De beste wasmachine
Kleine wasjes. Grote wasjes. Laat maar lekker draaien.
Welke soorten wasmachines zijn er beschikbaar om uit te kiezen? Waar moet je op letten als je een wasmachine kiest? Is Addwash wel zo handig?
Deze vragen en meer hebben wij beantwoord in onze guide over wasmachines. Da’s best veel informatie…. Geen zin in al dat leeswerk? Lees dan onze samenvatting van de beste wasmachines die wij aanraden!
-
Beste wasmachine voorlader: Een superzuinige wasmachine die ideaal is voor een huishouden van meer dan 3 mensen. Door zijn hoge toerental heb je ook meteen 1/10 drogere was.
-
Beste wasmachine voorlader(alternatief): Een beter alternatief voor een klein huishouden. Hij heeft een kleinere capaciteit om te wassen waardoor je niet extra betaalt voor capaciteit die je niet gebruikt.
-
Beste wasmachine bovenlader: De enige bovenlader wasmachine in Nederland die aan de meeste eisen die wij wilden terugzien in een wasmachine voldoet.
-
Beste combiwasmachine: Een wasmachine combinatie met een A energieverbruik, grote trommel en nog eens aardig stil voor wat die allemaal doet!
Beste wasmachine – Als het op wasmachines kopen aankomt, is het zeker de moeite waard om goed onderzoek te verrichten! Want een wasmachine is een huishoudelijk apparaat dat je intensief zult gebruiken.
Een miskoop is heel erg irritant. En niet alleen omdat een wasmachine al aardig wat kan kosten. Het is namelijk ook een heel gedoe om een wasmachine te vervangen!
Het feit dat je in deze gids bent belandt, betekent dat je al goed op weg bent naar de juiste wasmachine. Wij hebben deze gids gemaakt om je te helpen bij het kiezen van een wasmachine die bij je huishouden past.
In deze handleiding bespreken we alle verschillende wasmachines, waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine en tot slot hebben wij ook een lijstje van onze eigen aanbevelingen als het op wasmachines aankomt!
Dus pak een bak koffie en laten we beginnen.
Inhoudsopgaven
Deze guide biedt uitgebreide informatie over wasmachines. Geen zin om alles te lezen? Maak dan gebruik van onze handige inhoudsopgave door op het gewenste onderdeel te klikken:
- Waarom je ons moet vertrouwen
- Verschillende soorten wasmachines
- Waar let je op bij het kopen van een wasmachine?
- Beste wasmachine voorlader
- Beste wasmachine voorlader (alternatief)
- Beste wasmachine bovenlader
- Beste combinatiewasmachine
- Wat wij vinden van AddWash
Waarom je ons moet vertrouwen
Tijdens onze zoektocht naar de beste wasmachine hebben wij met verschillende experts contact opgezocht. Daarnaast hebben wij ook een analyse gemaakt van alle behoeftes van een gemiddelde gebruiker. Hierbij hebben we een lijstje gemaakt van prioriteiten die iedere wasmachine volgens meeste gebruikers moet hebben.
Naast onze analyse hebben we ook meer dan 108 uur besteed aan het zoeken, lezen en evalueren van wetenschappelijk materiaal om deze handleiding te schrijven.
Verschillende soorten wasmachines
Om de beste wasmachine te kiezen, moet je eerst bepalen welk type wasmachine je nou daadwerkelijk wil. Voor de meeste mensen ligt deze optie voor de hand.
Het doet echter nooit kwaad om eventjes te zien wat er op de markt is aan opties. In dit onderdeel bespreken we alle 3 verschillende wasmachines. Daarnaast vertellen we ook kort per type voor wie die volgens ons het meest geschikt is.
Bovenlader wasmachine
Geen zin om te bukken om je wasgoed in de wasmachine trommel te doen? Dan is een bovenlader een geweldige optie. Met een bovenlader wasmachine kun je aan de bovenkant van de lader je wasgoed erbij doen. Een hele handige oplossing voor de mensen die gemiddeld langer zijn of gewoon geen zin hebben om elke keer maar naar beneden te moeten gaan om de wasmachine te vullen.
Een ander voordeel aan de bovenlader is dat je ook veel minder ruimte kwijt bent om hem te gebruiken dan een voorlader. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de trommel deuropening aan de zijkant! Ze zijn ook gemiddeld 20 cm smaller dan hun voorlader tegenhangers en zijn ook 5 cm hoger.
Nou denk je al, hoe komt het dat de bovenlader niet veel populairder is dan de voorlader variant? Je zou denken dat een voorlader met zulke voordelen wel in iedere huishouden was te vinden.
Wie vindt het nou prettig om te bukken!?…
De reden is eigenlijk heel erg simpel, over het algemeen scoren bovenladers minder als het komt op het belangrijkste functie van een wasmachine. Namelijk, het wassen zelf. Uit meerdere instanties (zoals consumentenbond, CNET) komt toch uit dat een bovenlader veel minder goed schoonmaakt en dat er vaak wel wat wasmiddel restjes overblijven.
Hierdoor is een bovenlader dus echt meer geschikt voor de mensen onder ons die om omstandigheden liever niet bukken of willen knielen. Het is ook heel erg handig voor de huishoudens die weinig ruimte hebben en daarom is een bovenlader veel aantrekkelijker dan een voorlader.
In alle andere gevallen is een voorlader wel een betere optie!
Voor wie:
Om te bepalen dat een bovenlader wasmachine de ideale optie is voor je huishouden, kun je deze 3 vragen voor jezelf beantwoorden:
Heeft waskwaliteit niet de hoogste prioriteit?
Heeft mijn huishouden een beperkte hoeveelheid ruimte voor een wasmachine?
Wil je liever niet bukken of knielen bij het gebruik van je wasmachine?
Als de antwoord op alle drie vragen een dikke ja is; dan is een bovenlader de ideale oplossing voor jou!
Voorlader wasmachine
De meest populaire variant in de wereld van wasmachines! De voorlader is zoals de naam al verklapt een wasmachine die aan de voorkant een opening heeft waar de gebruiker de was in kan doen. Het is ook waarschijnlijk wat je zult voorstellen als iemand je vraagt hoe een wasmachine eruit ziet!
Hoewel een voorlader gemiddeld groter is dan een bovenlader heeft het wel in bepaalde gevallen juist de optie om ruimte te besparen! Je kunt een voorlader namelijk gemakkelijk onder een aanrechtblad plaatsen of de ruimte maximaal gebruiken als door een wasdroger op de voorlader te leggen.
Voor wie:
Om te bepalen dat een voorlader wasmachine de ideale optie is voor je huishouden, kun je deze 3 vragen voor jezelf beantwoorden:
Heb ik een groot huishouden, waardoor capaciteit een grote rol speelt bij mijn keuze?
Staat de was kwaliteit bij mij op nummer 1?
Heeft mijn huishouden genoeg ruimte voor een voorlader, en eventueel een aparte droger?
Als de antwoord op alle drie vragen een dikke ja is; dan is een voorlader de ideale oplossing voor jou!
Was- en droogcombinatie wasmachine
Waarom twee apparaten als het ook met één kan? Een was- en droogcombinatie wasmachine zorgt dat je wasgoed zowel gewassen als gedroogd kan worden in hetzelfde apparaat. Het voordeel is natuurlijk vanzelfsprekend. Omdat je maar één machine moet kopen in plaats van twee bespaar je al een hoop op je kosten (laten we eerlijk zijn, wasmachines en drogers zijn niet goedkoop).
Daarnaast heb je veel ruimte over want je hebt een machine minder die ruimte in beslag neemt!
Het grootste voordeel is dat zo’n apparaat vaak een non-stop programma heeft. Dus je kunt het van wassen tot drogen laten werken zonder enig extra werk te hoeven uitvoeren (wie wil dat nou niet?).
Maar goed, er zijn ook nadelen bij het gebruik van dit soort wasmachines. De kwaliteit van wassen is in vele gevallen net zo effectief als dat van gewone voorlader. Waar het vaker minder goed in presteert is het drogen. De ervaring van de meeste mensen leert dat de machine bij het drogen vaak minder goed presteert als de trommel helemaal vol is.
Voor wie:
Om te bepalen dat een combinatie wasmachine de ideale optie is voor je huishouden, kun je deze 3 vragen voor jezelf beantwoorden:
Heb ik te weinig ruimte in huis voor een wasmachine en droger?
Wil ik besparen op het totaalplaatje maar wel een beetje opofferen in kwaliteit?
Heb ik een klein huishouden, waardoor capaciteit niet zo belangrijk is voor mij?
Als de antwoord op alle drie vragen een dikke ja is; dan is een wasdroger combinatie eventueel de ideale oplossing voor jou!
Waar let je op bij het kopen van een wasmachine
Een ‘goede’ wasmachine is voor iedereen weer wat anders. Dat is niet zo vreemd gezien we allemaal wel een andere behoefte hebben. Sommige mensen hebben de voorkeur voor een wasmachine die een sterke prijs-kwaliteit verhouding heeft. Terwijl andere liever een wasmachine willen met veel technische snufjes.
Ongeacht wat je specifieke behoefte zal zijn, uit ons onderzoek bleek een ding duidelijk te zijn.
Een goede wasmachine moet in een aantal kernonderdelen uitblinken, ongeacht wat de extra’s wel niet zijn. In dit onderdeel bespreken we onze gevonden punten.
Geluidsniveau tijdens centrifugeren
Je bent van plan om ’s avonds de wasmachine aan te zetten of je hebt een baby en je wilt die niet wakker maken. De hoeveelheid geluid die een wasmachine maakt tijdens zijn gebruik is meestal wel een grote factor bij het kiezen van een wasmachine.
Gelukkig kun je online of in de winkel zien hoeveel geluid een wasmachine maakt als hij bezig is met het centrifugeren. Dit staat vaak netjes bij de gegevens van de wasmachine of op het energielabel. De hoeveelheid geluid staat aangeduid in decibel (dB).
Wat je moet weten over dB is dat bij elke 3 dB er sprake is van verdubbeling van het geluid, en andersom juist een halvering van het geluid. Dus een wasmachine van 79 dB is vier keer zo luid als een van 73 dB.
Koolborstel of koolborstelloze motor
De kool…wattes? Geen idee wat dat is? Geen zorgen, ik leg het eventjes kort uit. Wasmachines worden, zoals je al kunt bedenken, aangedreven door een motor. Maar de werking van deze motor is te onderscheiden in twee mechanismen – en je raadt het al, dat heeft dus met het gebruik van een koolborstel te maken.
Waarom is het mechanisme van belang bij het kiezen van een wasmachine? Als een wasmachine gebruik maakt van een koolborstelloze motor is hij een stuk stiller, daarnaast gaat de wasmachine ook meteen een stuk langer mee.
Het is dus zeker een aanrader om voor een wasmachine te kiezen die gebruik maakt van dit mechanisme. Let wel op dat fabrikanten allerlei verschillende namen gebruiken om aan te duiden dat hun wasmachine hier gebruik van maakt; AEG gebruikt bijvoorbeeld ‘ Silent System Plus’ terwijl LG weer ‘ Direct Drive’ gebruikt.
Budget matters
Normaal zeg ik altijd, hou het lekker goedkoop en ga niet extra betalen als dat niet nodig is. In de meeste gevallen geldt bij elektrische apparatuur dat duurder niet direct betekent dat het beter is.
Bij een wasmachine kopen is bezuinigen wel een grap die op den duur zwaar gaat liggen op je portemonnee. Je hebt het liefst een goede wasmachine die zijn werk goed doet en ook “lang” meegaat. Wat we merkten tijdens informeren bij de huidige wasmachine gebruikers, is dat gemiddeld de budget wasmachines vaak maar 5 jaartjes meegaan. Voor de uitzonderingen die wel langer mee gingen was dat de gebruikers de wasmachine wel vaak hebben moeten repareren.
Duurdere wasmachinemerken gaan daarentegen meer richting de 10 jaar mee, en hebben in hun levensloop weinig reparatie nodig.
Warm of koud wassen
Het is geen geheim dat wasmachines toch wel aardig wat energie gebruiken als ze aanstaan. Het is dus wel van belang om voor een zuinige wasmachine te gaan die ook betaalbaar is. Je kunt natuurlijk voor een goedkope wasmachine kiezen, maar wat heb je eraan als je die geldbesparing kwijt bent in de eerstvolgende rekening. Te veel betalen wil je natuurlijk ook niet, want iedereen heeft nou een budget en daar moet aan gehouden worden.
Nou is de vraag, waar moet je opletten om een energiebesparende wasmachine te kiezen? Dat is heel simpel! Wist je dat de wasmachine het water (dat koud is) dat binnen komt zelf verwarmt…
Nou zal het je verbazen, net zoals het mij heeft verbaasd, dat dit het onderdeel is waar het meeste energie aan verloren gaat. Je zult misschien denken “een waterkoker doet dat toch ook gewoon?”, en dat is inderdaad waar. Dan kan ik ook meteen verklappen dat een waterkoker vaak ook de meest energie intensieve apparaat is in een huishouden, zou je niet zo een twee drie zeggen!
In het geval van een wasmachine is het verwarmingselement waar 90% van waar de stroom heengaat tijdens gebruik. Dus om een zuinige wasmachine te vinden, is het niet zo gek om te kijken naar dit onderdeel. Waar je precies voor moet gaan hangt sterk samen of je liever warm of koud je kleding wilt wassen.
Bij koud wassen
Duidelijk is dat het opwarmen van water aardig wat energie kost, dus wat zou je daaraan kunnen doen? Wat dacht je ervan om gewoon op te houden met het wassen met warm water! Ik kan begrijpen dat het in het begin een beetje vreemd kan klinken.
Hoe kan wasgoed nou goed schoon worden gemaakt met lage temperaturen? Of heb je vroeger een wasmachine gehad die juist stuk is gegaan door te vaak met te lage temperaturen te wassen, niet zo gek dat dit dan niet zo prettig klinkt. Toch is de laatste jaren veel veranderd in de wasmachinewereld en is koud wassen zo gek nog niet.
Wasmachine merken zoals onder andere Samsung hebben speciale technieken ontwikkeld ( zoals EcoBubble) die een combinatie gebruikt van water en lucht om het wasmiddel op te lossen. Zoals de naam al verklapt ontstaan er hierdoor krachtige schuimbubbels die het wasgoed diep helpen reinigen.
Wat dat betekent voor je rekening is dat je veel minder kwijt bent, in sommige gevallen bespaart koud wassen wel tot 70% op het verbruik!
Als extra bonus heb je er natuurlijk ook bij dat koud wassen je kleding ook langer heel houdt.
Bij warm wassen
Wat nou als je toch wel echt warm wilt wassen? Dan is de oplossing een wasmachine die gebruik maakt van Hotfill. Deze wasmachine heeft een extra kraan, die aangesloten is aan het warme water uit je kraan. Door water uit de boiler,geiser combi ketel of zonneboiler te halen hoeft de wasmachine zelf het water niet meer te verwarmen!
Gemiddeld zit je aan een energiebesparing van 10 % tot wel 40 % op je gebruik van je wasmachine.
Hotfill vereist hiervoor wel twee kranen (voor warm en koud water) en eist wel dat de wasmachine niet al te ver van de boiler staat. Anders zou er alsnog veel energie verloren gaan.
Het is zeker een goede optie om voor te kiezen als je warm wilt wassen en je woning hiervoor is gebouwd. Hou er wel rekening mee dat wasmachines die Hotfill gebruiken vaak wel duurder zijn.
Waarom een hoog toerental belangrijker is dan je denkt
Heb je ooit was uit een wasmachine gehaald waarbij je dacht , jeetje dat is al bijna droog?
Dan heb je ervaren wat een groot verschil een hoog toerental wel niet kan maken voor je wasgoed.
Een hoog toerental betekent dat je wasgoed veel droger uit de machine komt, wat meteen ook betekent dat de was minder lang gedroogd moet worden in een droger.
Wat is minder lang in de droger precies? Als een vuistregel geldt dat voor elke 100 toeren sneller centrifugeren wasgoed 3 minuten minder lang in de droger moet1.
Nou is de tijd dat je wordt bespaard toch al een groot voordeel, maar daarnaast heb je ook nog een enorme besparing op je energiekosten.
Als we als vergelijking twee wasmachines pakken waarbij de ene op 1000 toeren loopt en de andere op 1600 dan zou je per jaar ongeveer 25 euro besparen op je stroomrekening.
Maar wacht eens even… betekent een hoger toerental niet meer kreukels in mijn kleding?
Het is volledig begrijpelijk waarom je dat zou denken, de wasmachine draait immers sneller, dus meer kans op kreukels in je wasgoed.
Gelukkig maken wasmachines die een hoog toerental hebben een hele intelligente aanloop. De wasmachine heeft een veel langere aanloop naar het maximale toerental, maar wat betekent dit? Hierdoor heeft de was meer tijd om perfect verdeeld te worden over de trommelwand. Wat voor minder breuk en kreukels zorgt!
Let er dus op dat de wasmachine die je aanschaft op zijn minst een toerental heeft van 14002>.
Energieklasse
Een label dat je vast wel een keer hebt gezien in de winkel, het energielabel geeft aan hoe energie-efficiënt een apparaat is. Dit wordt gedaan met een verdeling van A tot G (waarbij G het minst efficiënt is). Vroeger was dit een belangrijker aspect bij het kiezen van een wasmachine, maar vandaag de dag is het een minder belangrijk punt geworden.
Nee, dat is niet omdat de energie-efficiëntie van een wasmachine minder belangrijk is geworden, maar omdat er bijna geen wasmachine meer op de markt te vinden is die minder dan A scoort. Beter nog, je zult meer meemaken dat de label A+/A++/A+++ of soms wel hoger (aangeduid met een percentage) meemaakt.
Maar een besluit hiervan alleen op basis van het label is niet aan te raden. De score van energieklasse is meestal besloten op omstandigheden die niet representatief zijn van hoe een wasmachine dagelijks wordt gebruikt. Het kan heel misleidend overkomen als je dat nog eens combineert met het aardig verouderde lettersysteem.
Het is vaak verstandiger om direct te kijken naar de gemiddelde kosten per jaar dan naar het label, of een combinatie hiervan. In tegenstelling tot de huidige stelsel biedt dat een veel duidelijker beeld van het verbruik van de wasmachine, hierdoor kom je ook geen onaangename verrassing tegen.
Vulgewicht
Als je zoekt naar een wasmachine dan staat er meestal bij hoeveel capaciteit of vulgewicht de wasmachine heeft. Het is vanzelfsprekend dat dit belangrijk is bij het kiezen van een wasmachine, helemaal als je huishouden uit meerdere mensen bestaat.
De capaciteit van een wasmachine helemaal vullen heeft ook invloed op de kosten. Hou er alleen wel rekening mee dat niet alle soorten wasgoed het beste met een volle trommel gewassen kan worden.
Hierbij kun je denken aan fijn wasgoed zoals wol of synthetische was, controleer daar altijd de handleiding voor.
De trommelinhoud van een wasmachine is de laatste jaren steeds groter geworden, De meeste wasmachines hebben tegenwoordig een capaciteit van 7 kg terwijl de grootste wel bij de 9 kg komen.
Welke inhoud het beste is voor je huishouden is te schatten door het aantal mensen die er gebruik van gaan maken. Als er 1 of 2 mensen gebruik gaan maken van de wasmachine, dan is het vulgewicht van 7kg prima. Terwijl als je een groter huishouden hebt (van 3 tot 5 personen) je beter kunt kiezen van 8 of zelfs 9kg.
Het beste wat je kunt doen voor je besluit hoe groot de trommel moet worden, is gewoon even naar de vuile wasmand te lopen en die op een weegschaal te leggen. Dat zal je wel een beter beeld geven van hoeveel je huishouden nodig heeft! Plus, je gaat dan niet onnodig een grote trommel kopen, waardoor je bespaart in de kosten.
Beste wasmachine voorlader
Samsung WW90J6603EW Eco bubble
Een superzuinige wasmachine die ideaal is voor een huishouden van meer dan 3 mensen. Door zijn hoge toerental heb je ook meteen 1/10 drogere was.
Heb je een huishouden met 3 of meer personen? Dan is de Samsung WW90J6603EW Eco bubble een grote aanrader. Wat maakt specifiek deze wasmachine de beste keuze volgens ons onderzoek? Er is op het moment geen andere wasmachine die zoveel functionaliteit biedt met een prijs van onder de 600 euro.. Naast de optie dat deze wasmachine koud kan wassen, heeft hoe ook een hoog toerental (1600) waardoor het was tot wel een tiende droger is dan een wasmachine die op 1400 toeren draait.
Het is een sterke aanrader voor grote gezinnen omdat hij een trommelcapaciteit heeft van 9kg waardoor al het wasgoed in één keer gedaan kan worden in plaats van in delen.
Hierdoor bespaar je tijd en natuurlijk ook energiekosten. Over energiekosten gesproken, daar scoort deze wasmachine ook lekker in en je zult vanwege zijn A+++-30% score ongeveer 34,- euro per jaar4 aan energiekosten kwijt zijn.
In grote huishoudens is een stille wasmachine meestal twee keer zo belangrijk. Deze Samsung is met 76 dB toch aardig aan de stille kant, wat mede komt door de koolborstelloze motor!
De enige reden die je eventueel zou moeten overtuigen om voor een andere wasmachine te gaan, is de grote trommel! Het is een veel te grote trommel voor een gemiddeld klein huishouden, en is daarom niet aan te raden voor een huishouden van 1 of 2 personen. In dat geval is de runner up beter aan te raden.
Alternatief
Samsung WF70F5E0Q4W ECO bubble
Een beter alternatief voor een klein huishouden. Hij heeft een kleinere capaciteit om te wassen waardoor je niet extra betaalt voor capaciteit die je niet gebruikt.
Een goede wasmachine maar heeft toch een aantal punten waardoor wij vonden dat hij niet op nummer één thuishoort.
Het is een wat luidere wasmachine met 79 dB, dus eigenlijk twee keer zo luid als de nummer 1 keuze. Nou is het zo dat huishoudens die wat kleiner zijn daar minder last van hebben.
Hij heeft een lager toerental waardoor het wasgoed 10% meer vocht behoudt na het wassen, en het grootste minpunt is dat hij niet over een koolborstelloze motor beschikt.
Duidelijke minpunten wat ervoor zorgt dat deze wasmachine de eerste plek niet haalt.
Voor wie is die wel geschikt? Voor kleinere huishoudens is dit een prima wasmachine, dat komt mede door zijn kleine trommel. Dat is niet alles, want het is ook een heel erg goedkope wasmachine als je toch een goede wasmachine zoekt! Het is zelfs beoordeeld als beste koop door de consumentenbond.
Beste wasmachine bovenlader
Bosch WOT24255NL
De enige bovenlader wasmachine in Nederland die aan de meeste eisen voldeed die wij wilden terugzien in een wasmachine.
Het is geen geheim dat bovenladers in Nederland minder populair zijn dan bijvoorbeeld de V.S. Hierdoor is de competitie wat lager en is er minder keuze in goede bovenlader wasmachines. We hebben gezocht naar de beste bovenlader wasmachine op basis van onze lijst van eisen.
Over het algemeen scoorden deze bovenlader wasmachines heel erg laag op onze lijst en was vaak de waskwaliteit ver te zoeken. Uiteindelijk kwamen we de Bosch WOT2455NL tegen en wisten we al meteen dat dit ons antwoord was.
Maar we draaien er niet om, een bovenlager scoort bijna altijd minder goed dan een voorlader. Dus hou daar rekening mee als je toch kiest voor een bovenlader!
Beste combiwasmachine
Samsung WD80J6400AW
Een wasmachine combinatie met een A energieverbruik, grote trommel en nog eens aardig stil voor wat die allemaal doet!
Bij het kiezen van de beste wasmachine combinatie gingen we extra aandacht besteden aan twee dingen.
We wilde een wasmachine combinatie met een laag energieverbruik. Wasmachine combinaties zijn over het algemeen veel minder zuinig dan de afzonderlijke versies.
We wilden een wasmachine met een non-stop droogprogramma. Dan ook meteen één met de beste capaciteit verhouding!
Wat is een non-stop droogprogramma? Zoals we eerder hebben verteld geldt voor een combiwasmachine dat de hoeveelheid wasgoed verschilt als je wast of droogt. Met een non-stop programma heb je de optie met een bepaalde hoeveelheid alles in een keer te wassen en te drogen.
De Samsung WD80J6400AW heeft niet alleen deze optie, maar ook een grote capaciteit om non-stop programma te gebruiken. Met een capaciteit van 6kg hoef je dus niet steeds met wasgoed te sjouwen om vervolgens te drogen!
Deze wasmachinecombinatie heeft trouwens een energielabel van A (wat heel erg goed is vergeleken met de andere opties van deze variant). Het is ook een stille wasmachine/droger met 73 dB.
Dus als je een wasmachine en een droger zoekt maar je hebt de ruimte niet voor beiden, of je wilt ruimte besparen, dan is deze wasmachinecombinatie van Samsung een goede aankoop!
Wat wij vinden van AddWash
Je hebt net de wasmachine aangedaan, en terwijl je de kamer uit loopt. Zie je net een sok op de bank die je bent vergeten…
We hebben allemaal wel een soortgelijk scenario meegemaakt. Nu zou het met de nieuwe AddWash techniek van Samsung afgelopen zijn met dit scenario.
Met een AddWash wasmachine kun je met een druk op de pauze knop. Een extra deur openen waar je die vergeten sok of zelfs spijkerbroek toch nog bij de was kan toevoegen!
Wat is onze mening over deze nieuwe technologie? We vinden het zeker een leuk snufje om bij je wasmachine te hebben. Maar we raden het niet aan.
Huh? Het is toch zo superhandig!
Je hebt volledig gelijk! Maar dat is niet de reden waarom we er geen grote fan van zijn.
Een wasmachine met goede essentiële functies (hoog toerental, laag energieverbruik) kost al aardig wat.
Als je een AddWash wilt kopen moet je of een ruim stuk extra betalen, of die essentiële functies opgeven. Waardoor het wasgoed minder goed is gewassen. Dat lijkt ons geen slim plan.
Als je een ruim budget hebt voor het kopen van een wasmachine moet je er zeker voor gaan! Maar in onze mening is het beter om nog te wachten met het aanschaffen van de AddWash tot de prijzen wat meer zijn gestabiliseerd.
Bronnen
- EN 61121:2005, basis normwaarde voor standaard belading (6kg), kastdroog
- Consumer Reports.,Washing machine rankings, 2015
- Hans Rosling.,the magic washing machine, 2010
- Michael Bluejay.,Hoeveel kost het om een wasmachine te gebruiken., 2013