Quick Guide

De beste broodbakmachine heeft een timer, een automatische dispenser voor extra ingrediënten én een gistdispenser. De Panasonic SD-ZB2512KXE Broodbakmachine is een zeer luxe broodbakmachine met 33 programma’s, een temperatuursensor en uiteraard een glutenvrij-programma. Aldus, een 100% volautomatische broodbakmachine.

De beste koop broodbakmachine is de Inventum BM55 met 12 programma’s, een timer en een warmhoudfunctie. Een van de goedkoopste broodbakmachine van goede kwaliteit. De broodmachine met de nodige functies en meer.

De Inventum BM121B is een goede keuze voor het grote huishouden dat meerdere diverse broden tegelijkertijd wil bakken. Deze beste broodmachine is geschikt voor het bakken van een groot brood of twee broodjes dankzij het dubbele bakblik dat erbij wordt geleverd.

53
Onderzocht
3
Beste
 • Beste broodbakmachine: Een broodbakmachine die met een automatische rozijnen en notendispenser én een gistdispenser. Een luxe broodbakmachine met 33 programma’s en uiteraard een glutenvrij-programma.
 • Beste koop broodbakmachine: Een broodbakmachine met een goede-prijskwaliteitverhouding. Het heeft een timer, 12 programma’s en bevat een gluten-vrijprogramma. Het heeft alles wat je nodigt hebt voor het maken van brood en jam.
 • Beste broodbakmachine: groot: Een grote broodbakmachine voor het maken van een groot brood (900-1200 gram) of twee kleine broodjes (elk 450 gram).

Beste broodbakmachine – Je loopt langs de bakker en de verleidelijke geur van versgebakken brood dringt je neus binnen. Een heerlijke geur die niemand kan weerstaan. Vers brood. Om van te watertanden.

Dit kan ook in je eigen keuken. Genieten van zelfgemaakte broodjes zonder er uren voor te hoeven te zwoegen. De broodbakmachine maakt het mogelijk om brood te bakken in eigen huis. Verrukkelijke broodjes in een handomdraai!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Wat is een broodbakmachine?
 2. Waarom een broodbakmachine?
 3. Waar let je op bij het kopen van een broodbakmachine?
 4. Hoe hebben we de beste broodbakmachine gevonden?
 5. Beste broodbakmachine
 6. Beste koop broodbakmachine
 7. Beste broodbakmachine: extra dubbele bakblik
 8. Kookboek voor de broodbakmachine
 9. Het onmisbare broodmes

Wat is een broodbakmachine?

Een heerlijk versgebakken brood. Je haalt het bij de bakker, de supermarkt of je gaat het zelf bakken. Nu je dit artikel aan het lezen bent, neem ik aan dat je zelf brood wilt gaan bakken.

Het bakken van brood kan veel werk en tijd kosten. Je moet veel handelingen verrichten voordat je het brood kunt bakken in de oven. Ingrediënten mengen, het deeg kneden, het deeg laten rijzen en nog meer deeg kneden. Het bakproces van brood is zwaar en tijdrovend. Een broodbakmachine of broodmachine neemt deze zware taken allemaal van je over. Met een broodbakmachine zijn deze handelingen niet nodig.

broodbakmachine en brood

Mengen, kneden, rijzen en bakken. De broodbakmachine doet dit allemaal voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten in de broodbakmachine toe te voegen en te wachten! Hoe lang het bakken van een brood duurt met een broodbakmachine verschilt per brood. De meeste broden worden binnen 4 uren gemaakt. Een groot wit brood duurt rond de 3 à 4 uren.

Dus wat is een broodbakmachine? Een broodbakmachine is een apparaat dat het brood bakken een stuk makkelijker maakt. Ingrediënten toevoegen en wachten maar!

Waarom een broodbakmachine?

Je houdt van verse broodjes, maar je houdt niet van al het zware werk dat bij het brood bakken hoort.

Lekker en makkelijk

Met de broodbakmachine kun je in een handomdraai brood bakken. Genieten van vers brood zonder uren tijd kwijt te zijn aan voorbereidingen. Elke ochtend genieten van vers gebakken brood zonder daarvoor extra vroeg op te staan en uren te zwoegen? Met een broodbakmachine is dat mogelijk! De avond ervoor even ingrediënten in de broodmachine doen en een timer instellen. De volgende ochtend staat er vers brood voor je klaar.

Meer dan alleen brood

Je kunt experimenteren met diverse ingrediënten en verschillende soorten broden maken. De broodbakmachine kan volkoren brood, brood met rozijnen, speltbrood, meergranenbrood, brood met olijven en maïsbrood mee maken. Een broodbakmachine betekent genieten van allerlei soorten brood. Maar met een broodbakmachine ben je niet beperkt tot het maken van brood. Je kunt er ook jam, pizzadeeg, pastadeeg, compote of cake mee maken. Het kan dus meer dan alleen brood bakken!

jam broodbakmachine

Allergie en dieet

Heb je een allergie of volg je een bepaald dieet? Een broodbakmachine is dan het antwoord. Je kunt met de broodbakmachine zelf bepalen welke ingrediënten je in je brood wilt. Zo kun je glutenvrij brood of brood met weinig zout bakken. Je bepaalt zelf wat in je brood gaat. Dit geldt ook voor de hoeveelheid suiker in je brood. Als je erg gevoelig bent voor gluten, dan is de broodbakmachine een praktische uitkomst. Het is dan wel van belang dat je een broodbakmachine kiest met een glutenvrij programma.

Waar let je op bij het kopen van een broodbakmachine?

Welke broodbakmachine is het beste voor jou? Hoe kies je een broodbakmachine? Er zijn een aantal kenmerken van een broodbakmachine waar je op kunt letten om te bepalen welke broodbakmachine bij je past.

De prijs

De duurste broodbakmachine hoeft niet de broodbakmachine te zijn die bij je past. De prijs van een broodbakmachine varieert van 50 tot 200 euro. Je kunt voor 60 euro al een erg goede broodbakmachine krijgen. Een luxe broodbakmachine met extra programma’s en functies kan met gemak het (drie)dubbele kosten. Het ligt aan je voorkeuren welke broodbakmachine bij jou past. Houd je van luxe? Of is een basis broodbakmachine voldoende voor jou? Een automatische dispenser voor noten en rozijnen is handig, maar kost ook een stuk meer.

Capaciteit en broodgewicht

Hoe groot moet het brood zijn dat je gaat bakken met de broodbakmachine? Broodmachines zijn in verschillende maten beschikbaar. De maten worden uitgedrukt in broodgewicht. Broodmachines kunnen broden bakken tussen de 500 gram tot 1800 gram. Kijk voordat je een broodbakmachine koopt wat het minimale en maximale broodgewicht is dat de broodbakmachine kan bakken. De toevoegingen van extra ingrediënten, zoals noten, zaden en krenten, hebben invloed op het gewicht. Door deze extra ingrediënten wordt het brood zwaarder, maar niet groter.

Welke broodbakmachine geschikt is voor jou hangt af van de grootte van het brood dat je wilt maken. Wil je een groot brood maken of wil je liever kleinere broodjes maken? Het brood dat je bij de supermarkt of bakker koopt is doorgaans rond de 800 gram. Je kunt dit broodgewicht als richtlijn nemen bij het bepalen van de capaciteit die je nodig hebt.

Bakvorm en deeghaken

De meeste broodbakmachines hebben een bakvorm die vierkant van vorm is. Het brood dat eruit komt is meer vierkant van vorm dan rechthoekig. Het brood uit de broodbakmachine heeft een andere vorm dan we gewend zijn zoals het brood van de bakker. Het vierkante bakblik bevat over het algemeen één deeghaak. De deeghaak blijft tijdens het bakken in het brood zitten. Deze moet je na het bakken eruit halen, waardoor er een gat in het brood zit.

Broodbakmachines met een groter bakblik hebben soms twee deeghaken zodat een grotere hoeveelheed deeg gekneden kan worden. Het gevolg van deze twee deeghaken is dat er ook twee gaten in plaats van één gat in het brood komt. Het grotere bakblik heeft geen vierkante vorm, maar een langwerpige vorm. Een vorm die we meer gewend zijn van brood: rechthoekig en langwerpig. Dit model komt echter minder vaak voor.

De luxere modellen hebben soms een extra deeghaak voor het maken van meerdere soorten brood. Voor roggebrood is er bijvoorbeeld een speciale deeghaak nodig. Overigens mogen niet alle onderdelen van een broodbakmachine in de vaatwasser.

De nodige bakprogramma’s

Het aantal bakprogramma’s die een broodmachine heeft is een belangrijk aspect om op te letten. Als je graag broden bakt, dan wil je ook graag dat de broodmachine diverse soorten broden kan bakken. Een broodbakmachine kan meerdere programma’s hebben.

Broodbakmachines kunnen programma’s hebben voor het maken van witbrood, volkorenbrood, meergranenbrood, hartig brood, zoet brood en broden met zaden en pitten. Eerder schreef ik dat een broodbakmachine meer kan dan alleen brood bakken. Zo zijn er programma’s voor het bereiden van cake, jam, compote, pizzadeeg en pastadeeg.

Een broodbakmachine met een glutenvrij-programma is aan te raden als je de broodbakmachine koopt voor het maken van brood zonder gluten. Niet elke broodbakmachine heeft namelijk dit programma.

De ideale broodbakmachine heeft minimaal 12 bakprogramma’s zodat je ervan bent verzekerd dat je de meeste recepten kunt uitproberen met de broodbakmachine.

Instelbare timer

Je kunt het beste aan het einde van een bakprogramma het brood meteen uit de machine halen voor het beste resultaat. Een instelbare timer kan daarom erg handig zijn. Je kunt met de instelbare timer zelf bepalen wanneer het bakprogramma start en wanneer het brood klaar is.

Een timer is perfect als je in de ochtend vers brood wilt eten. Het bereiden van een brood met de broodbakmachine duur meestal rond de 4 uren. Voordat je naar bed gaat, kun je de ingrediënten toevoegen en de timer aanzetten. Terwijl je slaapt in de nacht, begint de broodbakmachine met het bakken van het brood. Je wordt wakker en je brood is klaar!

Toevoegen van extra ingrediënten: handmatig of automatisch

Met een broodbakmachine kan je brood maken zoals jij het wilt. Je kunt ermee experimenteren door extra ingrediënten toe te voegen. Zo kun je verschillende smaken brood maken door bijvoorbeeld zaden, noten, olijven of rozijnen toe te voegen. Deze ingrediënten moeten tijdens het bakproces toegevoegd worden. Dit kan handmatig gebeuren of automatisch door de broodbakmachine.

Bij de meeste broodbakmachines moet je deze extra ingrediënten handmatig toevoegen. Het apparaat geeft dan met een piepsignaal aan wanneer de ingrediënten toegevoegd kunnen worden.

De automatische toevoeging zorgt ervoor dat je niets meer hoeft te doen tijdens het bakproces. Er zijn maar een paar exemplaren die een automatische dispenser hebben, waaronder de beste broodbakmachine Panasonic SD-ZB2512KXE. De ingrediënten plaats je vooraf in de automatische dispenser van de broodmachine. De machine voegt de noten of rozijnen automatisch op het juiste moment toe aan het brood. De dispenser is aan te raden als je het bakproces niet in de gaten wilt houden. Ben je van plan de timer vaak te gebruiken en eet je graag brood met rozijnen of zaden? Overweeg dan een automatische dispenser.

automatische dispenser voor rozijnen en noten

Warmhoudfunctie

De warmhoudfunctie is voor mensen die niet op tijd bij de broodmachine kunnen zijn en toch een warm brood willen. Deze functie houdt het brood nog 30 of 60 minuten warm na het bakken van het brood. De meeste broodbakmachines hebben een warmhoudfunctie van 60 minuten. Brood dat in het bakblik afkoelt wordt zacht en sponzig. Met een warmhoudfunctie blijft het brood warm en de korst krokant.

Deksel met kijkvenster

Sommige broodbakmachines hebben een kijkvenster in het deksel. Een kijkvenster is erg fijn als je het leuk vindt om het bakproces in de gaten te houden.

Regelbare korstkleur

De kleur van de broodkorst is bij de meeste broodmachines regelbaar. De korstkleur is met de broodbakmachine in te stellen op licht, medium of donker.

Hoe hebben wij de beste broodbakmachine gevonden?

De beste broodbakmachine kan jam en diverse soorten brood maken en heeft een glutenvrij-programma. Een broodbakmachine is per slot van rekening weer een extra apparaat in je keuken dat plek in beslag neemt. Deze extra functies hoeft niet meer te kosten. We maken graag een goede afweging tussen de prijs en de kwaliteit. Na de vele reviews, prijzen en specificaties van de broodbakmachines te hebben doorgenomen, is gebleken dat een broodbakmachines minimaal diverse soorten broden en jam moet kunnen maken zonder dat je er veel meer hoeft te betalen.

We begrijpen het gemak van een broodbakmachine en daarom moet een broodbakmachine van zoveel mogelijk gemakken zijn voorzien. We zijn tot de conclusie gekomen dat een goede broodbakmachine 12 programma’s heeft en dat een timer onmisbaar is. Met deze kenmerken kun je optimaal gebruik maken van een broodbakmachine. Met 12 programma’s heb je de essentiële kenmerken van een broodbakmachine. De broodbakmachine vervangt de lieve bakker natuurlijk niet, maar het mag zeker wel een uitgebreid menu bevatten zodat je waar voor je geld hebt. Een timer zorgt ervoor dat je vers brood hebt op het perfecte moment. Ochtend, middag of avond. Je bepaalt dan zelf wanneer het brood klaar is.

Een kijkvenster is leuk. Je kunt zien hoe de broodmachine de ingrediënten mengt en je ziet het deeg rijzen. Maar daarna beslaat het glas of het wordt het vies. Er valt dan weinig te zien. Hoewel een kijkvenster een leuk extraatje is, is dit voor ons geen cruciale eigenschap voor de beste broodbakmachine.

Beste broodbakmachine

Panasonic SD-ZB2512KXE Broodbakmachine

Een zeer luxe broodbakmachine met een temperatuursensor, een automatische dispenser voor extra ingrediënten én een gistdispenser.

Een automatische broodbakmachine is pas automatisch als je niks meer hoeft te doen. Bij de Panasonic SD-ZB2512KXE is dit het geval. Deze luxe en uitzonderlijke broodbakmachine heeft een omgevingstemperatuursensor, een automatische dispenser voor extra ingrediënten én een gistdispenser. Met de 33 programma’s kun je makkelijk verschillende soorten brood en deeg kunt maken. Je kunt eindeloos variëren met deze broodbakmachine. Van (rogge)brood bakken tot jam maken.

Deze luxe broodbakmachine is in december 2016 als Best Reviewed beoordeeld door Kieskeurig. Het is een pronkstuk dat zeker is aan te raden als je een volautomatische broodbakmachine zoekt.

Volautomatische broodbakmachine

De Panasonic broodbakmachine is een van de weinige broodbakmachines met een timer, een temperatuursensor, een rozijnen en notendispenser én een gistdispenser.

Deze broodbakmachine is voorzien van twee dispensers. Eén voor de extra ingrediënten en één voor de gist. De automatische dispenser is ideaal als je niet tussentijds de rozijnen, noten of olijven wilt of kunt toevoegen. De dispenser voegt namelijk de ingrediënten toe wanneer het nodig is. Met de timer in combinatie met de automatische dispenser kun je ‘s ochtend nu ook genieten van brood met zaden of noten.

De Panasonic SD-ZB2512 heeft een gistdispenser. Deze gistdispenser voegt gist automatisch toe op het juiste moment. Zonder gistdispenser blijft de kans dat de gist te vroeg begint te gisten waardoor je brood mislukt (de gist wordt namelijk tegelijkertijd met het meel toegevoegd). Met deze handige gistdispenser is de kans een stuk kleiner dat je brood mislukt.

Verder meet de omgevingstemperatuursensor van deze broodbakmachine tijdens het bakproces de temperatuur in de kamer en stemt zich af op de omgevingstemperatuur. De Panasonic is hierbij een broodbakmachine die daadwerkelijk volautomatisch is.

De 33 programma’s

De Panasonic SD-ZB2512 heeft bijzonder veel programma’s. Nummer 1 tot en met 18 zijn programma’s voor het bakken van brood. Nummer 19 tot en met 33 zijn programma’s voor het maken van deeg, jam en compote. Ook is het geschikt voor het maken van cake en is er een speciale programma voor het maken van glutenvrij brood. Je kunt met deze broodbakmachine ontzettend veel dingen mee maken. De bijbehorende recepten zijn allemaal te vinden in de gebruiksaanwijzing.

De broodbakmachine kan een waslijst aan diverse broden maken door deze programma’s: wit brood, rozijnen brood, gevuld brood (bijvoorbeeld olijven of gedroogde tomaten), volkorenbrood, volkoren met rozijnen brood, Frans brood, zuurdesembrood, Italiaans brood, sandwich brood, brioche, brood zonder gluten, volkoren speltbrood, rogge en spelt, boekweit en spelt met zaadjes en sodabrood.

Je moet je wel door de 33 programma’s navigeren met de “verder” knop. Er is geen knop voor “terug”, alleen voor “verder”. Heb je per ongeluk een programma te ver geklikt? Dan moet je helaas van voor af aan door het menu gaan. Gelukkig kun je met een snelle tempo door het menu door de knop ingedrukt te houden.

De nadelen

Deze beste broodbakmachine komt met vele voordelen, maar het is tijd om over te gaan op de nadelen. Hoe allemachtig prachtig deze broodbakmachine ook is, het blijft een duur ding. Het heeft geen warmhoudfunctie en de pieptoon aan het einde van een bakprogramma is vrij stil.

Ben je gewend om te tussendoor voor de oven te staan om te kijken of het brood al een mooie bruine korst krijgt? Bereid je dan maar alvast voor op ontwenningsverschijnselen. Deze broodbakmachine heeft geen kijkraampje om er doorheen te turen. Overigens is het goed in gedachte te houden dat het kijkvenster van een broodbakmachine gauw beslagen raakt door de warmte die de machine produceert.

Belangrijke kenmerken
 • 33 verschillende programma’s
 • Broodgewicht van minimaal 600 gram en maximaal 1200 gram
 • Instelbare timer tot 13 uur
 • Automatische dispenser voor toevoegen van extra ingrediënten
 • Automatische gistdispenser
 • Speciale kneedhaak voor roggebrood
 • Regelbare korstkleur (licht, medium en donker)

Beste koop broodbakmachine

Inventum BM55 Broodbakmachine

Broodbakmachine voor de beginner. Inclusief glutenvrij programma.

De Inventum BM55 broodbakmachine maakt broden van 650 of 800 gram en is geschikt voor het maken van glutenvrij brood. De broodbakmachine met 12 programma’s maken het voor jou mogelijk om het brood naar je eigen smaak te maken. Het maken van jam en cake is geen probleem.

Deze broodbakmachine is een van de goedkoopste broodbakmachines die je online kunt vinden. Het is een goedkope broodbakmachine die absoluut credits verdient doordat het de nodige functies heeft en meer! De broodbakmachine heeft een timer. Ter aanvulling heeft het bovendien een warmhoudfunctie en een deksel met kijkvenster.

Timer en handmatig toevoegen van extra ingrediënten

De extra ingrediënten dienen handmatig toegevoegd te worden. De broodbakmachine geeft met een piepsignaal aan als het tijd is om de ingrediënten toe te voegen. In de gebruiksaanwijzing bij deze machine staat hoe lang het duurt voor de piepsignaal afgaat. Zo weet je van tevoren wanneer je de ingrediënten moet toevoegen.

Met de timer kun je instellen wanneer de machine mag starten met het programma. Je kunt een maximale tijdvertraging van 13 uren instellen. De timer is handig als je op een later moment vers brood wilt eten. Helaas zit er geen automatische toevoer van ingrediënten bij zodat je alsnog deze tussentijds moet toevoegen. Rozijnenbrood of brood met olijven in de ochtend is dus niet mogelijk. Behalve als je bereid bent om midden in de nacht op te staan om dit even toe te voegen!

De 12 programma’s

De broodbakmachine met 12 programma’s is geschikt voor het maken van wit brood, Frans brood, volkoren en meergranen brood, zoet brood (rozijnen- en notenbrood), glutenvrij brood en brood voor sandwich. Ook kan het deeg, jam en cake maken. Voor de mensen met haast is er een snelle stand om brood te bakken in 90 minuten.

Voor wie

De Inventum BM55 heeft een uitgebreide menu met 12 programma’s en is door de lage prijs zeer geschikt voor de beginnende thuisbakker. Doordat het de essentiële functies en programma’s heeft, is deze broodbakmachine ook aan te raden als je graag diverse soorten broden eet.

Belangrijke kenmerken
 • 12 verschillende programma’s
 • Broodgewicht van minimaal 650 gram en maximaal 800 gram
 • Instelbare timer tot 13 uur
 • Piepsignaal voor handmatig toevoegen van extra ingrediënten
 • Regelbare korstkleur (licht, medium en donker)
 • Warmhoudfunctie: de machine houdt het brood nog 60 minuten warm.
 • Deksel met kijkvenster

Beste broodbakmachine: groot

Inventum BM121B Broodbakmachine

Deze broodbakmachine wordt geleverd met 2 bakblikken: een groot bakblik en een dubbele bakblik voor het bakken van twee kleine broodjes.

De Inventum BM121B is een broodbakmachine met 12 programma’s die geleverd wordt met twee bakblikken. Deze broodbakmachine heeft dezelfde specificaties als de Inventum BM55. Het beschikt ook over dezelfde programma’s, waaronder een glutenvrij programma, een instelbare timer en de warmhoudfunctie. Het verschil is dat deze broodbakmachine groter is van formaat en je er een extra dubbele bakblik bij krijgt voor het bakken van twee kleine broden. Ook is het apparaat hierdoor een stuk groter dan de Inventum BM55.

Bakblik groot en bakblik dubbel: een rechthoek en twee vierkantjes

Het grote bakblik is voor het bakken van broden van 900 en 1200 gram. Het fijne aan het grote bakblik is dat je er een rechthoekige brood mee kunt bakken. De vorm die we gewend zijn van de bakker en de supermarkt. Het rechthoekige bakblik is groot waardoor de broodbakmachine ook groter is dan de gemiddelde broodbakmachine. De machine neemt dus vrij veel plek in beslag. Er zijn twee kneedhaken nodig voor het kneden van deeg in een groot bakblik. Dit betekent twee gaatjes in het brood en twee keer zwoegen om de twee kneedhaken uit het brood te halen.

Daarbij wordt bij deze broodbakmachine een extra dubbele bakblik geleverd voor het maken van twee kleine broodjes van elk 450 gram. Met dit bakblik kun je twee soorten brood tegelijk maken, bijvoorbeeld een meergranenbrood en een rozijnenbrood. Er worden twee kleine kneedhaken meegeleverd voor dit dubbele bakblik.

Voor wie

De broodbakmachine is vrij groot en neemt veel plek in beslag. Het is daarom vooral bedoeld voor de echte broodliefhebber. Deze grote broodbakmachine kan een groot brood maken of twee kleine broodjes en is aan te raden voor een groot huishouden dat veel brood eet en graag diverse broden tegelijkertijd wilt kunnen klaarmaken.

Belangrijke kenmerken
 • 12 verschillende programma’s
 • Broodgewicht van minimaal 900 gram en maximaal 1200 gram
 • Extra bakblik voor 2 broden van 450 gram.
 • Instelbare timer tot 13 uur
 • Piepsignaal voor handmatig toevoegen van extra ingrediënten
 • Regelbare korstkleur (licht, medium en donker)
 • Warmhoudfunctie: de machine houdt het brood nog 60 minuten warm.
 • Deksel met kijkvenster

Kookboek voor de broodbakmachine

Je hebt besloten om een broodbakmachine te kopen. Op internet staan er genoeg recepten voor brood bakken met de broodbakmachine. Toch kan het zo zijn dat je een kookboek erbij wilt. Let op! Veel broodbakboeken zijn bedoeld voor het bakken van brood in de oven en niet voor met de broodbakmachine. Koop dus niet zomaar een kookboek zonder goed te onderzoeken of het boek wel geschikt is voor het bakken van brood met de broodbakmachine. Let dus goed op of het broodbakboek bedoeld is voor de broodbakmachine.

Welk kookboek?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af welk kookboek je dan wel kan kopen om bij je broodbakmachine te gebruiken. Tijdens het speuren naar een goed kookboek voor brood bakken, kwamen we tot de ontdekking dat de meeste boeken niet bedoeld zijn voor de broodbakmachine. We hebben bij Bol.com twee kookboeken gevonden die wel geschikt zijn.

Het eerste broodbakboek is Basishandboek brood bakken van Cécile Decaux. Dit boek bevat 80 recepten voor de broodmachine. Het andere boek is De broodbijbel van Christine Ingram. Een kookboek met heel veel informatie over brood bakken en brood bakken met een broodmachine of in de oven.

Het onmisbare broodmes

Een goed broodmes is onmisbaar bij een broodbakmachine. Een broodmes is een stevig en lang mes met kartels. De kartels zorgen ervoor dat je door de harde broodkorst kan snijden zonder het brood te pletten.

Bij een eigen versgebakken brood hoort een goed broodmes. Je wilt namelijk niet je brood helemaal plat drukken bij het snijden van het brood. Je hebt immers al uren mogen wachten tot je heerlijke brood klaar is. Dan wil je daarna ook kunnen genieten van een lekker niet platgedrukt broodje. Wat is een goed broodmes? De Diamant Sabatier Integra 22 cm is een broodmes dat goed en erg mooi is. Het merk Sabatier is een bekend Frans merk voor keukenmessen en is goed aan te raden! Een merk dat geschikt is voor de enthousiaste hobbykok. Je kunt dit broodmes het beste met de hand wassen. Met de hand wassen is overigens aanbevolen voor alle keukenmessen.
broodmes
Toch liever een ander broodmes? Kies dan voor een broodmes met grotere kartels. Een broodmes met te kleine kartels lijkt meer op een zaag. Het kan de korst verpulveren en dat is niet de bedoeling van een broodmes.

De meeste messensets hebben een broodmes. Heb je thuis al een messenset thuis staan? Dan heb je mogelijk geen broodmes nodig. Heb je nog geen broodmes en ben je van plan een broodbakmachine aan te schaffen en heel veel broodjes te bakken? Vergeet dan niet om een broodmes erbij te kopen!