De beste antivirus
Veiliger achter de computer
Voor gezinnen die niet 5 of meer computers hebben waar de antivirus in geinstalleert moet worden ligt de keuze voor een goede antivirus tussen Bitdefender of juist Bullguard.
Voor de mensen die liever een telefonische helpdesk prefereren over een 24/7 support. Dan is de Bullguard een betere optie om te kiezen. Terwijl als je liever hebt dat je altijd online terecht kunt bij het betreffende softwarebedrijf voor je vragen dan is Bitdefender een betere keuze.
Voor gezinnen die minstens 5 computers hebben is een wat goedkopere alternatief Norton Security Deluxe. Hoewel de Norton wat minder goed presteert dan Bitdefender/Bullguard is het verschil vrijwel niet te merken. Het verschil is wel dat je net wat minder betaald voor de aantal computers dat je gezin heeft. Terwijl je bij Bitdefender/Bullguard net wat duurder uitkomt!
-
Beste antivirus: Al jaren staat Bitdefender bovenaan alle lijsten. Daarnaast presteert deze antivirus in vrijwel elke onderzoeksinstituut uitstekend tot perfect. Dat allemaal voor nog een lage tarief. Mede hierom ook onze persoonlijke aanrader.
-
Beste antivirus(alternatief): Ook de Bullguard doet het de afgelopen geweldig qua prestatie! Het is een alternatief voor Bitdefender voor de huishoudens die liever een telefonische support desk willen.
-
Beste antivirus voor grote gezinnen: Een goede antivirus voor grote gezinnen huishoudens die 5 computers hebben..
Beste antivirus – Vandaag de dag kunnen wij Nederlanders ons niet gemakkelijk leven voorstellen zonder onze elektronica. We gebruiken een computer, tablet en telefoon om allerlei persoonlijke gegevens en werk gerelateerde data in op te slaan.
Onze elektronica en gegevens zijn natuurlijk persoonlijk en dat willen we allemaal ook privé en veilig bewaren, en niet zomaar met een wildvreemde delen.
Jammer genoeg kan een virus of malware daar al snel roet in het eten gooien! Het kan ervoor zorgen dat je niet meer in staat je computer of tablet te gebruiken, je gegevens ineens worden gestolen of misbruikt en in recentere gevallen kun je te maken krijgen met fraude en zelf chantage m.b.v. ransomware zoals bijvoorbeeld Wannacry of EternalBlue!
Een antivirus is de eerste stap om je computer en je gegevens veilig te houden. Maar voor velen is het een lastige vraag om zomaar een antivirus te kiezen, waar let je namelijk op? In deze koopgids zullen we je helpen met het kiezen van een antivirus, hoe je een antivirus oordeelt en vervolgens geven wij ook ons eigen advies qua wat de beste virusscanner is van 2017.
Inhoudsopgave
Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.
- Wat is een antivirus
- Hoe werkt antivirus software?
- Waarom heb jij een antivirus nodig?
- Waar let je op bij het kopen van een antivirus?
- Hoe hebben we de beste antivirus gevonden?
- Beste virusscanner
- Beste virusscanner alternatief
- Beste antivirus voor grote gezinnen
Wat is een antivirus
Laten we bij het begin beginnen, namelijk wat is een antivirus en wat doet het allemaal.
In simpele termen is een antivirus een specifiek soort software die ontworpen is om virussen en andere malware te blokkeren van het binnendringen in computers en andere soortgelijke toestellen. Een virus of andere soort malware is in staat om je computer binnen te dringen en informatie ( zoals jouw gegevens) en jouw toestel zijn hardware negatief te beïnvloeden.
Een antivirus is gemaakt om dat te verhelpen en ook om dat te helpen voorkomen.
Hoe werkt antivirus software?
Zoals hopelijk al snel duidelijk zal worden, is een antivirus een krachtig stuk software en een essentiële onderdeel van iedere computer. Om de beste antivirus te kiezen voor jou behoeftes, is het eerst belangrijk om een beter algemeen beeld te krijgen van hoe een antivirus werkt. Het is namelijk heel grappig als je bedenkt dat we allemaal heel erg bekend zijn met antivirussen, maar toch vrij weinig weten van hoe het software daadwerkelijk te werk gaat!
In dit onderdeel gaan we een aantal belangrijke onderdelen of functies van een antivirus bespreken. Zodat je beter inzicht krijgt waar je op moet letten, en wat een antivirus doet en hoe zo’n software te werk gaat. We gaan de aspecten niet grondig uitleggen, dat zou namelijk veel verder gaan de scope van deze koopgids. Antivirussen zijn een ingewikkeld stuk software, en we zouden er gemakkelijk 10 artikelen alleen al aan kunnen besteden!
Eigenschap -en gedragsherkenning
Om het simpel te houden werkt een antivirus op twee manieren, namelijk op basis van eigenschap herkenning en gedragsherkenning. Het eigenschap herkenning(virusdefinities, volledige systeemscan) werkt vrijwel identiek als dat van de immuunsysteem van wij mensen. Hierbij wordt het gehele systeem gescand op bekende gevaarlijke malware en virussen. Alle programma’s en documenten op een computersysteem worden vergeleken met een bekende lijst van virussen die continue wordt ge-update door de antivirusbedrijf. Wanneer iets wordt herkent wordt de programma meteen geneutraliseerd.
Eigenschapsherkenning
Eigenschap herkenning is vaak verantwoordelijk voor de bulk van de veiligheid van je computer. Maar net als de immuunsysteem van een mens heeft het vaak regelmatige updates nodig om goed te blijven werken en niet geïnfecteerd te raken. Hierdoor is de kwaliteit van hoe goed de antivirus zijn werk doet sterk gepaard aan de bedrijf waar het stukje software aan is gekoppeld!
Gedragssherkenning
Gedragsherkenning (heuristiek) , vergelijkt niet een programma of document naar een bestaande lijst van gevaarlijke malware. Echter, deze kijkt naar de gedrag dat het programma vertoont. Waardoor het instaat is om een stuk gevaarlijke software te herkennen zonder dat die bekend staat bij de antivirusbedrijf. Heel handig als je nagaat hoe snel virussen en malware elke dag veranderen! Het nadeel is dat dit stukje algoritme lastig is te oordelen, gezien het heel erg verschilt per bedrijf!
Dit is een heel globaal manier om uit te leggen hoe een antivirus werkt, maar om je nog een betere beeld te geven gaan we nog wat aantal functies verder beschrijven!
On-access scanning
Een antivirus is altijd werkzaam op de achtergrond van je computer. Het controleert elke bestand die jij opent op veiligheid. Deze functie staat bekend als on-access scanning, resident scanning, real-time bescherming en andere soortgelijke benamingen afhankelijk van de software dat jij gebruikt.
Interne bibliotheek
Op het moment dat een gebruiker een .exe bestand wilt openen, zal het lijken alsof de bestand meteen wordt opgestart. Echter, is daar niets van waar. Wat er eigenlijk gebeurt is dat het antivirus software eerst het bestand gaat bekijken op bekende virussen zoals trojans, worms en andere soorten malware die bekend zijn in de bibliotheek van de antivirus. Deze scan is niet alleen beperkt tot .exe files maar wordt uitgevoerd bij alle bestanden die worden gebruikt zoals een word document of zelfs een .zip archief bestand. Iedere bestand wordt gescand voor ze door de gebruiker worden geopend!
Heuristische controle
Nou zal je denken… hoe zit het met virussen die het antivirus niet kent uit zijn bibliotheek? De meeste goede antivirussen hebben naast het vergelijken met het interne bibliotheek ook een heuristische controle. Bij deze controle wordt juist naar het gedrag gekeken van het bestand, om te zien of dit tekenen vertoont die negatief zijn voor de computer. Om zo toch bescherming te bieden tegen virussen die nog niet bekend zijn bij het antivirus.
On-access scanning is in tegenstelling tot wat de meeste geloven een van de sterkste en belangrijkste onderdelen van een goed antivirus software. Het is namelijk veel lastiger om een virus te verwijderen en te isoleren nadat hij het computer al heeft geïnfecteerd. Een virus maakt namelijk misbruik van gaten binnen de de veiligheid van de besturingsysteem.
Volledige systeemscan
Als de On-access scanning zijn werk goed doet, zal deze functie van een antivirus zelden van gebruik komen. Een volledige systeemscan is zoals de naam al suggereert een scan op alle bestanden in je computer. Het belangrijkste punt om deze scan uit te voeren is wanneer je een antivirus voor het eerst op een computer zet. Zo kan je zeker zijn dat het systeem waar je mee werkt al schoon is van alle malware!
De meeste antivirussen zullen wekelijks of maandelijks een volledig scan willen uitvoeren. Dit wordt gedaan omdat antivirus bedrijven constant bezig zijn hun bibliotheek aan te passen aan de nieuwste virussen die online te vinden zijn. Dit is mede de reden dat het updaten van je software zo van hoge belang is, en je antivirus is daar geen uitzondering van.
Een volledig systeemscan kan ook een andere handige toepassing hebben bij reparatie. Als de harde schijf van een computer geïnfecteerd is. Kun je deze schijf met een andere computer waar de antivirus zich bevindt desinfecteren.
Virus definitions
We hebben dit aspect al kort genoemd, maar dan als een bibliotheek waar alle virussen die bekend zijn in staan. Het officiële woord voor deze bibliotheek is de “virus definitions”. Een antivirus heeft deze gegevens nodig om malware te detecteren. Om deze reden is een antivirus die regelmatig update van groot belang! Een antivirus bedrijf moet continue bezig blijven met het updaten van hun definitielijst, om ervoor te zorgen dat alle nieuwe malware meteen wordt gedetecteerd. Het is ook meteen de reden waarom het heel wat uitmaakt welke antivirus software je neemt. Omdat de bedrijf achter de antivirus software net zo, zo niet belangrijker is dan de software zelf!
Het process zelf gaat als volgt. Wanneer jij als gebruiken document opent, of als de antivirus bezig is met een volledige scan. Wordt het bestand vergeleken met alle bekende virussen en andere malware binnen het virus definities bestand. Als uit deze analyse blijkt dat de bestand daadwerkelijk overeenkomt wordt dit bestand meteen verwijderd of in quarantaine gezet, afhankelijke van jou instellingen.
Heuristiek
Op het moment dat een bestand wordt gescand door een antivirus. Wordt naast de vergelijking met de bekende virussen ook gekeken naar de gedrag van het bestand. Met behulp van heuristiek wordt vervolgens op het moment bepaald door de antivirus of er toch sprake is van een virus of andere malware. Dit is natuurlijk heel erg fijn, want dit betekent dat ook al is een virus niet bekend bij de antivirus bedrijf, hij nog steeds kan worden tegengehouden.
Dit komt omdat de meeste virussen en malware hetzelfde patroon hebben qua bestand. Ze willen namelijk toegang tot alle .exe documenten in je computer, om die vervolgens te herschrijven en te infecteren. Een slimme antivirus kan zo’n patroon snel oppakken en meteen toegang aan het bestand weigeren.
Het komt natuurlijk ook voor dat de heuristiek patronen herkent van virussen in ongevaarlijke bestanden. Hoe frequent dit voorkomt is hangt sterk samen met de antivirus zelf en de instellingen die de gebruiker heeft ingesteld.
Detectie-ratio
Tot zover hebben we het voornamelijk gehad over de functies en aspecten van een antivirus. Maar we zijn nog niet echt gedoken in de verschillen onderling! Er zijn een groot aantal antivirussen om uit te kiezen. Om te oordelen hoe effectief een bepaalde antivirus tegenover een andere, wordt vaak de detectie-ratio gebruikt.
Zoals de naam al een beetje verklapt, is de detectie-ratio niks anders dan de hoeveelheid virussen en malware die de antivirus daadwerkelijk detecteert, van alle gevallen. Dit is een handige eenheid om te gebruiken als je een antivirus wilt beoordelen. Want op basis van de detectie-ratio kun je wat zeggen over de virus-definitions en heuristiek van een antivirus. Sommige antivirussen software zijn veel beter in het updaten van hun bibliotheek, terwijl andere betere heuristiek algoritmes hebben. Maar wat wij als gebruiker willen weten is hoe dat wordt vertaald in het bestrijden van virussen!
Gelukkig zijn er een tal bedrijven1 die zich bezighouden met het continu testen van deze waarden van antivirussen.
Waarom heb jij een antivirus nodig?
Computervirussen beïnvloeden vrijwel elke computer gebruiker in de wereld. Het is ook bijna niet voor te stellen dat je als regelmatige gebruiker van een computer niet een of meerdere malen een confrontatie hebt gehad met een dergelijke gevaarlijk stuk software.
Virussen worden via verschillende manieren verspreidt over de hele wereld! Je kunt hierbij denken aan mails, webpagina’s, gedeelde netwerken en zelfs usb sticks en cd’s.
Naast hoe de virussen worden verspreidt is er ook een tal verschillen in wat elke virus precies doet, wat ook bekend staat als de virus zijn payload. De payload van een virus kan veel dingen zijn, het verzamelen van gegevens, installeren van gevaarlijke software maar ook het zetten van spyware op je computer! Heel eng als bedrijf of zelfs zelfstandige computergebruiker dat privégegevens worden overgenomen.
Er wordt algemeen gezegd dat een computergebruiker met gezond verstand geen antivirusprogramma nodig heeft. Omdat ze namelijk niet zomaar onbetrouwbare software installeren! Want er kan niks fout gaan als je iets niet download en niet zomaar een onbekend stuk hardware in je computer stopt? dit is absoluut FOUT. Er wordt enorm onderschat wat virussen en andere dergelijke malware vandaag de dag in staat zijn. Hoewel een goed voorzorg een enorme verschil maakt qua computerveiligheid, is het zeker niet zo dat je dan 100% veilig zult zijn! Een antivirus is een extra laag bescherming.
Virussen hebben verschillende payloads
Het grootste probleem met hedendaagse virussen is dat de meeste ongelooflijk moeilijk te detecteren zijn. Beter nog, in vele gevallen is een gebruiker niet bewust dat er een virus op zijn computer bezig is! Spy en malware zijn heel goed in zichzelf te verbergen en aan te passen om niet gedetecteerd te worden. Sommige virussen zijn zelfs in staat gehele netwerken in hun eentje neer te halen! Wanneer ze eenmaal binnen zijn kunnen ze gemakkelijk alle veiligheidsopties uitzetten zodat zij gerust hun werk kunnen doen. Soms gaan de virussen zelfs zo ver om toegang aan antivirus websites te blokkeren. Uit een rapportage van Consumer Reports RC van 2009 bleek 1 op de 7 gebruikers serieuze problemen te hebben met virussen. Wat als gevolg een geëstimeerd bedrag van 5.8 miljoen dollar aan schade had veroorzaakt. Daarnaast bleek 1 op de 90 gebruikers gedupeerd te zijn door phishing scams voor een totaal aan 483 miljoen dollar. Uit hun onderzoek bleek ook dat binnen zes maanden tijd wel 545 duizend huishoudens hun computer hebben vervangen door schadelijke software, virussen en malware.
Een van meest populaire manieren van gebruikers te duperen anno 2017 is ransomware. Ransomware komt in vele soorten voor maar geen daarvan zijn een prettige ervaring. Zoals de naam impliceert wordt je computer geransomd, “gegijzeld”, waardoor jij als gebruiker geen toegang tot je computer krijgt en alleen een scherm ziet die je niet kunt weghalen. Meestal gaat dit bericht gepaard met een bedreiging waarbij jij als gebruiker wordt gevraagd om een betaling te maken of er zullen gevolgen zijn. Hierbij doen deze afpersers zich voor als de politie of zelfs uw internetbedrijf!
Zulke praktijken komen jammer genoeg vaak voor, en hoewel dit meestal opgelost is door een nieuwe computer of het formatteren van uw huidige computer, is het niet altijd zo gemakkelijk. Vaak gaan door zulke praktijken vele gegevens, familiefotos en urenwerk aan verloren. Iets wat gemakkelijk te voorkomen was door het gebruik van een antivirus. Helemaal als je nagaat dat een antivirus niet eens zo duur hoeft te zijn, en hooguit maar een paar tientjes kost per jaar.
Waar let je op bij het kopen van een antivirus?
Hoe beoordeel je hoe goed een antivirus presteert?
Om te beoordelen of een antivirus daadwerkelijk zijn werk goed, moet je een volledige assessment maken van zijn prestaties. Om dat te doen moet je kijken naar 3 verschillende bronnen:
- Gebruikerservaring
- Expert reviews
- Onafhankelijke tests
1.Gebruikerservaringen en reviews
Het is natuurlijk een beetje vanzelfsprekend om als eerst te kijken hoe andere gebruikers de antivirus beoordelen. Je kunt hiermee heel gemakkelijk een miskoop mee vermijden als je duidelijk een slechte trend ziet in alle meningen! Daarnaast kun je ook zien hoe de antivirus presteert in het dagelijks leven.
Let echter wel op dat niet alle reviews geschreven zijn door echte gebruikers, dus neem alles wat je neemt altijd met een korreltje zout.
Waar kun je gebruikers vinden die hun ervaring delen? Er zijn voldoende online fora waar gebruikers hun mening in kwijt willen. Daarnaast heb je natuurlijk ook grote gemeenschappen zoals Reddit of Quora waar veel informatie over de ervaring van antivirussen wordt gedeeld.
Je kunt natuurlijk ook gewoon op de site van de antivirus kijken voor hun Trustpilot. Trustpilot is een onafhankelijk review platform waar gebruikers hun ervaring op kunnen posten zonder zorgen dat die wordt verwijderd.
2.Experts hun mening over wat de beste antivirus is
Er zijn natuurlijk industrie experts waar je wat meer gedetailleerd oordeel kunt vinden over het product. In deze websites of magazines zal je lezen hoe experts de antivirussen hebben beoordeelt en hebben getest.
Er zijn een aantal bronnen waar je naast onze website ook goede informatie kunt halen zoals Tweakers of de consumentenbond. Echter raden wij sterk PC magazine aan vanwege de duidelijke en goede informatie die zij bieden.
LET OP: Vergelijkingssite die je vaak in Nederland vindt tijdens je online zoektocht via google zijn zelden te vertrouwen, en zeker het verste weg als het komt op experts. Je kunt deze sites gemakkelijk herkennen aan hun domeinnamen en stijl… “www.ietsmetbesteantivirus.nl” of iets in die richting. Zelden hebben deze websites zelf de antivirussen getest en verspreiden niks anders dan slechte informatie. Gebruik je eigen oordeel bij het lezen van de informatie die online vindt. Als het er niet betrouwbaar uitziet, dan is het 9/10 keer waarschijnlijk ook nog waar.
3.Onafhankelijke tests om de prestaties te beoordelen
In mijn eigen mening de beste manier om een antivirus te beoordelen. Een antivirus is een heel belangrijk onderdeel voor bedrijven en privé computers gebruikers. Het is dus belangrijk dat een antivirus regelmatig wordt beoordeelt door een onafhankelijke partij op een correcte manier.
Gelukkig zijn er onafhankelijke onderzoeksinstituten die regelmatig alle antivirussen beoordelen op hun prestaties! De twee grootste zijn AV comparatives en VirusBulletin.
Betaald of een gratis antivirus
Waarom zou je kiezen om voor een antivirus te betalen als je ook toegang hebt tot een gratis variant? Dat is zeker een optie om voor te kiezen er zijn namelijk voldoende gratis antivirussen die je online kunt downloaden en installeren op je computer. Echter, is dat ook meteen het enige voordeel dat je zult krijgen als je kiest voor een gratis variant. Nou kan ik me goed voorstellen dat je tegen jezelf zegt… dat slaat toch nergens op? Waarom zou je voor een betaalde antivirus kiezen als het ook gratis kan! In dit geval is het goedkoop(gratis) is duurkoop.
Wat hopelijk duidelijk naar voren is gekomen in deze koopgids is dat een antivirus net zo goed is als de bedrijf die hem bijhoudt. Malware past zich elke dag aan en is een snelle wereld. Een antivirus bedrijf is continue bezig met zichzelf aanpassen en updaten om de virussen een stapje voor te blijven. Een gratis antivirus zal zeker voldoende werken tegen bekende virussen en malware… echter zijn dat nooit de virussen waar wij als gebruiken ons zorgen over maken. Het is natuurlijk geen gek feit dat een bedrijf die je betaald een veel groter budget heeft om zijn software bij te houden. Terwijl een bedrijf die dat niet heeft er nooit tegenop kan tippen.
Daarnaast is een antivirus zeker niet een dure investering… en kosten de betere opties niet meer dan een paar tientjes per jaar.
Hoe hebben wij de beste antivirus gevonden?
Ten eerste, hebben wij gezocht naar de ervaringen van huidige gebruikers die online te vinden zijn in grote betrouwbare gemeenschappen zoals reddit en Quora en andere antivirus en internet veiligheid forums.
Hierbij lag bij ons het aandacht meer naar gebruiksvriendelijkheid die het software aanbiedt en niet zozeer hoe mensen vinden dat de software presteert. Hierbij kun je denken aan hoe mensen de klantenservice en de software zijn userinterface ervaren.
Ten tweede, hebben we gekeken en resultaten geanalyseerd van diverse onderzoeksinstituten die wij voorheen al hebben benoemd binnen onze koopgids. Wij hebben meer gelet op de antivirus goed langdurige heeft gepresteerd, en niet gekeken of dat maar 1 a 2 maanden zo is geweest.
Vervolgens hebben we onze gevonden top antivirussen verdeeld in categorieën wat na onze mening het beste zou schikken bij een bepaalde doelgroep.
Beste antivirus

Bitdefender
Al jaren staat Bitdefender bovenaan alle lijsten. Daarnaast presteert deze antivirus in vrijwel elke onderzoeksinstituut uitstekend tot perfect. Dat allemaal voor nog een lage tarief. Mede hierom ook onze persoonlijke aanrader.
Wat verwacht je als PC gebruiker van een goede antivirus? Dat is een antivirus waarbij je als gebruiker volledig bent bent beschermt tegen alle malware en virussen waar je tegenaan kunt lopen, terwijl je eigenlijk niet eens merkt dat de antivirus er is.
Dat houdt dus in dat de antivirus naast de veiligheid van je computer ook niet veel geheugen in beslag neemt. Zodat je wel gewoon kunt genieten van een snelle computer waar je voor hebt betaald!
Met dit in het achterhoofd hebben we naar Bitdefender gekeken.
Hoe effectief is de antivirus?
Zoals ik al eerder heb verteld ben ik nooit een grote fan geweest van informatie die niet data-onderbouwing heeft. Dus om de effectiviteit van Bitdefender als antivirus beter te begrijpen hebben we gekeken naar alle grote onafhankelijke testen.
Bij de laatste 12 onafhankelijke testen van Virus Bulletin is Bitdefender een onderdeel van geweest. Hiervoor heeft Bitdefender in alle 12 de VB100 certificaat behaald.
Bij de test van AV-test instituut die antivirussen beoordeelt op bescherming, gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit. Heeft Bitdefender voor alle 3 onderdelen 6 van de 6 punten ontvangen! Dus een perfecte score van 18.
Tot slot heeft Bitdefender van AV-Comparatives een rating van Advanced+ ontvangen… de hoogste rating mogelijk.
Dus wat duidelijk is uit deze onderzoeken… dat Bitdefender ongetwijfeld een van de veiligste antivirussen is op de markt en zijn werkt prima kan verrichten!
Wordt het computer vertraagt door Bitdefender?
Er wordt vaak gezegd dat een antivirus een computer heel erg vertraagd. Dit is niet volledig onwaar gezien een antivirus vaak veel middelen nodig heeft van je computer om goed te werken. Waardoor andere programma’s niet de middelen krijgen om optimaal te presenteren.
Gelukkig is daar de afgelopen jaren wel meer rekening mee gehouden bij antivirus makers, maar hoe presteert Bitdefender daarop?
Uit de onderzoek van AV TEST Labs kwam uit dat de aanwezigheid van Bitdefender nauwelijk de gebruiker opviel. Tijdens het openen en installeren van software was er vrijwel niks te merken qua snelheid. Helemaal als het komt voor gebruikers die gamen is dit super belangrijk. Dit betekend dat je tijdens het gamen niet last zult hebben van het feit dat Bitdefender aan staat! Wat voor de meeste online gamers onmisbaar is.
Hoe zit het met je internetsnelheid als je deze antivirus gebruikt? In de AV-TEST lab onderzochten de snelheid door te meten of er een verschil was als de antivirus aan stond. Dit hebben ze ook onderzocht met het downloaden van een bestand. Omdat Bitdefender pas het document scant nadat het bestand is gedownload was bij het tweede niks op te merken.
Internet snelheid kreeg wel een punt aftrek, maar dat vinden wij een redelijke nadeel. Omdat Bitdefender realtime websites scant, wat een enorme verschil maakt qua veiligheid.
Waarom wij de Bitdefender aanraden
Bitdefender heeft de functie autopiloot… wat simpelweg inhoudt dat je hem installeert en vrijwel nooit meer naar hoeft te kijken. Deze functie neemt een grote deel van de gokwerk van het gebruik van de firewall, antivirus en automatisch updaten over. Wat betekent dat jij als gebruiker alleen maar je profiel eenmaal hoeft in te stellen en gewoon van je computer kunt genieten. Zonder dat je ooit druk hoeft te maken over wat de antivirus allemaal wel niet doet.
Heel handige functie als je de antivirus installeert op de computer van je kinderen of juist iemand met weinig computerkennis!
- Autopilot –Bitdefender heeft de functie autopiloot… wat simpelweg inhoudt dat je hem installeert en vrijwel nooit meer naar hoeft te kijken. Deze functie neemt een grote deel van de gokwerk van het gebruik van de firewall, antivirus en automatisch updaten over. Wat betekent dat jij als gebruiker alleen maar je profiel eenmaal hoeft in te stellen en gewoon van je computer kunt genieten. Zonder dat je ooit druk hoeft te maken over wat de antivirus allemaal wel niet doet.
Heel handige functie als je de antivirus installeert op de computer van je kinderen of juist iemand met weinig computerkennis!
- Photon – De Bitdefender Photon techniek is een slimme cloud-based scan techniek dat de PCs observeert en scan beslissingen maakt gebaseerd op iedere geïnstalleerde applicatie. Simpeler gezegd, de antivirus leert door hoe de gebruiker de computer gebruikt wat hij wel en niet hoeft te controleren en te scannen. Hierdoor wordt er niet meerdere malen dezelfde documenten gescand! Deze software zorgt ervoor dat de gebruiker van deze antivirus volledig kan genieten van de maximale veiligheid dat de antivirus te bieden heeft. Zonder dat de computer te veel geheugen nodig heeft om zijn werk gewoon te blijven doen.
- Ransomware Protection –
Bitdefender gebruikt een krachtige anti-ransomware systeem die met behulp van zelflerende algoritmes en geheugen introspectie zelfs nieuwe ransomware zoals EternalBlue en WannaCry – ransomware moeiteloos helpt voorkomen en je computer en privégegevens dus veilig houdt.
Beste antivirus alternatief

Bullguard
Ook de Bullguard doet het de afgelopen geweldig qua prestatie! Het is een alternatief voor Bitdefender voor de huishoudens die liever een telefonische support desk willen.
Als we kijken naar de best antivirus van 2017 en (toevallig ook die van het jaar 2016) qua testresultaten die beschikbaar zijn. Valt al snel op dat Bitdefender en Bullguard momenteel hand in hand lopen aan de top. Waarbij de ene onderzoeksinstituut Bitdefender net wat beter scoort is het weer bij de andere instituut weer Bullguard.
In andere woorden, je kunt niet echt fout gaan met een keuze tussen Bullguard of Bitdefender.
Dus in plaats van alle punten benoemen die beiden antivirussen hebben, is het verstandiger om te kijken naar de subtiele verschillen onderling. Zodat jij als gebruiker gemakkelijker kan kiezen!
De grootste verschil tussen deze twee giganten is niet de prestatie, noch de prijs(bullguard is maar 5 cent goedkoper) maar de gebruikerservaring. Bullguard heeft namelijk een 24/7 technische support die je kunt bereiken met email of live chat. Maar biedt geen mogelijkheid in Nederland voor telefonisch hulp. Terwijl Bitdefender niet een 24/7 service aanbiedt maar wel een telefonisch lijn heeft waar jij je vragen in kwijt kunt!
Een subtiel verschil? Ja dat is het zeker, maar toch is het een belangrijk punt om even over na te denken. Maar we willen er nog een keer op terugkomen, je kunt echt niet “fout” met een van deze twee antivirussen als het op prestatie komt!
Beste antivirus voor grote gezinnen

Norton Security Delux
Een goede antivirus voor grote gezinnen huishoudens die 5 computers hebben.
Tot slot is er de Norton Security Deluxe, die wij sterker aanraden als je op zoek bent naar een antivirussen voor je huishouden ( en dus meerdere computers). Qua prestatie scoort de Norton over het algemeen lager dan de Bullguard of Bitdefender. Maar het is geen drastisch verschil en behoort nog steeds aan de top van de antivirussen lijstje.
De reden waarom de Norton sterker aan te raden is voor gezinnen is omdat je met een licensie (van € 59,99) de antivirus op 5 computers kunt gebruiken. Terwijl de andere twee opties in onze lijst alleen maar zouden werken op een computer! Het bespaart enorm op de kosten, en de verschil in prestatie is zeer acceptabel. Bitdefender en Bullguard bieden wel een familypack aan , maar die zijn bijna de dubbele prijs van die van Norton.
Daarnaast biedt Norton zelf ook een telefonisch support aan voor alle vragen die je eventueel hebt omtrent de antivirus. Uit ervaring blijkt dat gezinnen een telefonisch aanspreekpunt meer prefereren dan een e mail of livechat.