De beste backpack
Een wereld op je rug
We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Nomad Batura de beste backpack voor mannen is. Deze backpack past zich perfect aan je lichaam aan door middel van de verstelbare banden en rugpand. Ook bevat de Nomad rugventilatie. Hierdoor is deze backpack de beste voor de personen die op lange reizen gaan. Door de meerdere steun/ en aansluitpunten wordt het gewicht gelijk verdeeld over je lichaam, waardoor je meer aankunt dan met andere backpacks..
En omdat vrouwen een ander lichaamstype hebben, hebben we daarvoor ook de beste backpack uitgezocht. En de beste backpack voor vrouwen is geworden: de Nomad Batura womens fit! Deze backpack heeft dezelfde functies als de beste backpack voor mannen. Het is dan ook van dezelfde series backpacks.
-
Beste backpack voor mannen: Dit is de beste backpack voor mannen die van lange wandelingen houden, de rugventilatie zorgt voor optimale hygiëne. Met verstelbare banden en rugpand past hij zich perfect aan jouw lichaam aan. Je spullen zijn waterdicht en beschermd door de bijgeleverde regenhoes en vergrendelbare ritsen.
-
Beste backpack voor vrouwen: Dit is de beste backpack voor vrouwen die van lange wandelingen houden,de voorgevormde heup/ en schouderbanden zorgen ervoor dat het vrouwelijke lichaam volledig wordt ondersteund. Je spullen zijn waterdicht en beschermd door de bijgeleverde regenhoes en vergrendelbare ritsen.
Beste backpack – Als je op reis gaat voor een langere periode, is het fijn om al je spullen bij elkaar te hebben in 1 tas. En omdat het op den duur best wel zwaar gaat worden om die tas de hele tijd rond te slepen, is er iets geweldigs uitgevonden: de backpack! De backpack is een reistas die het gewicht van de inhoud verdeelt over verschillende steunpunten op het lichaam. Zo kun jij langer genieten van je reis zonder het feit dat je de hele tijd wordt gestoord door pijnklachten hier en daar, veroorzaakt door een te zware tas.
Dus ben jij een echte avonturier maar heb je snel lichaamsklachten? En wil je dat dat een keer stopt zodat jij ongestoord alles kunt zien waar je altijd al over hebt gedroomd? Maar wil je toch wel de essentiële spullen voor je reis meenemen? Zoek dan niet verder, een backpack is dé oplossing voor jou!
Maar nu je dit weet, begint het echte uitzoeken pas. Zijn er verschillende soorten backpacks? Zo ja, welke is de beste backpack voor mij? En waar moet ik op letten als ik een backpack ga kopen? Zijn er nog handige trucjes die ik moet weten met betrekking tot backpacks? Geen zorgen! Deze vragen gaan wij allemaal voor jou beantwoorden in dit artikel. En met die informatie kun jij met de beste backpack op reis, en kun je optimaal genieten van het beste avontuur van je leven!
Inhoudsopgave
Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.
- Waarom een backpack?
- Hoe werkt een backpack
- Soorten backpack
- Waar let je op bij het kopen van een backpack?
- Hoe hebben we de beste backpack gevonden?
- Beste backpack voor mannen
- Beste backpack voor vrouwen
Waarom een backpack?
Ik hoor het je al denken: ‘Waarom zou ik ooit zo’n dure backpack kopen als ik ook gewoon op reis kan gaan met mijn goede oude vriend; de Eastpak?’. Nou, ten eerste, die eastpak ligt waarschijnlijk al 5 jaar in je kast te verstoffen. Dus de kans dat die nog een hele reis aankan, is nihil. En stel hij kan dat wel, dan ga je dat op den duur voelen aan je schouders. Vooral als je al je bezittingen erin stopt voor een reis van langer dan een week of twee.
Die reis waarbij je waarschijnlijk heel veel gaat lopen om bezienswaardigheden te zien, of dat ene mooie berggebied gaat ontdekken. Je schouders kunnen die last echt niet alleen aan.
Oke, Eastpak dus niet, maar een koffer dan? Je weet wel, zo eentje op wieltjes die je gewoon achter je aan kunt slepen? Geloof me, ook dat wordt op den duur irritant. Na twee uur lopen met zo’n ding wil je het liefst die wieltjes kapotmaken, door dat rotgeluid wat ze maken. Of al die losliggende steentjes onderweg, waardoor je koffer weer kantelt en je weer mag stoppen met de wandeling om hem recht te zetten. Niet oké. Zo ga je nooit optimaal kunnen genieten van je reis.
Dus toch maar een backpack. Het is dan wel een wat duurdere optie, maar uiteindelijk heb je er veel meer profijt van. Waarschijnlijk kunnen er in jouw nieuwe backpack ook veel meer spullen dan in je Eastpak. Is toch wel handig, zo’n extra flesje water, of die pleisters die je anders maar op je nachtkastje had laten liggen! Maar jij gaat geen last hebben van dat extra gewicht, want met een backpack is al het gewicht verdeeld over meerdere delen van je lichaam. Je kunt dus veel meer aan, en zoveel meer dingen zien!
Hoe werkt een backpack?
Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: je doet je spullen erin (wel netjes georganiseerd), bindt het goed om je lichaam en gaan.
Maar misschien is het handig om te weten hoe je je backpack het beste inpakt, zodat je geen tot weinig last hebt van het gewicht wat er uiteindelijk op je rug zit. Ook wil je misschien wel weten hoe je een backpack draagt op een verantwoorde manier. Dit gaan wij aan je vertellen in dit onderdeel.
Hoe draag je een backpack op een verantwoorde manier?
Het belangrijkste om te onthouden is dat je het gewicht NIET met je rug hoort te dragen. Het gewicht hoort zich te verdelen over je heupen en schouders. En als het een zware tas is (wat aan het einde van je reis onvermijdelijk is), pak hem ook NOOIT op met een gebogen rug. Met deze regels in je achterhoofd, kunnen we nu beginnen aan de uitleg over het dragen van een backpack. Zorg ervoor dat je volgende stappen volgt als je het goed wilt doen.
Het aantrek proces
Waar je mee begint, is de backpack neerleggen op een hoog oppervlak zoals een tafel of stoel. Hurk voor het oppervlak met je rug richting de tas. Doe je armen door de schouderbanden en sta op.
Houd je knieën gebogen en leun wat voorover. Het gewicht staat nu op je heupen. Maak de heupbanden hierna vast, voordat je rechtop gaat staan. Nu ga je rechtop staan en staat het gewicht ook gedeeltelijk op je schouders. Til de heupband een beetje omhoog zodat hij op je heupbot zit en maak hem erg, erg strak vast. Het volgende gedeelte is niet moeilijk. Je pakt de twee touwtjes aan de zijkanten en trekt ze tegelijk naar beneden; dit maakt de schouderbanden wat strakker.
Als het goed is, zit het nu een stuk comfortabeler. Zorg ervoor dat de backpack ook een goede aansluiting heeft op je rug.
Oke, nu we dat proces hebben gehad, onthoud: een backpack omdoen is een kwestie van proberen, proberen en nog eens proberen. Probeer goed aan te voelen wat comfortabel is en wat niet.
En net zoals bij nieuwe schoenen die je in moet lopen, moet je ook je backpack ‘indragen’. Zorg dat gewend bent aan het gevoel van een backpack op je rug voordat je op reis gaat. Maak hem leeg en weer vol, doe hem uit en aan (80 keer). Nu heb je nog tijd om hem om te ruilen! Wees er dus zeker van dat je de beste backpack voor jou hebt gekocht (en niet omdat je vriendin zei dat deze mooier was).
Hoe pak je een backpack het beste in?
Zo. Nu weet je in ieder geval hoe je een backpack moet dragen. Maar wat moet erin? En hoe moet het erin? Lees even verder en je hebt antwoord!
Zorg dat je de zwaarste dingen aan de kant van de rug inpakt.
Zo heb je minder kans op het feit dat je rug verkeerd gaat buigen door al het gewicht. Dat gewicht trekt natuurlijk aan je rug!
Let er ook even op bij je aankoop dat er verschillende opties zijn om je spullen in te pakken. Bijvoorbeeld zakjes aan de zijkant voor je waterflesje. Hoe meer je het gewicht kunt verdelen, hoe meer gewicht jij aankunt!. Het ideale gewicht wat je backpack kan bevatten, is 25% van je lichaamsgewicht. Eigenlijk net wat minder, maar dit een makkelijke regel om je aan te houden. Dus stel je bent 60 kilo, dan zou het perfect zijn als jouw backpack minder dan 15 kilo aan gewicht bevat.
Meeneemtips
Oke, leuke tips, maar wat moet erin dan? Dat ligt natuurlijk helemaal aan op wat voor reis je gaat, en voor hoelang. Bedenk sowieso dat je ruimte moet overlaten voor eventuele souvenirs of andere dingen die je op je reis gaat halen.
Begin met een lijstje maken voor je begint. De basics zijn natuurlijk sowieso handig: je portemonnee, telefoon, oplader, paspoort of ander identiteitsbewijs, verzekeringspas of -document, rijbewijs. Maar wat dacht je van een mp3-speler of iPod en oortjes, of een pakje kaarten om de tijd te verdoen? Paracetamol en andere eerste hulp-benodigdheden zijn ook handig. Misschien een aansteker of wat lucifers als je op overlevings-tour gaat.
Kleding ook natuurlijk, eventueel slaapspullen. Nu we het over kleding hebben, hou die uit elkaar door de verschillende soorten in een eigen zakje/tasje te doen. En vergeet vooral geen boekje mee te nemen met de plattegrond en andere informatie over het land waar je heengaat! Maar als laatste, probeer ZO MIN MOGELIJK spullen mee te nemen. Het meeste kun je toch wel in het buitenland kopen en anders sleep je alleen maar extra gewicht mee voor niks.
Soorten backpack
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten lichamen, en om zich daaraan aan te passen zijn er ook verschillende backpacks. Zo heeft iedereen zijn eigen, lekker zittende backpack! Maar welke types backpack zijn er dan? En welke past het beste bij jou? Zoals altijd, hebben wij dat ook deze keer voor je uitgezocht. Nu hoef je bijna geen moeite meer te doen om de beste backpack voor jou te vinden!
Backpack met open bovenkant
en er gaat nog een beschermende flap overheen. Die flap kun je vaak vastmaken aan een deel van de schouderbanden. Dit type backpack zie je vaak in de bergen, omdat hier gewoon heel veel in past. Zelf zijn ze meestal licht van gewicht. Vanwege de flap is er weinig kans dat er verdwaalde insecten in de backpack terecht komen.
Je spullen hebben dus minder kans op beschadiging van je spullen in dit type backpack. Ook hebben deze backpacks bijna nooit ritsen, geen gedoe meer met kapotte ritsen dus! Gelukkig heeft het wel meerdere vakjes, dus het gewicht wat erin gaat, is makkelijk te verdelen.
Dit is de perfecte backpack om gedragen te worden voor een langere tijd, omdat dit type daarvoor gebouwd is. Ze hebben namelijk ook een dichtere pasvorm, hij sluit beter aan op je lichaam dan een ander type backpack. Een nadeel van deze backpacks is wel dat je ze minder goed kunt in- of uitpakken. Het is lastig om bij de bodem van deze backpack te komen als je snel iets zoekt. Juist omdat je hem vanaf de bovenkant moet inpakken. Tevens heeft dit type wat meer bandjes en touwtjes, dus daarin moet je even een eigen systeempje vinden.
Backpack met rits aan voorkant
Dit type backpack lijkt een beetje op de rugtas die je vroeger op de middelbare school droeg. De rits zit (de naam zegt het al) aan de voorkant. Hierdoor kun je veel makkelijker bij je spullen op de bodem dan dat kan bij zijn broertje met de open bovenkant. Ook dit type heeft veel verschillende vakjes, dus het gewicht is hier ook gemakkelijk te verdelen waardoor jij veel meer kunt dragen. Dit maakt het ook veel makkelijker te organiseren.
Dus stel jij hebt een noodgeval en je hebt NU verband nodig, no worries! Je kunt er binnen no time bij. Dit type backpack neemt ook een stuk minder ruimte in beslag omdat het zo makkelijk te organiseren is. Deze backpacks worden vaak afgesloten met ritsen.
Dat houdt wel in dat ze makkelijker dicht blijven, want de ritsen kunnen in elkaar geknoopt worden. Ook superhandig tegen diefstal! Een nadeel is wel dat je een probleem hebt als de rits kapot gaat. Of je moet weten hoe ritsen op een tas moet naaien én toevallig een extra rits mee hebben. Water en insecten kunnen ook door de rits heen kruipen, dus zorg dat je zakjes om je spullen heen doet in deze backpack. Dan zijn je spullen in ieder geval beschermd. De pasvorm van dit type backpack is ook wel een stuk minder, omdat deze vaak al voorgevormd is. Daarom is dit type de beste backpack voor de mensen die vaker reizen met het openbaar vervoer, of de mogelijkheid hebben om de tas tussendoor neer te leggen.
Backpack voor mannen vs. backpack voor vrouwen
Natuurlijk is er ook nog een verschil tussen backpacks voor mannen en backpacks voor vrouwen. Omdat vrouwen over het algemeen een kortere rug hebben dan mannen, is het rugpand van de backpack ook wat kleiner bij de versie voor de vrouwen.
Vrouwen hebben ook bredere heupen dan mannen, daarom zijn de heupbanden wat anders vormgegeven. Ook de schouderbanden draaien bij de backpacks speciaal voor vrouwen iets meer weg. De reden hiervoor is dat de borsten van de vrouw anders bekneld raken tussen het lichaam en de banden. Alsnog moet je altijd eerst een backpack aan proberen voor je hem koopt, want er bestaat niet zoiets als een standaard lichaam!
Waar let je op bij het kopen van een backpack?
Nu weet je welke soorten backpacks er zijn, en heb je misschien zelfs al een idee welk type backpack je gaat halen! Toch is het wel handig om nog even na te denken over de volgende punten voordat je de aankoop officieel maakt.
De 6 basiskenmerken
Goede informatie is de sleutel tot een goede aankoop. Daarom hebben wij alle kleine punten (die jij misschien over het hoofd hebt gezien) nog even op een rijtje gezet. Als je dit allemaal doorleest, weet je zeker dat jij een goed geïnformeerde keuze maakt en zo de beste backpack voor jou er zo uit kunt plukken!
- Waterdicht— Let er op of de backpack waterdicht is, want het laatste wat je wilt is dat je geliefde bezittingen allemaal nat worden! Wat hierbij ook helpt, is letten op het klimaat van het land waar je heen gaat en daar rekening mee houden. Is de backpack niet waterdicht maar is de kans toch heel groot dat het gaat regenen op jouw bestemming? Dan is er eventueel nog een laatste redmiddel: een regenhoes. Sommige backpacks krijgen deze zelfs meegeleverd! Is dat niet het geval bij jouw backpack? Is het altijd handig om er voor de zekerheid nog één te kopen.
- Breedte van de schouderband— Dit is misschien een detail waar veel mensen niet op letten. Maar het is zeker niet het onzinnigste detail in de wereld van backpacken! Want hoe breder de schouderband, hoe lager de kans dat deze met in je schouder gaat snijden als je veel gewicht met je meedraagt. Het nadeel van een bredere schouderband is dat het nogal warm kan worden eronder. En zoals je misschien al raadt: Hoe breder de schouderband, hoe groter het warme oppervlak. Nu zijn er gelukkig een aantal backpacks die bij de bredere banden wat luchtgaatjes erin hebben, zo kan de wind er net tussendoor piepen en heb je minder last van de warmte.
- Ritsen die op slot kunnen— Ook dit is een onderschat trucje, maar wel een handige! Of dit kan bij jouw backpack, is heel makkelijk te zien. Heeft je backpack ritsen? En zitten er bij elk vakje 2 ritsen? Gefeliciteerd, jij hebt een backpack met ritsen die op slot kunnen! En met op slot bedoel ik: er kunnen knoopjes in gelegd worden. Waarom dit handig is? Zo raak je minder snel je spullen kwijt. Ongeacht of het door onhandigheid, vergeetachtigheid (vergeten de rits dicht te doen!) of diefstal komt. Maak er een ritueel van om telkens weer een knoopje in de ritsen te leggen. Zo vergeet je minder snel je ritsen dicht te doen, kunnen de ritsen bijna niet zomaar naar beneden ritsen (want hey, zwaartekracht), en kunnen dieven er minder makkelijk bij! Ideaal toch?
- Hoeveelheid opbergvakjes— Hierbij geldt: hoe meer, hoe beter! Want meer vakjes betekent betere verdeling van het gewicht dat je draagt, en een georganiseerde trip. Ook kan het helpen bij het drooghouden van je spullen, je kunt je waterflesje namelijk bijvoorbeeld in de buitenkant van je tas opbergen en je spullen in de binnenkant. En dat organiseren kan nog wel eens best handig zijn in noodgevallen. Jij bent de eerste met de pleisters/spray/whatever in je hand en kunt jezelf held van de dag noemen! Het enige nadeel van die vele vakjes is dat je net iets langer bezig bent met inpakken, want je moet nadenken waar je alles stopt (en dat ook onthouden).
- Heupband— Bij de heupband is, net als bij de schouderband, breedte een belangrijke factor. Op allebei de banden komt evenveel gewicht, en dus gelden dezelfde regels. Maar bij de heupband is er nog iets extra om op te letten. Hij moet je heupbot goed omsluiten, anders loop je kans op een blessure. Bij schouderbanden gaat dat automatisch omdat het gewicht van de inhoud van de backpack trekt de banden al strak om de schouders. Heupbanden hebben dit hulpje echter niet, dit moet je dus zelf instellen. Heupbanden komen in verschillende vormen voor. In twee delen of in één deel. Wat jij prettiger vindt, is helemaal aan jou. Probeer het vooral allebei uit!
- Rugventilatie— Dit is ook een fijne functie als je een tijdje wandelt. Iedereen zweet bij hevige lichamelijke inspanning, en vooral in een warm land is niks fijner dan een beetje lucht op zo’n moment. Lucht ga je niet vinden tussen je backpack en je rug. Daarom is luchtventilatie uitgevonden, zodat het nog een beetje hygiënisch blijft allemaal, dat backpacken.
Hoe hebben wij de beste backpack gevonden?
Op zoek naar de beste backpack, dat was, om het zo maar te zeggen, een avontuur! Wij zijn naar verschillende speciaalzaken geweest voor outdoor-benodigdheden. Ook hebben we echte reizigers gesproken om erachter te komen wat hun ervaringen waren met backpacks. Zijn er fouten die zij in het begin hebben gemaakt en de reizigers-to-be afraden? Misschien hebben ze wel tips? En wat zijn de dingen die cruciaal zijn bij een backpack? Gelukkig hebben zij de meeste vragen wel kunnen beantwoorden.
De grootste fout die je kunt maken, is zomaar een backpack pakken die mooi is, zonder het aan te proberen. Dat is dus een NO GO. Frutsel vooral met alle bandjes en probeer dingen uit, trek aan touwtjes. Alleen zo kom je erachter welke backpack de beste backpack is! En onthou dat er verschillen zijn in dames- en heren backpacks. Dus blijf netjes trouw aan jouw sectie in de winkel en/of webshop. Dan heb jij meer kans om de beste keuze te maken. En bedenk hoe jij je backpack wilt inpakken, daarmee voorkom je al een hoop aankoop fouten in type backpacks.
Met deze antwoorden konden we wel wat. Wij hebben hierdoor ervoor gekozen om de beste mannelijke en vrouwelijke backpacks voor jullie eruit te kiezen. Dit kun je allemaal lezen in het volgende onderdeel!
Beste backpack voor mannen
Nomad Batura
Dit is de beste backpack voor mannen die van lange wandelingen houden, de rugventilatie zorgt voor optimale hygiëne. Met verstelbare banden en rugpand past hij zich perfect aan jouw lichaam aan. Je spullen zijn waterdicht en beschermd door de bijgeleverde regenhoes en vergrendelbare ritsen.
Met zijn neutrale uitstraling past deze backpack bij bijna alles. En dan bedoel ik ook lichaamstype, lang kort, dik of dun. Alle banden die erop zitten, zijn namelijk verstelbaar. Het rugpand ook!
Dus het maakt helemaal niet uit of je lang of kort bent, deze Nomad Batura past zich volledig aan jou aan. De schouderbanden zijn ook verstelbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken of de backpack niet goed zit.
Hetzelfde geldt voor de heup- en buikband. Het gewicht wordt hierdoor op een ergonomisch verantwoorde manier verdeeld en zo kun jij meer meenemen zonder extra last te krijgen. Er wordt automatisch een regenhoes bij deze backpack geleverd, dus daar hoef je ook niet meer aan te denken. De schouderbanden zijn gewatteerd, waardoor je dus minder snel last hebt van het gewicht wat er aan je rug hangt. Tevens heeft de Nomad Batura rugventilatie, dus is deze backpack perfect om mee te nemen op reis voor de echte wandelaars.
Indeling
De Nomad Batura heeft een hoofdvak dat is afgesloten met ritsen. Deze ritsen zijn ook nog eens vergrendelbaar, dat betekent dus dat jouw spullen zo goed mogelijk tegen diefstal beveiligd zijn! Je kunt bij het hoofdvak vanaf de boven- én voorkant!
Zo kun jij je eigen manieren vinden om de backpack optimaal in te pakken. Plus je komt overal makkelijker bij, niet alleen omdat je weet waar het is, maar omdat je niet je hele backpack op zijn kop moet gooien om bij de bodem te komen. Naast het hoofdvak heeft deze backpack een voorvak. Hierin kunnen de kleinere spulletjes die je snel nodig hebt gedaan worden. Dit vak is tevens met vergrendelbare ritsen afgesloten.
Alles om jouw spullen veilig te houden! En dan heeft de Nomad nog een ondervak. Dit vak is perfect voor alle vuile was, vieze schoenen of andere dingen die je liever niet in hetzelfde vak als de rest van je spullen wilt hebben. Tevens afgesloten met vergendelbare ritsen.
Belangrijke kenmerken
- Vergendelbare ritsen
- Rugventilatie
- Verstelbare banden en rugpand
Beste backpack voor vrouwen
Nomad Batura womens fit
Dit is de beste backpack voor vrouwen die van lange wandelingen houden,de voorgevormde heup/ en schouderbanden zorgen ervoor dat het vrouwelijke lichaam volledig wordt ondersteund. Je spullen zijn waterdicht en beschermd door de bijgeleverde regenhoes en vergrendelbare ritsen.
Toeval dat het de vrouwelijke versie van de beste mannelijke backpack is? Misschien, óf Nomad is gewoon het leidende merk op de markt. Het verschil tussen de ‘normale’ en de womens fit, zit ‘m in de banden. De heup- en schouderbanden om precies te zijn.
Ze zijn allebei wat smaller bij de womens fit dan bij de mannelijke versie. De heupband is ook speciaal gevormd zodat het comfort en de stevigheid optimaal zijn bij deze backpack. Ook is het rugpand net wat smaller, zodat de backpack beter aansluit op de rug van een vrouw.
Natuurlijk heeft ook deze backpack een verstelbaar rugpand, zodat ook de wat langere en kleinere vrouwen deze backpack comfortabel kunnen dragen. Verder zijn de rest van de banden ook weer verstelbaar, zodat de backpack bij elk vrouwelijk lichaam perfect aansluit. Ook de womens fit heeft rugventilatie, want ondanks dat het misschien moeilijk is om toe te geven of te geloven, vrouwen zweten ook. En elk onaangenaam gevoel willen we zoveel mogelijk voorkomen, vooral met lange wandelingen. De schouderbanden zijn tevens gewatteerd zodat er zoveel mogelijk pijn vermeden wordt.
De regenhoes wordt hier ook standaard bij geleverd dus daar hoef je je ook geen zorgen meer over te maken!
Indeling
De indeling van de Nomad Batura womens fit is hetzelfde als bij de mannelijke versie van deze backpack. Een hoofdvak waarbij je kan vanaf de boven- en voorkant. Dit hoofdvak wordt afgesloten met een vergrendelbare rits. Dit is ook het geval bij het voorvak.
In het voorvak kun je het beste de spullen doen die je snel nodig hebt en die niet teveel ruimte innemen. En dan is er ook nog het ondervak waar je alle overige spullen in kunt doen als vuile was of vieze schoenen etc., dit ondervak is tevens afgesloten met een vergrendelbare rits.
Belangrijke kenmerken
- Vergendelbare ritsen
- Rugventilatie
- Verstelbare banden en rugpand