Quick Guide

We zijn al snel tot de conclusie gekomen dat de De’Longhi pinguino Pac N81 de beste mobiele airco is. Dat komt door zijn gemakkelijke verplaatsbaarheid. Hij is namelijk wel 30 kilo, maar hij heeft wieltjes en handvatten. Daardoor kun je hem gemakkelijk overal mee naartoe rijden. De airco heeft energieklasse A, wat dus aangeeft dat hij niet veel verbruikt. Dat is fijn voor je portemonnee en het milieu. Tevens heeft de airco een geluidsniveau van 68 dB. Hij is dus tamelijk stil en je kunt ongestoord doorwerken. De airco is geschikt voor ruimtes tot 80 kubieke meter. Hij kan ventileren en verkoelen, en wordt geleverd met afstandsbediening en afvoerbuis.

Heb je toch liever een split airco? Dan is de Mitsubishi split airco SRK/SRC ZS S 2KW de beste airco voor jou! Over milieubewust gesproken, hier zit je al helemaal goed! Deze airco heeft namelijk een energieklasse van A++! Als je al die milieu liefhebbende hippies nu niet blij maakt weet ik het ook niet meer. Tevens heeft deze airco erg veel functies. Hij kan namelijk ontvochtigen, verkoelen, ventileren en verwarmen. Dus wat je ook van een airco wilt, bij deze airco zit je goed. De airco heeft een vermogen van 2000w, dus dat is lekker veel. Het bereik wat hij hiermee heeft is 67 kubieke meter. Toch is hij ook stil, met een geluidsniveau van 50 dB. Standaard meegeleverd bij deze airco is een infrarood afstandsbediening. Je kunt dus vanuit je luie stoel alles reguleren!

102
Onderzocht
2
Beste
 • Beste mobiele airco: Met deze airco ben je milieubewust bezig! Met zijn energieklasse A, maar koelvermogen van 80 kubieke meter, heb jij een economische manier van verkoelen in je huis! Het geluidsniveau van deze airco is 68 dB, wat ervoor zorgt dat hij niet teveel geluid maakt en jij ongestoord door kan gaan met je bezigheid. Tevens is hij makkelijk verplaatsbaar, want hij weegt maar 30 kg en komt met wieltjes en handvatten.
 • Beste split airco: Deze milieubewuste airco heeft een energieklasse van A++. Goed voor het milieu en je portemonnee! Het geluidsniveau is 50 dB, dus hij is ook lekker stil. Zijn bereik is 67 kubieke meter. Geleverd met infrarood afstandbediening. Mooi uiterlijk.

Beste airco – Het is jouw nieuwe beste vriend als je helemaal gek wordt van die warmte in je huis of op kantoor. Ideaal voor iedereen die in een huis leeft wat dichter bij een sauna komt dan een leefruimte. Of voor iemand die gewoon even wat frisse lucht nodig heeft. Voor iedereen die het liever koud dan warm heeft, is de airco uitgevonden!

Stel je bent net verhuisd, net in dit seizoen, het voorjaar. Dan is het best wel handig om even te checken of je een airco hebt! Want leven in een huis gaat niet altijd even makkelijk in de zomer. Zoals je waarschijnlijk wel al weet, heeft Nederland, naast zijn typische koude dagen, ook hele warme dagen.

Er zit niks tussenin. Dus voor die superwarme dagen is het een prima idee om een airco in huis te halen! Ook als je binnen werkt, op een kantoor bijvoorbeeld, is het een goede keuze om een airco te kopen. Je wilt natuurlijk niet dat een werknemer ziek naar huis gaat omdat er geen frisse lucht is in het kantoor!

Maar wat is dan de beste airco? Zijn er verschillende soorten airco’s? En welke airco past het beste bij jou? Natuurlijk wil je wel een airco van goede kwaliteit, en een goede airco kopen is geen makkelijke opgave. Daarom gaan we in dit artikel even alles voor je uitpluizen wat betreft airco’s. Dan hoef jij zo min mogelijk te doen en ga je ondertussen niet dood van de warmte. En uiteindelijk vind je toch de beste airco voor jou!

Inhoudsopgave

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die wij gaan bespreken in deze koopgids. Heb je geen zin om alles te lezen? Dan kun je met behulp van de onderstaande lijst meteen naar het onderwerp gaan dat je wilt lezen.

 1. Waarom een airco?
 2. Hoe werkt een airco?
 3. Soorten airco
 4. Waar let je op bij het kopen van een airco?
 5. Hoe hebben we de beste airco gevonden?
 6. Beste mobiele airco
 7. Beste split airco

Waarom een airco?

Een airco is niet alleen een goede oplossing voor mensen die het snel warm hebben, maar simpelweg voor iedereen die een huis hebben! Hij zorgt er namelijk niet alleen voor dat de lucht verkoelt, hij zorgt ook gewoon voor wat frisse lucht. Multifunctioneel dus, zo’n airco! Het hebben van een airco vergemakkelijkt je leven aanzienlijk. Een goede leefomgeving is namelijk bevorderlijk voor je prestaties en niveau van comfort.

Een airco draagt bij aan een goede leefomgeving door de temperatuur te controleren. Zo kun jij je beter concentreren, want er is een zorg van je afgenomen, én de temperatuur is perfect! Vooral in onze warme, vochtige zomers is het cruciaal voor je gezondheid om een airco te hebben.Voor ieder mens moet er toch een comfortabele plek zijn om heen te gaan als het weer onbehaaglijk wordt.

Als dit niet genoeg redenen zijn om een airco aan te schaffen, dan weet ik het ook niet meer.
Nu je dat weet, is het ook wel handig om te weten dat je beter een goede (misschien wat duurdere) airco kunt halen. Airco’s zijn namelijk sowieso al best wel duur. En 1x wat duurder is toch wat beter dan 3x een beetje duur over een tijd van 2 á 3 jaar! Het is naast de kosten ook gewoon irritant om soms wel een airco te hebben en soms niet. Je lichaam went er op die manier niet aan, en dan wordt het heel irritant ook voor je gevoel om het eerst koud en dan weer warm te hebben. Waarschijnlijk vind je ook meer functies zodra de prijs oploopt.

Hoe werkt een airco?

Om de beste airco te vinden, is het handig om te weten hoe een airco precies werkt. Gelukkig hoef je dat niet zelf uit te zoeken, maar doen wij dat al voor je! In dit onderdeel leggen wij uit hoe airco’s in elkaar zitten, om zo jouw keuze veel makkelijker te maken!

De werking van een airco

Waarschijnlijk snap je meer van een airco dan je op dit moment denkt. Het mechanisme van een airco heeft namelijk veel weg van het mechanisme van een koelkast. Je hebt er dus misschien wel vaak genoeg mee gewerkt. Wat een airco eigenlijk doet, is de lucht afkoelen door de warmte eraan te onttrekken. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel hocus-pocusig nog, maar we leggen het hier even uit. Een airco onttrekt de warmte van de lucht, daardoor wordt de lucht koeler.

De airco produceert zelf dus geen koude lucht. Dat komt door één van de eerste natuurkundige wetten die je hebt geleerd als je ooit natuurkunde hebt gehad. Die wet gaat als volgt: Je kunt geen energie creëren of verwoesten. Wat je wél kan met energie, is het veranderen ervan. En dat is dus precies wat een airco doet! Een airco gebruikt verdamping, dát is het gedeelte wat de warmte aan de omgeving onttrekt. Er zit namelijk koelvloeistof in de airco, dat wordt verdampt. De gekoelde lucht die daarvandaan komt, wordt naar buiten geblazen, in de ruimte waar de airco in staat. Zo krijg jij dus die heerlijke verkoelende bries in je kamer.

De lucht

Het systeem houdt zichzelf in stand, omdat het lucht recyclet. En hoe gebeurt dat dan? Dat gaan wij eens even haarfijn voor je uitleggen onder dit kopje. Het is namelijk heel simpel. De verdampte koelvloeistof wordt door buizen naar buiten geleid. Deze (ondertussen al warme) substantie wordt aan de buitenlucht afgegeven. Terwijl dit gebeurt, trekt de compressor aan de buitenkant van de airco (en dus in de buitenlucht) nieuwe lucht aan. Deze lucht wordt samen met de koelvloeistof naar de binnenkant van de airco geleid, en dan begint het hele proces overnieuw. Het is echter belangrijk dat er geen lek in het systeem komt, anders wordt het proces al snel verstoord.

De warmtepomp

Naast warmte, onttrekt een airco ook vocht aan de lucht. Er zit namelijk vrij veel vocht in warme lucht en dat voelt klam aan, en dat is niet het fijnste gevoel als je in een huis zit. Dit vocht komt in de vorm van condensatiedruppels. Deze condensatiedruppels vind je waarschijnlijk later in de vorm van een klein plasje onder je airco. Dit principe wordt ook wel de warmtepomp genoemd. Bijna elke airco heeft tegenwoordig zo’n functie. En gelukkig maar, want dat betekent dat die airco’s allemaal kunnen ontvochtigen, verwarm en, verkoelen én ventileren! Multifunctioneel dus, zo’n airco.

Soorten airco

split airco
Nu je begrijpt hoe een airco werkt, komen we aan bij de volgende stap naar de beste airco voor jou! Deze stap is ontdekken welke soorten airco’s er allemaal op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Laat dat dan ook precies zijn wat we in dit onderdeel gaan bespreken. Na het lezen van dit onderdeel ben jij bijna een expert op het gebied van airco’s! Maar goed, laten we eens kijken.

Airco zonder buitendeel/mobiele airco

Dit type airco wordt ook wel raamairco genoemd. Waarom dat zo is, gaan we later vertellen. Een airco als deze is ideaal als je niet teveel toeters en bellen, maar gewoon een koelere ruimte wilt. Hij is ook relatief goedkoop voor een airco, dus dat is ideaal voor de personen met een budget.

Echter produceert hij wel veel geluid en is de plaatsing keuze beperkt. Een airco zonder buitendeel kan namelijk alleen op een opening van 60x40cm geplaatst worden. Vaak worden deze types in een wand of een raam gemonteerd (vandaar dus de naam). Echter is deze airco makkelijk verplaatsbaar. Meestal wordt bij deze types airco een afvoerslang geleverd, om de condensatiedruppels naar buiten te begeleiden. Zo voorkom je een plas in je ruimte.

Split airco

Zoals de naam al suggereert, bestaat dit systeem uit twee onderdelen. Één onderdeel staat binnen de ruimte, en het andere onderdeel staat in de buitenlucht. Dit worden ook wel de binnen- en buitenunit genoemd. Doordat deze types airco in zoveel verschillende modellen met verschillende capaciteiten leverbaar zijn, kunnen split airco’s in meerdere ruimtes op een economische manier de temperatuur reguleren. In de split-airco’s bestaan er meerdere uitvoeringen.

Wand- vloer- en plafond modellen, zo is er voor elke ruimte een oplossing. Deze types airco maken ook erg weinig geluid, dit geldt voor beide units. En dat komt door de moderne modellen die te verkrijgen zijn op de Nederlandse markt. Tevens worden bij deze modellen een standaard afstandsbediening geleverd.

Split airco: wandmodel

Dit is het model wat je waarschijnlijk het vaakst hebt gezien. Dit model heeft vaak een mooi uiterlijk en het blaast de lucht muisstil naar binnen. Het heeft zijn naam gekregen van de locatie waar de binnenunit dit model wordt gehangen: hoog aan de wand. Het maakt niet uit waar je de buitenunit neerzet/ophangt, zolang dat maar in de buitenlucht is. Je kunt bij dit model kiezen voor de cooling-only versie, of voor de airco met warmtepomp.

Split airco: vloermodel

Deze airco heeft hetzelfde principe als een wandmodel, maar dan staat de binnenunit van de airco op de, jawel, vloer. Ook weer hier maakt het niet bij uit waar de buitenunit staat, zolang hij maar in de buitenlucht staat. Tevens kun je bij dit model ook kiezen voor een cooling-only airco of het type inclusief waterpomp.

Split airco: raammodel

Dit model zie je ook best vaak in huizen, het principe is nog steeds hetzelfde als bij de hiervoor beschreven modellen. Echter is de binnenunit te plaatsen in een raam. Hierdoor is verbinding met de buitenunit meestal een stuk korter, wat een mooier uiterlijk geeft aan deze modellen.

Split airco: cassettemodel

Deze types airco zie je heel vaak in winkels of kantoren. Het binnendeel van de airco zit in het plafond. De koele lucht wordt vierzijdig uitgeblazen. Hierdoor is de verdeling van de koele (of warme, net wat je aan hebt staan) lucht in de ruimte veel gelijkmatiger, en dus effectiever. Bij dit model geldt hetzelfde als bij het wandmodel voor de buitenunit. Als hij maar in de buitenlucht staat. Zo voorkom je dat er zich een plas van bijeengekomen condensatiedruppels in je kantoor vormt.

Split airco: kanaalmodel

Deze airco’s zijn vrijwel onzichtbaar in de ruimte waar de lucht in wordt geblazen. Dat komt omdat de airco zelf boven het plafond wordt geplaatst. De lucht komt de beschreven ruimte in door middel van kanalen en roosters die zich in het plafond bevinden. Dit is dus een ideale oplossing voor je als je een ruimte wilt zonder het beeld van een airco erin. De airco is ook erg stil en zorgt voor een goede luchtverdeling, omdat de buizen overal te plaatsen zijn.

Multi-split airco

Dit is de perfecte oplossing voor degene die de temperatuur van meerdere ruimtes willen reguleren. Dit type airco bestaat namelijk uit één grotere buitenunit, en meerdere binnenunits. Naast het feit dat dit goedkoper is dan meerdere aparte systemen, heeft het ook nog een positief uiterlijk aspect. Er staat nu namelijk maar één unit buiten, en niet minstens drie. Elke binnenunit is individueel regelbaar. Zo kun je jouw gewenste temperatuur per kamer instellen zonder problemen met de andere ruimtes.

Waar let je op bij het kopen van een airco?

Nu ben je bijna een expert op het gebied van airco’s. Je weet hoe ze werken, welke types er zijn (zo niet en je bent toch benieuwd? Lees even terug naar boven!). Maar nu ben je dus al aangekomen bij het maken van een keuze voor de aankoop die je zal gaan doen! De achtergrondinformatie heb je nu al. En tóch zijn er nog een aantal punten waar ik je op wil wijzen om er zeker van te zijn dat jij de beste airco koopt! Lees de volgende punten dus nog even door.

De basiskenmerken

Hier zijn nog wat punten waar je op kunt letten, zodat je zeker zal zijn van je aankoop.

 1. Energieklasse— Geen zin in een hoge energierekening? Nee precies, niemand heeft daar zin in. Daarom is dit een goed ding om op te letten. De energieklasse staat gelijk aan hoe zuinig jouw airco is. En het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je helpt ook het milieu een handje mee! Hoe minder je verbruikt, hoe minder uitstoot de airco produceert. Én hoe goedkoper het voor jou is! Het energie vermogen staat meestal aangegeven op de doos, dus je kunt het meteen zien voordat je de airco hebt gekocht. Let daar dus wel even op! Energieklasse D verbruikt het meest, energieklasse A+++ is het meest zuinig.
 2. Geluidsniveau— Dit is misschien ook wel een ding om over na te denken. Geluid van een airco is sowieso niet heel aangenaam. Maar stel je voor dat je je hele werkdag moet doorbrengen, vergezeld door het geluid van de airco! Concentratie is dan meestal ver te zoeken, en daar gaan je prestaties. Een geluidsniveau van maximaal 50 dB is ideaal. Echter als je een airco in je slaapkamer wilt hebben, is het handig om te zoeken naar een iets lager geluidsniveau.
 3. Koelvermogen— Dit is eigenlijk het eerste waar je naar moet kijken bij de aankoop van je airco. Het koelvermogen van een airco geeft aan hoe groot de ruimte is die deze airco kan verkoelen (of verwarmen). Simpel gezegd dus, het bereik van de airco. Het vermogen wordt aangeduid met Watt. Voor één kubieke meter is zo’n 30 á 40 Watt nodig. Kijk dus ook even naar de grootte van de te verkoelen ruimte voordat je een airco koopt. Dit kan je namelijk best wat euro’s besparen! Als je deze cijfers niet kunt onthouden, is dat niet erg. Want gelukkig geven fabrikanten ook vaak aan wat de grootte van de ruimte is waarin de airco de temperatuur kan reguleren.
 4. Functies— Dit hangt helemaal af van wat je wilt bereiken met een airco. Wil je een airco die de kamer alleen verkoelt? Ga dan voor een model met een cooling-only functie. Wil je dat de airco naast verkoelen, ook verwarmd, ontvochtigt en ventileert? Neem dan dus vooral een airco met warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat de airco deze vier dingen automatisch kan. Bedenk dit ook dus even van te voren!

Hoe hebben wij de beste airco gevonden?

Wij zijn voor onze zoektocht naar de beste airco naar Mediamarkt en Coolblue geweest, en een aantal andere winkels voor electronica. Wij hebben in alle enthousiasme de verschillende modellen die er stonden even uitgeprobeerd. We hebben geluisterd welke airco het minste geluid maakte, gevoeld welke airco het hardste blies, en gekeken naar de functies en het uiterlijk van de hiervoor genoemde airco’s! In totaal hebben we een hele dag besteed aan het voelen van koude en warme lucht om zo alle verschillen te ontdekken tot we uitgewaaid waren!

De verschillen waren er zeker. Vooral tussen de mobiele airco’s en de split airco’s! Een mobiele airco is echt even een snelle, meeneembare oplossing. Echter is deze airco wel een stuk goedkoper, en hij doet gewoon het werk wat hij moet doen. Een split airco is niet zo makkelijk te dragen, maar heeft meer functies en modellen. Echter is dit type airco wat duurder en kun je hem niet zomaar op een andere plek monteren.

Om het makkelijk en begrijpbaar te houden voor jou, maken wij in het volgende onderdeel onderscheid tussen deze twee types. Hierin gaan wij de beste airco’s uitzoeken. Zo kun jij zonder teveel moeite jouw beste airco aanschaffen. Op deze manier kun je ook zonder alles te lezen meteen doorscrollen naar de beste airco! Ideaal voor de luie mensen onder ons. Bekijk dus even het volgende onderdeel als jij zeker wilt zijn van je toekomstige aankoop!

Beste mobiele airco

De’longhi pinguino Pac n81

Met deze airco ben je milieubewust bezig! Met zijn energieklasse A, maar koelvermogen van 80 kubieke meter, heb jij een economische manier van verkoelen in je huis! Het geluidsniveau van deze airco is 68 dB, wat ervoor zorgt dat hij niet teveel geluid maakt en jij ongestoord door kan gaan met je bezigheid. Tevens is hij makkelijk verplaatsbaar, want hij weegt maar 30 kg en komt met wieltjes en handvatten.

Dit is de beste mobiele airco omdat hij lekker stil is, het heeft een geluidsniveau van 68 dB. En dat is een ideaal geluidsniveau voor in kantoren of woonkamers zonder teveel storing. Echter is dit niet de ideale airco voor in de slaapkamer, dan zou je even een airco moeten zoeken die onder de 50 dB zit.

Met deze De’’Longhi airco kun je een ruimte van 80 kubieke meter bereiken. Perfect dus voor een kantoor! Echter kan deze airco niet verwarmen. Wel kan hij ventileren, en dat betekent dat de airco een fris briesje door de ruimte heen kan blazen zonder dat de temperatuur daalt. Hierdoor voelt de lucht niet klam aan en kun je lekker ongestoord doorgaan met je werk of iets anders. Dankzij de wieltjes en de handvatten die deze airco heeft, kun je hem makkelijk verplaatsen.

Daarom heet het natuurlijk ook mobiele airco! De De’Longhi wordt standaard geleverd met een afvoerslang, 2 adapters voor de slang en afstandbediening! Je kunt dus lekker vanuit je luie stoel de temperatuur in de ruimte regelen zoals jij dat wilt! Tevens zit er een timer op deze airco dus als je even geen verkoeling wilt, of juist voor een bepaald aantal minuten, is dat geen probleem voor hem! De energieklasse van deze airco is A, dus hij verbruikt niet al te veel energie, goed voor het milieu én je portemonnee dus!

Materiaal

De airco is gemaakt van kunststof, dat zorgt ervoor dat deze airco lekker licht is. En dat draagt natuurlijk bij aan zijn gemakkelijke verplaatsbaarheid! Hij weegt in totaal maar 30 kg. En dat valt erg mee voor een apparaat van 45x40x75 cm!

Belangrijke kenmerken
 • Makkelijk verplaatsbaar
 • kan ventileren en verkoelen
 • Energieklasse A

Beste Split airco

Mitsubishi Airco SRK/SRC ZS-S 2KW

Deze milieubewuste airco heeft een energieklasse van A++. Goed voor het milieu en je portemonnee! Het geluidsniveau is 50 dB, dus hij is ook lekker stil. Zijn bereik is 67 kubieke meter. Geleverd met infrarood afstandbediening. Mooi uiterlijk.

Deze airco van Mitsubishi is uit de test gekomen als de beste split-unit airco! Dat komt omdat hij heel erg milieuvriendelijk is. Zijn energieklasse is namelijk A++. Dat is de tweede hoogste energieklasse die bestaat! Dat is dus extreem voordelig voor je portemonnee, en het milieu is er ook erg blij mee.

Vooral met zoveel koelvermogen is dit wel een fijn puntje, de airco verbruikt namelijk 2000W. Echter kan hij hiermee wel slecht geventileerde ruimtes van 40 kubieke meter aan. Hoe beter geventileerd de ruimtes zijn, hoe groter de ruimte is die deze airco aan kan. Het loopt op tot max 67 kubieke meter. Deze airco kan naast verkoelen ook verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Dus het is een echte temperatuurregelaar. Ideaal dus voor in de verschrikkelijk warme, maar ook de koude dagen. Het geluidsniveau is 50 dB.

De airco is dus lekker stil, en je kunt hem gemakkelijk gebruiken voor in de slaapkamer, je slaapt er zo doorheen! Bij deze airco wordt standaard een infrarood afstandbediening geleverd. Je kunt dus lekker blijven zitten terwijl je de temperatuur op de goede hoogte zet! Tevens heeft de airco een timer, dus dat scheelt weer als je hem maar voor een bepaalde tijd aan wilt hebben. Het is een wandmodel, je kunt hem dus bovenaan de wand hangen. En het enige wat je zult zien, is de mooie binnenunit. Het uiterlijk is namelijk erg fraai vormgegeven. Kortom, na de aankoop van deze airco zal jij geen last meer hebben van wat er buiten allemaal met het weer gebeurt!

Materiaal

Het materiaal van deze airco is kunststof. Dit is dus ook een lichtgewicht, hij is namelijk maar 9 kilo! Ideaal dus als je hem wilt verplaatsen.

Belangrijke kenmerken
 • Energieklasse A++
 • Kan ventileren, ontvochtigen,verkoelen en verwarmen
 • Bereik van 67 kubieke meter
 • Geluidsniveau van 50 dB