Quick Guide

Op onze zoektocht naar de beste e-reader kwamen we tot de conclusie dat de Kobo Aura 2 de beste keuze is voor de mensen die voor het eerst een e-reader kopen. Deze e-reader beschikte over alle essentiële functies die je nodig hebt als lezer om volledig te kunnen genieten van je e-reader.

Wij raden de lezer die van een apparaat houdt met wat extra’s de nieuwere Kobo Aura H2O aan. Deze e-reader heeft een hogere resolutie en pixeldichtheid. Daarbij komt dat het ook waterdicht is. Een luxe e-reader die je kunt gebruiken in een bad, zwembad of jacuzzi!

58
Onderzocht
2
Beste
  • Beste e-reader: Een goede e-reader met alle essentiële functionaliteit. Dat allemaal voor een lage prijs!
  • Beste luxe e-reader: Een luxer alternatief als e-reader. De hogere resolutie en pixeldichtheid van de H2O zorgt voor een prettige leeservaring. Plus: het is waterproof!

Beste e-reader — De afgelopen decennia is de manier waarop wij boeken lezen en meenemen drastische veranderd. Vroeger waren boeken alleen op papier te verkrijgen. Tegenwoordig zijn boeken ook digitaal te verkrijgen en is het mogelijk om e-books te lezen.

Deze e-books kunnen we lezen door gebruik te maken van een e-reader. De e-reader is een speciale tablet die gemaakt voor het lezen van e-books. Er zijn talloze soorten e-readers om uit te kiezen. Maar hoe kies je de beste e-reader? In deze koopgids gaan wij je helpen bij het kiezen van de beste e-reader. We vertellen je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een e-reader en wat volgens ons de beste e-reader van 2017 is.

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande links meteen naar het relevante onderwerp gaan.

Wij raden het sterk aan om deze gids op te slaan in je bookmarks. Zo kun je altijd terugkeren naar het artikel zodra je het even niet meer weet!

  1. Wat is een e-reader?
  2. Een e-reader of een tablet?
  3. Waarom een e-reader?
  4. Waar let je op bij het kopen van een e-reader?
  5. Beste e-reader
  6. Beste luxe e-reader
  7. Het scherm debat

Wat is een e-reader?

Een e-reader is een handheld apparaat waarop je digitale boeken kunt lezen. Je kunt er boeken of e-books mee lezen, maar ook kranten, tijdschriften of zelfs documenten!

Een grote zware tas om al je favoriete boeken mee te nemen is niet meer nodig. Een e-reader is heel erg licht en je kunt er ontzettend veel e-books in opslaan. Een tas vol zware boeken is verleden tijd!

Een e-reader of een tablet?

Waarom is een e-reader of een tablet beter voor het lezen van e-books

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: “Wat is nou precies het verschil tussen een e-reader en een tablet?” Je kunt ten slotte e-books ook lezen op een tablet of een iPad.

Je kunt inderdaad e-books lezen op zowel een e-reader als een tablet. De apparaten verschillen echter van elkaar als we kijken naar de mogelijkheden en de leeservaring. De e-reader biedt een aantal voordelen.

Prijs: e-readers zijn goedkoper

Laten we beginnen bij het meest opvallende voordeel. Het prijsverschil. Een tablet is een stuk duurder dan een e-reader. Een goede e-reader is verkrijgbaar voor rond de 100 euro. Een topmodel e-reader al rond de 200 euro. Voor een fatsoenlijke tablet betaal je al gauw zeker 300 á 400 euro.

E-reader lijkt op het lezen van boek

De e-reader is gemaakt met één doel en dat is het lezen van boeken. Een tablet is gemaakt voor andere doelen en wordt gebruikt voor het bekijken van video’s en foto’s, het spelen van spelletjes en websurfen. De tablet kan een e-reader dan ook niet vervangen. Een e-reader is puur ontworpen voor het lezen van e-books. Het is zodanig ontworpen dat het lijkt op het lezen van een boek. Het scherm van een e-reader leest als papier. Het lezen met een e-reader is daarom veel fijner dan lezen met een tablet.

Een tablet heeft een lcd-scherm. Het is niet heel erg fijn voor je ogen om hier langdurig naar te kijken. Een lcd-scherm heeft een hele hoge resolutie waardoor het handig is voor het bekijken van foto’s of video’s. Het is minder prettig voor je ogen om hiermee boeken of documenten te lezen.

Een e-reader maakt gebruik van ePaper en niet van een lcd-scherm. Het lezen met een e-reader lijkt hierdoor op het lezen van papier en is rustiger voor je ogen.

Energiezuinig

Een e-reader is erg energiezuinig! Het ePaper scherm heeft weinig stroom nodig. Het scherm verbruikt geen stroom meer als het beeld eenmaal op het scherm is opgebouwd. Bladeren en navigeren door het menu kost nog wel stroom.

Je kunt de e-reader wekenlang, of zelfs maandenlang, gebruiken zonder dat je het hoeft bij te laden. De e-reader is ideaal voor als je op reis of vakantie gaat. Een leuke eigenschap is dat het ePaper scherm leesbaar blijft, ook als de accu op is.

Gewicht: lichter

Het scherm van een e-reader is lichter. Dit betekent dat de e-reader doorgaans veel lichter is dan een tablet. Een e-reader weegt rond de 180 gram. De iPad 2 air weegt 437 gram. Een kleine tablet weegt rond de 300 gram. Je kan je vast voorstellen dat een e-reader een stuk lichter is dan een tablet.

Tijdens het lezen heb je het apparaat best lang in een hand vast. Extra gewicht is dan niet fijn. Helemaal niet als je ook nog eens vaak reist. Het is dan handig als het apparaat zo licht mogelijk is. Je wilt namelijk het apparaat kunnen gebruiken zonder er last van te krijgen.

Minder afleiding

Met een e-reader ben je minder snel afgeleid. Een tablet heeft allerlei extra applicaties, zoals Flappybird. Minder applicaties betekent dat je minder snel afgeleid gaat worden door berichten die op je scherm verschijnen.

Waarom een e-reader?

Een e-reader leest erg fijn en heeft vele voordelen ten opzichte van een tablet. De vraag die we nog niet hebben beantwoord is: waarom zou je überhaupt een e-reader kopen? Er zijn meerdere redenen om een e-reader aan te schaffen.

  • E-books zijn goedkoper dan – Het is geen groot geheim. Een e-book is stukken goedkoper dan een tastbare boek. Het prijsverschil varieert per boek, maar gemiddeld ben je 5 á 10 euro goedkoper uit per boek!
  • Geen wachttijd – Bij het online bestellen van een e-boek hoef je niet te wachten tot de volgende werkdag. Je ontvangt het boek zodra je hebt betaalt! Het boek krijg je via je e-mail of een download. Boeken kwijtraken is bovendien een probleem voor het verleden!
  • Milieuvriendelijk – Het is goed voor het milieu. Elektronisch papier vereist geen bomen. Elk e-book dat je aanschaft is weer een boek minder dat geprint op papier moet worden. Dit betekent dat er minder bomen gekapt hoeven te worden!
  • Dag en nacht lezen – Door de ePaper technologie lijken de pagina’s van een e-book op echt papier. Hierdoor is het lezen van een boek in een e-reader geen probleem als er zon op schijnt. Daarnaast hebben de meeste e-readers nu ook een eigen verlichting waardoor je ook je e-reader kan lezen in het donker.
  • Een persoonlijke bieb – Een e-reader is eigen bibliotheek die je kan meenemen in je tas. Ben ik aan het overdrijven? Zeker niet! Gemiddeld is een e-book minder dan 5 MB, als het niet minder is! Een e-reader met 4 GB-opslag staat gelijk aan een boekopslag van 800 boeken. In praktijk is dit vaak meer richting de 1000 boeken!

Waar let je op bij het kopen van een e-reader?

Pixeldichtheid

De pixeldichtheid bepaalt de kwaliteit van een beeldscherm. Pixeldichtheid wordt uitgedrukt in dpi. Een e-reader met hoge dpi biedt scherpere teksten en beelden. Scherpere beelden betekent meer rust voor je ogen. Daarbij komt dat de letters groter of kleiner kunnen bij e-readers met hoge dpi dan e-readers met lage dpi.

De pixeldichtheid heeft invloed op je leeservaring en daarom raden we aan om een e-reader te kiezen met hoge dpi. Een e-reader met een pixeldichtheid van maximaal 300 dpi is echter voldoende. Het menselijke oog ziet het verschil niet meer vanaf 300 dpi.

Gewicht

We hebben het gewicht van een e-reader eerder kort benoemd. Een e-reader die weinig weegt kan je makkelijk overal meenemen. Een lichte e-reader is niet alleen handig voor het vervoeren, maar het leest ook een stuk fijner. Je krijgt minder last van je armen als je het vasthoudt tijdens het lezen.

Gemiddeld weegt een e-reader iets meer dan een smartphone. Een gemiddelde smartphone weegt vandaag de dag rond de 150 gram. Een e-reader ongeveer rond de 180 á 200 gram. Een e-reader is hiermee erg licht. Een paperback boek weegt gemiddeld 250 gram!

We raden aan om een e-reader te kopen die zo licht mogelijk is. Neem als richtlijn een e-reader die onder de 250 gram is. Zwaarder dan 250 gram wordt doorgaans als oncomfortabel ervaren.

Grootte scherm

De voorkeur voor een bepaalde grootte van een scherm is heel persoonlijk. Een grote scherm met hoge pixeldichtheid heeft een ruimere optie aan lettergroottes. Dit is erg handig als je een leesbril draagt en graag de letters wat groter hebt.

Een klein scherm heeft deze optie vaak niet. Dit is minder fijn als je figuren moet aflezen. Het voordeel van een klein scherm is dat de e-reader logischerwijs lichter is en komt goed van pas als je vaak op weg bent.

Soorten eInk

Naast de grootte van het scherm, is het soort scherm ook belangrijk om aandacht aan te besteden. Je hebt namelijk meerdere soorten eInk elektronische papier schermen waar je uit kunt kiezen.

  1. Standaard eInk – de meest voorkomende en goedkoopste alternatief. Heeft alle voordelen van een gewone ePaper scherm.
  2. eInk Pearl – een ePaper scherm die 50% meer contrast laat zien door Pearl imaging film. Daarnaast is het beeld ook in de helft van de tijd opgebouwd.
  3. eInk Triton – een ePaper scherm die ook in staat kleur kan laten zien. Dit wordt gedaan omdat deze scherm een extra kleurenfilter heeft boven het contrastfilter. Het is een scherm soort dat weinig voorkomt en wordt gebruikt.

Licht

Een e-reader heeft door het speciale scherm weinig last van zonlicht glans. Het scherm leest net als papier en is daarom ook in zonlicht leesbaar. Je kunt de e-reader gewoon gebruiken als je op het strand ligt of in de tuin.

Maar wat nou als je in het donker wilt lezen? De meeste moderne e-readers hebben verlichting. Hierdoor is het mogelijk om in de avond gemakkelijk door te lezen.

Omtrent een e-reader gebruiken om in de avond te lezen gaat wel wat foutief informatie rond. Dit komt door wat websites die niet onderzoeken nauwkeurig hebben gelezen. Er was in 2014 een onderzoek die keek naar het effect dat verlichte e-readers hadden op slaap, en alertheid.2 Nou valt het tijdens het lezen van het artikel een ding heel erg snel duidelijk. Met e-reader wordt hier een tablet bedoeld. Niet een e-reader met een totaal andere soort scherm.

Geld het ook voor e-readers? Momenteel is daar nog niet voldoende wetenschappelijk onderbouwing voor. Maar als je het veilig wilt houden, dan is het verstandig om gewoon niet in het donker een e-reader te gebruiken om te lezen.

Opslag

De capaciteit van de opslag is een minder belangrijk aspect. De gemiddelde e-reader heeft namelijk ongeveer 4 GB aan opslag. Aangezien een groot e-boek kleiner is dan 5 MB, is 4 GB ruim voldoende. Je kunt in 4 GB-opslag meer dan 800 boeken opslaan.

Het kan zijn dat je echt heel fanatiek bent en meer dan 800 boeken wilt opslaan. Maar vergeet niet dat er bijna altijd een computer in de buurt is om nieuwe of oude e-books in een bestand op te slaan!

Extra’s

Er zijn altijd extra functionaliteiten die wel leuk zijn om erbij te hebben. E-readers zijn daar geen uitzondering van!

Je kunt kiezen uit een verlichte e-reader, een e-reader die kleur laat zien of zelfs een waterdichte e-reader. Een e-reader met kleurenfunctie is prettig voor als je foto’s wilt bekijken uit een fotoboek. Een waterproof e-reader voor als je in bad of in een zwembad leest. Dit kost natuurlijk wel wat meer geld.

Beste e-reader

Kobo Aura 2

Een goede e-reader met alle essentiële functionaliteit. Dat allemaal voor een lage prijs!

Kobo Aura 2 is een grote favoriet onder e-reader eigenaren. De Aura 2 beschikt over alle essentiële functies en is daarom door ons genomineerd tot de beste e-reader. De e-reader is onder de 100 euro en niet zomaar verkozen tot beste koop van 2016 door de Consumentenbond.

Met een hoge pixeldichtheid van 212 dpi en een hoge schermresolutie van 1024×758 leest deze e-reader makkelijk en voelt het goed in de hand. Het is niet te groot en niet te klein. We willen natuurlijk niet een zwaar ding vasthouden als we aan het lezen zijn. Het weegt liefst 180 gram, net een beetje meer dan een smartphone.

De Kobo Aura 2 heeft verder een schermverlichting. Dit maakt het mogelijk om in het donker te lezen. De schermverlichting is ook aan te passen. Niet iedereen vindt hetzelfde lichtniveau prettig om te lezen.

Een andere fijne eigenschap van Kobo e-readers is niet alleen de hardware, maar ook de software. Deze e-readers hebben de optie om bladwijzers te maken, zodat je later weet waar je gebleven bent met lezen. Je kunt er aantekeningen mee maken of teksten mee markeren. Je kunt er een interessante passage uit je boek mee markeren, maar ook een verslag of een artikel. Alles wordt netjes opgeslagen voor jou om het later terug te vinden. Wil je je leesgedrag analyseren? Dan kan dat ook!

Kortom: De Kobo Aura 2 is de beste e-reader voor mensen die voor het eerst een e-reader aanschaffen en daarom niet te veel willen uitgeven. Hij beschikt over vele handige snufjes en praktische functies.

Beste luxe e-reader

Kobo Aura H2O

Een luxer alternatief als e-reader. De hogere resolutie en pixeldichtheid van de H2O zorgt voor een prettige leeservaring. Plus: het is waterproof!

De Kobo Aura H2O is een verbetering van de Aura 2. De H2O heeft een veel scherper beeld. De H2O heeft scherm van 1080p en de Aura 2 720p.

Het heeft een beter beeldscherm, maar het is ook groter dan zijn voorganger. Het scherm is namelijk 1080×1430 pixels. Een eigenschap die gewaardeerd zal worden door de gebruiker die grotere lettertype prefereert.

De Kobo H2O is scherper en groter dan de Aura 2. Maar het is ook een stuk duurder! Is deze beste luxe e-reader het wel waard?

De naam H2O geeft het al een beetje weg. Juist, de e-reader is namelijk waterproof. Een eigenschap die volgens ons zeker het prijsverschil dubbel en dwars waard is als je van luxe houdt.

Je e-reader kunnen gebruiken in bad, of op een strandvakantie is een heel grote pluspunt. Want een echt boek of een e-reader gebruiken in bad of in een jacuzzi is niet echt veilig. Stel dat je hem laat vallen! Wat is er nou beter dan daar geen zorgen meer over hoeven te maken?

Kortom: De Kobo Aura H2O is de beste e-reader voor mensen die een groter e-reader zoeken die wat luxer is en bovendien waterproof.

Het scherm debat

Er gaat al jaren een discussie omtrent het kiezen van een scherm voor het lezen van een e-book. Zoals ik al kort heb besproken, is het leesscherm een van de hoofdredenen om een e-reader te kopen. Het is meer rustgevend voor je ogen. Dit komt mede door het speciale ePaper scherm gemaakt door eInk technologie.

Inmiddels is er veel veranderd sinds de e-reader voor het eerst uitkwam. Sindsdien zijn tablets vele malen verbeterd en hebben ze een hogere resolutie en scherm refresh rate.

Wij wilden wat licht schijnen op de huidige discussie zodat je een betere idee hebt van wat de stand van zaken zijn op het moment.

Hoe werkt EInk

Hoe werkt eInk in een ereader
Hoe werkt zo’n eInk scherm eigenlijk? Het is best een interessant stuk techniek. Het ziet er vrijwel hetzelfde uit als een bladzijde uit een boek. Ik vind het ook heel bijzonder dat als de accu op is, de woorden nog steeds zichtbaar blijven.

Het scherm bestaat uit microscopische kleine bolletjes. Deze kleine bolletjes zijn vervolgens nog gevuld met nog kleinere bolletjes met zwarte en witte pigment. Het witte pigment is positief geladen. Het zwarte pigment is negatief geladen. Ze drijven allemaal in een vloeistof binnen het grote bolletje.

Onder het grote bolletje is een elektrode, net als aan de bovenkant. Echter, is het zo dat het bovenste elektrode doorzichtig is. Dit betekent dat alleen de bovenkant van het grote bolletje zichtbaar is. Hierdoor zijn alleen Hierdoor zijn alleen de pigmenten aan de bovenkant van het bolletje zichtbaar.

Gevolg? Door een lading door de bolletjes te laten stromen kun je de zichtbare bovenkant van een bolletje vullen met zwarte of witte pigmenten, afhankelijk van de lading. Maar de lading kan ook partieel gedaan worden. Hierdoor heb je een mix van wit en zwarte pigmenten die zichtbaar blijven… Zo zien wij dus grijs!

De pigmenten zijn positief of negatief geladen, waardoor ze niet van plek zullen veranderen tot er weer elektrische stroom door het vloeistof gaat. Vandaar dat ze dus ook niet wegvallen als de accu op is.

Onderzoek

Een onderzoek uit 2012 richtte zich op het effect van lcd en eInk op de uitputting van het oog.1 Uit het onderzoek bleek dat er voor je ogen geen verschil is tussen het lezen met een lcd-scherm en een eInk.

Dit geldt volgens het onderzoek alleen voor lcd-schermen of tablets met een hoge resolutie. Hierbij kun je denken aan de nieuwere tablets.

Dit onderzoek heeft niet gekeken naar de invloed van schittering op je scherm door zonlicht.

Eigen ervaring

Mijn ervaring met e-readers is wel totaal anders dan wat uit het onderzoek is gekomen. Vandaar dat ik het graag wil delen. Ik zit vaak achter de computer en heb genoeg ervaring met lcd-schermen.

Na een uurtje of twee naar een monitor te hebben gestaard, merk ik duidelijk een effect op me ogen. Ik heb hier totaal geen last van als ik een e-reader aan het gebruiken ben.

Het is natuurlijk persoonlijk wat je prettig zal vinden. Maar mijn advies blijft dat je om het uur je ogen even wat rust geeft. De oorzaak van vermoeidheid van je ogen ligt namelijk ook met het feit dat je minder knippert als je naar een scherm kijkt. Dus houd daar rekening mee!

Bronnen

  1. E. Siegentaler., Reading on LCD vs e-Ink displays: effects on fatigue and visual strain., Institute for Research in Open-, Distance- and eLearning, Swiss Distance University of Applied Sciences, Brig, Switzerland, 2012
  2. A. Chang, Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness, Department of Biobehavioral Health, Pennsylvania State University, 2014