwaliteit e-sigaret ook. Grote merken hebben nu de box mods massaal leren produceren.

Een box mod ziet er totaal niet uit als een sigaret en heeft vaak de vorm van een doosje ( hoewel het ook andere vormen heeft). Daar komt de naam “box” vandaan.

Net als een penvormige e-sigaret heeft een box mod de mogelijkheid je eigen vloeistofpatroon toe te voegen. Echter heeft het nog vele extra’s als het op functionaliteit komt. Je kan naast het kiezen van een vloeistof patroon ook de weerstand en het voltage van het apparaat aanpassen.

Kleinere weerstand of hoger voltage zorgt voor meer rook, en een box mod kan op zijn maximale stand best wat rook creëren! Dit is functie waar je misschien een weekje mee zit te spelen. Maar als je eenmaal de ideale combinatie hebt gevonden… dan kan je ook nooit meer terug gaan naar een traditionele sigaret!

Een ander groot voordeel van een Box mod is ten opzichte van andere e-sigaret soorten. Door zijn grote batterij, is hij ook beveiligd tegen onder- en overlading! Een van de hoofdoorzaken van ongelukken met e-sigaretten( we gaan  daar hier wat dieper op in). Het is ook de reden dat wij de boxmod het meest aanraden.

Kortom, als je de beste e-sigaret ervaring wil. Dan ga je de beste prestatie halen als je voor een box mod kiest!

E-sigaret kopen? Waar let je op!

Hoeveel sigaretten rook je per dag?

Bij een e-sigaret komt niet alleen het apparaat spelen. Je moet namelijk ook de vloeistof kopen die je in het apparaat doet. Deze vloeistof wordt vaak verkocht onder de naam e-liquid. E-liquids komen in verschillende smaken voor ( ook naturel). Daarbij hebben ze ook verschillende nicotinegehaltes.

Je kunt e-liquids vinden met de volgende nicotine gehaltes:

 • 0 mg/ml: Deze e-liquid heeft geen nicotine in de vloeistof
 • 6 mg/ml: Voor rokers die minder dan een half pakje per dag roken.
 • 12 mg/ml: Voor rokers die tussen een half en een vol pakje per dag roken.
 • 18 mg/ml: Voor rokers die meer dan één pakje per dag roken.
 • 24 mg/ml: Het hoogste gehalte e-liquids beschikbaar.

Vergeet niet dat net als een traditionele sigaret, er vele merken beschikbaar zijn. Wees dus in het begin niet bang om een beetje te experimenteren. Zodat je het merk kan vinden die het meeste bij jou past.

Belangrijke eigenschappen van een goede e-sigaret

 1. Voltage/Watt– De batterij levert stroom, welke door een spoel gaat. Deze spoel wordt warm en zorgt ervoor dat de vloeistof wordt verwarmd en deze verdampt om te kunnen inademen. Een hoger vermogen betekent dus meer stroom waardoor de vloeistof beter verwarmd wordt. Daarnaast kan ook de weerstand van het apparaat lager gezet worden ( bij sommige modellen) hierdoor krijg je hetzelfde effect als bij een hoger vermogen. Als vuistregel geldt dat een lagere weerstand of hoger vermogen zorgt voor meer damp!
 2. Clearomizer of cartomizer– Het onderdeel van een e-sigaret waar de e-liquid wordt bewaard vóór het wordt verdampt. Een cartomizer heeft een sponsje waar de vloeistof in wordt opgezogen. Terwijl een clearomizer een tank is (vaak doorzichtig) waar de vloeistof in wordt gedaan. De meeste mensen prefereren een clearomizer, omdat je de vloeistof kan zien. Daarnaast is het ook makkelijker om de vloeistof bij te vullen in een clearomizer.
 3. Min/max temperatuur– Een ruime keuze van maximale en minimale temperatuur is meestal ondergewaardeerd. Maar iedere gebruiker heeft weer een eigen voorkeur in temperatuur, dat verschilt per apparaat. Het is een stuk fijner dat je apparaat een hogere temperatuur kan pakken, en genoeg alternatieven heeft. Zodat jij als gebruiker makkelijk de beste temperatuur voor jouw behoeftes kan vinden.
 4. Batterij– De beste elektrische sigaret gaat altijd gepaard met een goede batterij. Een goede batterij levert naast een hoger vermogen ook een langere gebruiksduur. Dat betekent dat de e-sigaret niet alleen een hoger dampvermogen levert. Het betekent ook dat je langer met je e-sigaret kan meegaan zonder dat je hem moet opladen. Een vuistregel is dat 650 mAh ongeveer 8 uur meegaat. Dat afhankelijk van hoe vaak je hem zult gebruiken, in ½ dagen van gebruik. Een andere eigenschap waar je op moet letten is dat de batterij is beveiligd tegen over- en onderladen.
 5. Formaat– Niemand wil lopen met een grote e-sigaret die in geen enkele jaszak past. Dus formaat is wel een belangrijke eigenschap als je gemakkelijk de e-sigaret wilt gebruiken. Gelukkig zijn zowel een penvormige e-sigaret als een box mod vaak net zo groot of kleiner is dan een pakje sigaretten!

Beste e-sigaret (penvormig)

Justfog 1453

Hele gebruiksvriendelijke e-sigaret. De Justfog 1453 is ideaal voor een beginnende e-sigaret roker omdat je hem meteen kunt gebruiken.

De Justfog 1453 enkele of dubbele starters-set wordt door zowel beginnende als aspirante e-sigaret gebruikers aangeraden. Dit heeft te maken met het feit dat het apparaat zodanig slim in elkaar is gezet, dat je niet al te veel kennis nodig hebt om te starten. Eigenlijk het enige wat je nodig hebt ( wat niet bijgeleverd is) zijn de e-liquids.

Al bij levering is het te merken dat het apparaat goed is afgewerkt, dat is al te zien aan het doosje. Alles is al gemonteerd geleverd en als er losse extra onderdelen worden geleverd ( wat je bij de dubbele set krijgt). Is dat ook netjes apart in plastic zakjes en foam verpakt.
Het doosje is compact ingepakt , maar heeft een lint zodat als je alles onderin het pakket wilt pakken. Je alleen maar hoeft te trekken. Hierdoor heb je geen kans om iets te beschadigen!

Gebruiksvriendelijk

Het Justfog 1453 gebruiken is ook gebruiksvriendelijk. Om de clearomizer ( het vloeistof patroon waar de e-liquids in zitten) bij te vullen. Is er handig een lijntje aangegeven met daarop safe geschreven. Je moet de tank aanvullen tot je daaronder zit. De inhoud van de clearomizer is 1.6ml, wat meer dan voldoende is om één dag ermee te werken.
Na het bijvullen van de clearomizer met wat vloeistof, hoef je alleen maar de batterij eraan te schroeven. Vervolgens moet je wel handmatig 5 keer op de activatie knop drukken voor de apparaat klaar is om te werken, en hetzelfde herhaal je als je wilt dat het apparaat uit gaat.
Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de Justfog zomaar aangaat als je hem in je broekzak doet.

De batterij van 900 mAh gaat gemakkelijk een werkdag mee. Als je hem weer moet opladen kun je de batterij gewoon weer losschroeven en aanschroeven aan de oplader ( die met usb werkt). De oplader is heel erg klein en kan gemakkelijk mee worden genomen in je jaszak of broekzak.

Qua rookervaring zelf presteert de Justfog 1453 ook prima. Deze e-sigaret maakt gebruik van een driptip, of wel een speciaal mondstuk. Dit mondstuk lijkt heel erg sterk op de kop van een fluit en werkt heel intuïtief. Hij laat niet al te veel rook vrijkomen als je hem vergelijkt met een box mod. De hoeveelheid rook is vergelijkbaar met dat van een traditionele sigaret.

Al met al is de Justfog 1453 de beste e-sigaret voor iemand die wilt beginnen met e-roken, en het niet al te ingewikkeld wilt maken.

Het is dus aan te raden voor gebruikers die net wat meer willen met hun e-sigaret om een box mod te nemen! Want deze penvormige e-sigaret mist natuurlijk de variabele instellingen die je bij een box mod kunt verwachten.

Beste e-sigaret (box mod)

eLeaf iStick 40w

Een kleine box mod die toch heel erg krachtig is voor zijn formaat! Een fijn apparaat voor zowel beginners als aspirante rokers.

De meeste functionaliteit die je van een boxmod kunt verwachten! Dat ook eens voor een zachte prijs.

Wat voor mij de Eleaf iStick echt bijzonder maakt onder de box mods? Waardoor ik hem zonder enige twijfel als een van de beste e-sigaretten in 2017 kies? Is het feit dat het apparaat heel veel kracht heeft voor zijn kleine formaat.

De e-sigaret kan zoals de naam suggereert tot 40W vermogen leveren, wat in een temperatuur van maximaal 315 Celsius resulteert. De rook dat uit het apparaat komt bij gebruik is heel erg zuiver en is lekker dik bij hogere standen.

De iStick is ideaal voor de gebruikers die willen genieten van de meeste voordelen die een box mod elektronische sigaret te bieden heeft. Maar niet te diep willen duiken in het kennis die het vereist. Dit apparaat is hier perfect voor want het bevat veel geavanceerde functies die met behulp van het ingebouwde display gedaan kunnen worden. 40 Watt is meer dan voldoende voor de beginnende en net wat gevorderde gebruiker. Voor de meeste mensen zal 250 graden de meest ideale temperatuur te zijn.

Het apparaat heeft een slank en modern design. Je kunt gemakkelijk overschakelen van variabele wattage of voltage door 3 keer op de activatie knop te drukken.

Veiligheid

De apparaat is volledig beveiligd voor onder en overspanning. Dit gebeurt doordat de elektrische sigaret zich automatisch afsluit als het merkt dat het oververhit raakt.

Als dit gebeurt, kijk dan goed hoe je de batterij oplaadt, en of je niet de verkeerde lader erin hebt gedaan. Dit is meestal de oorzaak! De e-sigaret heeft een specifieke lader, niet zomaar andere laders met verschillende voltage gebruiken op het apparaat!

Het grootste nadeel ? Het apparaat komt niet zelf met een clearomizer ( het vloeistofpatroon van een e-sigaret). Gelukkig passen alle Eleaf clearomizers op het apparaat, dus je hoetf je er niet al te druk om te maken bij het vinden van een nieuwe. Het is wel jammer dat er geen standaard clearomizer bij de set zit. Wij vonden dat deze clearomizer prima werkte!

Stoppen met roken m.b.v. een e-sigaret

Wil je graag stoppen met roken? Heb je geen zin in al die pleisters waarvan je het effect weinig merkt of kauwgom waar je kaak pijn van gaat doen?

Een fijn alternatief om te stoppen met roken is overstappen naar een elektronische sigaret! Niet alleen is het een geleiderijkere methode, het is ook een vrij logische methode.

Wij gaan je in dit onderdeel vertellen hoe je het zou kunnen aanpakken. Maar we raden altijd aan om literatuur te lezen om je er uitgebreid bij te helpen!

Eerste stap

Wat je als eerste gaat doen is natuurlijk is de e-sigaret kopen! Het is belangrijk dat je kiest voor een penvormige e-sigaret of een box mod. Want wij hebben de optie nodig om onze eigen smaak vloeistof in het vloeistofpatroon te doen ( de vloeistof wordt ook e-liquid genoemd ).

E-liquids/ komen in vele smaken voor.. maar ook in verschillende nicotine gehaltes.
je kunt e-liquids vinden met de volgende nicotine gehaltes:

 • 0 mg/ml: Deze e-liquid heeft geen nicotine in het vloeistof
 • 6 mg/ml: Voor onregelmatige rokers – mensen die minder dan een halve pak sigaretten per dag roken.
 • 12 mg/ml: Gemiddelde roker – mensen die tussen een halve en een volle dag per dag roken.
 • 18 mg/ml: Actieve roker – mensen die meer dan een pak per dag roken.
 • 24 mg/ml: Zeer actieve roker – het hoogste niveau nicotine die je kunt kopen.

Maar hoe ga je met deze kennis nou stoppen met roken? Nou, het idee is eigenlijk heel erg simpel. Je begint met een e-liquid met een hoge dosis nicotine, en je gaat over tijd steeds overstappen naar een lagere niveau. Tot je bij het niveau zit waar geen nicotine meer in bevat.

Op een gegeven moment gebruik je alleen maar je e-sigaret om het idee dat je rookt, en niet meer voor de nicotine behoefte. Zelfs beter, als je zelfs dat niet meer hoeft te gebruiken.

Begin met een hoge verhouding nicotine

Het klinkt misschien raar, maar ervaring leert dat beginnen met een nicotinegehalte van 18 mg/ml een betere start is dan meteen een lager.

Het belangrijkste bij het stoppen met roken is dat je het beschouwt als een marathon en geen race. Je lichaam heeft tijd nodig, en je moet het ook die tijd geven om zich aan te passen.

Als je voor het eerst een e-sigaret gebruikt moet je alleen al één a twee maanden wennen aan de e-sigaret zelf. Wanneer je dan een beetje aanvoelt dat je gewend bent moet je overstappen naar de 12 mg/ml.

Het is eng, maar na een week ben je er al snel weer gewend aan geraakt!

Neem de tijd!

Gemiddeld duurt het bij mensen 2 maanden tot ze overstappen naar 12 mg/ml nicotine. Maar iedereen is anders. Sommige zullen dit sneller doen dan andere, daar is niks mis mee.

Nogmaals: stoppen met roken is een marathon geen race!

Probeer je zelf uit te dagen bij de lagere gehaltes

Eenmaal bij 6 mg/ml nicotine gehalte ben je al bijna zover. Het is maar een kleine stap om over te stappen naar een leven zonder nicotine. Stel je alleen al voor hoeveel geld je er wel niet mee zult besparen.

Als je zover bent, probeer eens jezelf uit te dagen om een dag minder te roken. Laat je e-sigaret even thuis liggen als je naar werk gaat. Kijk hoe dat voelt. Het is belangrijk om je even in de gedachtegang te zetten van iemand die niet rookt. Dat zal je heel erg helpen om te stoppen!
Het grootste gedeelte van roken is gewenning, begin jezelf dat langzamerhand af te leren.
Je zult langzamerhand merken dat je de e-sigaret vaker en vaker vergeet mee te nemen, en dat je er totaal geen last van hebt. Op dat punt ben je klaar om te stappen naar 0 mg/ml nicotine gehalte.

Explosiegevaar van een e-sigaret

Er zijn een aantal ongevallen opgenomen van e-sigaretten die explosief zijn geworden. De explosieve reactie is ontstaan geval door de lithium ion batterij binnen het apparaat.

Deze ongevallen hebben aardig wat aandacht gekregen in de media, dus wij hebben onderzocht waar dit door kwam.

Oorzaak voor zulke ongevallen

Uit een onderzoek gedaan door FEMA1 is 80% van geobserveerde ongevallen met e-sigaretten veroorzaakt door het gebruik van verkeerde opladers.
De meeste e-sigaretten gebruiken dezelfde micro usb oplader als vele andere huishoudelijke apparaten zoals onze telefonen. Echter hebben deze apparaten vaak een andere voltage en zijn de opladers dus niet geschikt om te gebruiken voor je e-sigaret.

Als gevolg van gebruikers die daar niet rekening mee houden . Die alsnog opladers gebruiken waar hun e-sigaret niet geschikt voor is. Verhogen ze de kans op overlading, en dus de kans op zulke ongelukken.

Hoe voorkom je het?

Heel simpel, gebruik niet een andere oplader voor je e-sigaret dan waar hij voor gemaakt is. Hierdoor kan overlading nooit voorkomen!

Er zijn ook elektrische sigaretten die hier specifiek voor zijn beveiligd. Bijvoorbeeld zoals het geval is bij een boxmod! Daar is de batterij afzonderlijk geïnstalleerd, waardoor over- en onderlading niet kan voorkomen.

De e-sigaretten die wij aanraden zijn in ieder geval veilig voor gebruik. Mede omdat onze penvormige e-sigaret een speciale oplader heeft die erop gedraaid moet worden. Je kunt dan niet per ongeluk een micro usb oplader ervoor gebruiken. Daarnaast is de box mod mechanisch beschermd tegen zulke ongevallen.

E-sigaretten: vraag en antwoord

Wat is plantaardige Glycerine
Plantaardige Glycerine (VG) wat ook bekend staat als Glycerine, is een kleur- en smaakloze component. Het component wordt uit plantaardige oliën gehaald. Meestal palm, soja of kokosolie. Plantaardige Glycerine komt in meerdere producten voor zoals cosmetische lotions en andere cosmetische producten.

Over de veiligheid van VG bestaat de algemene oordeel dat het veilig is om op je huid te smeren en te consumeren. Er is nog steeds onderzoek gaande over het lange termijn effect van VG tijdens het inademen.

Wat is Propyleenglycol?
Propyleenglycol is een chemisch component dat al een tijdje voor zowel farmaceutische en consument doeleinde wordt gebruikt. Je vindt het stofje in producten zoals cosmetica. cakemix saladedressing en frisdrank.

Propyleenglycol is geurloos en smaakloos en is hierdoor een geweldige middel voor het dragen van de smaakjes van e-juice. Zonder invloed te hebben op de smaak van het product.

Hoe veilig is Propyleenglycol? Na wat onderzoek is het nog vrij onduidelijk. Er zijn een aantal instanties United States Pharmacopeia (USP) die wel beweren dat het veilig is. Terwijl weer andere instanties juist beweren dat het niet een veilig component is. Wij hebben een aantal van deze onderzoeken in onze bronnen staan. Zodat de geïnteresseerde er zelf wat dieper in kunnen duiken.

Ons eigen mening is : het component wordt al ruim gebruikt in ons dagelijks leven, en mist- en rookmachines maken ook gebruik van hetzelfde component. Als we kijken naar een traditioneel sigaret roken, wat vele malen gevaarlijke stoffen bevat. Kan ik me voorstellen dat een voor een “gezondere” alternatief. Dit nog ruim in het acceptabele niveau blijft.

Bronnen

 1. A. Amos., Nicotine without smoke: Tobacco harm reduction., Royal College of Physicians, Engeland, 2016
 2. A. McNeill, E-cigarettes around 95% less harmful than tobacco estimates landmark review., Public Health England, King’s College London, 2015
 3. FEMA, Electronic Cigarette Fires and Explosions.,FEMA, U.S. Fire Administation, 2014
 4. KNMP, Propyleenglycol., KNMP