De beste airfryer
Doe mij maar een patatje gezond!
Op onze zoektocht naar de beste airfryer kwamen we tot de conclusie dat de Philips Avance XL ideaal was voor de meeste huishoudens. Voor mensen met een klein huishouden zou de Philips Viva een betere optie zijn.
Huishoudens met wat meer ruimte op het aanrecht kunnen eventueel overwegen om voor de Tefel ActiFry Express XL te kiezen, die iets betere resultaten scoorde op snelheid en smaak.
-
Beste Airfryer: De beste airfryer voor de gemiddelde huishouden in Nederland, met een grote capaciteit en een lekker resultaat.
-
Beste Dynamische Airfryer: De draaiende frituurpan zorgt voor een veel betere verdeling van de hitte! Daarnaast is de automatische omkeerlepel super handig voor snacks zoals friet.
Beste airfryer – Een kroket, frikandel, een kaassoufflé en een portie friet. Iedereen heeft wel een “guilty pleasure” als het komt op een van deze snacks. Het is zeker ook niet vreemd!
We zijn allemaal wel fan van de knapperige snacks die je met een frituur kunt maken. Maar je betaalt wel een hoge prijs om te mogen genieten van deze al die gefrituurde etenswaren.
Want ze gaan altijd gepaard met een hoog aantal calorieën en vet. Maar sinds kort is dit dilemma niet meer zo lastig. Want er is een gezondere oplossing voor de ouderwetse frituur.
De airfryer! Ook wel bekend als een hetelucht friteuse, het is een gezonder alternatief voor onze “guilty pleasures”.
Ben je erover aan het nadenken om een airfryer te kopen of wil je weten waar al die ophef over gaat? We bespreken in deze handleiding alles wat je moet weten om de beste airfryer te kiezen voor je behoeftes.
Dus ga lekker zitten, pak een bakje koffie of thee erbij en laten we beginnen!
Inhoudsopgave
Hier vindt je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande links meteen naar het relevante onderwerp gaan.
Wij raden het sterk aan om deze gids op te slaan in je bookmarks. Zo kun je altijd terugkeren naar het artikel zodra je het even niet meer weet!
- Wat is een airfryer?
- Hoe werkt een hete lucht friteuse
- Voor- en nadelen van een airfryer
- Verschillende soorten airfryers
- Waar let je op bij het kiezen van een airfryer?
- Beste airfryer
- Beste airfryer (dynamisch)
- Hoe gezond is een airfryer
Wat is een airfryer
Een hetelucht friteuse, ook wel een airfryer genoemd, is een keukenapparaat dat eten bakt m.b.v. hete lucht. Een airfryer heeft een mechanische ventilator die de hetelucht om het eten heen circuleert op een hoge snelheid. Het resultaat is een krokante snack met weinig tot geen olie!
Hoe werkt een hete lucht friteuse
De airfryer heeft, boven de bak waar het eten in bewaard wordt, een verwarmingselement. Daar is ook in meeste gevallen het ventilator bevestigd. Deze ventilator duwt de hete lucht langs de zijkanten naar beneden.
Vervolgens komt de hete lucht via de onderkant van de bak in contact met het eten. Tijdens het weg die de hete lucht nu moet afleggen om weer naar boven te komen, gaat het door het eten heen. Hierdoor helpt het eten zelf ook mee met het doorgeven van warmte binnen de airfryer.
Deze combinatie van hetelucht en grill heeft als gevolg dat het eten knapperig en bruin uit de airfryer komt.
Voor- en nadelen van een airfryer
Voordelen:
- Veiligheid – Geen hete olie dat uit de friteuse spat! Daarnaast werk je niet met een bak met olie, en hoef je je nooit meer druk te maken of die omvalt etc.
- Schoonmaken – Geen bak met olie, geen olie dat heen en weer spat. Dat op zichzelf betekent al dat je over het algemeen al veel minder hoeft schoon te maken. Het gebruik van lucht in plaats van olie als hoofdelement om te bakken zorgt ervoor dat alle onderdelen minder vies worden.
- Zuiniger- Een minder gewaardeerd aspect van een airfryer is hoe zuinig het apparaat is. Een gemiddelde airfryer verbruikt maar een kwart aan elektriciteit om dezelfde hoeveelheid voedsel te bereiden dan een olie friteuse.
- Minder olie – Minder olie is op zichzelf een groot voordeel als je kijkt naar het gezondheidsaspect van airfryer ( hoewel we hier later veel dieper op in gaan).
- Minder geurtjes – We kennen allemaal die muffe geur die overblijft na het frituren met olie. Dat is bij een airfryer geen probleem. Omdat er gebakken wordt met lucht heb je die olie geur niet zo. Daarnaast heeft het apparaat hele goede filters om de geur tegen te houden.
Nadelen:
- Minder knapperig – Hoewel snacks die met de airfryer worden gemaakt ook knapperig zijn, kan je ze meer vergelijken met de knapperigheid die je hebt bij het gebruik van een oven. Het is niet exact hetzelfde als het effect wat je krijgt bij het gebruik van een frituur.
- Minder smaak (door minder olie) – De olie die we gebruiken heeft niet alleen invloed op de manier dat we bakken, maar ook de smaak. Als je geen olie gebruikt zal je ook merken dat de gerechten toch wat minder lekker zijn geworden. Gelukkig is het zo dat de meeste airfryers wel daadwerkelijk een beetje olie gebruiken.
- Langere bereidtijd – Een hete frituur gevuld met olie is ruim sneller klaar dan een airfryer. Bij een frituren van een bakje patat ben je met een traditioneel frituur in 9 minuten klaar. Een airfryer kan daar wel 23 minuten over doen. Het maakt je snelle snacks dus veel minder snel!
- Niet geschikt voor dezelfde snacks – Niet alle gerechten kunnen gemaakt worden met een airfryer. Denk hierbij aan oliebollen of deeg producten die niet bevroren zijn.
Verschillende soorten airfryers
Statisch
Een statische airfryer is de meest voorkomende vorm van airfryers in Nederland. Deze airfryers werken met behulp van het verwarmingselement die zich boven het eten bevindt. Boven het verwarmingselement is een ventilator bevestigd die de hete lucht naar beneden blaast.
Vervolgens wordt de hete lucht aan de onderkant van de frituurbak weer terug naar boven geleid. Hierdoor wordt het eten door zowel het verwarmingselement en de hete lucht bereid.
Net als bij een olie friteuse is het aan te raden om een airfryerbak om de aantal minuten even te schudden. Hierdoor heb je een veel evener bereide snack dan bij het geval dat je dat niet doet.
Dynamisch
Een dynamische airfryer is wat minder populair in Nederland dan zijn statische vorm, maar verschilt echter niet zo groot van de statische vorm. Een dynamische airfryer heeft ook een verwarmingselement, net als zijn statische variant. Het verschil is dat dit verwarmingselement vaak aan de zijkant (dus niet boven in) de frituurpan is bevestigd. Het betekent dus dat een dynamische airfryer meestal wat breder is en wat meer ruimte inneemt.
Echter is het grootste verschil dat de dynamische airfryer ook daadwerkelijk de snacks in zijn back omdraait. Hierdoor zal het eten veel geleidelijker gebakken worden en heeft het geen menselijke interventie nodig om zijn werk te doen.
Het nadeel is dat deze methode wel vaak eist dat het apparaat is voorverwarmd, maar dan wel sneller het eten klaar heeft dan de een statische variant.
Halogeen
Een Halogeen airfryer is eigenlijk niks anders dan een hetelucht oven die werkt met een halogeenlamp als warmtebron. Als je zelf een halogeen lamp hebt gehad in je huis, dan weet je hoe goed ze wel niet zijn als het op warmte creëren neerkomt.
Kun je met een halogeen airfryer gewoon alles doen wat je dynamische of statische airfryer? In principe wel ja. Een halogeen oven was de traditionele oplossing voor mensen die een gezonder alternatief zochten voor een friteuse.
Het voordeel van een halogeen airfryer/heteluchtoven is dat het vaak veel goedkoper is dan een airfryer. Daarnaast is het vaak transpirant, wat enorm helpt als je wilt bijhouden hoe lang een gerecht of snack er nog in moet blijven.
Het nadeel is dat het veel minder effectief is als het komt op verdeling van warmte binnen de airfryer. Dit verschilt wel erg sterk per merk, maar over het algemeen is een heteluchtoven niet zo sterk als je hoge kwaliteit snacks wilt maken. Het is meer geschikt voor grote snacks, waar verdeling van hitte minder belangrijk is dan bij kleinere snacks.
Waar let je op bij het kiezen van een airfryer?
Capaciteit
Een belangrijk onderdeel om wat langer over na te denken is de capaciteit… staat ook niks voor niks bovenaan onze lijst!
De meeste mensen kiezen ervoor om een airfryer op het aanrecht te laten staan, zodat ze hem actief kunnen gebruiken. Dit betekent dat je liefst een airfryer hebt die niet al te veel ruimte in beslag gaat nemen van je aanrecht, want die hebben we ook voor andere dingen nodig!
Aan de andere kant wil je een capaciteit hebben die groot genoeg is om genoeg snacks voor iedereen in je huishouden in een keer kunt bereiden. Dus hoe bepalen we dat? Zoals je al snel gaat merken bij je zoektocht naar een airfryer, zijn er verschillende maten beschikbaar; van klein tot extra large.
Om de juiste capaciteit te kiezen zouden wij aanraden om een portie patat als een meetlat te gebruiken. Een gemiddelde portie is 200 gram patat per persoon.
Neem het aantal mensen in je huishouden en vermenigvuldig dat met 200 gram. Je hebt dan een perfect beeld wat de minimale capaciteit van je huishouden is.
Heb je vaak visite en wil je daar rekening mee houden? Voeg dan het aantal mensen die je vaak langs hebt komen maal 200 gram toe bij de capaciteit.
Een voorbeeld van een huishouden van 2 mensen, is dus 400 gram! Heb je vaak 2 vrienden die langs komen? Dan is dat dan 800 gram..
Vermogen
Vermogen is de hoeveelheid Watt die een apparaat nodig heeft om optimaal te werken. Zoals we eerder hebben verteld in deze koopgids is een airfryer zuiniger dan een traditionele friteuse, en dat betekent dat het veel minder vermogen nodig heeft om optimaal te werken.
Het vergelijken van verschillende vermogens is verbonden met de gewenste capaciteit en de maximale temperatuur. Dat is natuurlijk niet zo gek, een grotere bak betekent dat het apparaat meer energie nodig heeft om op te warmen. Een hogere maximale temperatuur betekent dat er veel meer energie nodig is om het op een hogere temperatuur te krijgen.
Het is hierom van belang om goed te kijken wat je capaciteit is en waar je de airfryer voor gaat gebruiken. Zo kun je op een kleiner vermogen mikken en enorm besparen op het energieverbruik van het apparaat!
Maximale temperatuur
Een airfryer is eigenlijk een hele goede hetelucht oven. Dat betekent dat het naast een vervanging voor je friteuse veel meer kan dan alleen patat bereiden! Je kunt het zelfs gebruiken om shoarma te bereiden of een sappige steak.
Het is dus even verstandig om te bedenken waar je een airfryer voor wilt gebruiken, en wat voor maximale temperatuur daar het beste bij aansluit.
Olievrij of niet Olievrij
Als je een airfryer kiest is het een keuze om te kiezen tussen een compleet olievrije airfryer en eentje die vrijwel geen olie gebruikt.
De olie variant heeft meestal twee eetlepels aan olie nodig om goed te werken, en werkt met een complex proces van verdamping van de olie.
Nou zouden wij het sterk aanraden om voor de olie variant te kiezen.
Maar zonder olie is het toch veel gezonder?
Dit is niet geheel waar. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing dat plantaardige olie in grote consumptie onnatuurlijk is voor mensen en negatieve invloed heeft op onze gezondheid1.
Hiermee wordt plantaardige oliën bedoeld met omega-6 onverzadigde vetten.
Maar dat betekent niet dat alle olie vormen slecht voor ons zijn. Beter nog, olijfolie en kokosolie is een grote aanrader als gezonder alternatief.
Daarnaast is olie een van de onderdelen dat de snacks zo aantrekkelijk en smakelijk maakt. Het compleet verwijderen van de olie zal betekenen dat je minder zult genieten van het eten. Het is zeker zo dat er altijd een smaakverschil zal blijven tussen een airfryer en een friteuse… maar met een beetje olie is dat bijna niet op te merken.
Prijs
Ongeacht wat je wilt gaan kopen, je moet altijd binnen je budget blijven. Je kunt hoge eisen stellen, maar als je budget het niet kan veroorloven dan kom je niet veel verder.
Je betaalt al voor een goede airfryer rond de € 150,-. Dan heb je het over een statische of dynamisch airfryer met een aardig grote capaciteit.
Als je budget rond de 50 euro ligt is het aan te bevelen om dan voor een halogeen airfryer te kiezen. Hoewel die vaak veel minder goed presteren dan een dynamische of statische airfryer.
Eigen voorkeur
Net als alle keukenapparaten heb je met airfryers een aantal accessoires die je erbij krijgt of erbij kunt kopen. De vraag of je deze accessoires ook echt nodig hebt ligt natuurlijk heel persoonlijk. Om je te helpen hebben wij een kort lijstje gemaakt van de meest voorkomende accessoires.
- Vlamverdeler – Deze accessoire helpt voorkomen dat er spetters uit de frituurpan op het verwarmingselement komen. Het is heel handig bij sommige snacks waar spetters vaak bij voorkomen, en werkt dus preventief voor de schoonmaak.
- Grilmat – Soms heb je een grilmatje nodig als je bijvoorbeeld een steak wilt bereiden in je airfryer. Daarnaast is een grilmat veel makkelijker te reinigen dan het mandje van de airfryer.
- Bakinzet – Ja, je kunt zelfs vers brood bakken en taart of quiches maken in je airfryer. Het enige wat je nodig hebt is een speciale bakinzet!
Beste Airfryer
Philips Avance Airfryer XLHD9240/90
De beste airfryer voor het gemiddelde huishouden in Nederland, met een grote capaciteit en een lekker resultaat.
De Philips Avance Airfryer XLHD9240/90 is zeker de meest populaire airfryer in Nederland. Beter nog, 8/10 van alle airfryers in Nederland zijn de airfryer van Philips! Dan moet je vast wel iets goed hebben gedaan natuurlijk.
De nieuwe airfryer van Philips is 50% groter dan zijn voorganger, maar ook 30% sneller! Hij heeft een aardig grote capaciteit en is voldoende voor 5 mensen. De temperatuur van de Philips Avance Airfryer kun je variëren tussen 80 en 200. Alleen zal je bijna voor alles toch wel de 200 graden gebruiken (maar toch leuk dat het erin zit).
Deze airfryer heeft ook een timer met een wekker die afgaat naar afloop. Beter nog, je hebt zelfs een “mijn favoriete” knop. Hiermee kun jij of iemand anders van je huishouden bepaalde settings instellen.
Heel prettig als je kinderen hebt die alsmaar vergeten hoelang de kip in de airfryer moet!
Hiernaast heeft het ook een sticker erop voor de bereidingswijze van meest voorkomende gerechten in de airfryer. Denk aan patat of kip.. Allemaal heel erg handig.
Waarom Philips toch momenteel ruim de beste airfryers maakt
Maar wat volgens ons dit meteen de beste airfryer maakt. Is niet alleen het feit dat het zoveel functies heeft. Zoals we al eerder hebben verteld zijn airfryers super multifunctioneel. Met de juiste accessoires kun je bijna alles bereiden binnen de airfryer. Philips zit al wat langer in de markt. Hierdoor heeft de airfryer van Philips een boel accessoires die al beschikbaar zijn. Andere concurrenten zijn nog lang niet zo ver.
Daarnaast zijn de Philips airfryer en de Tefal dynamische airfryers de enige merken die wij aan te raden vinden. Alleen bij deze twee merken ervaren mensen bijna geen verschil in hoe het eten smaakt, en hebben ze een positieve eetervaring met het eten van hun snacks.
Voor wie is dit niet geschikt? Mensen waarbij het huishouden niet zo groot is om voor XL te gaan. Of mensen die niet zo vaak visite hebben om dan voor een capaciteit van 5 man gaan. Dan is het beter om voor de Philips Viva Airfryer HD9230/20 te gaan. Dit is de kleine variant van de Avance, met 50% minder capaciteit.
Beste Airfryer (dynamisch)
Tefal Actifry Express XL AH9518
De draaiende frituurpan zorgt voor een veel betere verdeling van de hitte! Daarnaast is de automatische omkeerlepel super handig voor snacks zoals friet.
De Tefal Actifry Express XL AH9518 is het nieuwste model van de Actifry series.
De Express heeft net als de Philips Avance een capaciteit geschikt voor 5 personen. Het is wel zo dat de Actifry series nog een maat groter heeft en dat is de Tefal ActiFry Express XXL. Daar is de capaciteit voldoende voor wel 8 man!
Maar wat maakt de Tefal bijzonder genoeg om als beste airfryer gezien te worden? Dat is natuurlijk het dynamische element van de airfryer. In tegenstelling tot andere airfryers draait het eten in de Tefal echt rond binnen het apparaat. Dat kun je gewoon zien omdat de airfryer een inkijk heeft om het eten te kunnen zien terwijl het bezig is.
Het draaiende element is heel handig, want het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van hitte in het gerecht. Het apparaat heeft zelf een speciale lepel die het eten binnen het apparaat vanzelf omdraait voor je. Heel handig voor snacks zoals friet, minder als je kroketten wil maken. Maar maak je niet druk, want je kunt ook de lepel eruit halen. Het apparaat wordt wel warm aan de buitenkant, maar niet zo erg dat het echt gevaarlijk is.
Door dit draaiende element, is de Actifry veel sneller klaar dan de meeste airfryers. Dat is een groot voordeel. Toch heeft hij een nadeel ten opzicht van zijn concurrenten. Hij is veel breder dan de Avance en neemt dus veel meer ruimte in beslag dan je zou willen.
Dus een aanrader, maar alleen voor mensen die de ruimte hebben op hun aanrecht om het ook daar te houden!
Hoe gezond is een airfryer
Verschillende producenten verkopen het idee dat een airfryer een gezonder alternatief is op een friteuse. Er wordt ook sterk reclame gemaakt dat een airfryer een gezonde manier is van frituren.
Wij gingen op onderzoek uit om te achterhalen tot hoeverre deze stellingen kloppen.
Een airfryer is een “gezondere” optie
Voedsel dat wordt bereid in de frituur bevat acrylamide. Acrylamide is een kankerverwekkende stof die ontstaat in bruinen van voedsel. Het is een stofje dat niet alleen bij frituren voorkomt maar bij alle methoden waarbij eten bruin wordt. Echter is het in de meeste gevallen zo weinig dat het niet schadelijk is.
Even als voorbeeld; zelfgemaakt friet heeft na bereiding in een gewone frituur een acrylamidegehalte van ongeveer 528 µg/kg. Terwijl diepvriesfriet een gehalte heeft van 110 µg/kg.
Dus de vraag is, hoe scoort een airfryer hier tegen op?
Nou is het op eerste opzicht heel positief! Diepvriesfriet bereiden met een airfryer heeft gemiddeld een acrylamidegehalte van 36 µg/kg. Dat is wel 3x zo weinig dan wat je zou krijgen als je een frituur zou gebruiken!
Maar als we kijken naar het gehalte bij vers gemaakte friet is het resultaat wel heel anders voor de airfryer. Daarbij werd een gehalte gevonden van 1312 µg/kg. Dat is bijna 2,5 maal hoger dan bij een frituur.
Vandaar onze aandacht op het woord “gezondere“ optie in de kop van dit sectie. De airfryer is gezonder als je bevroren patat of friet gebruikt, maar scoort aanzienlijk lager als je zelfgemaakte friet wilt maken!
Raden wij het gebruik van een airfryer af? Nee, als je huishouden vaak geniet van snacks als friet of krokketen is het een sterke aanrader en daadwerkelijk een gezonder alternatief. Het geeft je huishouden een alternatieve snack met minder vet en in het geval van bevroren ook een veiliger gehalte van van acrylamide.
Maar het beste advies is natuurlijk minder vaak ongezonde snacks eten!
Hetzelfde resultaat als bij een friteuse
Als we even weer friet als voorbeeld nemen. Bij airfryen wordt de friet gebakken in hete lucht met kleine druppeltjes olie erin. Het gevolg is dat de friet uiteindelijk minder olie bevat dan bij een traditionele frituurpan. Maar hetzelfde proces gepaard met de langere bereidtijd zorgt ervoor dat de friet meer wordt uitgedroogd.
Uit onderzoek2 is gebleken dat eten uit een airfryer een vergelijkbare bruine kleur heeft als de friet uit een frituur. Wat ook is gebleken, is dat het resultaat vaak droger is, en een iets hardere textuur heeft dan met frituren. Het verschil is dus aardig klein tussen de twee methoden, maar er is duidelijk een verschil.
Het is dus ook zo dat snacks waar deze aspecten niet bij opvallen (een kroket of bitterbal) het verschil bijna niet te merken is.
Bronnen
- Kris Gunnars, 6 Reasons Why Vegetable Oils Can be Harmful, Authoritynutrition, 2015
- Teruel, M. d. R., Gordon, M., Linares, M. B., Garrido, M. D., Ahromrit, A. and Niranjan, K. , A Comparative Study of the Characteristics of French Fries Produced by Deep Fat Frying and Air Frying. , Journal of Food Science, 2015