Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de Honeywell CS071AE de beste aircooler is op het gebied van kamercoolers. Dat betekent dat dit de beste aircooler is voor de kleinere ruimtes. Ideaal is ook zijn geluidsniveau. Het geluid wat hij produceert is namelijk bijna niet te horen, het is 40 dB. Je kunt hem dus gemakkelijk in je slaapkamer zetten. Maar als je er klaar mee bent in je slaapkamer is dat geen probleem! Hij kan namelijk makkelijk worden verplaatst naar een andere kamer met behulp van zijn wieltjes en door zijn lage gewicht: 6 kg! Door de timer is hij lekker milieuvriendelijk en hoef je je ook geen zorgen te maken over een hoge energierekening. En dankzij de bijgeleverde afstandsbediening hoef je bijna niks te doen voor het gewenste verkoelende briesje!

Heb je toch een aircooler nodig voor een wat grotere ruimte? Dan is de Sencor SFN 9011SL de beste aircooler voor jou. Hij is superkrachtig, maar dat doet niet af aan zijn milieubewustheid, want ook deze aircooler heeft een timer. Ik hoor je portemonnee jou al bedanken! Deze aircooler is multifunctioneel, want hij ventileert, bevochtigt én verkoelt de lucht! Dat hoeft natuurlijk niet alledrie tegelijk, want dat kun je aangeven met de bijgeleverde afstandsbediening. En om het je makkelijk te maken, kun je deze aircooler ook makkelijk verplaatsen dankzij de wieltjes die onderaan de aircooler zitten, en het gewicht van 7,2 kg. De aircooler heeft ook een ionisatiefunctie, wat ervoor zorgt dat er een lekker lucht achter blijft. Het is net alsof het net heeft geregend, door die heerlijke frisse lucht die deze aircooler produceert.

42
Onderzocht
2
Beste
 • Beste kamercooler: Dit is de stilste kamercooler die je tegen zult komen! Met zijn geluidsniveau van 40 dB, is het een ideale aircooler voor in je slaapkamer. Tevens is hij makkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes en zijn gewicht. Hij weegt namelijk maar 6 kg. De aircooler bevat een timer, waardoor hij ook milieubewust is. Tevens wordt er bij deze aircooler standaard een afstandsbediening geleverd, dus je hoeft bijna niks meer te doen.
 • Beste desert cooler: Deze superkrachtige aircooler is geschikt voor de iets grotere ruimtes. Hij is dan ook wel iets luider dan de kamercooler met een geluidsniveau van 66 dB. Hij verkoelt de lucht niet alleen, hij kan de lucht ook bevochtigen en ventileren. Voorzien van een timer en display, dus hij is milieuvriendelijk. Wordt geleverd met afstandsbediening. Door de ionisatiefunctie is het net alsof er net een frisse regenbui is geweest. Dat geeft dus een aangename sfeer.

Beste aircooler – Begin jij al gek te worden van de ondraaglijke hitte in Nederland als de zon er een keer schijnt? Kun je niet eens meer comfortabel binnen zitten als je daar even van weg wilt zijn? Dan hebben wij hier een oplossing voor je! Het is jouw nieuwe vriend als je even wat frisse lucht wilt, of gewoon een koel briesje. Waar heb ik het over? Over een aircooler natuurlijk!

Als je net bent verhuisd, zal een aircooler niet het eerste zijn waar je aan denkt. En toch is het een handig voorwerp om te hebben. Vooral als je kijkt naar de zomers in Nederland de laatste jaren. Die zijn namelijk erg warm en als die warmte je huis ook overneemt, heb je helemaal geen plek meer om even rustig en koel te zitten. Maar niet alleen in een huis is een aircooler handig, ook op werk! Als de temperatuur op kantoor niet optimaal is, zullen de werknemers ook niet hun werk effectief kunnen voltooien. En dat gaat weer van jouw opbrengsten af! Daarom moet je niet alleen voor jezelf, maar ook voor hen investeren in een vorm van een regelaar van de temperatuur. Je wilt natuurlijk niet degene zijn die ervoor zorgt dat je werknemer ziek naar huis zal moeten gaan.

Maar wat is dan de beste aircooler? Zijn er verschillende soorten? En wat zijn de verschillen tussen die soorten? Welke aircooler past het beste bij jou? Geen stress! Wij gaan dit allemaal precies voor je uitzoeken. Daardoor ga jij straks zonder zorgen of moeite de beste aircooler hebben voor in jouw huis of op jouw kantoor! Lees snel door!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Waarom een aircooler?
 2. Hoe werkt een aircooler?
 3. Soorten aircooler
 4. Waar let je op bij het kopen van een aircooler?
 5. Hoe hebben we de beste aircooler gevonden?
 6. Beste kamercooler
 7. Beste desert cooler

Waarom een aircooler?

Waarschijnlijk zal je bij een temperatuurregelaar eerder denken aan een airco of ventilator. En dat is oké, maar ik ga alsnog even de voordelen van een aircooler bespreken, zodat je je misschien toch bedenkt. En bedenk je je niet, dan ben je in ieder geval goed geïnformeerd! En aircooler is namelijk best vergelijkbaar met een airco, maar het werkt volgens een ander principe. Dat principe leggen we in het volgende onderdeel uit. Echter is het resultaat van dit principe dat de lucht van een aircooler minder koel is dan de lucht van een airco. Maar dat betekent niet dat een aircooler niet verfrissend is.

Dat is een aircooler namelijk wel. Ook is het bij een aircooler niet nodig om een gat naar de buitenlucht te boren of een raam open te doen, wat bij een airco wel van belang is. Er is namelijk geen afvoerbuis noodzakelijk bij de aircooler, het apparaat kan dus volledig binnen staan. Zo kun je ten alle tijden genieten van een aircooler, ook in een ruimte waar gaan raam zit. Aircoolers zijn ook een stuk lichter van gewicht dan airco’s, dus de verplaatsing hiervan gaat stukken makkelijker. Je kunt hem dus zonder moeite voor meerdere plaatsen gebruiken. Tevens zijn aircoolers een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan airco’s. En daarnaast maken ze nog minder geluid ook!

Als je er nou toch over na zit te denken om een aircooler te kopen. Bedenk dan wel dat je het beste een aircooler van goede kwaliteit kunt halen. Het is dan misschien wel wat duurder, maar een aircooler is sowieso al geen goedkoop voorwerp. En dan is het toch fijner om 1 x een voorwerp van ongeveer €250,- te halen dan 3x een voorwerp van €90,-. Dan ben je uiteindelijk alsnog goedkoper uit, en je bent een stuk veiliger bezig! Elektrische apparaten van slechte kwaliteit kunnen namelijk vaak nog gevaarlijk zijn ook, en het laatste wat je wilt is een ongeluk omdat je gierig bent geweest!

Hoe werkt een aircooler?

Om de beste aircooler te vinden, is het bijna noodzakelijk om te begrijpen hoe een aircooler werkt. Wat doet het, en hoe doet hij dat? Gelukkig hoef je dat zelf niet uit te zoeken, die moeite besparen wij je. Wij gaan dat in dit kopje namelijk voor je uitleggen, zo simpel mogelijk. Zo helpen wij jou op weg naar de keuze van de beste aircooler voor jou!

Werking

In tegenstelling tot een airco werkt een aircooler niet met een warmtepomp of compressor. Echter werkt een aircooler met water. Dit water wordt langs een rooster geleidt, en door dit rooster wordt warme lucht vanuit de te verkoelen ruimte gevoerd. Door de warmte van deze lucht verdampt het water, en zo koelt de lucht een paar graden af. Die koele lucht wordt dan weer naar buiten, dus in de ruimte waar de aircooler staat, geblazen. Zo kun jij genieten van een fris briesje terwijl je werkt of bezig bent (of juist niet!) in huis. Een aircooler is dus ideaal voor elke ruimte. Maakt niet uit of het slecht geïsoleerd is of juist goed. Een aircooler komt in elk geval goed tot zijn recht. Hij werkt echter het best in ruimtes waar veel droge lucht te vinden is. Die lucht kan namelijk het best verdampt worden door middel van water.

Grootte van de ruimte

Dit is een belangrijk aspect waar je aan moet denken bij de aankoop van een (nieuwe) aircooler.
Niet alle aircoolers kunnen alle ruimtes aan namelijk. Let dus goed op hoeveel bereik de aircooler heeft, en of de aircooler dus goed aansluit op de ruimte die je wilt verkoelen.

Functies

Hieronder beschrijven we een aantal dingen die een aircooler kan bevatten, om het jou een stuk gemakkelijker te maken!

 1. Koelte Pads— Koelte pads zitten tegenwoordig op bijna alle aircoolers. Deze pads zorgen ervoor dat er een maximum koeling plaatsvindt. Ook is de druk die bij het uitblazen van de lucht wordt geminimaliseerd dankzij deze pads. En als laatste maken deze pads de aircooler duurzaam. Het is echter wel belangrijk om op de dikte van de pads te letten, pas als ze dikker dan 90mm zijn, werken ze goed. Zo kunnen ze namelijk meer water opnemen, en dus afgeven aan de warme lucht!
 2. Elektronische thermostaat— Als er een elektronische thermostaat op de aircooler zit, heb je geluk! Een elektronische thermostaat zorgt er namelijk voor dat de snelheid van de lucht kan worden veranderd. Tevens kan het er ook voor zorgen dat de aircooler automatisch stopt of juist weer aangaat.
 3. Waterniveau controle— Aircoolers met waterniveau controle hebben de functie om (zoals de naam al zegt) het waterniveau te controleren. Zo hoef je dat zelf niet bij te houden en heb je altijd het perfecte niveau van water in de aircooler. Je voorkomt hiermee overspoeling of juist een tekort.
 4. Waterniveau indicator— Als er een waterniveau indicator op je aircooler zit, hoef je zelf niet de aircooler open te doen, om te checken hoe het water erbij staat in de aircooler.
 5. Automatische sluit flappen— Deze flappen houden de aircooler koel als hij uitstaat. Dan doen ze door voor de opening te sluiten en zo ontsnapt er geen koelte. Als de aircooler aanstaat gaan ze automatisch openstaan.
 6. Wieltjes— Als een aircooler wieltjes onder zich heeft, is hij met minder moeite verplaatsbaar. Je hoeft de aircooler namelijk niet op te tillen, je kunt hem simpelweg naar de volgende locatie toe rijden.
 7. Timer— Aircoolers met timers zorgen ervoor dat jij op een bepaald moment de aircooler aan kan zetten, en dat hij vanzelf uitgaat na het moment wat jij hebt ingesteld. Zo bespaar je ook weer energie, dus dat is ideaal voor de kosten en het milieu.
 8. Afstandsbediening— Als je aircooler met een afstandsbediening wordt geleverd, hoef je zelf bijna niks meer te doen. Behalve dan wat knopjes indrukken op de afstandsbediening.

Soorten aircooler

Nu je begrijpt hoe een aircooler werkt en wat er allemaal gebeurt in zo’n apparaatje, ben je weer een stap dichterbij de beste aircooler! Wat je nu moet weten is welke soorten er zijn, en wat de verschillen daartussen zijn. En laten we dat nou precies in dit onderdeel vertellen! Lees dus snel verder en jouw keuze is bijna gemaakt!

Kamercooler

kamercooler
De verschillen tussen de twee types aircoolers, kun je fysiek en qua vermogen herkennen. Een kamercooler heeft vaak een rooster waar de gekoelde lucht door komt. Dit type aircooler is ook geschikt voor kleine tot kamers van gemiddelde grootte.

Dit is dus de beste aircooler voor in een huis. Het vermogen is dus niet zo heel hoog, maar dat is ook niet nodig in kleine kamers. Dus dat moet geen probleem vormen. De inhoud van het waterreservoir in de aircooler is vaak tussen de 20- 30 Liter. Bij dit type aircooler is de druk ook een stuk hoger dan bij de andere aircoolers. Omdat zijn vermogen wat lager is, is de prijs van deze soort aircoolers vaak ook iets lager.

Desert cooler

desertcooler
Deze aircooler kun je herkennen aan het feit dat er een klein soort ventilatortje in zit. De bladen blazen bij deze soort de lucht in de ruimte, terwijl bij de andere soort (zoals al is gezegd) de lucht door een rooster komt. Een desert cooler is geschikt voor de gemiddelde tot grote kamers.

Dit is dus de beste aircooler voor een grote ruimte als een hal, restaurant, kantoor of een andere grote ruimte. Het vermogen van deze soort is dan ook erg hoog. En in het waterreservoir past 30-60 liter. Vaak hebben desert coolers ook koelte pads, wat er dus voor zorgt dat de aircooler zijn maximale capaciteit gebruikt, en de aircooler is dan ook een stuk duurzamer door deze pads. Al deze dingen zorgen er wel voor dat deze soort aircoolers wat duurder zijn dan een kamercooler. Het ligt eraan waar je je aircooler voor wilt gebruiken.

Waar let je op bij het kopen van een aircooler?

Nu weet je bijna alles op het gebied van aircoolers. Je weet hoe het werkt, en je weet de verschillende soorten aircoolers die bestaan. Tevens weet je welke functies een aircooler kan hebben. Weet je dat niet en ben je toch wel benieuwd? Scroll dan nog even naar boven.

Je mag jezelf nu bijna een expert noemen. Waarschijnlijk heb je ook al een type in je hoofd die je wilt gaan halen. Maar om er toch zeker van te zijn dat je de beste aircooler gaat aanschaffen, is het handig om de volgende punten nog even door te kijken.

De basiskenmerken

Om jou helemaal te begeleiden op de weg naar de beste aircooler, hebben we hieronder nog even een lijstje gemaakt van punten waar je nog even over kunt nadenken voordat je je aankoop doet.

 1. Energieklasse— De energieklasse is een belangrijk aspect waar je op kunt letten. Dit staat namelijk gelijk aan je verbruik. En hoe hoger je verbruik, hoe duurder de aircooler is. En niet alleen dat, want hoe meer je verbruikt, hoe hoger de energiekosten! Dus niet alleen het milieu wordt hiermee geholpen, maar je portemonnee ook. A+++ is de zuinigste energieklasse (waarbij je dus het minst verbruikt). En als er een D bij de energieklasse staat, verbruik je heel veel energie, wat dus zonde is! Het staat meestal op de doos aangegeven met gekleurde pijlen met de letter erin. Hoe groener de kleur, hoe zuiniger jouw aircooler!
 2. Geluidsniveau— Geluid van een apparaat is bijna nooit fijn, en al helemaal niet als je aan het werk bent of wilt slapen. Daarom is het handig om te letten op het geluidsniveau van de aircooler. Hoe hoger dat is, hoe meer geluid de aircooler maakt. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in dB (decibel). Een geluidsniveau van maximaal 50 dB is ideaal, als je de aircooler echter in de slaapkamer wilt zetten, is het handig om te zoeken naar een aircooler met een iets lager geluidsniveau.
 3. Koelvermogen— Dit geeft aan hoe groot de ruimte kan zijn die de aircooler kan verkoelen. Dus voordat je je aankoop doet, zorg ervoor dat je weet hoe groot de ruimte is die je moet verkoelen. Een ander woord voor koelvermogen is ook wel het bereik. Dit wordt aangeduid met Watt. Voor een ruimte van één kubieke meter is er 30 tot 40 Watt nodig. Kijk dus ook hiervoor even op de doos voordat je de aircooler koopt. Het kan ook zijn dat de fabrikant op de doos heeft gezet hoe groot de ruimte die de aircooler aan kan is, dus dan hoef je niet naar het koelvermogen te kijken.
 4. Inhoud waterreservoir— Dit hangt een beetje samen met het koelvermogen. Hoe meer water er in het waterreservoir past, hoe langer de aircooler zijn werk kan doen in een grotere kamer zonder dat het proces wordt verstoord. Met een kleinere inhoud, moet je het reservoir vaker bijvullen en daarvoor de aircooler openen. Een groter reservoir bespaart je dus een groot aantal handelingen!

Hoe hebben wij de beste aircooler gevonden?

Voor onze zoektocht naar de beste aircooler zijn wij op bezoek gegaan bij een paar winkels, waaronder MediaMarkt en Coolblue. Wij zijn de verschillende modellen en types van aircoolers gaan bekijken en onderzoeken. Op zoek naar de verschillen tussen deze winderige vrienden. We hebben geluisterd, gevoeld en gezien, ons hele lichaam heeft meegedaan! In al ons enthousiasme zijn we zo een dag doorgekomen in deze verschillende winkels. Alle verschillen zijn gevonden en we hebben de resultaten gezien die we wilden. Dit alles zodat wij iets te doen hadden te doen, en jij niks hoeft te doen! Hieronder lees je de resultaten.

De verschillen waren duidelijk. Zoals al eerder is vermeld in dit artikel was de kamercooler ook echt geschikt voor een veel kleinere ruimte dan de desert cooler. Hij blaast een stuk minder ver, maar wel een stuk harder. Ook was de kamercooler vaak wel goedkoper dan de desert cooler. Qua stilte was het per model verschillend, dus daar konden we niet echt een duidelijk antwoord op krijgen. Dus wil je een aircooler voor in een hele grote ruimte? Neem dan vooral de desert cooler, is een stukje prijziger, maar veel effectiever! Heb je toch genoeg aan een briesje in een kleinere ruimte? Ga dan voor de kamercooler, bespaart je geld en doet toch zijn werk!

Om het jou toch zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij ervoor gekozen om de beste versies van beide soorten op de Nederlandse markt uit te lichten in het volgende onderdeel. Zo hoef jij bijna niks te doen om toch het beste resultaat te krijgen! Het enige wat je hoeft te doen, is het lezen van het volgende onderdeel, en de beste aircooler voor jouw situatie uit te kiezen. Makkelijk zat toch? Lees dus snel door!

Beste kamercooler

Honeywell CS071AE

Dit is de stilste kamercooler die je tegen zult komen! Met zijn geluidsniveau van 40 dB, is het een ideale aircooler voor in je slaapkamer. Tevens is hij makkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes en zijn gewicht. Hij weegt namelijk maar 6 kg. De aircooler bevat een timer, waardoor hij ook milieubewust is. Tevens wordt er bij deze aircooler standaard een afstandsbediening geleverd, dus je hoeft bijna niks meer te doen.

Deze Honeywell is als de beste aircooler op het gebied van kamercoolers uit de test gekomen! Dat komt omdat deze aircooler superstil is, hij heeft maar liefst een geluidsniveau van 40 dB! Dat is niks! Hij is dus ideaal voor in de slaapkamer als je dat wilt. Maar ook als je werkt in een kantoor die wat verkoeling nodig hebt is deze perfect, je kunt gewoon doorwerken zonder ook maar een beetje afleiding door het geluid!

Door zijn wieltjes is deze aircooler ook makkelijk verplaatsbaar, dus als je van gedachte veranderd voor de locatie is dat geen probleem. De snelheid waarmee de lucht gaat is variabel, oftewel, je kunt het verstellen. Gemiddeld verplaatst deze aircooler een lucht van 256 kubieke meter per uur. Hij verkoelt dus wel lekker snel. Echter kan hij geen hele grote ruimtes verkoelen, maar dat viel te verwachten aangezien het een kamercooler is. En dankzij de bijgeleverde afstandsbediening, kun je vanuit je luie stoel genieten van het zachte briesje wat net zelf hebt aangezet. Tevens heeft de aircooler een timer, dus je kunt de aircooler aanzetten voor zolang je wilt. Daarna kan hij automatisch uitgaan en dat zorgt ook weer voor energiebesparing.

Materiaal

De Honeywell aircooler is gemaakt van kunststof. Dit zorgt ervoor dat de aircooler nogal licht van gewicht is. Hij weegt namelijk maar 6 kg. En dat draagt dan weer bij aan zijn gemakkelijke verplaatsbaarheid.

Belangrijke kenmerken
 • Superstil
 • Makkelijk verplaatsbaar
 • Geschikt voor kleine tot gemiddelde kamers

Beste desert cooler

Sencor SFN 9011SL

Deze superkrachtige aircooler is geschikt voor de iets grotere ruimtes. Hij is dan ook wel iets luider dan de kamercooler met een geluidsniveau van 66 dB. Hij verkoelt de lucht niet alleen, hij kan de lucht ook bevochtigen en ventileren. Voorzien van een timer en display, dus hij is milieuvriendelijk. Wordt geleverd met afstandsbediening. Door de ionisatiefunctie is het net alsof er net een frisse regenbui is geweest. Dat geeft dus een aangename sfeer.

Deze Sencor is als beste aircooler uit de test gekomen voor desert coolers! Dat komt omdat hij superkrachtig is. Hij heeft een koelvermogen van 110 Watt. De aircooler heeft een ionisator, daardoor voelt de lucht aan alsof er net een frisse regenbui is geweest.

Hij is naast een luchtverkoeler ook een ventilator en een luchtbevochtiger. Een multifunctioneel apparaat dus! En omdat het een desert cooler is, is hij geschikt voor grotere ruimtes. De aircooler is voorzien van een timer, dus je kunt hem laten gaan voor een bepaalde tijd, en daarna gaat hij automatisch uit, door deze functie bespaar jij energiekosten. Ook is de aircooler hierdoor milieuvriendelijk. Naast de timer, is deze aircooler voorzien van een bijgeleverde afstandsbediening.

Je kunt dus vanuit je luie stoel de temperatuur in de ruimte naar eigen keuze reguleren. Dankzij de wielen onder de Sencor is hij makkelijk verplaatsbaar, en dus kan je hem in elke kamer neerzetten. Let op, hij is wel wat luider, hij heeft namelijk een geluidsniveau van 66 dB. Om ermee te slapen is dus geen geweldig idee. Deze aircooler is voorzien van een display, dus je kunt zien op welke stand hij staat, ideaal!

Materiaal

Deze aircooler is tevens van kunststof gemaakt. Dat betekent dus ook dat hij licht van gewicht is en dus makkelijk verplaatsbaar. Hij weegt namelijk maar 7,2 kg.

Belangrijke kenmerken
 • Geschikt voor grotere ruimtes
 • Voorzien van timer
 • Makkelijk te verplaatsen